Environmentalist


 

وزیر بهداشت: تهرانی‌ها درصورت امکان از پایتخت خارج شوند / هیچ یک از ماسک‌های معمولی تاثیری در جلوگیری از ورود ذرات گرد و غبار ندارند

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: دکتر مرضیه وحید دستجردی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به ناسالم بودن شرایط آب و هوا در تهران و برخی شهرهای بزرگ صنعتی در کشور، گفت: لازم است مردم از ترددهای غیرضروری خودداری کنند، چرا که اکنون آلاینده‌های هوا در وضعیت ناسالم قرار دارد.

وی ادامه داد: زمانی که شرایط آلاینده‌های هوایی به حد ناسالم می‌رسد، توصیه‌ها بر آن است که کودکان، افراد سالمند، افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای نظیر بیماری‌های قلبی عروقی و ریوی از ترددهای غیر ضرور در سطح خیابان‌ها خودداری کنند.

وزیر بهداشت تاکید کرد: لازم است از ورزش در شرایط هوای ناسالم خودداری شود. همچنین اگر تهرانی‌ها امکان خروج از پایتخت را دارند، بهتر است در این شرایط آب و هوایی از تهران خارج شوند.

هوای امروز تهران

دستجردی در پاسخ به سوال ایسنا درباره استقرار اتوبوس آمبولانس‌ها در میادین پرازدحام پایتخت و همچنین میزان مراجعات بیماران به بیمارستان‌ها در شرایط آلودگی هوا، گفت: بیمارستان‌ها در ایام آلودگی هوا فعالند و خدمات لازم را به بیماران ارائه خواهند داد. همچنین اتوبوس آمبولانس‌های وزارت بهداشت به منظور خدمت‌رسانی به نیازمندان در میادین مستقر شده‌اند. در دوره‌های گذشته و در شرایط آلودگی هوا حجم مراجعه به بیمارستان‌های قلب حدود ۳۰ درصد افزایش یافته، همچنین حجم مراجعه به بیمارستان‌های جنرال نیز حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است و افراد به علت مشکلات قلبی و ریوی به این بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند.

وی همچنین درباره تاثیر استفاده از ماسک‌ها در شرایط هوای آلوده به ایسنا گفت: در شرایطی که غلظت ذرات کمتر از ۲٫۵ میکرون از حد مجاز بیشتر می‌شود و هوا در شرایط ناسالم قرار می‌گیرد، هیچ یک از ماسک‌های معمولی تاثیری در جلوگیری از ورود ذرات گرد و غبار ندارند.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 14 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

شماره: 21328 نماینده فائو از روش های مقابله با خشکیدگی درختان بلوط در فارس تجلیل کرد
تاریخ: 1391/09/13

نماینده سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) گفت: کارشناسان اداره کل منابع طبیعی فارس برای مقابله با پدیده خشکیدگی درختان بلوط دشت برم کازرون، اقدامات و روش های ارزنده ای صورت داده اند که ستودنی است.
به گزارش ایرنا، جیلیان آلارد در بازدید از منطقه دشت برم شهرستان کازرون فارس بیان داشت: معضل خشکیدگی درختان بلوط و رشد بیماری ها و آفات ازجمله بلایایی است که به طورگسترده مناطقی از کشورهای دنیا را درگیرخود ساخته است .
وی گفت: نکته جالب توجه در این بازدید این بود که برخی از پایه های درختان منطقه دشت برم تا نصف خشکیده و نیمه دیگر دارای جوانه است واین مساله را می بایست با تحقیقات ژنتیکی بررسی کرد تا بتوان به دستاوردی تازه دست یافت.

معاون مناطق مرطوب ونیمه مرطوب سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیز داری کشورهم دراین بازدید به تفاهم نامه همکاری فیما بین سازمان فائو با سازمان جنگل ها در زمینه مدیریت جنگل های زاگرس  و مقابله با پدیده خشکیدگی درختان بلوط اشاره کرد و گفت: درآینده نزدیک ردیف اعتباری مستقلی برای حل این مشکل اختصاص خواهد یافت.
منتظری افزود: برای مقابله با پدیده خشکیدگی بلوط، هم اینک همکاری مشترک بین سازمان جنگل ها با سازمان انرژی هسته ای در زمینه استفاده ازظرفیت انرژی نانو درحال انجام است .
مدیرکل منابع طییعی و آبخیزداری استان فارس هم در این بازدید بیان داشت: یکی از عوامل خشکیدگی درختان بلوط در منطقه دشت برم کازرون، زراعت زیراشکوب توسط افراد محلی دراین منطقه است.
سید کاظم بردبار ادامه داد: ظرف چند سال اخیر تلاش کرده ایم با تکثیر پیاز گل نرگس و کشت آن علاوه بر کسب درآمد به احیای درختان درختان بلوط در منطقه دشت برم کازرون کمک کنیم.
دشت برم درغرب شهرستان کازرون و در بخش کوهمره در دهستان دشت برم و در کنار روستایی به نام برم قرار گرفته است.
شهرستان کازرون درفاصله 120 کیلومتری غرب شیراز واقع شده است.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 14 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

کتاب قوانین، مقررات، ضوابط و استانداردهای محیط زیست انسانی با تلاش معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست منتشر شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام): در راستای تحقق ماده ۱۸۸ برنامه پنجم توسعه مبنی بر تدوین ضوابط و استانداردهای زیست محیطی مشخص، شفاف و ثابت، کتاب قوانین، مقررات، ضوابط و استاندارهای زیست محیطی با تلاش معاونت محیط زیست انسانی تدوین، چاپ و منتشر شد.

 

کتاب مذکور بالغ بر ۳۳۵ صفحه و در پنج فصل تنظیم شده است. در فصل اول به کلیات قوانین و مقررات مرتبط با محیط زیست انسانی پرداخته شده و در فصل دوم ضوابط و معیارهای استقرار صنایع و ارزیابی اثرات زیست محیطی، فصل سوم قوانین، مصوبات و استانداردهای زیست محیطی مرتبط با آلودگی هوا، فصل چهارم، قوانین مقررات و دستورالعملهای مرتبط با آلوگی آب و خاک و فصل پنجم قوانین و مقررات بین المللی مرتبط با معاونت محیط زیست انسانی آورده شده است .

25

این کتاب به کلیه ادارات حفاظت محیط زیست استانها، دستگاههای اجرایی، دستگاههای نظارتی، مشاورین و مراکز علمی و تحقیقاتی ارسال خواهد شد.

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر,1391 - http://zistboom.com/9550/

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 14 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

امیر عبدوس روز دوشنبه به تاریخ 15 آبان 91 در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:

 

علاوه برای خوتكا‌های پرسفید؛ اكراس‌ها و نوك پهن‌ها نیز به تدریج به تركیب گونه‌ای جمعیت پرندگان مهاجر در این استان اضافه می‌شوند.

وی خاطرنشان كرد: موج اصلی مهاجرت پرندگان به استان گیلان بطور مشخص از اواخر آبان یا اواسط آذر آغاز می‌شود كه عمده پرندگان مهاجر در این مقطع زمانی وارد آبگیرهای استان می‌شوند.

وی ادامه داد: از ماه آذر، با ورود سایر مرغابی سانان، غازها و قوها؛ آبگیرها و تالاب‌های استان، رنگ تازه‌ای به خود می‌گیرند كه علاوه بر ایجاد چشم اندازهای زیبا و دل فریب، بخش قابل ملاحظه‌ای از اقتصاد برخی مناطق استان را رونق می‌بخشد.

عبدوس اظهار كرد: بر اساس بر آوردهای سال‌های گذشته، گردش پولی حاصل از مهاجرت پرندگان تنها در شهرستان لنگرود حدود 752 میلیون ریال بوده كه می‌تواند هم موجبات پر بار تر شدن سفره مردم بومی و هم رونق گرفتن اقتصاد استان و تغییر درآمد سرانه گیلانیان را فراهم آورد.

وی یادآورشد: این مطالعه تنها در سرشماری و برآورد تعداد و وزن پرندگان مهاجر عرضه شده به بازار لنگرود طی 48 روز در چنین فصلی از سال انجام شده است و تعمیم این رقم در سراسر استان حجم قابل ملاحظه‌ای از چرخش پول را به نمایش می‌گذارد.

مدیركل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: عامل اصلی مهاجرت پرندگان به تالاب‌ها و آبگیرهای گیلان، یخ بستن آبگیرهای محل جوجه آوری پرندگان در عرض‌های شمالی كره زمین است؛ لذا پرندگان به دلیل عدم دسترسی كافی به غذا در این اماكن به ناچار مهاجرت می‌كنند.

 

وی خاطر نشان كرد: هم اكنون اداره كل حفاظت محیط زیست گیلان با تشكیل زنجیره حفاظتی از مناطق چهارگانه در گذرگاه جهانی مهاجرت پرندگان شرایط مطلوبی را آماده كرده و به همین دلیل هر ساله با تركیب بی نظیر گونه‌ای مهاجرت پرندگان مهاجر در استان مواجه هستیم.

http://mahe-guilan.mihanblog.com/دوشنبه 13 آذر

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

خانه تاریخی میرزا کوچک خان جنگلی
رشت - خبرگزاری مهر : در میان خانه‌های سقف شیروانی شهر رشت، خانه‌ای هست که تاریخ و یاد مبارزات میرزا کوچک‌خان جنگلی، از دیوارهای بلند آن خودنمایی می‌کند. خانه‌ای قدیمی که بخش‌هایی از آن و اشیایی که در بخش موزه مانندی در آن باقی مانده است، متعلق به همان روزهایی است که سردار جنگل در آن خانه زندگی کرده است.

 

ابوذر بذری

http://www.mehrnews.com/Fa/newsdetail.aspx?NewsID=1756610

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

کد خبر: http://khabarfarsi.com/ext/3928372                               ۲۸۸۳۲۸
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۶
مدیرکل حفاظت زیست گیلان گفت: یک قطعه کرکس سیاه نابالغ در دامن طبیعت رهاسازی شد.
 
مهندس امیر عبدوس در گفت‌و‌گو با ایسنا با بیان این مطلب که با همکاری علاقمندان به حیات وحش و محیط بانان اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فومن یک قطعه کرکس سیاه نابالغ در دامن طبیعت رهاسازی شد، گفت: این کرکس سیاه نابالغ که بعلت شوک ناشی از ضعف و گرسنگی قدرت پرواز خود را از دست داده بود، با همکاری روستاییان طبیعت دوست منطقه کلرم فومن روز جمعه توسط محیط‌بانان به اداره حفاظت محیط زیست فومن گسیل شد تا اقدامات بهداشتی و تیماری بر روی آن انجام پذیرد.
 
وی گفت: پس از تیمار و غذا‌دهی مناسب‌، حیوان قدرت پرواز خود را بازیافت و فرایند حلقه‌گذاری توسط کارشناسان حوزه محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان برروی آن انجام گرفت.
 
وی افزود: کرکس سیاه که هم‌اکنون از سلامتی کامل برخوردار است، در ارتفاعات صخره‌ای منطقه کهنه ماسوله رهاسازی شد.
 
عبدوس خاطر نشان کرد: کرکس سیاه یکی از گونه‌های بسیار مهم در حلقه‌های بالای زنجیره‌های غذایی به شمار می‌رود، این گونه‌ها با تغذیه از لاشه‌های حیوانات و مردارها، عامل اصلی بازگرداندن مواد اولیه معدنی از زنجیره‌های غذایی به خاک هستند. این گونه‌ها با مصرف لاشه‌های به جا مانده در طبیعت امکان دسترسی عوامل بیماری‌زا را به این منابع غذایی به حداقل رسانده و کارکرد عظیم بهداشتی خود را مدیون ساختار منحصر بفرد دستگاه گوارش و مورفولو‍ژی منقار خود هستند.
 
وی گفت: کرکس سیاه در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت طبیعت و منابع طبیعی(IUCN) در فهرست در معرض تهدید قرار دارد.
 
وی افزود: این پرندگان با 100 تا 110 سانتی متر طول، لاشخوری بزرگ حتی بزرگتر از دال است. این پرنده در اطراف گردنش، شنلی به رنگ قهوه‌ای داشته و وجه تمایز آن موهای ریز آبی مایل به خاکستری است که در ناحیه سر دارد. کرکس سیاه از پرندگان حمایت شده و شکار ممنوع کشور نیز بشمار می‌آید که در کوهستان‌ها و دشت‌های دورافتاده زندگی می‌کند.
 
مدیر‌کل حفاظت محیط زیست گیلان از روستاییان روستای کلرم به خاطر همراهی‌شان تقدیر و تشکر کرد.
 
به گزارش ایسنا، در استان گیلان به تعداد محدود اغلب تنها و گاهی به همراه دال(اسم پرنده) در ارتفاعات رودبار و تالش دیده می‌شود، زمان حضور این پرنده در گیلان پاییز و زمستان بوده و پس از آن به بخش‌های دیگر کره زمین مهاجرت می‌کند.

 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1386برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

آلودگي هوا

مدير عامل شرکت کنترل کيفيت هواي تهران با اشاره به افزايش غلظت آلاينده‌هاي هواي پايتخت گفت: آمارها نشان مي‌دهد ميزان آلودگي هوا در تهران نسبت به هفته گذشته بيش از 30 درصد افزايش داشته است.

دکتر يوسف رشيدي روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار «محيط زيست» خبرگزاي دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به قرارگيري شاخص کيفيت هواي تهران در شرايط «ناسالم» گفت: از روز پنجشنبه شاهد سکون جوي در تهران بوديم که اين امر موجب شد غلظت آلاينده‌ها از پنجشنبه به ميزان قابل توجهي افزايش يابد. وي با اشاره به تعطيلي روزهاي پنجشنبه و جمعه و کاهش تردد خودروها افزود: بر اين اساس از غلظت آلاينده‌هاي هواي پايتخت کمي کاسته شد اما به نظر مي‌رسد از امروز مجددا روند افزايش آلاينده‌ها را شاهد باشيم. مدير عامل شرکت کنترل کيفيت هواي تهران با اشاره به پيش‌بيني سازمان هواشناسي کشور مبني بر تداوم پايداري جوي تا روز سه‌شنبه در تهران گفت: بر اين اساس انتظار مي‌رود غلظت آلاينده‌هاي هوا طي روزهاي يکشنبه و دوشنبه به اوج خود برسد. وي با بيان اينکه هم‌اکنون آلاينده ذرات معلق کمتر از 2.5 ميکرون در شرايط «ناسالم» قرار دارد، پيش‌بيني کرد که غلظت آلاينده‌ها تا ساعات بعدازظهر شنبه افزايش قابل توجهي داشته باشد. مدير عامل شرکت کنترل کيفيت هواي تهران در عين حال از شهروندان خواست در راستاي حفظ سلامت خود و سايرين از وسايط حمل و نقل عمومي براي تردد استفاده کنند. از سوي ديگر توصيه مي‌شود کودکان و بيماران قلبي و ريوي از حضور طولاني مدت در فضاي باز به شدت خودداري کنند.

 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

صيد ماهي
فرمانده يگان حفاظت شيلات با تاکيد بر تشديد برخورد با صيادان غيرمجاز از کشف بيش از 20 هزار آلات و ادوات صيد غيرمجاز طي يک ماه گذشته خبر داد.
 

به گزارش سرويس «محيط زيست» ايسنا، سرهنگ غلامرضا يزدان پناه گفت: صيادان غيرمجاز با استفاده از ادوات و روش هاي غيرمجاز صيد، همواره صدماتي بيشمار به ذخاير و منابع آبزيان وارد مي کنند، بدين ترتيب، ماموران طي يک ماه گذشته بيش از 20 هزار انواع آلات و ادوات صيد از صيادان متخلف کشف کردند. فرمانده يگان حفاظت شيلات در تشريح عملکرد اين يگان طي يک ماه گذشته، به سايت پليس گفت: در راستاي حفاظت از منابع آبزيان و حمايت از حقوق مرزنشينان و صيادان مجاز ، نيروهاي اين يگان با بيش از 840 ماموريت اعزام به دريا بالغ بر يک هزار و 700 کيلوگرم انواع آبزيان را کشف کردند. به گفته وي، کشف بيش از 32 هزار ليتر سوخت گازوئيل را مي توان از ديگر کشفيات اين يگان طي يک ماهه گذشته برشمرد. فرمانده يگان حفاظت شيلات با تاکيد بر اينکه کومه هايي که در گذشته جهت استراحت موقت صيادان مورد استفاده قرار مي گرفت امروزه به مکاني براي تخلف صيادان غيرمجاز تبديل شده است از انهدام 26 عدد کومه با هماهنگي قضات در استانهاي ساحلي کشور خبر داد.

 

کد خبر :7904   زمان مخابره: 22:36:6 - 11/9/1391
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

تالاب انزلي
مديرکل حفاظت محيط زيست خوزستان از تامين حق‌آبه ثابت براي تالاب شادگان و انتقال آب به اين تالاب از طريق رودخانه کارون خبر داد.
 

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه خوزستان، احمدرضا لاهيجان ‌زاده در نشست بررسي وضعيت تالاب‌هاي خوزستان با اعلام اين خبر اظهار کرد: شادگان يکي از بزرگ‌ترين تالاب‌هاي کشور است که با توجه به اهميت آن در استان و نقش بسيار مهمي که در اکوسيستم کشور دارد، تلاش‌هاي زيادي براي احياء اين تالاب در دست اقدام است که يکي از آنها تامين حق‌آب ثابت براي اين تالاب است. وي افزود: با همکاري جمعي از مديران استاني مصوب شده تا به صورت ثابت پنج متر مربع در ثانيه آب از طريق رودخانه کارون به تالاب شادگان انتقال يابد. لاهيجان زاده تصريح کرد: براي اجرايي شدن اين کار به همفکري همکاران سازمان آب برق استان و شرکت توسعه نيشکر و صنايع جانبي نياز داريم تا بتوانيم در کوتاه‌ترين زمان و با کمترين هزينه اين پروژه را اجرايي کنيم. اگرچه راهکارهاي متعددي براي اين طرح وجود دارد، اما مي‌خواهيم از تجارب و امکانات موجود بهره گرفته و اين برنامه را به بهترين نحو امکان‌پذير اجرا کنيم. به گزارش ايسناي خوزستان، مديرکل دفتر زيستگاه‌هاي سازمان حفاظت محيط زيست نيز در اين نشست در خصوص برنامه اين دفتر در حفاظت از تالاب‌هاي کشور گفت: در ايران 24 تالاب بين‌المللي وجود که همگي داراي ارزش‌هاي بالايي در سطح جهاني برخوردارند. ناصر مقدسي افزود: در کنار اين اين تالاب‌هاي بين‌المللي، 84 تالاب در سطح ملي نيز وجود دارد که زيستگاه‌هاي بسيار مهم کشور را تشکيل مي‌دهند. سازمان حفاظت محيط زيست براي حفظ و احياي اين تالاب‌ها و طرح حفاظت پايدار و خرمندانه برنامه‌ريزي کرده تا از خشک شدن آنها جلوگيري شود، چرا که خشک شدن تالاب خطرات زيادي براي اکوسيستم منطقه خواهد داشت و جايگزيني اين اکوسيستم‌ها سخت و در بسياري از مواقع غير ممکن است. وي خوزستان را از استان‌هاي پيشرو در در زمينه حفاظت از تالاب‌ها دانست و تصريح کرد: در زمينه مهار کانون‌هاي گرد و غبار با استفاده از تامين آب تالاب‌ها اعتبار خاصي ديده شده و براي تالاب بين‌المللي شادگان با همکاري سازمان‌هاي بين‌المللي، چشم‌انداز آينده اين تالاب ديده شده که ما در حرکت به اين سمت هستيم و انتقال آب به قسمت‌هاي خشک تالاب از برنامه‌هاي احياء اين اکوسيستم حساس است.

 

کد خبر :7893   زمان مخابره: 9:45:22 - 8/9/1391

 

 

// www.iren.ir //
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

دي اکسيد کربن
بر اساس گزارش سازمان ملل در حال حاضرميزان اشاعه گازهاي گلخانه اي در جهان 14 درصد بيشتر از مقداري است که براي سال 2020 پيش بيني مي شد.
 

در اين گزارش آمده است غلظت گازهاي گرم کننده کره زمين مانند دي اکسيد کربن(CO2) در جو نه تنها کاهش نداشته، بلکه از سال 2000 تا ميزان 20 درصد افزايش يافته است.
اين گزارش به وسيله 55 دانشمند از 20 کشور جهان با هماهنگي برنامه محيط زيست ملل متحد (UNEP) و بنياد اقليم اروپا تهيه شده است.
سازمان ملل هشدار مي دهد در صورتي که اقدام فوري از جانب کشورها در زمينه کاهش توليد گازهاي گلخانه اي صورت نگيرد، انتظار مي رود ميزان اشاعه اين گازها تا 58 گيگا تن طي 8 سال برسد.
گزارش هاي ارزيابي قبلي تاکيد داشتند که ميانگين اشاعه گازهاي گلخانه اي تا 2020 به ميزان 44 گيگاتن يا کمترخواهد بود.
در عين حال در اين گزارش قيد گرديده حفظ افزايش ميانگين دماي جهاني زير 2 درجه سانتيگراد هنوز امکان دارد به شرط آنکه از نابودي جنگل ها جلوگيري شود، استفاده از خودروهاي شخصي کاهش يابد، از حمل نقل عمومي دوستدار محيط زيست مانند مترو استفاده گردد و سوخت هاي فسيلي براي گرمايش ساختمان ها کمتر مورد استفاده قرار گيرد.

  کد خبر :7892   زمان مخابره: 0:57:38 -7/9/1391

// www.iren.ir //
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

آیا می‌شود از یک دریاچه خشک، ماهی صید کرد؟

    عنوانی که بر پیشانی این نوشتار برگزیده‌ام، جمله‌ای است که سه روز پیش، وزیر محیط زیست چین، آقای ژو شنگ سیان Zhou Shengxian خطاب به مدیران بزرگ‌ترین شرکت‌های چینی بر زبان آورد. وی، ضمن ابراز ناخشنودی از روند توسعه کشور متبوعش در طول دو دهه‌ی اخیر، هشدار داد که اگر همچنان بدون توجه به ملاحظات محیط زیستی در صدد رشد اقتصادی به هر قیمتی برآییم، کشور را با یک ورشکستی جبران‌ناپذیر و آینده‌ای خطرناک هم‌آغوش کرده و درست مانند آن فرد نادانی عمل می‌کنیم که نخست فرمان خشک شدن یک دریاچه را می‌دهد و آنگاه به ماهیگیرها می‌گوید: تورها را در آب بیاندازید و هر چقدر می‌خواهید، ماهی صید کنید! نوش جان ...

     می‌دانم که خوانندگان تیزبین این نوشتار، بلافاصله با خواندن سطور بالا، یاد پیشنهاد شگفت‌انگیز دکتر پرویز کردوانی برای تغییر ماهیت بوم‌سازگان دریاچه ارومیه افتادند که یکی دو هفته پیش، برای نخستین بار در دانشگاه هنر تهران از آن رونمایی کرد . اما، روی سخنم در اینجا، فراتر از یک فاجعه‌ی منطقه‌ای یا ملّی است؛ زیرا آنچه که به وزیر محیط زیست کشوری که همچنان توسط بزرگترین تشکیلات کمونیستی جهان اداره می‌شود، قدرت و جسارت طرح چنین انتقادهای کم‌سابقه‌ای را داده است، همانا آگاهی از ژرفای اطلاعات گسترده و نگران‌کننده‌ای است که نه فقط کشور متبوعش، که تمامیت حیات در همه‌ی کشورهای موجود در همه‌ی قاره‌های جهان را به چالش گرفته است . زیرا او بهتر از هر کسی می‌داند که از سال 2006 تاکنون، این چینی‌ها بوده‌اند که گوی سبقت را از آمریکایی‌ها در تولید گازهای گلخانه‌ای ربودند و به مقام نخستین کشور آلوده کننده جهان با تولید 6200 میلیون تن دی اکسید کربن (400 میلیون تن بیشتر از آمریکا در سال 2012) مفتخر شدند؛ مقامی که دیر یا زود باید عقوبتش را بچشند و البته هندی‌ها هم دارند چهار نعل می‌تازند تا مقام نایب قهرمانی را از آمریکایی‌ها بربایند. هر چند، همچنان با توجه به جمعیت، به نظر می‌رسد رکورد سرانه تولید دی‌اکسید کربن، در رقابت بین این سه کشور، همچنان در دست آمریکایی‌ها باقی خواهد ماند؛ با این وجود باید بسیار خوشحال باشیم که قطری‌ها در آمریکا زندگی نمی‌کنند! چرا که هیچ انسانی به اندازه مردم اندک موجود در کشور کوچک اما زیاده‌خواه قطر نیست که بر طبل مصرف، بی مهابای فرداها می‌کوبد؛ طبلی که طنین آن، دیر یا زود گریبان‌مان را خواهد گرفت و شوربختانه خشک و تر را با هم خواهد سوزاند.

    کافی است نگاه کنیم به گزارش هفته گذشته بانک جهانی که در 18 نوامبر 2012 منتشر شد و در آن به صراحت اعلام گردید: اگر جامعه‌ی جهانی نتواند اقدامی برای مهار تغییرات اقلیمی انجام دهد، در پایان نخستین سده از هزاره سوم میلادی، یعنی تا کمتر از 88 سال دیگر دمای زمین چهار درجه سانتی‌گراد افزایش خواهد یافت. این در حالی است که در طول قرن بیستم، فقط 0.76 درجه سانتی‌گراد بر میانگین دمای کره زمین افزوده شد و حاصلش اینگونه فاجعه‌بار در شمالگان، جنوبگان و یخچال‌های هیمالیا تا جزایر اقیانوس هند و سواحل نیویورک و فوکوشیما خود را نشان داد. به فاصله فقط سه روز از انتشار این گزارش، سازمان ملل متحد در یک گزارش تکان‌دهنده‌تر فاش ساخت که برآورد پیشین دانشمندان در مورد میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای اشتباه بوده و هم‌اکنون این مقدار، دست کم 14 درصد حتا بیشتر از میزانی است که برای سال 2020 پیش‌بینی شده بود . در این گزارش که گروهی مرکب از 55 دانشمند صاحب‌نام از 20 کشور جهان تحت هدایت برنامه محیط زیست ملل متحد (UNEP) و بنیاد اقلیم اروپا کار تهیه و انتشار آن را برعهده داشتند ، آمده است: در صورتی که اقدام فوری از جانب کشورها در زمینه کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای صورت نگیرد، انتظار می‌رود میزان اشاعه این گازها تا 58 گیگا تن طی 8 سال برسد. درصورتی که گزارش‌های ارزیابی قبلی تاکید داشتند که میانگین انتشار و گسترش گازهای گلخانه‌ای تا 2020 از مرز 44 گیگاتن هرگز عبور نخواهد کرد.

نقشه بالا میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای توسط کشورهای جهان را نشان می‌دهد (هر چه رنگ قرمزتر باشد، سهم بالاتر است) و نقشه پایین، اثر تغییر اقلیم بر کشورهای جهان.   

یادمان باشد که خطر تغییرات اقلیمی یکی از بزرگترین چالش‌هایی است که توسعه با آن مواجه است و رهبران جهان باید مسئولیت اخلاقی خود را برای انجام اقدامی به نفع نسل‌های آینده، به ویژه فقیرترین آنها ایفا کنند. چرا که در صورت تحقق این افزایش 4 درجه‌ای، شهرهای ساحلی به زیر آب می‌روند؛ مناطق خشک (مانند ایران)، خشک‌تر می‌شوند و مناطق مرطوب، مرطوب تر؛ بروز موج‌های گرمای بی‌سابقه در بسیاری از سرزمین‌ها به ویژه در مناطق حاره‌ای؛ تشدید کمبود آب شیرین در اغلب نواحی زمین؛ افزایش شدت توفان‌های گرمسیری؛ از دست دادن غیرقابل برگشت تنوع زیستی از جمله سامانه‌ی شکننده و بسیار مهم صخره‌های مرجانی از دیگر تغییرات مهیبی است که می‌تواند اثراتی جبران ناپذیر بر توان زیست‌پالایی کره زمین برجای نهد.

    و اینها همه شناسه‌های دهشتناکی است که وزیر محیط زیست چین، آنها را دریافته و می‌داند تا چه اندازه از برنامه عقب است.

    کافی است به نقشه جهانی کشورهای اثرگذار و متأثر از انتشار گازهای گلخانه‌ای نگاه کنیم که هفدهم مارس 2011 منتشر شده است و آشکارا نشان می‌دهد که اتفاقاً کشورهایی چون ایالات متحده آمریکا، کانادا، روسیه، اروپا و استرالیا که در طول یک قرن اخیر بیشترین انتشار گازهای گلخانه‌ای را سبب ساز شده‌اند، خود به مراتب کمتر از کشورهایی نظیر ایران، عربستان، مصر، افغانستان و برزیل در معرض آسیب قرار دارند که گواه دیگری بر نابرابری خطرناک اقلیمی در سده‌ی پیش رو است.

     حال، جای یک پرسش کلیدی از دولتمردان ما در این میان مطرح است؛ ما چه کار داریم می‌کنیم؟ چه برنامه‌ی عملی و جدی برای مهار این بحران، به ویژه در ایرانی داریم که به شدت از تغییر اقلیم آسیب‌پذیر نشان می‌دهد. آیا می‌دانیم که سهم انتشار گازهای گلخانه‌ای برای کشورهای در حال توسعه از میزان کمتر از 40 درصد در سال 1990 به بیش از 50 درصد در سال 2012 افزایش یافته است ؟

    نباید از خاطر برد که همه‌ی خبرها بد نیست و هنوز اگر بتوانیم، به سمت استحصال انرژی‌های نو حرکت کنیم، به سمت تغییر سامانه‌های کشاورزی و استقرار روش‌های بی‌خاکورزی و کاهش مصرف کود و سموم شیمیایی همت گماریم، به سمت حراست از رویشگاه‌های جنگلی و حفاظت از محیط‌های تالابی گام‌های اساسی برداریم و نیز از سهم پروتئین حیوانی در سبد غذایی خود در تعاملی جهانی بکاهیم، می‌توانیم مانع گرم شدن بیش از 2 درجه‌ای کره زمین تا پایان قرن پیش رو شویم.

    آیا این آرزویی محال و دست‌نایافتنی است؟ برای یافتن پاسخ، کافی است این روزها به حجم بحث‌های درگرفته در صحن بهارستان و در ساختمان پاستور دقت کنید و سهم چنین جستارهایی را در آنها بجویید که به خطر تغییر اقلیم پرداخته‌اند تا خود متوجه شوید که ما در کجای این داستان گم شده‌ایم!

http://darvish100.blogfa.com/post-2286.aspx

نوشته شده در  یکشنبه 5 آذر1391ساعت 22:24  توسط محمد درویش 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب: وزیر محیط زیست چین, تغییر اقلیم, جهان گرمایی, آمریکا, هند, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

پایان تلخ یوز پلنگ آسیایی در ایران به روایت یک ایرانی 12 ساله

                                         

    نامش سپهر عیدی‌وند است؛ زاده‌ی دیار خوزستان. 12 بهار از زندگیش را گذرانده و سالهاست در ماه‌شهر، در ساحل فیروزه‌ای خلیج فارس زندگی می‌کند؛ جایی که شاید هرگز گذر هیچ یوزی به آنجا نیافتاده باشد؛ با این وجود، وقتی داستان اندک یوزهای باقیمانده را در اینجا و آنجا خواند و وقتی فهمید که سگ‌های گله در سمنان، یکی از 50 یوز باقیمانده را هم کشتند، آنقدر متأثر شد که این یادداشترا نوشت ...

    با خود می‌اندیشم که اگر نسل گذشته ایرانیان، می‌توانستند، سپهرهای بیشتری را تربیت کنند، بی شک فرزندان سپهر و سپهرها این بخت را داشتند تا شاهد خرامیدن نماد حیات وحش وطن بر این بوم و بر مقدس باشند. اما اینک متأسفم که بگویم: ما آخرین نسلی هستیم که یوزپلنگ‌های آسیایی را در ایران می‌بینیم و تمام.

با هم یادداشت سپهر را بخوانیم و در مظلومیت یوز در ایران، آرام آرام اشک بریزیم ...

    آخرین لحظه‌های زندگی یک یوزپلنگ در سمنان!

    ناامید بود. پریشان بود. گرسنه بود. این دیگر پسر بچه‌ای نیست که اشتباهی به جنگل آمده و گرسنه است. این کسی نیست جز یوز ایرانی. بله. سرش را به چپ و راست می‌چرخاند. دنبال غذا می‌گشت. کلی، بزی، چیزی، هیچ چیز نبود، هیچ چیز. انسان‌ها تمامشان را غارت کرده بودند. یوز در حالی که لب پائینی اش را می گزید با خود گفت: آخر آنها این همه گوسفند دارند، این همه مرغ دارند، به مقدار فراوان، چرا می آیند و غذای ما را می کشند. فقط یک دلیل می تواند داشته باشد: تفریح و خوشگذرانی. آهی کشید. در حالی که پیش می‌رفت و دنبال چیزی می گشت، گرچه می‌دانست چیزی پیدا نمی‌کند. با خود گفت: این موجود دوپای خونخوار حتی به آن حیوان‌هایی مانند گاوها و بزها و غیره که برای او زحمت می‌کشند و مزد آنها یک ضربه شلاق و چوب است هم وقتی پیر می شوند، رحم نمی کند و آنها را می‌کشد. یاد بچه‌هایش افتاد. در چشمانش حلقه‌ی اشک پدیدار گشت. لبش می‌لرزید. نمی‌خواهم یا بهتر است بگویم نمی‌توانم حال او را توصیف کنم. چون من هم انسانم. همان موجود دوپا. یوز که کاملاً مطمئن بود غذایی پیدا نمی‌کند، از کوه پایین آمد. دراز کشید و در حالی که دست‌هایش را زیر سرش گذاشته بود، به جلو خیره شد. یاد داستان‌های پدربزرگش می‌افتاد که از سرسبزی و انبوه حیوانات سخن می‌گفت. اما این داستان هم مثل همه داستان هاست. در حالی که تصویر بچه هایش را که گرسنه بودند در ذهنش مجسم می‌کرد و در حالی که کشتن جفتش توسط انسان در جلوی چشمانش نقش بسته بود، صدایی شنید. صدای فلوت. توجهی نکرد. آوای فلوت زیبا بود. اما نمی توانست دل غمگین او را بهاری کند. اما ناگهان جا خورد. با خود گفت: این صدا، صدای فلوت چوپان است. خوشحال شد. امید مثل چراغی در قلب او روشن شد. خرامان خرامان به سوی آوای فلوت پیش رفت. وقتی تصویر مبهمی از گله را دید قدم‌هایش را آهسته تر کرد. وقتی کمی جلوتر رفت در پشت درختی پنهان شد. گله را رصد کرد. لبخند زد. می توانست خودش و بچه هایش را از گرسنگی نجات دهد. آرام آرام از پشت گله به طرف گوسفندی خزید. ناتوان بود. درمانده بود. خسته بود. حتی شک داشت که بتواند گوسفند را بگیرد. چند قدمی به گوسفند نمانده بود که صدایی شنید. صدایی که خیلی برایش آشنا و متاسفانه بسیار تلخ بود. صدای پارس سگ ها. در آن لجظه این گربه ایرانی، دیگر چیزی نمی دید. اشک جلوی چشمانش را گرفته بود. ناامیدانه به طرف گوسفند یورش برد. اما سگی جلویش را گرفت. دندان‌هایش را به علامت تهدید به او نشان داد. یوزپلنگ که می‌دانست دیگر از غذا خبری نیست، با خودش گفت: حداقل در آخرین لحظات زندگی در کنار بچه‌هایم باشم و به طرف کوه دوید. مثل اینکه سگ ها نمی خواستند دست از او بردارند. می خواستند او را بگیرند. ناگهان یوز ناتوان آخرین زورش را برای رسیدن به کوه زد. خیلی درمانده بود. گرسنه ، خسته، روی زمین افتاد. در حالی که نفس نفس می زد و صدای سگ ها را از پشت سرش می‌شنید، ناامیدانه تلاش کرد تا بلند شود. ولی نمی توانست. ناگهان جسمی را بر روی پوست خال خالی اش احساس کرد. بعد فقط چند لحظه طول کشید. تا دیگر چشمانش را باز نکرد. خداحافظ هم وطن.

http://darvish100.blogfa.com/post-2289.aspx

 نوشته شده در  پنجشنبه 9 آذر1391ساعت 13:27  توسط محمد درویش 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

دو راه ساده برای نجات زمین!

    پرسش یکشنبه گذشته ( 28 آبان 1391) در هفتادمین برنامه محیط زیستی طلوع، در باره مهم‌ترین زباله جهان بود. از بینندگان برنامه پرسیده بودم که به نظر شما از بین ظروف یکبار مصرف، کیسه های پلاستیکی، ته سیگار و قوطی‌های مواد غذایی، کدامیک بیشترین خطر را برای طبیعت به بار می‌آورند؟ از آنجا که موضوع برنامه هم مدیریت ظروف یکبار مصرف در مراسم عزاداری دهه‌ی محرم بود، اغلب بینندگان گزینه‌های یک و دو را به عنوان پاسخ صحیح به 3000044 ارسال کرده بودند. در صورتی که پاسخ صحیح، ته سیگار است! همان ماده‌ی ظاهراً کوچکی که به راحتی در هر جایی آن را رها می‌کنیم یا به زیر پا انداخته و له می‌سازیم و فکر می‌کنیم که کار تمام است! در حالی که ماجرا تازه شروع شده و دست کم پانزده سال هم ادامه خواهد داشت. در حقیقت، وزن ته سیگارهایی که سالانه فقط در آمریکا در محیط رها می شود به حدود 80 میلیون کیلوگرم می‌رسد. برآوردها حکایت از آن دارد که روزانه یک هزار و دویست میلیون سیگاری جهان، چیزی در حدود 2 میلیارد ته سیگار در محیط رها می‌کنند که بنابراین، مقدار سالانه آن به رقم باورنکردنی هفت هزار میلیارد ته سیگار می‌رسد که وزن آنها به حدود 400 میلیون کیلوگرم بالغ می‌شود! زباله‌های بسیار خطرناکی که فقط میزان آرسنیک موجود در آن به بیش از یک تن می‌رسد و می‌توانند به راحتی بیش از هفت میلیارد متر مکعب آب سالم را از آبزیانش برای همیشه پاکسازی کرده و از بین ببرند. این در حالی است که علاوه بر آرسنیک، در فیلتر باقیمانده از سیگارهای دود شده، مواد سمی و فلزات سنگین خطرناک دیگری چون نیکوتین، سرب، مس و کروم هم وجود دارد که در یک بسته متشکل از 12 هزار الیاف پلاستیکی درهم تنیده مانند استات سلولز و تجزیه‌ناپذیر جاسازی شده‌اند. موادی که سالانه سبب مرگ میلیون‌ها بال پرنده و آبزیان ساکن در تالاب‌ها، دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و دریاهای آزاد می‌شوند؛ چرخه‌ی شومی که البته در زنجیره غذایی در نهایت به انسان هم باز می‌گردد. این در حالی است که در این بررسی، عملاً از بخشی از فرآیند سیگار که همانا انتشار گازهای آلاینده به نیوار است، صرف نظر شده است که خود داستان دیگری دارد. اما فقط بدانید که مقدار 50 الی 60 میلی گرم از نیکوتین، کافی است تا یک انسان بالغ را از پای درآورد و بنابراین، می‌توان تصور کرد که نیکوتین باقیمانده از ته سیگار، خود به چه سم مرگباری در زمین تبدیل شده و در بروز و تشدید چند نوع سرطان مؤثر خواهد بود.

    همان طور که مشاهده می‌کنید، به نظر می‌رسد اگر سیگارها اصولاً بدون فیلتر ساخته شوند، هر چند ممکن است اثرات آنی و مضر آنها بر فرد استعمال کننده در کوتاه مدت بیشتر باشد، اما عواقب و خسارت‌های بلند مدت آن بر محیط زیست کمتر خواهد بود و زباله کمتری هم تولید خواهد شد.

    حالا تصورش را بکنید که هر یک از ما بخواهیم سهمی مهم در کاهش آلودگی و افزایش کیفیت زیستن در کره زمین ایفا کنیم، فقط کافی است اگر سیگاری هستیم، آن را به کناری نهاده و یا اگر در بین دوستان و اطرافیان خود، فرد سیگاری‌ای را می‌شناسیم، همین دانستگی‌ها را به او منتقل کنیم، بی شک اگر وجدان داشته باشد، سیگار را ترک خواهد کرد، به ویژه اگر فعال محیط زیست هم خودش را بداند! نه؟

     و اما راه ساده دوم برای نجات زمین که بارها به آن اشاره کرده‌ام، کوشش برای کاستن از سهم پروتئین حیوانی در سبد غذایی است. اخیراً سازمان جهانی حفظ محیط زیست WWF در پژوهشی با عنوان "دگرگونی آب و هوا در تغذیه"، میزان تولید گاز کربنیک را در زمینه‌ها‌ی مصرف مواد غذایی و تغذیه مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که هر کس می‌تواند در سال، با مصرف متناسب مواد غذایی و به میزان مورد نیاز خود، تولید گاز کربنیک را به مقدار ۸۰۰ کیلوگرم کاهش دهد. مطابق نتایج این پژوهش در کشور آلمان، «با سرخ‌کردن یک تکه گوشت خوک (یا گاو)، حدود ۲ هزار گرم گاز کربنیک تولید می‌شود.» و اگر مردم آلمان از مصرف گوشت مازاد دست بردارند، آنگاه می‌توانند دست‌کم در سال حدود ۹ میلیون تن گاز کربنیک کمتر تولید کنند. در عظمت این رقم همان بس که بدانیم: هر خودرو در هر کیلومتر به طور متوسط حدود ۱۲۰ گرم گاز کربنیک تولید می‌کند، بنابراین هر راننده‌ی آلمانی، برای کاستن از تولید این گاز به میزان ۹ میلیون تن «باید از طی مسافتی حدود ۷۵ میلیارد کیلومتر در سال با خودروی خود صرف‌نظر کند!

    نگاه کنید که به چه سادگی می‌توانیم به نجات زمین کمک کنیم، اگر بخواهیم و حتا اگر دولتی داشته باشیم که حفظ محیط زیست، در شمار اولویت‌های نخست راهبردی‌اش جایگاهی شایسته نداشته باشد. پس لطفاً بهانه‌ها را به کناری نهاده و عملاً نشان دهید که طرفدار محیط زیست هستید.

 

نوشته شده در  شنبه 4 آذر1391ساعت 21:17  توسط محمد درویش 

http://darvish100.blogfa.com/post-2285.aspx

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب: ته سیگار, زباله, گوشتخواری, گیاهخواری, نیکوتین, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

هندی ها مردمان عجیبی هستند، بی حکمت نیست که به این کشور لقب ۷۲ ملت داده اند، رنگین کمانی از باورهای متفاوت دینی و اعتقادات خاص که در آرامش کنار همدیگر زندگی می کنند، این کشور که حالا در کنار چین جمعیتی فراتر از یک میلیارد نفر را در خود جا می دهد همیشه مود توجه عکاسان برای ثبت اتفاقات حیرت انگیز بوده است. به این نمونه عجیب نگاه کنید:

 

article-2240307-163F2AFC000005DC-239_964x643

در نگاه اول به نظر می‌رسد سطح رودخانه را لایه‌ای از یخ و برف پوشانده، اما اینطور نیست.

 

article-2240307-163F2E32000005DC-698_964x668

هندوها در آب رودخانه یمانا (Yamuna) در دهلی نو که توسط پسماندهای صنعتی آلوده و کف‌آلود شده است آیین فستیوال کارتیک پورنیما (Karthik Purnima) را انجام می‌دهد ـ ۲۸ نوامبر

 

article-2240307-161DBDB1000005DC-565_964x639

 

article-2240307-163F3005000005DC-801_964x646

هندوها برای این مراسم مذهبی و نیایش، هر ماه در شبی که هلال ماه در آسمان کامل است با غسل در این رودخانه به تزکیه نفس می‌پردازند.

 

article-2240307-163F3014000005DC-248_964x576

سایر هندوها سوار بر یک قایق مراسم این روز را اجرا می‌کنند.

 

www.zistboom.com                                سایت خبری تحلیلی زیست بوم

 

مکان دقیق رودخانه یمانا در دهلی نو بر روی نقشه

 

http://zistboom.com/9519/

تاریخ انتشار: ۱۳ آذر, ۱۳۹۱
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

برگزاری نشست هم اندیشی علمی تخصصی تالاب ها در جامعه مهندسان مشاور ایران

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: به نقل از ایرنا، نشست هم اندیشی علمی تخصصی تالاب ها امروز یکشنبه با حضور محققان و متخصصان محیط زیستی کشور در جامعه مهندسان مشاور ایران برگزار و مباحث گوناگونی در جریان این نشست مطرح شد.

سند راهبردی حفاظت از تالاب های کشور در انتظار تصویب است

محسن سلیمانی مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران در هم اندیشی علمی تخصصی تالاب ها افزود: آیین نامه های اجرایی سند راهبردی حفاظت از تالاب های کشور در سازمان حفاظت محیط زیست تهیه شده است و ستاد ملی حفاظت از تالاب ها آیین نامه های مربوط به این سند را اجرا می کند.

وی خاطرنشان کرد که قرار است که ستاد ملی حفاظت از تالاب ها یا توسط معاون اول رییس جمهوری و یا توسط رییس سازمان حفاظت محیط زیست مدیریت شود. دراین ستاد اجرای مصوبات احیای و حفاظت از تالاب های کشور با رویکرد زیست محیطی دنبال می شود.

وی در مورد وضعیت تالاب های کشور گفت: تالاب ها همواره در تامین آب مورد نیاز دچار مشکل هستند و از آنجا که تالاب ها همیشه در پایین دست منابع آبی قرار گرفته اند، آن طور که باید به آب مورد نیاز برای ادامه حیات خود دست نمی یابند.

سلیمانی اظهار داشت: در گذشته در مدیریت تالاب ها نقش مردم و اهالی حاشیه تالاب ها نادیده گرفته می شد اما در مدیریت جدید نقش مردم به رسمیت شناخته شده و قرار است در تمام تصمیم گیری ها نقش مردم در حفاظت از تالاب ها و توسعه پایدار لحاظ شود. این تغییر نگاه را در سه تالاب ارومیه، پریشان و شادگان مورد آزمایش قرار دادیم تا در صورت نتیجه بخش بودن در تمام تالاب های کشور اجرا کنیم که خوشبختانه نتیجه رضایت بخش بود.

بیست میلیارد تومان اعتبار برای حفاظت از تالاب های کشور اختصاص یافت

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در جریان این نشست گفت: در بودجه سال ۹۰ اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومانی برای حفاظت از محیط زیست تخصیص یافت که از این میزان ۴۰ میلیارد تومان برای حفاظت از تالاب هاست که تاکنون ۲۰ میلیارد تومان آن اختصاص یافته است.

اصغرمحمدی فاضل در هم اندیشی علمی تخصصی تالاب ها افزود: تخصیص ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای حفاظت از محیط زیست، برای اولین بار بود که در کشور اتفاق افتاد که نشان از توجه مسئولان به حفظ محیط زیست دارد.

وی اظهار داشت: از میزان اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومانی ۴۰ میلیارد تومان برای مقابله با ریزگردها، ۴۰ میلیارد تومان برای احیاء و حفاظت از تالاب ها و ۲۰ میلیارد تومان برای دیگر اقدامات زیست محیطی تخصیص داده شد.

فاضل ادامه داد: از میزان ۴۰ میلیارد تومان اعتبار حفاظت از تالاب ها در مرحله اول ۲۰ میلیارد تومان برای حفاظت از ۵۰ تالاب در ۱۸ استان کشور تخصیص یافت که به صورت ۵۰ درصد ملی و ۵۰ درصد استانی تامین شد.

وی اظهار داشت: همچنین در قالب یک طرح جدید که در مجلس شورای اسلامی تصویب شد ۶۴ میلیارد تومان اعتبار به صورت ملی باید در طول برنامه پنجم در اختیار سازمان محیط زیست قرار گیرد که اگر بتوانیم همین میزان اعتبار را از استان ها تامین کنیم حدود ۱۳۰ میلیارد تومان اعتبار خواهیم داشت.

فاضل گفت: با احتساب توان استانی و اعتبارات ملی در کشور می توان یک بسته ۲۵۰ میلیارد تومانی برای حفاظت از تالاب ها در کشور تعریف کرد.

فاضل در ادامه به تهیدات و مشکلات تالاب های کشور اشاره کرد و گفت: تغییرات اقلیم نه تنها باعث کاهش حدود ۱۵ درصدی بارش ها شده، بلکه افزایش دمای متوسط کشور به میزان حدود دو درجه را نیز به دنبال داشته است.

وی افزود: در بسیاری موارد در اجرای طرح های توسعه منابع آب به ویژه طرح های سدسازی و انتقال آب بین حوزه ای سهم آب زیست محیطی در پایین دست نادیده گرفته شده و باعث تغییر عمده در رژیم هیدرولوژیکی حوزه های آبی شده است.

فاضل ادامه داد: تغییرات کاربری حاشیه تالاب ها، آلودگی های سرازیر شده از بالادست توسط جریان های سطحی و زیر زمینی، فرسایش خاک در بالادست حوزه آبخیز تالاب ها بر اثر تخریب جنگل ها و مراتع، شکار و صید غیر مجاز و راه یابی گونه های غیر بومی به تالاب ها برخی دیگر از عواملی است که تالاب های کشور را تهدید می کنند.

وی گفت: سازمان محیط زیست تمهیدات گسترده ای را در راستای حفاظت از تالاب ها اندیشیده که استقرار مدیریت زیست بومی تالاب ها، تصویب و اجرایی کردن سند ملی راهبردها و برنامه عمل ملی حفاظت از تالاب ها، تعیین، تصویب و اجرای مرز و حریم تالاب ها، ارتقاء همکاری های بین بخشی و استفاده از طرفیت های بین المللی و افزایش تحقیق و پژوهش در زمینه تالاب ها برخی از آنهاست.

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: تخصیص اعتبار ۴۰ میلیارد تومان برای احیا و حفاظت تالاب ها، تعیین و تامین حقابه زیست محیطی تالاب های کشور، تشکیل کارگروه مشترک کارشناسی بین سازمان محیط زیست و وزارت نیرو، تعیین حداقل نیاز آبی تالاب ها و رویکرد به جلب مشارکت سایر ذینفعان در مدیریت تالاب در جهت تحقق اصل ۴۴ قانون اساسی برخی از اقدامات اجرایی مدیریت تالاب های کشور است.

ارزش اقتصادی تالاب ها ۱۰ برابر جنگل ها و ۲۰۰ برابر زمین زراعی است

سرپرست دفتر محیط زیست و توسعه پایدار در جریان این نشست گفت: برخی صاحب نظران بر این باورند که ارزش اقتصادی تالاب ها حدود ۱۰ برابر جنگل ها و ۲۰۰ برابر زمین های زراعی است.

مجید ولدان در مقاله ای که ارائه کرد افزود: در شرایط کنونی که رشد جمعیت و افزایش تقاضا، گرمایش جهانی و بروز خشکسالی های پی در پی، ورود آلاینده ها و مواد شیمیایی روز به روز بر وخامت زیست محیطی کره زمین دامن می زند.

وی اظهارداشت: کشور ما نیز که در ۵۰ سال اخیر با یک جهش بزرگ در روند توسعه و بهره برداری از منابع پایه مواجه بوده از این قاعده مستثنی نیست و اکوسیستم های طبیعی به ویژه اکوسیستم های آبی کشور به شدت تحت تاثیر این شرایط قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه تالابها یکی از مهمترین اکوسیستم های طبیعی است افزود: در فرآیند رشد جمعیت و توسعه اقتصادی کشور، تالاب ها نخستین قربانیان بوده اند و در حال حاضر بیشتر این اکوسیستم ها با بحران های جدی زیست محیطی روبه رو بوده و بسیاری از آنها به مرحله نابودی کامل رسیده اند.

ولدان معتقد است با توجه به ارزش های اکولوژیک و اقتصادی تالاب ها در تولید و ذخیره سازی آب، غنی سازی سفره های آب زیر زمینی، حفظ تنوع زیستی گیاهی و جانوری، مهار سیل و فرسایش، پالایش آب و تولید فرآورده های شیلاتی و پرندگان، اقدامات صورت گرفته به منظور حفظ و احیاء آنها در کشور، نتایج کاملا مطلوبی به دنبال نداشته است.

وی اظهارداشت: به موازات پیشرفت در فن آوری، روند تخریب در چند دهه اخیر نیز شتاب بیشتری گرفته است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

وی گفت: ارتقاء بهره وری آب هدف مهمی است که کشور ناگزیر باید به سوی آن برود و میزان فعلی را تا ۲۰ سال آینده به دو برابر مقدار فعلی برساند. این چالش نیازمند تدوین قوانین و نهادهای جدید درباره مدیریت آب و ارتقای دانش فنی و تحقیقات فنی و مهندسی کاربردی است.

حیات ۶۷ درصد از پرندگان به تالاب ها وابسته است

عضو شورای گروه کشاورزی مهندسین مشاور پویندگان محیط زیست در هم اندیشی علمی – تخصصی تالاب ها گفت: حیات حدود ۶۷ درصد پرندگان بومی و مهاجر کشور به تالاب ها وابسته است.

برهان ریاضی افزود: جوجه آوری ۶۳ درصد از پرندگان و زمستان گذرانی ۷۷ درصد از پرندگان در تالاب ها صورت می گیرد و از این رو این اکوسیستم طبیعی در ادامه حیات پرندگان نقش اساسی دارد.

وی اظهار داشت: همه ساله یک تا دو میلیون پرنده کنار آبزی مهاجر در تالاب های کشور زمستان گذرانی می کنند. اگر چه تعداد پرندگان مهاجر به تالابها در چند سال اخیر کم شده اما همچنان نقش تالاب ها در جذب و حیات این پرندگان موثر است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: تالاب ها بیشترین تنوع زیستی را دارند به گونه ای که ۱۵ تا ۲۰ درصد تنوع زیستی هر کشور در تالاب های آن است.

وی افزود: از آنجا که ایران بر روی کمربند خشک و نیمه خشک قرار گرفته تالاب های موجود در کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا به عنوان تالاب های آب شیرین به حساب می آیند که ۲۰۰ گونه پرنده از ۵۰۰ گونه پرنده موجود در کشور را در خود جای می دهند.

ریاضی با بیان اینکه از نظر کنوانسیون رامسر تالاب ها انواع مختلف دارند گفت: تالاب های ساحلی – دریای، داخلی و انسان ساز تقسیم بندی انواع تالاب هاست که تمام آنها در کشور ما وجود دارد.

کنوانسیون رامسر پیمانی بین‌المللی در سال ۱۹۷۱ میلادی است. نام این پیمان از شهر رامسر در ایران گرفته شده است. این کنوانسیون به منظور حفاظت از تالاب‌ها و پرندگان مهاجر تشکیل شده و کشورهای عضو موظفند از تالاب‌های ثبت‌ شده در این کنوانسیون حفاظت کنند.

این معاهده در ابتدا به امضای نمایندگان ۱۸ کشور شرکت‌ کننده رسید، اما امروزه ۱۶۰ کشور جهان عضو این پیمان هستند.

وی ادامه داد: ۲۷۰ تالاب مهم در کشور وجود دارد که کریدورهای مهاجرتی پاییزی، بهاری و به ویژه زمستان گذرانی خوبی برای چند صد گونه پرنده آبزی به حساب می آیند.

ریاضی گفت: با وجود اهمیت های اکولوژیک ویژه ای که تالاب های کشور ما دارند، روند تخریب و ایجاد تغییرات اکولوژیک شدید در آنها از راه های گوناگون، سبب از بین رفتن برخی از اکوسیستم های حساس تالابی شده همچنین تهدیدی برای انقراض بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری اندمیک (بومی) که به تالاب های کشور وابسته اند، به حساب می آید.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

محمد جواد محمدی زاده: ایران به دلیل داشتن دانشگاه مستقل محیط زیست همواره از سوی کشور های دیگر مورد تحسین قرار می گیرد. مسعود سمیعی نژاد مدیر عامل شرکت فولاد: نخبگان برگزیده دانشکده فن آوری های نوین محیط زیستی بورسیه تحصیلی دریافت می نمایند

 

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام)  در راستای تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، منویات مقام معظم رهبری در زمینه حفظ محیط زیست و دستیابی به فناوری های نوین همچنین نیل به اهداف زیست محیطی و توسعه پایدار در سند چشم انداز بیست ساله کشور و به منظور تأسیس دانشکده فناوریهای نوین محیط زیستی، تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه محیط زیست وابسته به سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری اصفهان و  شرکت‌ فولاد مبارکه منعقد شد .

 

این گزارش می افزاید:  تکمیل وتجهیز ساختمان برای ایجاد نخستین دانشکده فناوریهای نوین محیط زیستی در مجاورت شرکت فولاد مبارکه موضوع اصلی این تفاهم نامه می باشد .

 

بر اساس این گزارش ارتقای سطح مهارتهای زیست محیطی و تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص مورد نیاز واحد های محیط زیست مراکز صنعتی و ارتقای سطح همکاریهای دانشگاه و صنعت کشور  از اهداف مبادله این تفاهم نامه می باشد.

 

محمد جواد محمدی زاده در آیین مبادله تفاهم نامه همکاری سه جانبه ایجاد نخستین دانشکده فناوری های نوین محیط زیستی کشور  در اصفهان گفت: اولویت اول محیط زیست استفاده از فناوری های نوین است .

 

دانشگاه محیط زیست  -  سایت زیست بوم

 

وی با اشاره به اینکه استان اصفهان پایه صنعتی کشور و دارای امکانات و دانشگاه های معتبری است ؛ افزود: اصفهان ظرفیت های لازم برای ایجاد دانشکده محیط زیست را دارد به همین دلیل با ایجاد دانشکده فناوری نوین محیط زیست کشور در استان اصفهان موافقت کردیم .

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت:  در نظر داریم دانشکده های تخصصی محیط زیست در استانهای اهواز ، هرمزگان،‌مازندران و گیلان راه اندازی کنیم

وی تصریح کرد: دانشکده تخصصی  محیط زیست در حوزه نفت و گاز در استان اهواز ، دانشکده  دریایی در بندر عباس و دانشکده تخصصی در حوزه طبیعی در استانهای گلستان،مازندران ، گیلان ایجاد خواهند شد.

محمدی زاده هدف از تاسیس دانشکده های تخصصی محیط زیست را تقویت  رشته های بین رشته ای  عنوان کرد.

 

معاون رییس جمهور با بیان اینکه ایران  اولین کشور در آسیا دارای دانشگاه مستقل محیط زیست است؛ اظهار داشت : ایران به این جمع بندی رسیده که به دلیل اهمیت موضوع محیط زیست دانشگاه مستقلی در حوزه محیط زیست داشته باشد و همواره از سوی کشور های دیگر مورد تحسین قرار می گیرد .

 

محمدی زاده - زیست بوم

 

وی با بیان اینکه افزایش ارتقای سطح آموزش و فرهنگ سازی در حوزه محیط زیست هدفگذاری شده است؛ گفت: در راستای مبادله تفاهم نامه همکاری با آموزش و پرورش مفاهیم زیست محیطی در مفاد درسی کلاسیک مقاطع راهنمایی و دبیرستان لحاظ شد.

محمدی زاده با اعلام اینکه یکی از نقص ها در حوزه محیط زیست ، عدم وجود موضوع محیط زیست در آموزش های کلاسیک و رسمی  کشور بود افزود: در درس جغرافیای تمامی استانها موضوع محیط زیست در دستور کار قرار گرفت و در مقطع ابتدایی نیز  در حال پیگیری است.

وی ادامه داد : بر اساس توافق صورت گرفته با وزارت علوم از امسال واحدی به نام محیط زیست برای همه دانشجویان کشور قرار گرفته است.

 

محمدی زاده از  شکل گیری شبکه سلامت و محیط زیست در سیما خبر داد و گفت: بر اساس توافق صورت گرفته با رسانه ملی گروه سلامت و محیط زیست  در شبکه رادیو  فعال شده است و بزودی گروه محیط زیست و سلامت در سیما نیز تشکیل خواهد شد که می تواند نقش موثری در ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست داشته باشد.

 

معاون رییس جمهور با اشاره به ارتقای آموزشکده محیط زیست به دانشگاه محیط زیست گفت: برای اولین بار در آسیا دانشگاه مستقل محیط زیست با حمایت های دولت دهم تاسیس شد .

وی  تاکید کرد: رشته های موجود در دانشگاه ها نمی توانند نیاز های جدی محیط زیست را تامین کنند و ما نیازمند دانشگاهی هستیم که بتواند نیاز های جامعه را برطرف کند .

محمدی زاده ادامه داد : ما نیازمند علوم جدیدی هستیم که رشته های بین رشته ای را تقویت نماید.

 

رییس هیات امنای دانشگاه محیط زیست با بیان اینکه آموزشکده محیط زیست سابقه ۴۱ ساله دارد ؛ گفت: تقریبا ۷۵ در صد دانشگاه های کشور عمر شان از دانشکده محیط زیست کمتر است.

 

وی ادامه داد: با ارتقای آموزشکده محیط زیست به دانشگاه ، پذیرش دانشجو  در این دانشگاه به ده برابر قبل رسیده  است و در حال حاضر ۲ هزار و ۵۰۰ دانشجو در این دانشگاه تحصیل می کنند که باید به ۵۰-۴۰ هزار دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی برسد

محمدی زاده خاطر نشان کرد: به این جمع بندی رسیدیم که رشته های پایه در دانشگاه محیط زیست در البرز داشته باشیم  و دانشکده های تخصصی محیط زیست در استانها ایجاد شود.

وی تصریح نمود : به دلیل وابسته بودن دانشگاه محیط زیست به سازمان حفاظت محیط زیست، آموزش ها و رشته های تحصیلی با توجه به نیاز های  بازار کار تدریس می شود  و آموزش ها در این دانشگاه کاربردی است.

 

گفتنی است این دانشگاه با زیربنا ۳۱ هزار و ۸۴۰ متر مربع و با وسعتی ۲۵۰ هزار مترمربع  در استان اصفهان احداث می شود.

 

در این مراسم  مسعود سمیعی نژاد مدیر عامل شرکت فولاد اصفهان در جمع حاضرین گفت: نخبگان برگزیده دانشکده فن آوری های نوین محیط زیستی در رشته های مرتبط با صنعت فولاد بورسیه تحصیلی دریافت می نمایند

http://zistboom.com/7245/

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 12 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

قطر و پایتختش دوحه تا کنون به خاطر اقدامات و تلاش‌های زیست‌محیطی زبانزد نبوده‌اند. این کشور اما برنامه‌هایی گسترده دارد تا در آینده نقشی “سبزتر” بازی کند. اما دوحه در حال حاضر تا چه اندازه “سبز” است؟

 

0,,16088441_303,00

 

محل برگزاری مذاکرت

در مرکز ملی کنفرانس که به تازگی افتتاح شده، هجدهمین همایش جهانی تغییرات اقلیمی در حال برگزاری است. در ساخت این مرکز نکات زیست‌محیطی فراوانی در نظر گرفته شده است. بر روی بام این مرکز دستگاه‌های ویژه انرژی خورشیدی نصب شده‌اند؛ چیزی که در قطر به ندرت می‌توان به آن برخورد.

 

0,,16401281_303,00

 

گاز، گاز و باز هم گاز

قطر از ذخائر نفتی و بیش از هر چیز، از ذخائر گازی عظیمی بهره می‌برد و در کنار روسیه در صف سه کشوری در جهان قرار دارد که از بیشترین منابع گازی برخوردارند. این کشور در عین حال از لحاظ تولید سرانه گاز دی‌اکسید کربن که سبب گرمایش جهان می‌شود، رکورددار است و کشور شماره یک محسوب می‌شود.

 

0,,15883367_303,00

 

بهشت خودروهای بزرگ

در خیابان‌های پهن دوحه خودروها با سرعتی تا هشتاد کیلومتر در ساعت در حرکت‌اند. از خودروهای کوچک و کم‌مصرف خبر چندانی نیست و این اتومبیل‌های پرمصرف بزرگ و شاسی‌بلند هستند که زینت‌بخش خیابان‌ها شده‌اند. بهای بنزین در قطر بر حدود لیتری ۲۰ سنت بالغ می‌شود.

 

0,,16401252_303,00

صحرانوردی

جیپ و خودروهای شاسی‌بلند در قطر از محبوبیت زیادی برخوردارند، چرا که با آنها می‌توان در صحرا‌های شنی جنوب این کشور سیر و سیاحت کرد. قطری‌ها در آخر هفته‌ها برای استراحت و تفریح راهی این منطقه می‌شوند.

 

0,,16401276_303,00 

از دوچرخه خبری نیست

در دوحه راه‌های زیادی ویژه‌ی دوچرخه‌سواران احداث شده‌اند، اما از دوچرخه و دوچرخه‌سوار خبری نیست. البته در خیابان جذاب ساحلی پایتخت که کورنیش نام دارد، دوچرخه‌سواری ممنوع است، ولی افراد پیاده‌رو زیادی نیز در آن به چشم نمی‌خورند.

 

0,,16398727_303,00

عشق هوای خنک

به هر گوشه‌ای از قطر که نگاه کنید، رد پای کولر را پیدا می‌کنید، حتی روی این کشتی تفریحی قدیمی شش دستگاه کولر نصب شده‌اند. البته چندان هم جای تعجب نیست، هر چه باشد میزان دما در ماه نوامبر بر ۳۰ درجه سانتیگراد بالغ می‌شود و در تابستان تا به ۵۵ درجه هم می‌رسد، طبیعتا در سایه.

 

0,,16401244_303,00

استادیوم مجهز به کولر

قطر برای برگزاری جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ برنامه‌ها و پروژه‌های عظیمی تدارک دیده است، از جمله احداث چندین استادیوم مجهز به کولر. گفته می‌شود که برق این کولرها قرار است از طریق انرژی خورشیدی تأمین شود؛ امری که به اعتقاد برخی از کارشناسان به دشواری ممکن است.

 

0,,6287182_303,00

 

رشد قارچ‌گونه‌ی آسمانخراش

در همه‌ی نقاط دوحه پروژه‌های ساختمانی در حال اجرا هستند، از جمله پروژهای احداث آسمانخراش. قطری‌ها می‌کوشند که در ساخت این بناهای جدید موازین و نکات زیست‌محیطی را مد نظر قرار داده و رعایت کنند.

 

0,,16401263_303,00

«یخ در صحرا»

یکی از تخصص‌های قطری‌ها ساخت مراکز خرید عظیم به سبک آمریکایی است. در جدیدترین و بزرگ‌ترین مرکز خریدی که در دوحه افتتاح شده، حتی یک سالن پاتیناژ وجود دارد، به عبارتی “یخ در صحرا”.

 

0,,16398732_303,00

آینده‌ی سبز؟

در حال حاضر در دوحه از رنگ و بوی “سبز” چندان خبری نیست، اما برنامه‌های این کشور برای رسیدن به این هدف بیشمار است.

 انتشار شده در :http://zistboom.com/9381/

نویسنده: Brigitte Osterath / SA | تحریریه:  SJ

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1386برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

کد خبر : 91101014
 

با تلاش جامعه مهندسان مشاور ايران
نشست هم اندیشی بررسی وضعیت تالاب ها برگزار می شود

 

 

 

 بزرگنمایی
 "نشست هم انديشي تالاب ها تحليلي بر علل پايداري و ناپايداري تالاب ها " در مركز همايش هاي جامعه مهندسان مشاور ايران برگزار مي شود.

به گزارش سبزپرس،‌اين نشست روز يكشنبه 12 آذر ماه برگزار مي شود. از جمله محور هاي اين هم انديشي ،‌تغييرات اقليمي و خشكسالي ها،‌نقش مديريت منابع آب و طرحهاي توسعه منابع آب بر تالاب ها، ملاحظات مربوط به ارزيابي اثرات توسعه و نقش مهندسان مشاور ،‌ظرفيت هاي قانوني ،‌سازمانهاي مردم نهاد و جوامع محلي و نقش توسعه كشاورزي بر تالاب ها عنوان شده است.

اين همايش از ساعت 8:30 تا 16 عصر روز 12 آذر ماه در محل سالن همايش هاي جامعه مهندسان مشاور ايران به آدرس  ولنجك ،‌ خيابان 26، بلواردانشجو، ‌نبش گلريزان برگزار مي شود.

ایران دارای 250 تالاب با مساحت حدود 2/5 میلیون هکتار است که از اين ميان 22 تالاب با مساحت حدود 5/1 میلیون هکتار در کنوانسیون رامسر ثبت شده و اهمیت جهانی دارند.

مروری بر وضعیت اين تالاب ها نشان می‌دهد که بسیاری از آن‌ها در اثر عوامل مديريتي، اقتصادي، برنامه‌هاي توسعه منابع آب، بهره‌برداري بي‌رويه انسان، طرح‌هاي راه و نفت، عوامل اقليمي و ... در معرض خشك شدن و نابودي و يا تغييرات اكولوژيكي قابل توجهي هستند، به نحوي كه در اثر این تغییرات 6 تالاب از تالاب های بین المللی ایران در لیست مونترو به عنوان تالاب‌هایی که دارای تغییرات اکولوژیک بوده اند، ثبت شده‌اند.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

تصاویر جالبی از انتقال و رهاسازی یک مار در استان هرمرگان توسط روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست برای زیست بوم ارسال شده است که دیدن آنها خالی از لطف نیست.

 

* برای دیدن عکس ها در اندازه بزرگتر روی آنها کلیک کنید.

 

 

 

مار مار

 

مار مار

 

مار مار

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

کد خبر : 91101009
http://isdle.ir/news/index.php?news=8902

بزرگ ترین باغ وحش خوزستان توان اداره خود را ندارد
وقتی به باغ وحش هویزه می روید با خود غذا ببرید حیوانات گرسنه اند!


 

 

 بزرگنمایی
 مجتبی گهستونی: با اینکه بزرگ ترین باغ وحش خوزستان در شهر هویزه در جنوب غربی این استان واقع است اما بازدید کنندگان آن محدود و حیوانات و پرندگان در این باغ وحش گرسنه اند.

علی رغم وسعت قابل توجه این باغ وحش، حیوانات از گرسنگی رنج می برند و شرایط زیست مناسبی ندارند و آنچه که باعث تعجب من شد انگیزه تاسیس چنین باغ وحشی در شهر کوچکی که درآمد هایش حتی کفاف تامین مخارج شهرداری و امور شهری را ندارد بود. 

این باغ وحش زیر نظر مستقیم شهرداری شهر مرزی هویزه اداره می شود که به جز این باغ وحش هیچ مکان تفریحی و فرهنگی دیگری در این شهر وجود ندارد.

با اینکه در این باغ وحش 11 نفر کار می کنند اما شهرداری این مکان را به سختی اداره می کند به گونه ای که ماهانه 7 میلیون تومان به کارگران حقوق پرداخت می کند و هزینه ماهانه تغذیه حیوانات بالغ بر یک میلیون تومان است که با هزینه های جاری سالانه یک صدمیلیون تومان در این باغ وحش هزینه می شود.

شهر هویزه از محروم ترین شهرهای خوزستان است که در طول جنگ تحمیلی با خاک یکسان شد و تالاب هورالعظیم که این جاذبه طبیعی هم از خشک شدن رنج می برد در مجاورت این شهر قرار دارد.

در باغ وحش 8 هکتاری هویزه علاوه بر انواع پرندگان، حیواناتی همچون شیر، خرس، شتر، میمون، بزکوهی، آهو ،گوزن، شترمرغ، گرگ، کفتار، گراز، روباه، طاوس و... زیست می کنند.

بازدید کنندگان این باغ وحش یا دانش آموزان هستند یا کاروان راهیان نور که هزینه های دریافتی از بازدیدکنندگان دانش آموز نیم بها و از کاروان های راهیان نور مبلغی دریافت نمی شود و سایر بازدیدکنندگان تنها با پرداخت 500 تومان می توانند باغ وحش را ببینند که هزینه های دریافتی به هیچ وجه با هزینه ای که برای نگهداری از حیوانات، اداره باغ وحش و پرداخت حقوق پرسنل باغ وحش صورت می گیرد برابری نمی کند.

در بازدیدی که خود و همراهانم از این باغ وحش که تنها باغ وحش جنوب خوزستان است داشتیم متوجه شدیم که تعدادی از حیوانات برای استفاده از هوای آزاد درفضای باز باغ وحش رها شده اند و بعد از آنکه متوجه شدیم این حیوانات از گرسنگی رنج می برند تمام  غذا و خوراکی هایی که داشتیم را بین حیوانات رها در فضای آزاد و در قفس تقسیم کردیم که این موضوع باعث شد تا صدای همه حیوانات در بیاید و با فریادهای خود درخواست غذا می کردند. میمون ها دستان خود را از قفس به سمت مان دراز می کردند تا به آنها خربزه بدهیم. در صحنه ای بسیار تعجب برانگیز ابتدا شتر مرغ عظیم الجثه ای از پشت مزدایی که وسایل و خورایی های سفر را گذاشته بودیم پلاستیک نان را برداشت و در چند دقیقه میل کرد و بعد از آنان بزهای کوهی و مرغابی ها به سمت ماشین آمدند تا شکم خالی خود را سیر کنند.

شرایط نگهداری حیوانات نه تنها دوستداران حیوانات بلکه مسئولین شهرداری را هم ناراحت می کند اما با همه سختی ها آن را نگهداری می کنند.

اگرچه اطلاعات دریافتی ما حاکی از آن است که تامین غذاهای حیوانات باغ وحش هر یک روز در میان صورت می گیرد و به طور مرتب حیوانات معاینه شده و قفس ها ضدعفونی می شوند اما نگهداری از این باغ وحش برای تامین غذای منظم حیوانات بسیار سخت است چرا که درآمدهای شهرداری حتی توان اداره شهر را ندارد و مردم از محرومیت های زیادی رنج می برند.

در پیگیری های دیگری که داشتم متوجه شدم که شهرداری حاضر است برای نگهداری هرچه بهتر این باغ وحش آن را با شرایط بسیار مناسب به پیمانکار واگذار کند.


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

محمد جواد محمدی زاده زیست بوم: رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بر اساس توافق انجام شده با معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهوری ، ۷۰۰۰ نیروی مورد نیاز این سازمان در آینده نزدیک استخدام می شوند.

 

به گزارش زیست بوم  و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت ، ˈ محمد جواد محمدی زاده ˈ اظهار داشت : بر این اساس نیروهای داوطلب هم در بخش محیط بانی و هم در سطوح کارشناسی و فعالیت های اداری استخدام می شوند.

وی اظهار داشت: در مجموع به ۱۱ هزار نیرو برای انجام ماموریت ها نیاز داریم زیرا در حال حاضر شهرستان های جدیدی ایجاد شده اند که باید اداره محیط زیست در آنها به وجود آید و با توجه به تنوع زیاد فعالیت های زیست محیطی در استانها لازم است که نیروهای زیادی در استان های مختلف به کار گرفته شوند.

معاون رییس جمهوری یادآور شد: از ۷۰۰۰ نیروی استخدامی تنها ۷۰۰ نفر در تهران مشغول به کار می شوند و بقیه در سایر استانها فعالیت می کنند.

به گفته وی مجوز استخدام ۷۰۰۰ نیرو برای سازمان محیط زیست به زودی از سوی معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی رییس جمهوری صادر می شود زیرا توافق نهایی در این زمینه انجام شده است . سازمان محیط زیست پس از دریافت این مجوز نیروهای مورد نیاز را استخدام می کند .


کد خبر : 91091016
 

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد:
تامین هفت هزار نیروى مورد نیاز سازمان محیط زیست در آینده نزدیک

 

 

 

 بزرگنمایی
سبزپرس – گروه قوای سه‌گانه: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در حال توافق نهایی هستیم تا مجوز استخدام هفت هزار نیرو را دریافت کنیم و منتظر ابلاغ آن از معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی رئیس جمهور هستیم.

به گزارش سبزپرس و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، «محمد جواد محمدی زاده» درباره تامین نیروی انسانی مورد نیاز برای بخشهای مختلف سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: بر اساس توافقی که با معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور انجام دادیم در مجموع 11 هزار نیرو برای انجام ماموریتها نیاز داریم زیرا شهرستانهای جدیدی ایجاد شده است که باید اداره محیط زیست در آنها ایجاد شود و استانها نیز مقداری کارشان متنوع شده و فعالیتهای ما نیز گسترده شده است.
وی افزود: در حال توافق نهایی هستیم تا مجوز استخدام هفت هزار نیرو را دریافت کنیم که در حال قطعی کردن این موضوع هستیم تا ابلاغ آن را از معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی رئیس جمهور دریافت کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: علاوه بر آن مجوز جدیدی هم داده خواهد که بتوانیم کسری نیروی خود را تامین کنیم که در صورت دریافت این مجوز هم در بخش محیط بانی و هم در سطوح کارشناسی و فعالیتهای اداری اقدام به استخدام نیرو خواهیم کرد.
محمدی زاده یادآورشد: از این تعداد نیرو تنها 700 نفر در تهران خواهد بود و مابقی به سایر استانها اختصاص دارد.

امید وار باشیم پس؟

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی به زودی راه اندازی می شود / دلبر و کوشکی در کنار یکدیگر (اختصاصی دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران)

مهندس هومن جوکار مدیر پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در گفتگو با پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران راه اندازی مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی در آینده نزدیک را تایید نمود.

مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ با همت سازمان حفاظت محیط زیست و پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با اهداف مهمی چون تکثیر و پرورش یوزپلنگ آسیایی در شرایط نیمه اسارت، انجام طرح های مطالعاتی و تحقیقاتی پیرامون این گونه ارزشمند و در معرض انقراض، تیمار، درمان و رها سازی یوزپلنگ هایی که به دلایل گوناگون از جمله برخورد با خودروهای عبوری در جاده ها، تقابل با جوامع انسانی، شکار و زنده گیری غیر مجاز و غیره آسیب دیده اند و نگهداری دائمی از یوزپلنگ هایی که امکان رهاسازی مجدد آنها در زیستگاه طبیعی وجود ندارد بزودی راه اندازی خواهد شد.

با توجه به توسعه روزافزون فعالیت های انسانی از جمله گسترش شبکه جاده ای، توسعه جوامع محلی و در نتیجه افزایش احتمال تقابل یوزپلنگ با انسان و آسیب پذیری این گونه کمیاب، همچنین نگهداری از یک جفت یوزپلنگ نر و ماده در اسارت که امکان بازگشت مجدد به طبیعت را ندارند، برنامه ریزی و اجرای چنین پروژه ای در کشور ضروری به نظر می رسید.

دلبر و کوشکی پس از مدتها تنهایی در کنار یکدیگر:

در راستای اجرای پروژه راه اندازی مرکز حفاظت و تکثیر یوزپلنگ آسیایی، یک قلاده یوزپلنگ نر (بنام کوشکی) و یک قلاده یوزپلنگ ماده (بنام دلبر) که هردو در اسارت و بصورت جداگانه در سمنان و خراسان نگهداری می شوند، در این مرکز در کنار هم قرار می گیرند تا در صورت امکان، تکثیر از طریق زادوولد این دو یوزپلنگ انجام شود.

به همین منظور آقای “شان مک کوین” از کشور ایرلند یکی از سرشناس ترین متخصصین جهان در زمینه تکثیر یوزپلنگ در شرایط اسارت که پیش از این نیز چندین بار از جمله در کشور امارات موفق به انجام این امر شده است بعنوان مشاور این پروژه در کشور حضور می یابد.

 

دلبر:

دلبر نام یک توله یوز ماده می باشد که توسط سگهای گله یک چوپان افغانی در بهار سال ۱۳۹۰ در منطقه توران به دام افتاد. پس از به دام افتادن توله یوز چوپان افغانی تصمیم به نگهداری از آن می گیرد. پس از مدتی چوپان دیگری به نام علی، زمانی که مشغول چرای گله خود بوده متوجه حیوان عجیبی در بین گله چوپان افغانی می شود. علی پس از مشاهده دقیقتر متوجه می شود که حیوان عجیب یک یوزپلنگ است. علی پس از متقاعد نمودن چوپان افغانی توله یوز را گرفته و به منزل خود می آورد. خوشبختانه منزل علی در نزدیکی پاسگاه محیط بانی تجور بوده و بلافاصله محیط بانان را از این موضوع مطلع نموده و توله یوز را به محیط بانان تحویل می دهد. در حال حاضر دلبر در پارک ملی توران در محیط فنس کشی شده که تردد و بازدید کننده در آن کم است، نگهداری می شود. توله یوزها شکار کردن را بوسیله مادرشان در سن یک سالگی آموزش می بینند. متاسفانه به دلیل سن کم دلبر و عدم توانایی در شکار، همچنین عدم موفقیت در پیدا نمودن مادر دلبر، رها سازی این توله یوز امکان پذیر نبود و منجر به مرگ زود هنگام او می شد. دلبر در حال حاضر با خرگوش زنده و گوشت گوسفند تغذیه می شود.

دلبر

 

کوشکی:

کوشکی نام یوزپلنگ نری است که در سال ۱۳۸۶ که توله چند ماهه بود توسط یکی از علاقمندان به حیات وحش به سازمان حفاظت محیط زیست تحویل داده شد. پس از چند ماه نگهداری در پارک طبیعت پردیسان، به محوطه ای دوازده هکتاری واقع در پناهگاه حیات وحش میاندشت که در نزدیکی زیستگاه اصلی او بود منتقل و در آنجا به زندگی در اسارت ادامه می دهد.

کوشکی

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 10 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

هشدار سازمان ملل متحد درباره انتشار گازهای گلخانه‌ای؛ میزان گازهای گلخانه‌ای، 14 درصد بیش از پیش‌بینی‌ها بوده است بر اساس گزارش سازمان ملل که امروز در لندن انتشار یافت، در حال حاضر میزان انتشار گازهای گلخانه ای در جهان 14 درصد بیشتر از مقداری است که برای سال 2020 پیش بینی می شد. به گزارش سبزپرس، در این گزارش آمده است غلظت گازهای گلخانه‌ای مانند دی اکسید کربن(CO2) در جو کره زمین نه تنها کاهش نداشته، بلکه از سال 2000 تا میزان 20 درصد افزایش یافته است. این گزارش به وسیله 55 دانشمند از 20 کشور جهان با هماهنگی برنامه محیط زیست ملل متحد (UNEP) و بنیاد اقلیم اروپا تهیه شده است. سازمان ملل هشدار می دهد در صورتی که اقدام فوری از جانب کشورها در زمینه کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای صورت نگیرد، انتظار می رود میزان اشاعه این گازها تا 58 گیگا تن طی 8 سال برسد. گزارش‌های ارزیابی قبلی تاکید داشتند که میانگین اشاعه گازهای گلخانه‌ای تا 2020 به میزان 44 گیگاتن یا کمترخواهد بود. در عین حال در این گزارش قید شده حفظ افزایش میانگین دمای جهانی زیر دو درجه سانتیگراد هنوز امکان دارد به شرط آنکه از نابودی جنگل‌ها جلوگیری شود، استفاده از خودروهای شخصی کاهش یابد، از حمل و نقل عمومی دوستدار محیط زیست مانند مترو استفاده شود و سوخت‌های فسیلی برای گرمایش ساختمان‌ها کمتر مورد استفاده قرار گیرد. http://isdle.ir/news/index.php?news=8895 کد خبر : 91091003
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: جمعه 3 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

مقامات حفاظت از حيات وحش امريکا از کشف چندين مورد حمله بي‌رحمانه و مرگبار به دلفين‌هاي آب‌هاي شمال خليج مکزيک خبر داده‌اند که روي بدن آنها آثار شليک گلوله، زخم و بريدگي آرواره‌ها مشاهده شده است. به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مقامات در حال بازرسي منطقه و در تلاش براي کشف عاملان اين حملات وحشيانه و غيرانساني هستند. به گزارش آسوشيتدپرس، روزنامه «سان هرالد» در گزارشي در اين باره منتشر کرد: مقامات «سازمان ملي امور اقيانوسي و اتمسفري ايالات متحده» هشدار داده‌اند که اخيرا تعامل بين انسان و دلفين‌ها در آب‌هاي نواحي اطراف ايالت‌هاي لوييزيانا، مي‌سي‌سي‌پي و آلاباما به شکل نگران کننده‌اي افزايش يافته است. اين مقامات تاييد کرده‌اند که در ماه‌هاي اخير موارد متعددي از قطع عضو، جراحات ناشي از شليک گلوله و ساير جراحات و آسيب‌هاي جسمي در دلفين‌هاي اين مناطق مشاهده شده است. دانشمندان زيست محيطي انستيتو مطالعات پستانداران دريايي در «گلف پورت» نيز از چهار مورد مرگ دسته جمعي دلفين‌ها خبر داده‌اند. هم چنين روز جمعه گذشته يک تيم تحقيقاتي در جزيره «ديير» لاشه دلفيني را پيدا کردند که بخش‌هايي از آرواره او بريده شده بود. لاشه دلفين ديگري نيز در نزديکي منطقه‌اي موسوم به «گواتير» پيدا شد که يک گلوله داخل بدن او بود. اين مقامات در تلاش براي پيدا کردن متخلفان هستند و از مردم نيز درخواست کرده‌اند که با اطلاع رساني و ارائه به موقع گزارشات احتمالي درباره اين قبيل حوادث يا افراد مظنون، در کنترل فجايع و رفتارهاي وحشيانه مشابه مسوولان را ياري دهند. براساس اين گزارش، در ايالات متحده همانند بسياري از کشورهاي ديگر حمله به دلفين‌ها جرم محسوب مي‌شود و براي متخلفان جريمه نقدي و حبس در نظر گرفته مي‌شود. http://www.iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=7882
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: پنج شنبه 2 آذر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

توسعه پایدار به مفهوم حرکت بر محور انسان-محیط است و توسعه امکانات اقتصادی با توجه به ملاحظات محیطی و عدالت اجتماعی را مورد توجه قرار مي دهد. توسعه پایدار پس از مشکلات ایجاد شده از توسعه صرفا اقتصادی پس از جنگ جهانی مطرح گردید. جایی که توسعه بی رویه باعث اختلافات طبقاتی و مشکلات زیست محیطی عدیده ای شده و مسير توسعه به ابعاد محيطي و اجتماعي کمتر از اقتصادي بها داده بود. با توسعه روزانه شهري شدن زندگی بشر مفاهیم مربوط به توسعه پایدار به این حیطه وارد گردید و توسعه پایدار شهر محصول نگاه های جدید به عدالت اجتماعی,فضایی و محیطی نسبت به شهر است. شهرها در سال 2020 جمعيتي معادل 75 درصد کل جهان را در عینی در خود جای خواهند داد که تقريبا 2 درصد از فضاي شهري را در اختیار دارند. بنابر این این تراکم عجیب و بی سابقه جمعیت و نیاز عمومی به جذب منابع اساسی منجر به بهره برداری های غیر طبیعی از منابع محلی و استثمار منابع همسایگی خواهد شد. آثار این توسعه با پس ماند های غیر قابل پیش بینی به جای مانده از شهرها ادامه داشته و آلودگی ها و بیماری ها و گونه های زندگی حاشیه ای جدید محصول این توسعه خواهد بود. اما توسعه پایدار شهری به عنوان جزئی از توسعه پایدار بر پایه استفاده معقول از منابع طبیعی استوار شده است و در این نوع توسعه ملاحظات سه گانه, محيطي, اقتصادي و اجتماعي در کنار هم لحاظ خواهد شد.بنابر اين شهر پايدار برآمده از فرايند توسعه اي است که هنيت و امکان ارتقاي هميشگي سلامت اجتماعي - اقتصادي بوم شناسانه شهر و منطقه را فراهم کرده و اين ذهنيت و امکان را به عينيت و اقدام مبدل ساخته است. بنابر اين راه کارهاي زير به عنوان راه کارهاي توسعه پايدار شهري مطرح است : 1- حداقل سازي پيامد هاي زيست محيطي 2- حداقل سازي مصرف منابع تجديد ناپذير 3- بهره برداري از منابع تجديد پذير در اين مسير به ناچار سياست هايي مثل کاهش اتکا به خودروي شخصي, افزايش فشردگي کالبدي در توسعه شهري, حفاظت و احياي نظام هاي طبيعي در شهر و منطقه پيراموني, کاهش مصرف منابع و توليد آلودگي در شهر و منطقه, بهبود زيست پذيري اجتماعات بشري, پایندگی و تقویت اقتصاد شهری و اصلاح نظام اداری و حکمرانی شهری, بايستي اعمال شود تا شهر به سمت پايداري هدايت شود. پيش فرض هاي توسعه پايدار شهري: در راستاي تحقق توسعه پايدار شهري مي بايست شرايطي فراهم شود تا امكان بستر سازي توسعه پايدار انساني و بهبود رفاه اجتماعي شهروندي، فراهم گردد كه در اين بستر مي توان به برقراري عدالت اجتماعي(هاروي، 1376: ص110- 99) طراحي اقليمي هماهنگ با محيط زيست انساني (بحريني، شيعه، 1380)، تقويت ساختارهاي همبستگي اجتماعي همچون تعهد و مسئوليت پذيري، تقويت بنيانهاي اجتماعي و خانوادگي و احياي محيط زيست همگاني (بحريني، 1378) وايجاد انتظام ساختاري در فضاي شهري براي ادراك زيباشناختي و خوانايي شهري (كوين لينچ، 1381: ص12- 34) و بهبود بهره گيري از فضاهاي شهري و افزايش رضايت شهروندي (بحريني، 1378، ص98- 129) و يكپارچگي بخشي به ساختار بصري محيط و منظر شهري (گوردن كالن، 1377: ص64- 90) اشاره كرد. كميسيون جهاني محيط زيست نيز الزامات توسعه پايدار را چنين بيان مي كند: مشاركت شهروندان در تصميم گيري در بستر يك نظام سياسي چاره انديشي براي تنشهاي حاصل از ناموزوني توسعه در بستر يك نظام اقتصادي التزام به ترميم و حفاظت محيط زيست در بستر يك نظام توليدي فراهم سازي الگوهاي پايداري از تجارت مالي در بستر يك نظام دانش فني ايجاد الگوهايي از تجارت و دارايي در بستر يك نظام بين المللي وجود انعطاف پذيري و خود اصلاحي در بستر يك نظام مديريتي بر اين اساس توسعه پايدار شهري در تكوين مفاهيم زير جنبه كارامدي به خود مي گيرد: الف- بسترسازي عدالت اجتماعي و شهروندي ب- بستر سازي مشاركت شهروندي و همبستگي اجتماعي پ- بسترسازي تقويت بنيان نهادهاي اجتماعي و بنيان خانوادگي ث- رويكرد استرتژيك بر پديداري توسعه پايدار شهري ج- گسترش آداب و فرهنگ شهرنشيني چ- مساعدت و سازماندهي ارگانهاي دولتي و خصوصي ح- كارامد سازي سياستها و برنامه هاي سياست گذاري در حوزه كلان شهري خ- گسترش حقوق شهروندي و بهينه سازي مناسبات مدني طراحي پايدار در ساختار شهري بر ميناي سه اصل اساسي شكل مي گيرد: اصل اول را مي توان صرفه جويي در مصرف منابع دانست كه در صدد است تا با مصرف بهينه منابع، ميزان كاربرد ذخاير تجديد ناپذير را در سخت و كاركرد بناهاي شهري پايين آورد. اصل دوم بر طراحي بر اساس چرخه حيات مبتني است كه نتايج و تبعات زيست محيطي كل چرخه حيات منابع ساخت و ساز شهري را از مرحله تدارك تا بازگشت به طبيعت در بر مي گيرد. اصل سوم را طراحي انساني مي دانند كه ريشه در نياز به حفظ عناصر زنجيره اي نظامهاي زيستي دارد و تداوم حيات و بقاي انسان را در پي دارد. بر اين اساس طرحي شهري و معماري پايدار مي بايستي كيفيت محيط هاي كار و زيستي را بهبود بخشد كه موجب افزايش بهره وري و كاهش فشارهاي رواني انساني و بهبود شرايط زيستي مي گردد كه همان مفهوم رفاه اجتماعي و شهروندي را به ذهن متبادر مي كند. دسته بندی نظری دیدگاه های توسعه شهری 1- ديدگاه پرنشيب و آزار دهنده: توسعه پايدار در اين ديدگاه به منابع طبيعي به عنوان يك سرمايه نگاه مي‌شود و حداكثر استفاده كردن از آن مورد نظر است. شركتهاي صنعتي چند مليتي با سرمايه‌هاي بيكران بدون كوچكترين توجهي به منابع با ارزش محيطي از آن استفاده مي‌كنند و حتي اگر آلودگيهاي ايجاد شده از اين گونه فعاليتهاي صنعتي به پاره شدن پرده اوزون بينجامد، آنها همچنان به حداكثرسازي سرمايه‌هاي خود مشغولند، در اين ديدگاه نظرات مخربي وجود دارد و دسته‌آي به اين اعتقاد چسبيده‌اند كه اگر به هوش و استعداد انسان ميدان بدهيم و مخصوصاً اين هوش و استعداد را از طريق تكنولوژي بيان نماييم، اين قدرت و استعداد انسان مي‌تواند هر گونه مسأله محيطي را حل كند. براساس اين نظريه هيچ محدوديتي در زمينه ظرفيت درك انسان وجود ندارد. و اين قدرت انسان مي‌تواند هر گونه سيستم محيطي را تحت نفوذ خود درآورد. در اين ديدگاه محيط طبيعي براساس سودمندي آن در سيستم اقتصادي ارزيابي مي‌شود و از سوي ديگر توسعه پايدار تنها هم معني رشد پايدار تلقي مي‌گردد. جايي كه توسعه در شكل كاملا خام خود تنها با محصول ناخالص ملي GNP اندازه‌گيري مي‌شود. ديدگاه‌هاي رسمي در زمينه حسابداري بدون تغيير باقي مانه‌اند. در اين گونه ديدگاه‌هاي رسمي توجه كال به يك سلسله متغيرهاي باريك مانند درآ«د، سرمايه‌گذاري، سود و صادرات معطوف مي‌گردد. در ديدگاه پرنشيب و آزاردهنده توسعه، ابزار سيسات‌گذاري به صورت مداوم به حداكثر سازي محصول رشد آن مي‌پردازد. محدوديت اين ديدگاه در متن توسعه پايدار عبارت از اين است كه اين ديدگاه با معيار پول نگاه متمركزي بر سيستم فعاليت اقتصادي دارد. و از نتايج محيطي اين گونه فعلاً كاملاً‌چشم مي‌پوشد. طي ديدگاه رشد رسمي در زمينه اجراي پروژه‌هاي شهرهاي مانند راه‌هاي شهري و تنظيم كاربري اراضي شهري و چگونگي مصرف انرژي، تأثيرات محيي اين قبيل پروژه‌ها را بكلي از نظر دور مي‌دارد و هر مشكلي در محيط پيش مي‌آيد، بدون توجه به حال خود رها مي‌شود. درباره اين امر در كشورهاي جهان سوم حتي مسئولي براي رسيدگي به مشكلات وجود ندارد، به عنوان مثال از نتايج توسعه صنعتي در شهرهاي ايران مخصوصاً‌ تهران آلودگي هوا كه تقريباً بجز محيط زيست هيچ مرجعي خود را مسئول آن نمي‌داند، و متأسفانه دست محيط زيست نيز از چند طرف بسته شد و عملاً نمي‌تواند كاري انجام دهد. هم اكنون در شهرهاي بزرگ ايران مانند تهران و تبريز و اصفهان و غيره، برجسازي‌ها با مسايلي مواجه شده‌اند. به عنوان مثال در تهران برجهاي منفردي كه در سطح شهر مخصوصاً شمال تهران درست شده از نظر تأسيساتي محيط اطراف خود را دچار مشكل كرده‌اند . شبكه لوله‌هاي آب محلات مختلف براساس مقدار مصرف معمولي جمعيت محاسبه شده‌اند، وقتي در نقطه‌اي مصرف قابل توجهي بر اين سيستم اعمال مي‌شود، ديگران در مضيقه قرار مي‌‌گيرند. موارد فوق، نكات بارز ديدگاه پرنشيب و آزاردهنده توسعه پايدار است.به هر حال توسعه پرنشيب و آزاردهنده روشي از توسعه است كه طي آن به هر قيمت بايد سرمايه‌ها افزايش يابند و به حداكثر برسند. اين امر در زمينه‌ كارهاي بزرگ و يا درباره كارهاي كوچك توليدي يكسان است و در جهان سوم مشكلات شهري به اين ديدگاه مربوط مي‌شود. 2- توسعه پايدار ضعيف :طي اين ديدگاه هدف با ارزشي تعقيب مي‌گردد و آن عبارت است از "رشد سرمايه داري را با امور محيطي تركيب كردن." طي اين هدف اينگونه نكات بررسي مي‌شوند كه اصول اقتصادي نئوكلاسيك را مي‌توان در حل مسائل محيطي به كار برد. لازمه اهداف سياست‌گذاري در زمينه توسعه پايدار ضعيف در نظر گرفتن رشد اقتصادي است، اما طي آن هزينه‌ةاي محيطي نيز مورد توجه قرار مي‌گيرند. و براي اين منظور حساب معيني تعيين مي‌گردد. اين امر ممكن است، زيرا در اينجا محيط بعنوان منابع قابل اندازه‌گيري در نظر گرفته مي‌شود. طي اين ديدگاه منابع محيطي به عنوان سرمايه‌هاي ثابت تلقي مي‌شوند، در حالي كه اقتصاد مجاز است به دنبال هر آرمان و هدف اجتماعي مناسب برود. طي اين ديدگاه براي پايداري دو نوع ابعاد اصلي تعريف مي‌شود 1- توسعه پايدار كه چنين معني مي‌شود: رشد پايدار با توجه به سرانه درآمد واقعي طي زمان و با توجه به اهداف رشد اقتصادي رسمي بدون تخليه ذخيره‌هاي سرمايه‌هاي ملي، 2- نكته دو به استفاده پايدار از منابع و محيط، بشرطي كه سرمايه‌هاي محيطي كاملاً تخليه نشود، توجه مي‌كند. توسعه پايدار ضعيف نفوذ افزاينده‌اي بر آژانسهاي بين‌المللي داشته است كه اين امر شامل بانك جهاني سازمان ملل متحد مي‌شده است و تقريباً هم معني مديريت محيطي تلقي شده است. در اين باره طبيعت به عنوان توليد كننده مصالح و عوامل و ثروت محيطي فرض مي‌شود كه هر دو فرم ثروت اندوزي با اهداف اجتماعي مربوط مي‌شود. و بدتر اينكه در اين ديدگاه طبيعت به عنوان عامل پر از ثروت است كه اين ثروت بايد در اختيار انسان قرار گيرد. اما ديگران كمي از اين موقعيت عقب مي‌نشينند و مي‌گويند: ثروت اندوزي از طبيعت از جهت مصالح و ثروت محيطي در واقع بايد مانند يك شريك با طبيعت تلقي شود. اما دراین باره بايد از مديريتهاي پيشرفته و داراي فكر روشن و با ابزار تكنولوژي پيشرفته استفاده نشود كه قادر باشند كاملاً پاره‌اي از جهات طبيعت را تحت نفوذ خود درآورده و ثروت خود را چندين برابر افزايش دهند. اگرچه در اين روند قرن هيجدهمي بناچار كاربرد ابزاري مانند ارزيابي نتايج تصميم‌گيري محيطي تجزيه و تحليل هزينه و سود، و ايجاد و قيمتهاي سايه محيطي و غيره را نيز قبول كرده‌اند. مخالفان اين ديدگاه بحث‌هاي، متضادي دارند. گروهي آن را مانع رشد اقتصادي مي‌دانند. و گروه ديگري آن را مخرب ساختار محيطي تلقي مي‌كنند. بنابراين محافظت محيطي در اين باره يك عامل كليدي در زمينه هدف‌گذاري و سياست‌گذاري شناخته شده است. در اين باره توسعه شهري نامنظم خود تبدیل به بحث مهمی می گردد.از این روهم باید در کلیه قوانین شهری تجديد نظر گردد و هم بايد سياستگذاران سطح بالاي ممالك در تنظيم سياستهاي خود به ارزشهاي محيطي نادر توجه كافي مبذول نمايند. گرچه غالباً مديران محيطي مسايل محيطي استانها را به فراموشي مي‌سپارند. به عنوان مثال ما در ايران هيچگاه در موارد آلودگي محيطي شهرهايي مثل تبريز و اصفهان و مشهد بحثي به ميان نياورده‌ايم. تنها گاهي مسئولان در مورد آلودگي هواي تهران و اينكه بايد در زمينه از دور خارج كردن پاره‌اي از اتوبوسها و ميني‌بوسها و سواريهاي دودزا اقداماتي معمول گردد، حرفهايي زده‌اند که حرفهاي آنان از دايره حرف بيرون نرفته و در همان دايره باقي مانده است و هواي تهران همچنان بشدت آلوده است. 3- توسعه پايدار قوي طرفداران اين ديدگاه مدعي اين نكته هستند كه پيش شرط هر گونه توسعه اقتصادي، محافظت محيطي است. آنها به سياست گذاران سطح بالاي ممالك اروپايي توصيه نموده‌اند كه در زمينه تنظيم سياستهاي اقتصادي خود محافظتهاي محيطي را نيز با آن سياستها تركيب نمايند، به عبارت ديگر هر گونه توسعه اقتصادي بايد طوري انجام شود كه محيط لطمه نخورد و اگر از ثروت محيطي استفاده مي‌شود هزينه‌هایي بايد تعيين گردد تا مخصوصاً منابع تجديدپذير اقتصادي كاملاً از بيخ و بن تهي نشوند، و هم چنين صنايع فاضلابها و دودهاي خود را بدون تصفيه كامل به محيط رها نكنند. مدتي است چنين سياستهايي عملاً در پاره‌اي از كشورهاي اروپايي اجرا شده و كشورهاي معين اروپايي سعي كرده‌اند كليه فاضلابها تصفيه و بعد به رودخانه‌هايي مانند تايمز و راين و دانوب ريخته شوند. اكنون آب اين رودخانه‌ها كاملاً زلال شده و در كنار آنها مكانهايي براي گشت و گذار مردم فراهم شده است. از اين گذشته در انگليس غالب اتومبيلها از فيلترهاي تصفيه دود استفاده مي‌كنند. در نتيجه با وجود متروي لندن و تدابيري از نوع فوق هواي لندن ديگر آلوده نيست. به صورت كلي طي ديدگاه فوق هر گونه سياست گذاري اقتصادي با عطف توجه كامل نسبت به سرمايه‌هاي محيطي، چه آنهاييكه تجديدپذير هستند و چه آنهاييكه قابل تهي شدن هستند، مورد توجه قرار مي‌گيرد و تصويب مي‌شود. در اين باره محافظت از اين گونه سرمايه‌ محيطي كه ارزش نگهداري آن‌ها مسلم است (جنگلهاي مناطق حاره) يا اينكه بايد آنها را توسعه بدهيم (خاك‌هاي پست شده) بايدتوجه داشت كه انجام اين گونه عوامل نياز به تنظيم بازار و مداخله اولياي امور استان دارد، كه بايد سلسله وسيعي از ابزار را به كار برند و هم چنين در موارد خاص وقتي تغييراتي در اقتصاد محلي رخ مي‌دهد كه كاربرد پايدار منابع محيطي مورد نياز مي‌شود درگيري مجامع محلي الزامي مي‌شود. در اين ديدگاه توجهي كمي به ديدگاه كمي مبذول مي‌شود، اما به هر حال رشد كيفي بيشتر مورد توجه است، در عين حال اهداف رشد اقتصادي نيز كماكان مورد توجه سياست گذاران توسعه پايدار قرار دارد. اگر چه اين ديدگاه گاهي به نظريات و سياستهاي ديدگاه توسعه پايدار ضعيف متمايل مي‌شود و گاهي به مسير ديدگاه توسعه پايدار قوي بر مي‌گردد. ولي به هر حال در اين ديدگاه استفاده از ابزار سياست‌گذاري مهم است. براي مثال ابزار قانوني، اقتصادي قانوني، برنامه‌ريزي كاربردي اراضي، برانگيزاننده‌هاي مالي و ابزار اقتصادي مانند ماليتهاي فضاي سبز و جريمه‌هاي آلوده‌ كننده‌ها، منابع قابل معامله، انواع تشويق‌ها، طرح‌هاي باز پس دادن سپرده‌ها، تشويق به تغيير رفتار و انطباق با قوانين، از طريق اطلاع رساني و آموزش و ترغيب عموم مردم. در اين باره تغيير رفتار درانواع مصارف كالاها با هدف صرفه‌جويي مورد نظر ديدگاه توسعه پايدار قوي است. در مدل توسعه پايدار قوي، ابزار قانوني و اقتصادي برنامه‌ريزي بر روي مديريت منابع متمركز شده است. در اين باره همچنين سطح وسيعي از موضوعات اجتماعي مورد توجه قرار مي‌گيرد، توجهي كه بر روي شاخص توسعه پايدار نيز متمركز مي‌گردد. 4- مدل ايده‌آل :توسعه مدل ايده‌آل توسعه پايدار يك نظر عميق و وسيع است كه هدف آن تغيير ساختار اجتماع، اقتصاد و سياست است، به صورت كلي اجزاي اين سيستم طوري چيده شده است كه رفتار انسان را نسبت به محيط و طبيعت اصلاح كند. به اين دليل اين ديدگاه را ديدگاه اكولوژيست نيز ناميده‌اند كه اكولوژيستهاي افراطي نيز آن را قبول كرده‌اند . اين مدل توسعه پايدار خالص را در نظر مي‌گيرد. جاييكه هر چه در طبيعت مي‌گذارد و يا در آن مي‌نشاند به همان مقدار از آن بر مي‌دارد در اين باره هيچگونه فرمي از رشد كلي به زبان كمي اندازه‌گيري نمي‌شود، زيرا كه قرار است خود بشر در اين اكوسيستم زندگي كند، به عوض آن رشد مورد نظر با معيارهاي كيفي زندگي اندازه‌گيري مي‌شود، نه با استانداردهاي زندگي. مدل ايده‌آل توسعه پايدار تنها به زندگي انسان فكر نمي‌كند، بلكه كليه عوامل زنده و غيره زنده بجز انسان را بسيار پرارزش تلقي مي‌كنند. زيرا ارزشهاي ذاتي و اصل اينگونه عوامل براي زندگي انسان بسيار مفيد است. از سوي ديگر اين مدل در جستجوي معيارهاي برابري براي فرمهاي گوناگون زندگي است. در اين باره نيز مدل ايده‌آل توسعه پايدار نوعي مدل كلي نگر را كه به روابط متقابل، اعمال متقابل و مكانهاي متقابل عناصر زندگي توجه دارد، مورد استفاده قرار مي‌دهد. و نهايتاً در اين مدل، "ارزش" در فرايند طبيعي و گروه‌ها نهفته است، و نه در هستي مجرد زندگي افراد. و به اين ترتيب در اين مدل ابعاد اجتماعي توسعه پايدار بيشتر مورد توجه قرار مي‌گيرد و معيارهاي اندازه‌گيري موجود را در زمينه كيفيت زندگي كافي نمي‌بيند و پيشنهاد مي‌نمايد شاخصهاي بيشتري در زمينه اندازه‌گيري كيفيت زندگي فراهم گردد. طرفداران اين ديدگاه مي‌گويند كه تا كنون كارهاي تحقيقاتي زيادي در زمينه اين مدل انجام شده است كه در خارج از سيستمهاي اقتصادي و اجتماعي قرار دارند. براي مثال سازمانهاي غيرانتفاعي خصوصي دراروپا كارهاي كيفي قابل توجهي انجام داده‌اند كه به تعريف و تشخيص ثروتهاي غير پولي، كمك قابل توجهي مي‌كند. اگر اين مدل ايده‌آل توسعه پايدار توسعه يابد مي‌تواند اين گونه فعاليتها را با سيستمهاي حسابداري اقتصادي سابق تركيب كند. مخالفان اين نظريه به اجراي سياستهاي آن ايراد مي‌گيرند، اما در عين حال با اين نظر كه" در مصرف منابع زمين بايد حد اعتدال را مراعات كرد و از آنچه باقي مانده محافظت نمود، آنچه را كه تجديدناپذير است نبايد بي‌مهابا مصرف كرد و دور انداخت، نبايد محيط زندگي را آلوده كنيم و نتايج آن را كه خود زندگي را نابود مي‌كند از نظر دور بداريم"، موافق هستند. اكولوژيستها در زمينه محافظت محيطي اعتقاد به فراهم نمودن محدوديتهاي معيني در زمينه فعاليت اقتصادي هستند. به همين دليل اين نظريه مقبوليت قابل توجهي نيافته است، زيرا پاره‌اي از كشورهاي صنعتي جهان در زمينه قبول مفاهيم توسعه پايدار به حداقل تغييرات سياسي در زمينه توسعه پايدار ايده‌آل تن داده‌اند. آنها معتقدند كه محدوديت اقتصادي به عدم توسعه اقتصادي- كالبدي و قدرت سياسي خواهد انجاميد. به اين ترتيب چهار نوع ديدگاه توسع پايدار هر كدام به جهاتي از توسعه نظر دوخته‌اند. در هر چهار نوع ديدگاه اين فعاليتهاي اقتصادي و صنعتي است كه ايجاد مسأله مي‌نمايد. از سويي توسعه كشورها مبتني بر توسعه اقتصادي است و از سوي ديگر همين توسعه اقتصادي كه به دنبال آن توسعه صنعتي مطرح مي‌شود، خود ايجاد كننده مشكلات محيطي است. بنابراين ضرورت زندگي انسان كه اكنون به خطر افتاده، توسعه پايدار را امري الزامي مي‌نمايد. ديدگاههاي جديد در توسعه پايدار شهري: در بيشتر كشورهاي در حال توسعه تأسيسات زيربنايي، تكنولوژي و نيروي متخصص مورد نياز صنعت در شهرها وجود داشته‌اند؛ لذا غالب فعاليتهاي اقصتادي و توليدي در كنار این شهرها شكل گرفته و باعث رشد سريع آنها شده است. از طرف ديگر تمركز سرمايه‌ها در شهرهاي بزرگ باعث دوگانگي اقتصادي شده و همان گونه كه اقاي جان فريدمن (Friedman, 1982) مطرح مي‌نمايد، اين گونه شهرها مانند پمپ قوي، سرمايه‌ها و نيروي انساني كارآمد را به خود جلب مي‌كنند و باعث تخليه آنها از ديگر مناطق و مخصوصاً مناطق محروم مي‌شوند و ايجاد دوگانگي اقتصادي در منطقه مي‌نمايند. يكي از اثرات توجه خاص به صنعتي كردن جوامع و تمركز سرمايه‌ها در كنار شهرهاي بزرگ رشد سريع شهرنشيني مي‌باشد. بيشتر برنامه ريزان در كشورهاي در حال توسعه معتقدند كه رشد اقتصادي رابطه مستقيمي با شهرنشيني دارد. آقاي متور (Mathur, 1998) در مطالعات خود در كشورهاي جهان سوم، به اين نتيجه مي‌رسد كه روند رشد اقتصادي در كشورهاي در حال توسعه و افزايش رشد طبيعي جمعيت، دو عامل اصلي در شهرنشيني ومخصوصاً تمركزجمعيت درشهرهاي بزرگ مي‌باشندكه باعث برتريت يا (Urban primacy) مي‌شوند. اقاي سيمونز (Simmuns, 1994) مطرح مي‌نمايد كه توسعه اقتصادي و تمركز سرمايه ها به روند رشد شهرهاي بزرگ دامن زده و عوامل مؤثر را چنين مي‌داند : - برنامه بهداشت عمومي كه از ميزان مرگ و مير مي‌كاهد. - تمركز صنايع در كنار شهرهاي بزرگ - تمركز ساختمانها و فعاليتهاي دولتي در كنار شهرهاي بزرگ - مكانيزه و مدرنيزه شدن وسايل توليدات كشاورزي كه باعث آزاد شدن كشاورزان و ازدياد بيكاري آنها و مهاجرت به شهرها و مخصوصاً شهرهاي بزرگ مي‌شود. بايد توجه داشت كه اختلاف سطح درآمد شهري و روستايي يكي از عوامل مؤثر در مهاجرت روستايي به شهر و شهرهاي بزرگ مي‌باشد. واضح است كه تمركز جمعيت در شهرهاي بزرگ مشكلاتي را براي اينگونه شهرها به وجود آورده و بيشتر برنامه ريزان شهري و منطقه‌اي معتقد هستند كه رشد بي‌رويه شهرها و شهرهاي بزرگ هزينه‌هاي زيادي را براي دولتها ايجاد مي‌كند. به عنوان نمونه، كمبود مسكن، عدم دسترسي به خدمات شهري، ازدحام و نهايتاً از بين رفتن محيط زيست. آقاي الشخص (El-shakhs, 1994) اثرات عمده تمركز جمعيت در شهرهاي بزرگ را در سطح كلي Macro و در سطح كوچك Micro چنين مطرح مي‌نمايد : 1- تمركز جمعيت در شهرهاي بزرگ از رشد شهرهاي كوچك و روستاها مي‌كاهد. 2- اين تمركز به پراكندگي منطقه‌اي و عدم تعادل بين گروههاي اجتماعي دامن زده و ايجاد عدم ثبات مي‌كند. 3- تمركز باعث از بين رفتن زمينهاي زراعي براي ساختن مسكن مي‌شود. از نظر سطح كوچك Micro اين تمركز باعث : - كمبود خدمات اجتماعي، فرهنگي مي‌گردد. - عدم استفاده صحيح از زمين مي‌شود. - نياز به حمل ونقل بيشتر و باعث بالا رفتن هزينه‌ها مي‌گردد. - باعث بالا رفتن كم كاري و بيكاري مي‌گردد و مخصوصاً براي افراد فقير و كم درآمد - ايجاد كپر و حاشيه نشيني شهري مي‌شود. - باعث ازدحام و از بين رفتن محيط زيست مي‌گردد. توسعه پايدار بايد براي جوامع شهري در آينده در نظر گرفته شود، به صورتي كه علاوه بر اينكه مشكلات شهرهاي بزرگ را حل مي‌كند، از به خطرافتادن زندگي نسلهاي آينده جلوگيري به عمل آورد. توسعه پايدار بايد در جهتي حركت نمايد كه از منابع به صورت عاقلانه و انديشمندانه استفاده شود و زندگي نسلهاي آينده را به خطر نياندازد. نظريه قطبهاي رشد: بعضي از برنامه ريزان رشد شهرهاي بزرگ را در مراحل اوليه توسعه الزامي مي‌دانند و تمركز سرمايه‌ها و نيروهاي انساني را عامل توسعه در نظر گرفته‌اند. و معتقد هستند كه ايجاد صنايع و سرمايه‌گذاريها صنعتي مخصوصاً در كنار شهرهاي بزرگ و مناطقي كه داراي پتانسيل رشد هستند، باعث مي‌شود كه همانند موج به ساير نقاط و مناطق محورم سرايت و پخش گردد و اثر آن به دورترين نقاط هم برسد. اين طرز تفكر مورد انتقاد بسيار از برنامه ريزان قرار گرفته است. به عنوان مثال آقاي روندنيلي(Rondinell, 1999) مطرح مي‌نمايد كه چنين طرز تفكري با شكست مواجه شده و تجمع سرمايه ها و نيروي انساني در شهرهاي بزرگ نمي تواند توسعه را به نقاط محروم و شهرهاي كوچك انتقال دهد و حتي در بعضي از كشورها اين روش باعث دوگانگي اقتصادي شده است. توسعه اکروپلتين : در اوايل سال 1980 ميلادي يك مدل برنامه‌ريزي غيرمتمركز به نام اگروپليتن توسط جان فريدمن (Jahn Friedman, 1973) مطرح گرديد. هدف از اين برنامه ايجاد همبستگي مابين شهرها و روستاها ، آشنا كردن مردم محلي و روستاها به زندگي شهري و سهيم كردن آنها در توسعه و عمران مناطق بوده است. اين تئوري بر روي گسترش صنايع كوچك كه نياز به تخصصهاي بالا ندارد تأكيد مي‌نمايد. و همچنين بر خودياري مردم تكيه مي‌كند. اين طرح تشكيل شده است از واحدهايي از يك منطقه كه داراي شهري مبني بر 10000 تا 25000 جمعيت و تعدادي روستا كه داراي تراكم 200 نفر در كيلومتر مربع باشند و محدوده اين طرح عبارت است از منطقه‌اي با شعاع 5 الي 10 كيلومتر مربع كه با دوچرخه مي‌توان آن را طي نمود. مجموع جمعيت منطقه بين 50000 تا 150000 در نظر گرفته شده و فرض بر اين است كه اغلب مردم اين ناحيه به كشاورزي مشغول هستند. پر واضح است كه تعيين چنين مناطقي براي توسعه تا اندازه‌اي مشكل و در بعضي موارد امكان پذير نمي باشد. آقاي هانسن (Hansen, 1990) دو مشكل اساسي را در اين رابطه مطرح مي‌نمايد : - ساختار سياسي اغلب كشورهاي جهان سوم با اين طرح هماهنگي ندارد. - اين طرح واقعيت پيشرفت و ارتباط خارجي را فراموش كرده است. بعضي از برنامه ريزان معتقد هستند كه چنين طرحي يك مفهوم ايده‌آل نگر بوده و در عمل با مشكل رو به رو مي‌شود. رشد شهرهاي كوچك و متوسط: بعضي از برنامه ريزان، شهرها و مراكز رشد شهري را تنها راه براي توسعه مناطق مي‌دانند و براي حل معضلات و مشكلات آينده شهرهاي بزرگ پيشنهاد مي‌كنند كه شهرهاي كوچك و متوسط كه بين 100000 تا 500000 جمعيت دارند در كشورهاي جهان سوم بايد رشد نمايند تا بتوانند مهاجرتهاي روستايي را از شهرهاي بزرگ به سمت شهرهاي متوسط سوق داده تا بتوانند از مشكلات شهرهاي بزرگ در آينده بكاهند. آقاي رودل (Ruddel, 1999) نظرات خود را در مورد نقش شهرهاي كوچك و متوسط چنين مطرح مي‌نمايد كه توسعه شهرهاي كوچك و متوسط روش مناسبي براي توسعه فضايي و ايجاد رشد اقتصادي و تعادل اجتماعي است و مي‌تواند به عنوان شقي در مقابل رشد شهرهاي بزرگ عمل نمايد. ايشان چنين مطرح مي‌نمايد كه بايد سرمايه ها را از شهرهاي بسيار بزرگ به سمت شهرهاي كوچك و متوسط سوق داد. آقايان هاردوي و سترويت (Harday and Sutherwaite, 1998) پنج دليل را بر اهميت رشد شهرهاي متوسط در توسعه مناطق مطرح مي‌نمايند كه مي‌توان به عنوان شق‌هايي در مقابل رشد بي‌رويه شهرهاي بزرگ مطرح نمود : - غالباً شهرهاي كوچك ومتوسط هستند كه بيشتر روستاييان با آنها در ارتباط اند. به عنوان مثال مدرسه، مراكز بهداشتي، مراكز سرويس دهي كشاورزي به كشاورزان و بازار فروش توليدات كشاورزان بيشتر در شهرهاي كوچك و متوسط وجود دارند. - اغلب مديريتهاي دولتي در سطح مناطق در شهرهاي كوچك و متوسط وجود دارند. توسط اين مراكز دولت مي‌تواند به مشكلات و مسايل روستاهاي اطراف پي برد و نيز به امكانات موجود در منطقه آگاهي پيدا كند. - بعضي از اين شهرها نقش مهمي در توليدات كشاورزي و بسته بندي و انتقال به مناطق ديگر و مخصوصاً شهرهاي بزرگ را دارند. - سياستهاي دراز مدت نشان داده است كه سوق سرمايه‌ها به سمت شهرهاي كوچك و متوسط باعث ثبات منطقه‌اي گرديده و از رشد بي‌رويه شهرهاي بزرگ جلوگيري مي‌نمايد. با مطالعه اين سه نظريه به اين نتيجه مي‌رسيم كه نظريه قطبهاي رشد به دليل عدم پيوستگي و ارتباط تنگاتنگ مابين سكونتگاهها در كشورهاي در حال توسعه كارآيي نخواهد داشت. و نظريه اگروپليتن به دليل ايده آل نگري و دور بودن از واقعيت در كشورهاي در حال توسعه مثل ايران كارايي منطقي نخواهد داشت و نهايتاً در بعد فضايي رشد شهرهاي كوچك و متوسط كه داراي آستانه جمعيتي لازم براي سرمايه گذاري هستند، مي‌تواند در آينده به عنوان مكانهايي براي مهاجران ساماندهي شود و از تهاجم به شهرهاي بزرگ جلوگيري به عمل آورد و توسعه پايدار را در اين جوامع محقق نمايد. مقالات موجود در سايت مرجع مدیریت شهری توسعه پايدار و مسؤوليت برنامه ريزان شهري در قرن بيست و يكم انتشاریافته در مجله دانشكده ادبيات و علوم انساني -دوره 160- صفحه 271 تا 385-حجم فایل زیپ 532 کیلوبایت نويسنده : كرامت الله زياري نظريه توسعه پايدار‘ در دهه پاياني قرن بيستم ‘ در پي شكست مكاتب مختلف برنامه ريزي از جمله مدرنيسم و پسامدرنيسم ‘ در عدم توانايي به شرايط مطلوب زندگي و آثاز مخرب بر محيط زيست جهاني ‘ ملي ‘ منطقه اي و محلي پا به عرصه وجود گذاشت . بي شك براي نيل به مباني پايه اي اين نظريه نقش استراتژيك دولتها در برنامه ريزيها وسياست صحيح كاربري اراضي ضروري است . برنامه ريزي شهري قرن بيستم در حالي پايان مي يابد كه نه تنها اين برنامه ريزي مثبت ارزيابي نمي گردد ‘ بلكه چهره اي نازيبا در برابر محيط زيست شهري عرضه نموده و با فرهنگ فن گرايي ساختارهاي زيستي و اجتماعي را نشانه رفته است ‘ كه پيامدي جز ناپايداري و عدم تعادل در زير ساخت هاي طبيعي ‘اجتماعي‘اقتصادي‘ كالبدي نداشته است . اين مقاله ضمن پرداختن به چارچوب اصولي توسعه پايدار و توسعه پايدار شهري ‘با عبرت گيري از گذشته و درخواست تجديد نظر در مباني نظري برنامه ريزان حرفه اي ‘منشوري واحد براي برنامه ريزان شهري در قرن بيست و يكم ارائه خواهد داد و نوعي شهرهاي فشرده و يا دهكده هاي شهري را پيشنهاد مينمايد . توسعه سامانه بام سبز بر اساس معيارهاي توسعه پايدار در ایران نويسنده :مهندس احمد رضا کشتکار قلاتی ، دکتر مجتبی انصاری ، مهندس سجاد نازی دیزجی انتشاریافته در دو فصلنامه هويت شهر ، شماره 6 - حجم فایل زیپ 233 کیلوبایت با افزايش مشكلات دنياي مدرن، سامانه­هاي پايدار در اولويت سياست­هاي كشورهاي توسعه يافته قرار گرفت. كشورهاي در حال توسعه مانند ايران نيز هم­اكنون در پي اجراي اين سياست­ها در جهت حل مشكلات مختلف فرهنگي، اجتماعي، زيست محيطي و با در نظر گرفتن پيامدهاي اقتصادي هستند. موضوع بام سبز در كشور ما موضوع جديدي نيست اما سامانه بام سبز موضوعي جديد مي­باشد كه مزاياي مربوط به آن در گرو استفاده گسترده و كلان آنها مي­باشد. يكي از راه حل­هاي اجراي گسترده سامانه سبز تعريف و تحليل آن در قالب سياست­ها و مؤلفه­هاي توسعه پايدار مي­باشد. مقاله حاضر بر اساس اسناد و مطالعات كتابخانه­اي تهيه شده است و هدف از آن استفاده از معيارهاي توسعه پايدار جهت توجيه پذير نمودن سامانه­هاي سبز در ايران مي­باشد. نتيجه آنكه يكي از راه­هاي توسعه بام سبز و توجيه پذير نمودن آن در كشور تعريف و تحليل راه­هاي گسترش آن بر مبناي معيارهاي توسعه پايدار مي­باشد. توسعه پايدار و پارادايم هاي جديد توسعه شهري:شهر فشرده و شهر گسترده نويسنده : محمدرضا مثنوي انتشاریافته در محیط شناسی - شماره 31- صفحه 89 تا 104 - حجم فایل زیپ 795 کیلوبایت با توجه قابل ملاحظه و مستمر افراد محققين و دولتها در مورد مسئله پايداري زيست محيطي در سه دهه پاياني قرن بيستم به نظر مي رسد تقاضا براي توسعه پايدار شهري و شهرهاي پايدار مهمترين چالش فراروي بشريت در قرن بيست و يكم باشد. از سوي ديگر جستجو براي يافتن شهر ايده آل يعني آن شكلي از شهر كه بتواند هم امقيازات تكنولوژيك وهم روحيه سالم زندگي روستايي را بر اساس ايده هاي روشنگرانه عدالت اجتماعي بيان كند از قرن هاي دور بسيار مورد توجه و يكي از دل مشغولي هاي مهم بسياري از فلاسفه مصلحان اجتماعي نويسندگان معماران و شهرسازان بوده است.اين جستجو كه در سير تحول تاريخي اش ممكن است به افلاطون و انديشه هاي او دركتاب جمهوريت بازگردد منجر به يك سري انديشه ها و نظريه هاي موافق و مخالف سياسي اقتصادي و اجتماعي در طول تاريخ شده كه به نوبه خود در شكل گيري فرم شهر و توسعه و تحول آن به صورت فرم هاي مختلف شهرنشيني و استقرار جمعيت بسيار موثر بوده است در دهه هاي پاياني قرن بيستم با توجه به رشد فزاينده نگراني هاي زيست محيطي و بروز برخي بحران هاي اكولوژيكي و نتيجتا ناپايداري هاي محيطي اين جستجو براي يافتن فرم شهر ايده آل – آرمان شهر – جاي خود را به سوال فرم شهري پايدار كدام است؟ داده است اما ابهامات زيادي در مسير تعيين فرم شهري پايدار وجود دارد.اين تحقيق پس از مطالعه تئوري هاي موثر و مطرح در شهرسازي و معماري قرون پس از انقلاب صنعتي به ويژه قرن تبيستم زمينه را براي بررسي دقيق تر فرضياتي براي تحقيق عملي فراهم مي كند.در اين راستا دو تئوري عمده ومتضاد در تحقق پايداري شهري شامل تئوري فرم متراكم شهري يا شهر فشرده و تئوري توسعه گسترده يا كم تراكم كه هر دومدعي تحقق توسعه پايدار و فرم شهري بهينه هستند در عمل مورد آزمايش قرار مي گيرند. بدين منظور از طريق يك بررسي سيستماتيك چهارفرم مختلف شهري در بريتانيا براساس نوع تراكم و كاربري شان انتخاب و سپس در هر كدام از آنها مطالعه ميداني انجام شده است.يافته هاي اين تحقيق و مستندات آن به طور عمده فرضيه تحقيق را در موردكارائي و موثر بودن تئوري شهر فشرده تاييد مي كند و برتري آن بر ديگر فرم هاي شهري مورد مطالعه به ويژه از نقطه نظر صرفه جويي در مصرف انرژي و از نظر تسهيلات دسترسي شهروندان به تجهيزات و خدمات شهري را اشكار مي سازد. تحليل و ارزيابي كيفي سنجه هاي پايداري شهري در شهر عنوان:تحليل و ارزيابي كيفي سنجه هاي پايداري شهري در شهر تبريز انتشار يافته در مطالعات و پژوهش هاي شهري - منطقه اي ، شماره 2- حجم فايل زيپ 667 کيلوبايت نويسنده : كريم حسين زاده دلير، رسول قرباني، پري شكري فيروزجاه امروزه شهرها، بويژه شهرهاي بزرگ با رشد بالاي جمعيت و توسعه بي حد كالبدي مواجه هستند. از اين رو، اين گونه توسعه سبب شده است تا شهرها با مسائل و تنگناهايي چون جدايي محل كار از سكونت، دوري از طبيعت، كاهش فضاهاي تفريحي و گذران اوقات فراغت، كاهش فضاي باز و در نهايت، عدم سرزندگي مواجه گردند. بر اين اساس، هدف از اين پژوهش، شناسايي سنجه هاي پايداري شهري و ميزان رضايتمندي شهروندان از سرزندگي محيط زندگي خودشان است. بدين منظور، با استفاده از روش پيمايشي، پرسشنامه هايي در سطح چهار محدوده شهر تبريز توزيع و تكميل گرديد و با بهره گيري از آزمون هاي خي دو و دوجمله اي ميزان رضايتمندي ساكنان از وضعيت پايداري بافت هاي شهري مشخص شد. يافته هاي تحقيق نشان مي دهد كه ميزان رضايتمندي شهروندان از سرزندگي شهري در چهار بافت مختلف شهر تبريز پايين است. آزمون خي دو وجود نارضايتي را در محدوده هاي مورد مطالعه تاييد مي كند؛ به گونه اي كه در بافت جديد ميزان نارضايتي از محيط شهري بيشتر از ساير بافت هاست و همچنين نسبت مشاهده شده در دسترسي به مراكزي چون فضاي سبز، مراكز تفريحي و ورزشي، مراكز خريد هفتگي و مركز شهر پايين است. بر اين اساس، مي توان چنين استنباط نمود كه توسعه فضايي – كالبدي شهر تبريز با پايداري شهري متناسب نيست. از اين رو، توجه به سنجه هاي پايداري شهري، بويژه دسترسي به فضاي سبز و مراكز تفريحي و ورزشي و افزايش سرانه اين كاربري ها مي تواند موجب افزايش سرزندگي محيط شهري و پايداري توسعه شهر گردد. طراحي مسكوني پايدار با بهره گيري از پتانسيل همپوشا عنوان: طراحي مسكوني پايدار با بهره گيري از پتانسيل همپوشاني مرز فضاهاي عمومي و خصوصي مديريت شهري ، شماره 21- حجم فايل زيپ 334 کيلوبايت نويسنده :مهندس محسن تابان، مهندس بهزاد وثيق، مهندس احمدرضا كشتكار قلاتي فضاهاي عمومي و خصوصی دو حقیقت زندگی شهری هستند که دارای طیف های گسترده می باشند. این مقاله با بررسی پروژه هاي موفق انجام شده به بررسی بهره برداری مناسب از فضاهای عمومی و خصوصی پرداخته است. ضرورت بكارگيري بانك اطلاعات زمين مرجع در مديريت شه نويسنده : حميد رضا فلاح, مهندس مهرداد سپانلونژاد, مهندس ابراهيم ضيايي ثاني انتشار يافته در شماره 46 دو ماهنماه شهرنگار - حجم فايل زيپ 461 کيلوبايت با توجه به اهميت کاربري و زمين شهري در توسعه پايدار و کیفیت زندگی ساکنینی شهری دو مقوله بهره برداری از زمین شهری و دستیابی به شکل مطلوب سکونتی زمینه ساز اهمیت تصمیمات طرح های تفصیلی در این مقوله شده است. این مقاله استفاده از بانک مرجع اطلاعات مکانیرا ابزار مناسبی برای مدیریت تراکم معرفی نموده است. تبيين معيارها و شاخصهاي پايداري در محله مسكوني انتشار يافته در دوماهنامه شهرنگار ، شماره 50- حجم فايل زيپ 633 کيلوبايت نويسنده : فرشاد نوريان ، محمدمهدي عبدالهي توسعه شهري پايدار كه از جمله نظريه ها و سياستهاي اخير و جاري تلقي مي شود، بخش عمده اي از ادبيات شهرسازي سالهاي اخير را به خود اختصاص داده است. اما نظريه اخير در مقياس محلي هنوز به درستي تبيين نشده و مي تواند به عنوان موضوع پژوهشها مدنظر باشد، توسعه پايدار در مقياس محله مسكوني است. اين مقاله با مرور ادبيات مربوط به پايداري شهري و پايداري سعي دارد معيارها و شاخص هاي مناسب براي محله هاي مسکوني را جمع آوري نمايد. نقش سرمايه ي اجتماعي در توسعه ي پايدار محله اي (ننمونه : كوي سجاديه مشهد) انتشاريافته در دوفصلنامه جغرافيا و توسعه ناحيه اي ، شماره 12 0 حجم فايل زيپ 316 کيلوبايت نويسنده :دكتر براتعلي خاكپور ، دكتر عزت الله مافي ، عليرضا باوان پوري گسست در ساختار فضايي- اجتماعي شهرها در روند برنامه هاي توسعه اي حاضر، موجب ناكارآمدي طرح‌هاي توسعه شده و نگاه كلان و شهر مقياس را متوجه سلول هاي بنيادين يا محلات شهري نموده است، تا از اين سطح در جهت هدف اصلي برنامه ريزي يا بهبود كيفيت زندگي ساكنان تلاش نمايد. در اين مقاله، نگاه دارايي- مبنا، كه راه حل گراست، به جاي نگاه نياز- مبنا، كه تلقي گرا و استحقاق نگر است، مبناي كار قرارگرفته است. هم افزايي سرمايه هاي اجتماعي و توسعه‌ي محله‌اي، مؤلفه‌هاي قاعده اين تحقيق بوده كه در كوي سجاديه و در عرصه‌ي دو گود شهيد احمدي و فخار واقع در منطقه پنج شهرداري مشهد سنجش شده است. روش كار تركيبي از مطالعات اسنادي و پيمايشي است، كه با توجه به نياز مورد استفاده قرارگرفته است. روش به كار رفته توصيفي- تحليلي هم‌بستگي و تكنيك پرسشنامه، ابزار نيل به اهداف پيمايشي تحقيق بوده است. اما نتايج تحقيق نشان مي دهد كه پس از آزمون فرضيه‌ي تحقيق بر اساس يافته هاي كسب شده از پيمايش براي محدوده‌ي مطالعاتي (كوي سجاديه و عرصه‌ي دو گود فخارو شهيد احمدي) و با توجه به مشاهدات پژوهشگران مي‌توان عنوان كرد (هرچند به علت رد فرضيه تحقيق،نمي توان به صورت قاطع بيان داشت) كه مي‌توان با تقويت سرمايه‌ي اجتماعي به پايداري محله اي دست يافت، اما به سبب معناداري يا نزديك به معنادار بودن برخي از مؤلفه‌هاي سرمايه‌ي اجتماعي مي توان بيان داشت توجه به مفهوم ذهني سرمايه‌ي اجتماعي شرط انكار ناپذير تحقق مفهوم عيني پايداري است، يعني دست‌يابي به پايداري در توسعه‌ي محله‌اي، بدون توجه به پتانسيل‌هاي نهادي و انساني و بهره گيري از تمامي ظرفيت‌هاي فردي و گروهي امري غير قابل اجراست . محله مسكوني پايدار : مطالعه موردي نارمك انتشار يافته در فصلنامه هنرهاي زيبا ، شماره 27- حجم فايل زيپ 258 کيلوبايت نويسنده : دكتر محمدمهدي عزيزي چكيده: به دنبال تغيير در شرايط و عوامل موثر در گسترش و توسعه شهري در دوران اخير، محله‏هاي مسكوني انسان ساخت جايگاه ويژه‏اي در شكل‏گيري شهرها داشته‏اند. در حالي كه توسعه شهري پايدار بخش عمده‏اي از ادبيات شهرسازي سال هاي اخير را به خود اختصاص داده است، پرداختن به اصول و معيارهاي توسعه محله‏اي پايدار هنوز نيازمند تحقيق و پژوهش فراوان است. محله نارمك تهران را مي توان يك محله پايدار دانست كه محصول برنامه‏ريزي و طراحي شهرسازان دوران معاصر است. يافته هاي تحقيق حاضر نشان مي‏دهد كه اصول و معيارهاي پايداري محله نظير هويت، سرزندگي، دسترسي، تنوع، تأمين خدمات و امنيت، درحد بالايي در نارمك تحقق يافته است. با وجود اين، آنچه كه به عنوان هشدار و دغدغه جدي مطرح است، ظرفيت قابل تحمل محله است. محله نارمك به آستانه ظرفيت هاي جمعيتي و ساختماني رسيده، و چنانچه نظارت مستمر به عنوان يك اصل مهم مورد غفلت قرارگيرد، اصول و معيارهايي كه پايداري محله را تاكنون تضمين كرده‏اند، از دست خواهند رفت. بدين ترتيب، علاوه بر اصول معمول در برنامه ريزي و طراحي محله ها، اصل ظرفيت قابل تحمل محله مي‏بايد به عنوان يك اصل تعيين كننده و اجتناب‏ناپذير براي پايداري محله‏ها مورد توجه جدي قرارگيرد. مقايسه تطبيقي ديدگاه پاركهاي اداري و ديدگاه توسعه پايدار شهري نويسنده : مهندس زهرا مشارزاده مهرابي،سينا صبري،سهيل صبري انتشار یافته در دو فصلنامه هويت شهر ، شماره 5- حجم فایل زیپ 150 کیلوبایت كاربرد نظريه پايداري در شهرسازي جز به صورت تعاريفي مانند توسعه شهري پايدار مي تواند كاركردي مستقيم در طرح هاي شهري پيدا كند. همچنين در سالهاي اخير نظريه احداث و مكان يابي مجموعه هاي اداري در سياست هاي اجرايي بسياري از استان هاي ايران مطرح گرديده است. با توجه به برخي مشتركات بين اين دو نظريه، اين مقاله به ارزيابي نظريه پارك هاي اداري و ميزان انطباق نكات الگويي آن با اصول توسعه پايدار پرداخته است. جهت سهولت در كار چهار مبحث ملاحظات اقتصادي، زيست محيطي، كالبدي و اجتماعي به عنوان مباحث اصلي دو نظريه با يكديگر مقايسه شده اند. در انتها ضمن بيان ميزان انطباق سياست پارك هاي اداري با ويژگي هاي نظريه پايداري شهري، محدوديت هاي اجرايي منبعث از اين نگرش نيز مطرح گرديده، تا با حذف اين محدوديت ها بتوان انتظار بيشترين ميزان انطباق اين مجموعه ها با نظريه توسعه پايدار را در شهر هاي ايران داشت. راهبرد توسعه شهر مبتني بر توسعه پايدار ( مطالعه مو نوسيندگان :دكتر مظفر صرافي ، دكتر جميله توكلي نيا ، منصور استادي سيسي انتشار يافته در فصلنامه جغرافيا، شماره 22، پاييز 1388 ص 65- حجم فايل زيپ شده 492 کيلوبايت مطالعات بسياري پيامدهاي ناپايدارساز در روند كنوني توسعه جهاني كه خود تابعي از متغيرهاي جمعيت، سرانه و الگوي مصرف است، را نشان داده اند و در اين بين، شهرنشينان سهم تعيين كننده اي در ايجاد اين پيامدها دارا مي باشند. با توجه به اينكه بيشترين رشد جمعيت شهري آينده جهان در كشورهاي در حال توسعه خواهد بود، دغدغه بيشتري براي نيل به توسعه پايداري شهري در اين كشورها وجود دارد. از سوي ديگر، شيوه رايج برنامه ريزي شهري در چارچوب طرح هاي جامع و تفصيلي به رغم دستاوردهاي مديريتي قابل توجه، در هدايت شهر به سوي توسعه اي پايدار موفق نبوده است و دچار تنگناهاي نظري و عملي در اين زمينه است. در اين تحقيق شهر شبستر از جنبه هاي اجتماعي- اقتصادي، زيرساختي و مديريتي با توجه به قوتها، ضعفها، فرصتها و تهديدهاي موجود بر اساس شاخص هاي پايداري مورد بررسي قرار گرفته، سپس اين اطلاعات گردآوري شده در چارچوب روش مطالعه سيستمي و با كاربست مدل AHP و SWOT تحليل و ارزيابي شده است. نتايج تحقيق نشان مي دهد شهر شبستر در وضعيت ناپايداري قراردارد. كه براي خروج از آن استفاده از مشاركت شهروندان به همراه توانمند سازي، تبيين راهبرد مديريت يكپارچه شهري، توجه به فرآيندهاي اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي شهر به همراه ظرفيت سازي در شهرداري و در نهايت پايبندي به توسعه اجتماعات محلي و حكمروايي خوب شهري در قالب روشهاي نوين برنامه ريزي شهري(به طور مشخص CDS) مي تواند پايداري را براي شهر شبستر به ارمغان آورد. ظرفيت و توسعه نويسنده:مظفر صرافي ، ميترا احمدي ترشيزي - فصلنامه جغرافيا ، شماره 3 - حجم فايل 142 کيلوبايت اين مقاله چند محور اصلي دارد: در يک بخش بررسي نظريات توسعه در نيم قرن اخير را به جهت ريشه يابي نظريات جديد ارائه مي کند و سپس به بررسي سه رويکرد توسعه انساني,توسعه پايدار و توسعه اجتماعي مي پردازد. نهايتا اهميت محوري نقش بستر محلي در فرايند توسعه را مورد تاکيد قرار مي دهد تحليل پايداري محله هاي كلان شهر تهران با تاكيد بر انتشار يافته در فصلنامه پژوهش هاي جغرافياي انساني ، شماره 70- صفحه 29 تا 43 -حجم فايل زيپ 200 کيلوبايت نويسندگان :جميله توكلي نيا ،منصور استادي سيسي پايداري محله هاي مسكوني به پايداري اجتماعي، اقتصادي، زيست محيطي و مديريتي بستگي دارد. فرايند توسعه پايدار دربرگيرنده كيفيت اقتصادي، اجتماعي و سرمايه محيطي است كه اعضاي اجتماع هاي محلي را به توليد و بازساخت زندگي هدفمند براي تحقق ابعاد پايداري هدايت مي كند. مؤلفه هايي همچون اعتماد، صداقت، روحيه همكاري، تمايل حضور در عرصه هاي مدني، وجدان كاري، انضباط و تلاش براي توسعه از منظر پايداري شهري مي تواند در محله تبلور فضايي يابد. به عبارت ديگر، محله هاي شهري به مثابه كوچك ترين واحد سازمان فضايي شهر، در پايداري شهري نقشي اساسي ايفا مي كنند. در پژوهش حاضر با تاكيد بر معرف هاي توسعه
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

فرم شهر پایدارفرم شهر از تمامی عناصر و اجزای کالبدی قابل رویت شهر شکل می پذیرد و متشکل از عناصر طبیعی و مصنوع بوده، تبلور فضایی و شکلی فعالیت های جوامع است. فرم شهر ماهیتی ترکیبی و سه بعدی دارد که نه تنها در سطح، بلکه در حجم نیز تجسم می یابد. کوچکترین اجزا و عناصر این ترکیب در چارچوب عناصر مصنوع انسان، ساختمان ها، شبکه راه ها، فضاهای باز و تاسیسات شهری هستند. محیط طبیعی نیز با عناصر عمده ای مثل زمین و ناهمواری های آن، جریان های آبی و پوشش گیاهی در چگونگی و فرم ترکیب عناصر کالبدی دخالت دارند. هر کدام از عناصر شهر که به منزله یک سلول شهری هستند، به تنهایی فرم ویژه خود را دارند و ترکیب مجموعه ای از آنها نیز به پدید آمدن فرم شهری منجر می شود. طرح موضوع شکل یا فرم شهری پایدار، عمدتا مربوط به دهه 1990 و زمان برگزاری کنفرانس ریو در برزیل در سال 1992 است که به تدوین و تصویب قطعنامه زمین (دستورکار 21) انجامید.در مورد فرم شهر و توسعه پایدار دو نظریهعمده مطرح است؛ نظریه اول این ایده را تشریح می کند که با فشرده سازی (Compactness) شهرها و افزایش تراکم همراه با اعمال کاربری مختلط (Mixed-use) می توان شهرها را به سمت توسعه پایدار هدایت کرد. در مقابل نظریه دیگری هم مطرح شد که در برابر نظریه شهر فشرده قرار می گرفت و آن اینکه با اعمال تراکم کم و توسعه گسترده (Urban Dispersal) می توان به فرم شهری پایدار دست یافت. مفاهیمی چون توسعه شهری یا مسکونی با تراکم پایین Low Density، Low-Rise developmen، طبقات کم یا شهر گسترده برای تشریح این نظریه ساخته شدند.... این هر دو استراتژی مربوط به کشورهای اروپایی یا آمریکایی است.به طور کلی وقتی صحبت از شهر پایدار می شود، مکان یا شهری مدنظر است که بتواند معیارها را به درستی و با حداکثر ظرفیت و توان پاسخگو باشد.شهرهایی چون رم، بارسلون، پاریس، آمستردام، لندن و... که بیشترین سرزندگی و روحیه فعالیت شهری و تعاملات اجتماعی و جذب توریست را دارند و در عین حال کمترین مصرف سوخت های فسیلی برای مصارف وسایط نقلیه موتوری و حمل و نقل را دارا هستند، از نمونه شهرهای فشرده اند. شهرهای حومه گسترده آمریکا و استرالیا از جمله شهرهای گسترده هستند زیرا که در این کشورها زمین و استفاده از آن با محدودیتی روبه رو نیست. شهر تهران را در برخی از ابعاد (از نظر تراکم و کاربری زمین) می توان در زمره نمونه های شهرهای فشرده قرار داد؛ لکن به هیچ وجه نمی توان آن را شهری پایدار دانست. توسعه شهری زیاد، افزایش حجم ترافیک موتوری، افزایش میزان آلودگی، روند رو به رشد خطر مرگ و جراحت بر اثر ترافیک، مصرف بی رویه سوخت های فسیلی، عدم اختلاط اجتماعی، فقدان فضاهای مطبوع و... دلایل این مدعا هستند. به نظر می رسد با اتخاذ مواضع تلفیقی از هر دو نظریه، یعنی محدود کردن توسعه شهر، تجدید حیات شهر، افزایش کیفیت زندگی و پشتیبانی از عدم تمرکز متمرکز همراه با افزایش مشارکت مردم در تصمیم گیری ها بتوان به پایتخت، فرم شهری پایداری بخشید. http://planning.mashhad.ir/index.php?module=cdk&func=loadmodule&system=cdk&sismodule=user/content_view.php&cnt_id=10552&ctp_id=112&id=8&sisOp=view
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

تفکر شهر پايدار شهر پايدار شهري است كه حافظ و ارتقا دهنده رفاه اهالي چه دربلند مدت و چه در دوره متوسط باشد كه درضمن بالاترين كيفيت زندگياز آن بدست مي آيد. پايداري ايجاب مي كند كه تصميم گيري يكپارچه در نتايج اقتصادي و اكولوژي و اجتماعي خوب به اجرا درآيد. پايداري محيطي به معني حفظ سرمايه طبيعياست كه ايجاب مي كند ما انسانها درمصرف مواد تجديد شونده و در مصرف آب ومنابع انرژي حد واندازه را رعايت كرده و بيشتر از انچه كه سيستم هايطبيعي مي توانند فراهم کنند مصرف نكنيم. بعلاوه به ياد داشته باشيم كه نسبت مصرف مااز منابع يكبار مصرف بيشتر از نسبتي نباشد كه منابع پايدار تجديد شونده نتواند آنرا جبران كند بهترين مثال دراين مورد نفت و سوخت فسيلي است كه پس ازاتمام؛ ديگر تجديد نمي شوند. پايداري محيطي بمعني رعايتاين اصل مهم است كه نسبت آلاينده هاي پراكنده درجو و دردامن طبيعت هرگز بيشتر ازظرفيت جذب شدن آن آلاينده ها درهوا و آب و خاك و بيشتر از توان تصفيه طبيعتنباشد. ايجاد وضعيت بهتر درپايداري نسبي يك شهر ايجابميكند كه خصوصياتي را كه درالگوي ورودی ها و خروجي ها اثر ميگذارندارزيابي شود. دراين راستا بايستي خاك وآب وانواع ساختمان وسيستم هاي حمل ونقل وسازمان فضايي را لحاظ كرد. سپس مي توان پتانسيل تغييرات را حين نقشه كشيدن محوطه در ساختمان ها مورد ارزيابي قرار داد. اصول شهر پايدار: 1. تصميمات امروز نبايستي آينده كودكان ونسل آينده و آنچه را كه درآينده برمي گزيند به خطراندازد. همه ما مسئول اعمال فردي وگروهي خود ميباشيم. 2. منابع طبيعي بايستي عادلانه موثر مورداستفاده قرار گرفته وپايداري جامعه فداري پايداري جامعه ديگر نگردد. 3. استفاده از منابع تجديد شونده موردتائيد وتشويق ما است و ضمن استفاده از منابعغيرتجديد شونده بايستي به حداقل برسد. مصرف منابع تجديد شونده نبايستي بيشتر ازميزان توليد تجديدي آن شود. 4. برقراري ارتباطات آزاد بين مردم و بخش اصناف و كليه سطوح دولتي مهماند.ما تنوع فرهنگي واقتصادی ومحيطي را ارج مينهيم. 5. هر جامعه بايستي زمينه بهداشتی وحياتي وبي خطري را برايتعامل انسان ها وتحصيلات واشتغال و تفريحات سالم و سرگرمي ها وتوسعه فرهنگي فراهمكند. 6. پايداري به توانمندي جامعه اكوسيستم ويا به هر سيستم درحالفعاليت كنوني اطلاق مي شود كه مي تواند تا آينده نامعلوم ادامه فعاليت داده بدوناينكه بر اثر فرسايش وتهيشدن منابع كليدي به حكم اجبار به سمت سقوط هدايت گردند. توسعه پایدار به مفهوم حرکت بر محور انسان-محیط است و توسعه امکانات اقتصادی با توجه به ملاحظات محیطی و عدالت اجتماعی را مورد توجه قرار مي دهد. توسعه پایدار پس از مشکلات ایجاد شده از توسعه صرفا اقتصادی پس از جنگ جهانی مطرح گردید. جایی که توسعه بی رویه باعث اختلافات طبقاتی و مشکلات زیست محیطی عدیده ای شده و مسير توسعه به ابعاد محيطي و اجتماعي کمتر از اقتصادي بها داده بود. با توسعه روزانه شهري شدن زندگی بشر مفاهیم مربوط به توسعه پایدار به این حیطه وارد گردید و توسعه پایدار شهر محصول نگاه های جدید به عدالت اجتماعی,فضایی و محیطی نسبت به شهر است. شهرها در سال 2020 جمعيتي معادل 75 درصد کل جهان را در عینی در خود جای خواهند داد که تقريبا 2 درصد از فضاي شهري را در اختیار دارند. بنابر این این تراکم عجیب و بی سابقه جمعیت و نیاز عمومی به جذب منابع اساسی منجر به بهره برداری های غیر طبیعی از منابع محلی و استثمار منابع همسایگی خواهد شد. آثار این توسعه با پس ماند های غیر قابل پیش بینی به جای مانده از شهرها ادامه داشته و آلودگی ها و بیماری ها و گونه های زندگی حاشیه ای جدید محصول این توسعه خواهد بود. اما توسعه پایدار شهری به عنوان جزئی از توسعه پایدار بر پایه استفاده معقول از منابع طبیعی استوار شده است و در این نوع توسعه ملاحظات سه گانه, محيطي, اقتصادي و اجتماعي در کنار هم لحاظ خواهد شد.بنابر اين شهر پايدار برآمده از فرايند توسعه اي است که هنيت و امکان ارتقاي هميشگي سلامت اجتماعي - اقتصادي بوم شناسانه شهر و منطقه را فراهم کرده و اين ذهنيت و امکان را به عينيت و اقدام مبدل ساخته است. بنابر اين راه کارهاي زير به عنوان راه کارهاي توسعه پايدار شهري مطرح است : - حداقل سازي پيامد هاي زيست محيطي - حداقل سازي مصرف منابع تجديد ناپذير - بهره برداري از منابع تجديد پذير سياست هايي که شهر به سمت پايداري هدايت میکند: کاهش اتکا به خودروي شخصي, افزايش فشردگي کالبدي در توسعه شهري, حفاظت و احياي نظام هاي طبيعي شهر و منطقه پيرامون, کاهش مصرف منابع و توليد آلودگي در شهر و منطقه, بهبود زيست پذيري اجتماعات بشري, پایندگی و تقویت اقتصاد شهری و اصلاح نظام اداری و حکمرانی شهری. پايدار ماندن يعني به جلو رفتن و ادامه دادن. پايداري يك سمت و سو است نه يك مقصد. تعاريف مختلف واژه پايداري : رايج ترين مفهوم توسعه پايدار همان استكه در كنفرانس سران در شهر ريودوژانيرو به كار گرفته شد : توسعهپايدار ضمن آن كه به نيازهاي كنوني پاسخگوست ، توانائيهاي نسلهايآينده را براي پاسخگويي به نيازها و خواسته هايشان به مخاطره نمي اندازد. توسعه پايدار نگرانتهي شدن كنوني كره زمين از منابع است ، تنها منابع طبيعي نيستند كه در مخاطرهقرار گرفته اند، بلكه كيفيتهاي ديگر نظير كيفيت چشم اندازها، ميراث فرهنگي ، وآرامش و توانائي مناطق شهريبراي زيست ايمن و سالم نيز در خطر نابودي است. http://www.iran-eng.com/showthread.php/373990-%D8%AA%D9%81%DA%A9%D8%B1-%D8%B4%D9%87%D8%B1-%D9%BE%D8%A7%D9%8A%D8%AF%D8%A7%D8%B1
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 30 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

مديرعامل سازمان مديريت پسماند شهر تهران با بيان اينکه تا پايان سال جاري بايد ظرفيت توليد کمپوست روزانه در تهران به 1500 تن برسد، گفت: هم‌اکنون 90 درصد اين برنامه محقق شده است. به گزارش همشهري آنلاين:سيد محمد فياض در گفت‌وگو با ايسنا، با بيان اينکه دفن زباله بايد طي برنامه پنجم توسعه در شهرهاي بالاي 200 هزار نفر به صفر برسد، اظهار کرد: يکي از روش‌هاي تحقق اين هدف توليد کمپوست از زباله تر است. چطور در خانه کمپوست توليد کنيم؟وي با بيان اينکه امروز 65 درصد زباله توليدي در شهر تهران «تر» است، گفت: با استفاده از اين ظرفيت مي‌توان به حجم بالايي از کمپوست دست يافت و از منافع زباله بهره‌مند شد. فياض با اشاره به برنامه‌ريزي سازمان مديريت پسماند در دو سال اخير براي افزايش توليد کمپوست، اظهار کرد: تا پايان سال 91 بايد به مرحله توليد روزانه 1500 تن کمپوست برسيم که هم اکنون 90 درصد اين برنامه‌ها محقق شده است.به گفته وي، فضاي اشغال شده براي 7000 تن زباله توليدي روزانه در تهران معادل سه برابر يک زمين فوتبال است که مي‌توان بخش عمده اين ميزان را که شامل زباله «تر» مي‌شود به کمپوست تبديل کرد. فياض در ادامه با اشاره به ارتقاي کيفيت کمپوست توليدي در مجتمع دفع و مديريت پسماند آرادکوه، اظهار کرد: کمپوست از مواد ارگانيک باز توليد مي‌شود و فاقد مواد شيميايي است، اما کمبودهاي آن در محصولات جديد جبران مي‌شود، تا کارايي لازم را داشته باشند.وي با بيان اينکه وجود شيشه در کمپوست موجب کاهش کيفيت آن مي‌شود، گفت: در حال حاضر کمپوستي که از مجتمع آرادکوه کهريزک وارد مي‌شود، فاقد شيشه است. فياض با اشاره به برنامه‌ريزي براي افزايش توليد کمپوست در سال توليد ملي، اظهار کرد: در گذشته هر يک از بخش‌هاي فرآيند توليد اين محصول به دست يک پيمانکار مجزا بود، اما هم‌اکنون کل فرآيند هوادهي و پردازش توسط يک پيمانکار واحد انجام مي‌شود، به اين ترتيب سبب افزايش توليد کمپوست تا پايان سال جاري خواهيم بود. http://www.iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=7877
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

جزاير مرجاني مديرکل محيط‌زيست استان هرمزگان از جابه‌جايي بخشي از مرجان‌هاي جزيره ابوموسي به‌منظور ساخت بندر جامع و چندمنظوره در اين جزيره خبر داد. به گزارش همشهري آنلاين: مجيد وفادار با تأکيد بر اينکه ابوموسي به دستور رئيس‌جمهور در ابتداي سال‌جاري بايد به منطقه نمونه گردشگري تبديل شود، افزود: اين مهم بايد با درنظرگرفتن الزامات زيست‌محيطي صورت بگيرد. مديرکل حفاظت محيط‌زيست استان هرمزگان با اشاره به ظرفيت بالاي ابوموسي براي جذب گردشگر و توسعه گردشگري با بهره‌گيري از طبيعت بکر اين جزيره تصريح کرد: تمامي اقدامات موردنياز براي توسعه گردشگري در جزيره ابوموسي بايد با هماهنگي اداره کل محيط‌زيست باشد.وفادار به جابه‌جايي مرجان‌هاي ابوموسي اشاره کرد و گفت: اين اقدام پيشگيرانه به‌منظور جلوگيري از نابودشدن اين موجودات دريايي و پيرو درخواست اداره کل بنادر و دريانوردي استان انجام مي‌شود.وفادار همچنين با اشاره به‌وجود جوامع مرجاني در اطراف جزيره ابوموسي و حوضچه بندر، گفت: با توجه به اهميت مرجان‌ها و کارکردهاي متنوع اين کلوني‌هاي زيبا و منحصر به فرد، قبل از لايروبي حوضچه و احداث بازوهاي جديد بندر، کلوني‌هايي که احتمال آسيب به آنها وجود دارد، جابه‌جا خواهند شد. http://www.iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=7876
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گارد ساحلي امريکا وقوع انفجار و آتش سوزي عظيم در يک سکوي نفت و گاز طبيعي متعلق به شرکت انرژي «بلک الک» در خليج مکزيک را تاييد کرد. به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين انفجار موجب شد که دود سياه و غليظ بخش وسيعي از آب و آسمان اين منطقه را دربرگيرد. به گزارش شبکه خبري اي بي سي، مسولان زيست محيطي مي‌گويند: هرچند هنوز گزارشي از نشتي نفت در خليج منتشر نشده اما دود حاصل از انفجار مي‌تواند در آلوده کردن سطح آب و هواي اين منطقه تاثير قابل ملاحظه‌اي داشته باشد. اين در حاليست که اداره فرمانداري ايالت لوئيزيانا در بيانيه‌اي اعلام کرد که اين دکل در حال حاضر توليد نفتي نداشته و انفجار در حين انجام برخي از اقدامات تدارکاتي روي سکوي نفتي رخ داده است. اين انفجار و آتش سوزي درست يک روز پس از توافق شرکت نفتي بزرگ انگليس (BP)‌ براي پرداخت خسارت‌ چهار ميليارد دلاري مربوط به وقوع انفجار سال 2010 ميلادي در سکوي نفتي Deepwater Horizon در خليج مکزيک، اتفاق افتاد. به گزارش ايسنا، انفجار سال 2010 شديدترين حادثه نشتي نفت و بزرگترين فاجعه آلودگي نفتي دريايي را در تاريخ امريکا رقم زد.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

سالانه ۶۳ هزار هکتار از جنگل های کشور نابود می شود به نقل از ایرنا، دکتر مجید مخدوم استاد برجسته محیط زیست کشور گفت: براساس بررسی های بعمل آمده سالانه حدود ۶۳ هزار هکتار از سطح جنگل های کشور در مناطق شمالی و زاگرس از بین می رود. دکتر مخدوم روز پنجشنبه در حاشیه همایش ملی محیط زیست و منابع طبیعی زاگرس در خرم آباد در جمع خبرنگاران افزود: ۵۰ درصد کار حفاظت و صیانت از محیط زیست در کشورهای مختلف جهان بر عهده مردم است. وی اظهار کرد: برای تحقق این مهم در ایران نیز مهم ترین کار انجام فعالیت های فرهنگی در راستای تبیین ارزش و اهمیت محیط زیست و منابع طبیعی است. دکتر مخدوم تصریح کرد: در صورت ارائه آموزش های لازم به مردم و همچنین ترغیب آنها به مشارکت در حفاظت از محیط زیست، شاهد کاهش چشمگیری در روند نابودی و تخریب جنگل ها و منابع طبیعی کشور خواهیم بود. وی با اشاره به استفاده از چوب به عنوان سوخت در کشور، گفت: در صورت دستیابی آسان و ارزان مردم به گاز و نیازهای سوختی خود، هیچگاه از درخت به عنوان هیزم استفاده نخواهد شد. نخستین همایش ملی حقوق محیط زیست و منابع طبیعی زاگرس با حضور جمعی از اساتید و کارشناسان این حوزه در مرکز همایش های جهاد کشاورزی خرم آباد برگزار شد. http://www.iew.ir/1391/08/29/4277
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی گفت: تخلیه فاضلاب و تفاله‌های نیشکر تهدیدی جدی برای تالاب شادگان و آبزیان این تالاب بین المللی است. عبدالله تمیمی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تخلیه فاضلاب‌های صنعتی و خانگی در تالاب شادگان از مشکلات جدی این منطقه است که نزدیک به ۳۰ سال ادامه داشته و هنوز حل نشده است. وی با بیان اینکه بخشی از مشکلات ناشی از تخلیه فاضلاب در شادگان، آلودگی لوله ‌های انتقال نفت و بنزین به سایر شهرها و توسعه اراضی کشت نیشکر در این منطقه است افزود: انتقال نفت از آبادان به ماهشهر و از آبادان به اهواز یکی دیگر از موارد بروز این معضل برای تالاب شادگان است. تمیمی در زمینه توسعه اراضی نیشکر گفت: این امر باعث شده آب زهکش ها که شوری بسیاری دارند وارد تالاب شده و تفاله های نیشکر نیز تهدیدی جدی برای آبزیان این تالاب محسوب می شوند. وی خاطر نشان کرد: مدیریت آب و فاضلاب شادگان نیز مدعی است با توجه به اینکه ارتفاع شهرستان یک متر از سطح دریا بالاتر است نمی‌تواند اقدامی برای حل فاضلاب این شهر انجام دهد. نماینده شادگان گفت: تخلیه انواع پسماندها و کودهای شیمیایی به تالاب شادگان نیز منجر به خسارت به زمین‌های کشاورزی حاشیه رودخانه و تبدیل شدن اراضی زراعی منطقه به شوره ‌زار شده است. عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: زمین‌های کشاورزی منطقه که در دهه گذشته در آنها شلتوک کشت می ‌شد هم اکنون به دلیل تخلیه فاضلاب‌ها به زمین های لم یزرع تبدیل شده اند. http://www.iew.ir/1391/08/25/4184
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

رییس ستاد برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست خبر داد: ۲۹ آذر لغایت ۲ دی ماه نمایشگاه بین المللی محیط زیست در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران برگزار می شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام)، رییس ستاد برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست با اشاره به نارضایتی برخی از شرکت کنندگان و ادارات کل محیط زیست استانها برای برگزاری نمایشگاه در شهر مقدس مشهد گفت: با تلاش های انجام گرفته از سوی دفتر روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست و مجری نمایشگاه، برگزاری دوازدهمین نمایشگاه محیط زیست از تاریخ ۲۶-۲۳ آبان ماه در شهر مشهد به ۲۹ آذر ماه لغایت ۲ دی ماه در محل دائمی نمایشگاه های تهران تغییر مکان و زمان یافت. محمد اسفندیاری ادامه داد: فرهنگ سازی برای صیانت از محیط زیست و همگانی کردن این فرهنگ در بین عموم مردم یکی از مهمترین اهداف برپایی این نمایشگاه است و دراین نمایشگاه هم فناوری های مرتبط با محیط زیست و هم اقداماتی که صنایع و شرکت ها در خصوص ارتقاء فرهنگ محیط زیست و حفظ آن انجام داده اند، عرضه می شود. رییس ستاد برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست افزود: معرفی امکانات و فناوری های نوین زیست محیطی، آشنایی با مدیریت های زیست محیطی، آشنایی با سازمان های زیست محیطی، بستر سازی مناسب برای مشارکت مردم در حفاظت از محیط زیست، ارایه راهکارهای اصولی و عملی برای جلوگیری از تخریب محیط زیست، ایجاد انسجام بین بخشی به منظور توانمند سازی پروژه های زیست محیطی، معرفی حیات وحش، گسترش فرهنگ طبیعت گردی، معرفی انرژی های نو و تجدید پذیر را از دیگر اهداف برپایی این نمایشگاه برشمرد و اظهار امیدواری کرد: دوازدهمین نمایشگاه محیط زیست نسبت به نمایشگاه های سالهای گذشته با کیفیت تر و با استقبال بیشتر علاقمندان مواجه شود.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران گفت: نتایج تحقیقات نشان می دهد که کنترل بیولوژیک نه تنها باعث کاهش محصول نمی‌شود بلکه در بسیاری موارد باعث افزایش کیفیت و کمیت محصول نیز می‌شود. ولی اله بنی عامری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: کنترل بیولوژیک به عنوان راهکار قابل قبول و جایگزین مناسب کنترل شیمیایی و سایر روشهای سنتی در دنیا مطرح است. وی اظهار داشت: کاهش مصرف کود و سموم شیمیایی در مزارع و باغ ها چند سالی است که در کشور آغاز شده از این رو تحقیقات گسترده ای به منظور کننترل بیولوژیک آفات انجام شده که نتایج بسیار مطلوبی به همراه داشته است. بنی عامری به نتایج پژوهشی که در زمینه کنترل بیولوژیک انجام شده است، اشاره کرد و گفت: دراین تحقیق ۱۰ عامل بیولوژیک شامل چهار شکارگر، پنچ پارازیتوئید و یک قارچ بیمارگر برای کنترل آفات و بیماریهای خیار و گوجه فرنگی گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق در سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ در گلخانه ‌های استان‌ تهران به مساحت ۲۳۰ هزار متر مربع انجام شد. عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران افزود: در این آزمایش ها جمعیت آفات و دشمنان طبیعی آنها به صورت هفتگی پایش شد و کنترل آفات و بیماری های خیار و گوجه فرنگی گلخانه ‌ای شامل شته، تریپس، مگس مینوز برگ، کنه تارتن، سفیدبالک و سفیدک پودری با موفقیت انجام شد. وی گفت: بعد از بررسی نتایج تحقیقات مشخص شد علاوه بر این که رها سازی به موقع دشمنان طبیعی می تواند در کنترل آفات موثرباشد، اقدامات به موقع و دقیق کشاورز نیز می‌ تواند تاثیرات تعیین کننده‌ای در روند برنامه‌های کنترل بیولوژیک داشته باشد. بنی عامری افزود: با انجام این تحقیقات مقدار محصول برداشت شده خیار و گوجه فرنگی به ترتیب در سال ۱۳۸۹ ، ۵/۱۷ درصد و در سال ۱۳۹۰ ، ۲۰ درصد افزایش یافت. وی ادامه داد: در این تحقیق به دلیل بکارگیری عوامل کنترل بیولوژیک و رها سازی‌ مکرر و موفقیت آمیز آنها، سم‌پاشی‌ها حذف و یا به حداقل رسید و شرایط جدید به وجود آمده فرصت بسیار مناسبی را برای نقش‌ آفرینی دشمنان طبیعی آفات گلخانه‌ای از جمله مگس شکارگر Coenosia spp در کنترل مگس‌های مینوز بالغ برگ سبزی فراهم کرد. رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران افزود: دراین تحقیق مشخص شد در صورت رهاسازی عوامل کنترل بیولوژیک در زمان مناسب می ‌توان آفات گلخانه‌های خیار و گوجه فرنگی را کنترل کرد. از این رو می توان گفت بکارگیری عوامل کنترل بیولوژیک در چارچوب برنامه مدیریت تلفیقی موجب می شود عوامل خسارت زای محصولات گلخانه ای از بین برود. http://www.iew.ir/1391/08/25/4136
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

وب‌سایت خبری و اجتماعی «مادر جونز» که با نگاهی انتقادی به اخبار سیاسی و مسائل اجتماعی می‌پردازد در مطلبی به اثرات استفاده بی‌ملاحظه از ابزارهای ارتباطی اینترنت روی محیط زیست پرداخته و تشریح می‌کند که انباشت اطلاعات در کامپیوترهای شخصی یا شبکه‌های ‌ای‌میل مثل سرویس ای‌میل گوگل به نام «جی‌میل» و شبکه‌های اجتماعی مثل «فیس‌بوک» باعث مصرف کردن انرژی بیشتر و در نتیجه لطمه زدن به محیط زیست و سیاره زمین می‌شود. نویسنده این مطلب به عادت رایج در میان بسیاری از مردم اشاره کرده که انواع و اقسام اطلاعات، عکس و ویدئوهای شخصی، سرگرم‌کننده و غیرضروری را در صفحه ‌ای‌میل یا صفحه فیس‌بوک خود ذخیره می‌کنند. برخی از محققان در عرصه اینترنت ادعا می‌کنند که انتقال دو مگابایت اطلاعات روی شبکه اینترنت از نظر مصرف انرژی برابر با سوزندان نیم کیلو ذغال سنگ است. برای مثال، اگر کسی ۲۴۰ گیگابایت اطلاعات را روی شبکه اینترنت ذخیره کرده باشد مثل این است که انرژی لازم برای روشن نگاه داشتن یک لامپ ۱۰۰ واتی را برای مدت ۲۰۰ سال مصرف کرده است. اما آیا این محاسبات درست است و ذخیره کردن اطلاعات روی شبکه اینترنت واقعا تا این حد انرژی می‌سوزاند؟ نویسنده این گزارش در وب‌سایت «مادر جونز» سپس توضیح می‌دهد که این نظریه درست نیست. این تحقیقات در سال ۱۹۹۹ توسط پژوهشگری به نام «مارک میلز» منتشر شد و ادعا می‌کرد که به عنوان مثال شبکه اینترنت هشت درصد از کل انرژی الکتریسیته را در آمریکا مصرف می‌کند. بعد‌ها معلوم شد که این پژوهشگر تحقیقات خود را به نیابت از سوی یک اتحادیه تولیدکنندگان ذغال سنگ تهیه کرده است که سابقا نیز در تحقیقات به اصطلاح علمی – تخصصی خود به شکل گستاخانه‌ای حقایق را به نفع فعالیت‌های اقتصادی خود جعل کرده‌اند. در این مورد از تحقیقات نیز هدف آن‌ها این بود که چنین وانمود کنند که شبکه اینترنت به انرژی عظیمی نیاز دارد و بنابراین آمریکا باید بر تولید برق خود بیفزاید. از این طریق آن‌ها می‌خواستند بر معاملات و سهم خود در بازار انرژی آمریکا بیفزایند. نویسنده وب‌سایت «مادر جونز» سپس به شواهد و آمارهای قابل اتکا در مورد میزان مصرف انرژی بر اثر فعالیت روی شبکه اینترنت پرداخته و به مطلبی که هفته پیش در روزنامه «نیویورک تایمز» منتشر شده اشاره می‌کند. در این گزارش شرکت اینترنتی گوگل اذعان کرده است که مراکز حفظ اطلاعات این شبکه حدی از انرژی را به طور دائم مصرف می‌کنند که می‌تواند برق ۲۰۰ هزار خانه را تامین کند. با این همه شرکت گوگل می‌گوید که فعالیت‌های هر کاربر یا مشترک این شبکه در طول سال انرژی بسیار ناچیزی مصرف می‌کند. اکثر کار‌شناسان معتقدند که کامپیوترهای شخصی و به‌خصوص انباشت اطلاعات در حافظه‌های آن‌ها بسیار بیشتر از شبکه‌های عمومی اینترنت برق مصرف می‌کنند. بنابراین باید گفت که استفاده از ابزارهای بهتر برای ذخیره‌سازی یا مرور دائم اطلاعات جمع‌آوری شده و حذف موارد غیرضروری در کامپیو‌تر و آرشیو شخصی بهترین راه کاهش مصرف انرژی در فعالیت‌های کامپیوتری است. http://zistboom.com/9100/
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

زیست بوم: معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: نگه داری حیوانات وحشی در اماکن عمومی و خصوصی بدون مجوزسازمان محیط زیست، غیرقانونی است و با متخلقان برخورد قانونی می شود. ‘ اصغر محمدی فاضل ‘ روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا افزود : در حال حاضر نگه داری و خرید و فروش گونه هایی همچون حیوانات خانگی یا دام در منازل و اماکن تحت ضوابط خاص امکان پذیر است ولی نگه داری سایر گونه ها باید با موافقت و مجوز کتبی از سازمان حفاظت زیست باشد. فاضل تاکید کرد: دستورالعمل جامعی در مورد نگه داری و تکثیر حیوانات وحشی در منازل و اماکن عمومی وجود دارد که به تمام ادارات کل سراسر کشور ابلاغ شده است و تمام آنها موظف به رعایت آن هستند. وی با بیان اینکه درخواست مجوز برای نگه داری حیوانات وحشی در روستاها بیشتر از شهرهاست ، گفت: برخی موارد گونه های وحشی حیوانات مانند آهو ، گوسفند وحشی و یا گوزن ها به دلایل مختلف مانند برف ، سرما و یا گرسنگی به حاشیه روستاها پناه می آورند که در این زمان توسط اهالی به صورت دستی تغذیه می شوند و برخی از آنها بعد از مدتی که به این روش تغذیه شدند دیگر به طبیعت باز نمی گردند که این زمان نگه داری از آنها نیاز به دریافت مجوز خاص خودش دارد. وی اظهار داشت: معمولا سالانه چندین درخواست برای دریافت مجوز نگه داری از حیوانات وحشی به سازمان و ادارات کل محیط زیست داده می شود که بعد از بررسی و داشتن ضوابط لازم ، در موارد خاص مجوز برای آنان صادر می شود. فاضل تاکید کرد: در هر حال نگه داری حیوانات غیرخانگی بدون مجوز سازمان محیط زیست، خلاف قانون است و در صورت مشاهده با متخلقان برخورد قانونی می شود و آنها ممکن است جریمه نقدی و یا کیفری شوند . معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست خاطرنشان کرد که سالانه معمولا با چند مورد نگه داری حیوانات وحشی و غیرخانگی در منازل مواجه می شویم . از این رو باید با فرهنگ سازی و احیای پارک های وحش، مردم را تشویق کنیم تا از نگه داری برخی حیوانات وحشی در منزل خودداری کنند و در صورت داشتن چنین حیواناتی آنها را به اماکن مخصوص نگه داری تحویل دهند. چندی پیش نیروهای محیط زیست استان تهران موفق به کشف ویلایی در تهران شدند که فردی در آن به صورت غیر قانونی ۵ قلاده میمون ، یک بهله (عقاب طلایی) ، هفت قطعه طوطی ، ۶ قطعه طاووس و ۴ قطعه قو نگه داری می کرد. بعد از آن هم یک کروکدیل در یکی از گلخانه های شمال شهر تهران کشف شد. تاریخ انتشار: ۲۸ آبان, ۱۳۹۱
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

مهندس محمدی زاده که برای حضور در همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست در دانشگاه تهران حضور یافته بود با اشاره به تعامل مثبت میان سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه ها بیان داشت: دانشگاه ها چشم و چراغ سازمان حفاظت محیط زیست هستند، خوشحالم که عنوان کنم تعامل بسیار خوبی بین سازمان محیط زیست و مراکز علمی ایجاد شده است، تاسیس دانشگاه محیط زیست، انجام پروژه های مشترک با دانشگاهها و تلاش برای راه اندازی دانشکده های محیط زیست در چند استان از جمله این اقدامات است. معاون رئیس جمهور با بیان این نکته افزود: حفاظت از محیط زیست یک وظیفه ملی است و نگاه باید فراسازمانی باشد، باید با روش های علمی مناسب تمهیداتی اندیشیده شود که به اندازه توان و طاقت محیط زیست واگذاری ظرفیت کرد، مردم همه استان ها دوست دارند در شهرشان کارخانه، پتروشیمی، پالایشگاه و امثالهم داشته باشند اما آیا طبیعت آن منطقه توانایی این همه بهره برداری را دارد؟ آیا خسارت هایی که پیش می آید قابل جبران است؟ ایشان در ادامه بیان داشت: هنر ما باید کشف مزیت ها و دریافت محدودیت های محیط باشد تا با برنامه ریزی مناسب توسعه پایدار انجام شود، برای مثال صنعت فولاد با آب گره خورده است، نمی توان در جایی که آب ندارد این صنعت را راه انداخت، نتیجه این رفتار می شود خشک شدن رودخانه زاینده رود. از سوی دیگر باید محیط زیست ارزشگذاری شود و نگاه اقتصادی به این موضوع حفظ شود، چطور می شود که برای تولید یک کالا به جزئی ترین هزینه های آن توجه می شود اما برای تخریب محیط زیست، برای آلوده ساختن هوا هیچکس خودش را مسئول و پاسخگو نمی داند؟ کسی می تواند اکسیژن را قیمت گذاری کند؟ http://zistboom.com/9157/
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

لطفاً به مصیبت‌های زاگرس نیافزایید ؛ اگر هنر کاهش آن را ندارید! lمحمد درویش: چند سالی است که حال جنگل‌های زاگرس خوب نیست؛ موج خشکسالی‌های اخیر و کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، افزایش شمار و تراکم دام در عرصه، هجوم ریزگردها، طغیان سوسک چوبخوار، افزایش معنی‌دار رخداد آتش سوزی، شتاب زمین‌خواری و تغییر کاربری اراضی به بهانه توسعه کشاورزی یا گسترش حاشیه‌نشینی در اطراف شهرها، افزایش ذغال‌گیری، ویلاسازی و مسکن مهر، شکار بی‌رویه، گردشگری بی ضابطه و بدون ‌تناسب با آموزه بوم‌گردی (اکوتوریسم)، تشدید فعالیت‌های عمرانی مانند انتقال خطوط انرژی، سدسازی، انتقال آب بین حوضه‌ای و احداث پل و تونل و جاده‌های جدید به همراه کشت در زیراشکوب بلوطستان‌ها و بنه‌های زخم خورده از تیغ سقزگیری، جهان گرمایی و تغییر اقلیم و ... همه و همه دست به دست هم داده‌اند تا سیمای عمومی شش میلیون هکتار از بزرگترین رویشگاه جنگلی وطن واقع در باختر ایران‌زمین در بدترین شرایط بوم‌شناختی (اکولوژیکی) خود قرار گیرد؛ رویشگاهی که در آغاز دهه‌ی 40 هجری شمسی، پذیرای بیش از 12 میلیون بال از 140 گونه پرنده در تالاب‌های زیبایش از ارژن و شیمبار تا گندمان و چغاخور و از زریوار تا هشیلان بود؛ اما اینک حتا توانایی پذیرایی از یک سوم آن رقم را هم ندارد ؛ شناسه‌ای که آشکارا نشان می‌دهد حال زاگرس خوب نیست، آنقدر که ظاهراً حتا سنجاب‌های کوچولو و بازیگوشش هم با آن قهر کرده‌اند و رفته‌اند ...
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

توسعه و بالندگی هر جامعه ای در نتیجه برنامه ریزی توسعه و تدوین استراتژیهای توسعه پایدار است . توسعه به مفهوم تحول کیفی، گذار از دوره ای به دورة دیگر مستلزم ایجاد تغییر همه جانبه در ابعاد اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی ، اجتماعی و... است. توسعه، فرایندی در هم تنیده ودارای ابعاد گوناگون اقتصادی، سیاسی،اجتماعی وفرهنگی است و به معنای فراهم شدن زمینه‌های لازم برای پیدایی ظرفیت‌ها و قابلیتهای عناصر مختلف در اجتماع ومیدان یافتن آنها برای دستیابی به پیشرفت وافزایش توانائیهای کمی وکیفی در بطن جامعه و حکومت است که علاوه بر عقلانیت ابزاری‌ هابرماس، عقلانیت فرهنگی وعقلانیت ارتباطی را نیز در بر می گیرد. (هابرماس،1372) توسعه برخلاف انقلاب که می تواند به یکباره اتفاق بیفتد با فرایند و در یک دوره زمانی می تواند رخ ‌دهد. این مقاله براساس مفاهیم توسعه پایدار، فرایند توسعه را در دو کشور هند و ژاپن مورد مقایسه قرار می‌دهد. مقدمه توسعه نیازمند برنامه ریزی قوی و متناسب با شرایط و موقعیت هر کشوری بایستی انجام شود، تا تحقق یابد. تودارو بر این باور است که توسعه را باید جریانی چند بعدی دانست که مستلزم تغییرات اساسی در ساخت اجتماعی و از تلقی عامه مردم و نهادهای ملی و نیز تسریع رشد اقتصادی ،کاهش نابرابری و ریشه کن کردن فقر مطلق است . توسعه در اصل باید نشان دهد که مجموعه نظام اجتماعی هماهنگ با نیازهای متنوع اساسی وخواسته‌های افراد و گروههای اجتماعی در داخل نظام ازحالت نامطلوب زندگی گذشته خارج شده و به سوی وضع یا حالتی از زندگی که از نظر مادی و معنوی بهتر است حرکت می‌کند. )تودارو،1378( گالبرایت معتقد است: باید توجه داشت که ،اصول برنامه ریزی و چگونگی اجرای برنامه ها باید به گونه‌ای قطع و یقین منطبق با شرایط ویژه هر کشور و هماهنگ با مرحلة رشدی اقتصادی آن باشد (جیروند،1373). بنابراین نمی توان توسعه را بدون توجه به شرایط هر کشور و شناخت فرصتها و تهدیدها توجیه کرد. متاسفانه در اکثر کشورهای جهان سوم برنامه هایی زیر عنوان: برنامه توسعه وجود دارند که عملا نمی توانند. به توسعه ختم شوند .شاید علت اصلی آن را در فرایند پذیر نبودن برنامه، عدم شناخت کافی و لازم از شرایط اقلیمی و توانمندییهای بالقوه آن، نبود یکپارچگی برنامه ها و نداشتن روندی که پایداری توسعه را به همراه داشته باشد، می توان یافت. اگر چه عوامل متعدد دیگری نیز می توان بر شمرد که از حوصله این مقاله خارج است . در این مقاله تلاش شده است براساس مفاهیم توسعه پایدار ، بعد صنعتی شدن از شاخصهای آن، در کشورهای هند و ژاپن مورد بررسی قرار گیرد. این مقایسه از جهت اینکه دو کشور در آغاز شروع برنامه های توسعه صنعتی (1950)بعد از جنگ جهانی دوم تقریباً از نظر موقعیت و شرایط و داشتن برنامه در یک سطح قرار داشتند، می تواند نوع برنامه و روند رو به رشد و موانع عدم رشد هر یک از دو کشور برای کشورهایی همانند ایران نکته‌های آموزنده‌ای را در جهت طراحی و عملیاتی کردن برنامه ها، در بر داشته باشد. مفهوم توسعه پایدار توسعه پایدار عبارت است از توسعه‌ای که نیازهای کنونی جهان را بدون آنکه توانایی نسلهای آتی را در بر آوردن نیازهای خود به مخاطره بیفکند تامین می‌کند. برخی برای توسعه پایدار سه رکن اساسی متصور شده اند : پایداری زیست محیطی (اکولوژیکی) ، پایداری اقتصادی و پایداری اجتماعی. (2002 ,Shriberg) کارآمدی هر سیستمی به لحاظ کردن هر سه بعد پایداری (اکولوژیکی،اقتصاد و اجتماعی ) است . دنیایی که مک لوهان، آن را دهکده جهانی و تافلر از آن به عنوان خانه جهانی و پستمن آن را دنیای همراه می‌نامند‌، دنیایی است که دوران دانشمندی در آن پایان‌پذیرفته ودوران روشمندی و کاوشگری فرا رسیده است.(خنیفر،1383) اصل عدالت بین نسلی ، اصل عدالت اجتماعی (عدالت دوران نسلی) ، اصل مسئولیت فرامرزی ، اصل وابستگی متقابل انسان و طبیعت، اصل زندگی ملایم در زمین و حفظ تنوع زیستی ، اصل مشارکت اثر بخش تمام افراد و گروهها در تصمیم‌گیریهایی که زندگی آنها را زیر تاثیر قرار می‌دهد، توجه به فرهنگ و دانش بومی، برابری جنسیتی، صلح وامنیت دسترسی به اطلاعات معتبر را به عنوان اصول فرایند توسعه پایدار معرفی می کنند. (2000,Filho) در جهت گیریهای توسعه، باید سازمانها را به گونه مجموعه‌ای از نظامهای پیچیده و زنده توصیف کرد که اجزاء آنها در توازن منطقی با یکدیگر قرار دارند و هدفی مشترک را دنبال می‌کنند و فرایندی مشترک با نگرشی پویا و به هم پیوسته دارند .اما متاسفانه آنچه که در برنامه‌های توسعه های ملی ایران در دوران اخیر ارائه شده است به نسبت آنچه که دیدگاه قانون اساسی و تفکر اسلامی مطرح می کند و نیز در مقایسه با کشورهایی که علم فناوری را محور توسعه خود قرار داده اند، تفاوت چشمگیری دیده می شود. (مکنون 1376) برنامه های توسعه اقتصادی برای جوامع جهان سوم که از اواسط دهه 1950 به این طرف از سوی قدرتهای بزرگ سرمایه داری ، به ویژه آمریکا ، پیاده شدند در عمل نتوانستند رشد اقتصادی قابل توجهی را دربسیاری از کشورهای مزبور به وجود آورند.(2001, Duffield) کشورهای در حال توسعه برای دستیابی به توسعه پایدار ، بایستی بر اساس شرایط و موقعیت جامعه خود برنامه ای تدوین کنند که بتواند در یک فرایند مشخص و استفاده از همه ظرفیت‌های ملی با نگرش اقتضایی گام بردارند. با تکیه بر وجود منابع داخلی و یا استفاده از نسخه های تجویز شده، بدون توجه به شرایط محیطی، نمی توان به توسعه ای پایدار دست یافت. رجینالدگرین با بررسی تجربیات و آرزوهای کشورهای کمتر توسعه یافته 9 عنصر اصلی را استنتاج می کند که به نظر وی نقش محوری برای دولت ایفا می کند. در اینجا به پنج مورد از این عناصر اشاره می‌کنیم: 1-خود اتکایی فزایندة ملی عنصر اول در توسعه است .در اینجا عنصر کلیدی ایدئولوژی است. به طور غالب‌، در کشور‌‌های در حال توسعه این باور خطرناک وجود دارد که بدون سرمایه ، نیروی انسانی و تصمیم خارجی نمی توان کاری انجام داد . البته این خطر در صرف استفاده از منابع مالی ، نیروی متخصص و شناخت و فکر خارجی نیست، بلکه جانشین کردن آن به جای تلاشها و منابع ملی است. سه زمینه کلیدی برای عمل در جهت خود اتکایی عبارتند از‌: 1) بعد مالی؛ 2) نیروی انسانی سطح بالا برای تصدی پستهای مدیریتی و تکنیکی؛( 3 مفهوم کلی توسعه. 2- عنصر دوم ، توسعه نیروی انسانی است که به گونه‌ای بسیار وسیع مورد تاکید قرار گرفته است اما به ندرت این امر در چارچوب استراتژی ملی توسعه نیروی انسانی انجام گرفته و از راه یک برنامة آموزشی ملی وابسته به آن تامین و با تخصیص نیروی انسانی برای تامین رفتن افراد مناسب به مشاغل تعیین کننده پشتیبانی شده است. 3- سومین عنصر، داشتن یک استراتژی توسعه روستایی است، به ویژه که شمارکثیری از جمعیت کشورهای در حال توسعه در مناطق روستایی زندگی می کنند و درگیر کشاورزی ، دامداری و ماهیگیری هستند و استراتژی یا برنامه ویا طرحی که توجه متمرکزی به بخش روستایی نداشته باشد، جنبه ملی نخواهد داشت. 4-چهارمین عنصر ، تغییر ساختار اقتصادی برای به دست آوردن نرخ رشد طبیعی اقتصادی بسیار پویا و ظرفیت یا بازده بالا برای افراد است. 5- پنجمین عنصر، کنترل کلی فعالیت‌های اقتصادی است که بخشی از آن ناشی از تمایل کلی به دفاع از واقعیت استقلال و بخشی نیز ناشی از رشد واقع گرایانه این نکته است که اعمال کنترل ملی بر جهت و تغییرات یک اقتصاد با بازار آزاد که زیر سلطة شرکتهای خارجی است، چه سخت می نماید. (همتی، 1376) مقایسه ژاپن و هند در سال 1950 ژاپن و هند موقعیتی مشابه هم را در مسیر صنعتی شدن داشتند اما سه دهه بعد، هند عقب‌تر از ژاپن قرار گرفت . چه چیزی ژاپن راموفق می کند؟ در ادامه، نگارنده خط مشی‌های صنعتی از دهه 1950 تا 2000 میلادی را مورد بررسی قرار داده، در پایان الزامات توسعه پایدار را ارائه می‌دهد. اجازه دهید به نیم سده عقب برگردیم، یعنی به سال 1951 که در آن دو کشور از مهمترین کشورها در آسیا ، ژاپن و هند بودند . ژاپن یک قدرت مغلوب در جنگ جهانی دوم بود و هند کشوری در بند استعمار پیر ، انگلیس که بعد از چهار سال به استقلال دست یافت. برخی از شاخصهای اقتصادی مربوط به کشورهای هند وژاپن مورد بررسی قرار گرفته است . هر دو کشور خط مشی صنعتی قوی را به همراه مشارکت فعال دولت در بخش تجارت دنبال می کردند. اگر چه هدفها مشترک بودند اما مسیر انتخاب شده توسط دولتهای متبوع، مختلف و نتایج نیز متفاوت بوده و ژاپن قادر به بهبود سریع اوضاع و دستیابی به موفقیت اقتصادی معوقه بود. این کشور به ردیف ملل توسعه یافته پیوست و تولید ناخالص داخلی اش به دومین کشور بزرگ در جهان پس از ایالات متحده امریکا تبدیل شد. از سوی دیگر هند به منافع کمتری دست یافت.اقتصادش درسطح بسیارپائین تری ازقدرت بالقوه خود عمل کرد واین کشوردرسطح ملل جهان سوم باقی ماند. در نمودار 1 مشخص می‌شود که ژاپن درست تا دهه هفتاد به هدفهایش دست یافته است همان زمانی که به اقتصاد توسعه یافته تبدیل شد. علت اصلی موفقیت اقتصادی ژاپن خط مشی صنعتی است که در طول دوره شکوفایی اتخاذ کرد. از سوی دیگر عمده ترین علت توسعه اقتصادی کم هند به مداخله‌های شدید دولت در صنعت برمی گرددکه رقابت آزاد را محدود می‌کرد. معیارهای خط مشی صنعتی ژاپن استراتژی خط مشی صنعتی شدن در ژاپن در هر دهه متفاوت از هم بود به گونه‌ای از دهه 1950 تا 1960 به دوره بازسازی صنایع،از دهه 1960 تا 1970 دوره رشد سریع و از دهه 1970 به بعد دوره حمایت از صنایع با تکنولوژی برتر و حمایتهای محیطی نام گرفت. دولت قوی و سازمانهای ضعیف، مرحله بازسازی را مشخص می سازند. در سالهای بین 1945 تا 1960 مرحله بازسازی ژاپن با این خط مشی‌ها انجام شد. 1-در سال 1949 کنترل های مستقیم از بین رفتند . 2-.مداخله دولت به ابزاری غیر مستقیم تغییر یافت. 3- بین سازمانها افزایش رقابت شروع شد. 4- دولت از صنایع و ارتقاء آنها به منظور رقابت خارجی حمایت کرد. 5- برتولید صنایعی، مانند: زغال سنگ‌، فولاد، سولفات آمونیوم ، نیروی برق ، کشتی سازی و... تاکید شد. 6-به منظور حفظ قیمت ها، یارانه در نظر گرفته شد. 7-اختصاص ارز و حمایت از مقررات واردات تکنولوژی و صنایع جدید مانند فیبرهای ترکیبی(مصنوعی) مورد توجه قرار گرفت. 8- به استقرار صنایع سنگین.و افزایش صادرات توجه بیشتری شد. 9-به مدرنیزاسیون کردن صنعت فولاد و سایر منابع پرداخته شد. 10-سیستم تولید انبوه در خودرو و کالاهای مصرفی و ... مورد نظر قرار گرفت. دهه 1960 دوره رشد سریع در اقتصاد ژاپن بود در این دوره، آزاد سازی تجاری و آزاد سازی سرمایه، به عنوان ایده ای نو پدید آمد. مهم‌ترین خط مشی های این دوره، عبارتند از: 1- آزاد سازی تجاری در صنایع خاص، مانند انواع خودرو و کامپیوتر تا زمان مشخصی که این صنایع بتوانند با کشورهای خارجی رقابت کنند به تعویق افتاد. 2-متوسل شدن دولت به برخی از تعرفه های گمرکی به منظور حمایت از صنایع. 3-افزایش تعداد شرکتها از راه بازسازی صنایع. 4-در سال 1963 قانون مدرنیزاسیون شرکتهای واسطه ای و کوچک وضع شد . 5-سرمایه گذاری خارجی مستقیم تشویق شد. از دهه 1970 و بعد از آنکه دوره حمایت از صنایع با تکنولوژی برتر و حمایتهای محیطی نام گرفت شورای ساختار صنعتی در ژاپن شکل گرفت مهم‌ترین خط مشی‌های این دوره عبارت بودند از : 1-بهبود محیط کاری، سرمایه اجتماعی، توسعه و افزایش کمک خارجی، ایجاد محیطی سالم، تقویت آموزش افزایش سرمایه گذاری در بخش تحقیق. 2- تقویت صنایع کامپیوتر و هواپیمایی. 3-تشویق توسعه تکنولوژیکی و پرداخت یارانه به اینگونه صنایع. 4-توجه به روابط بین المللی و محیطی و منابع طبیعی. 5-حمایت از تکنولوژیهای تحقیق و توسعه. 6-حمایت از صنایعی که افزایش سریع در بهره وری دارند. خط مشی‌های هند از1950 تا 1991 خط مشی‌‌های توسعه صنعتی به دو دوره تقسیم می شود: دوره اول از دهه 1950تا 1991 و دوره دوم که از دهه 1991 به بعد شکل گرفته است. در دوره اول مهمترین خط مشی های صنعتی شدن بر این محورها متمرکز بود: 1-جانشینی واردات که براستقلال تاکید می کرد و هیچ اهمیتی برای صادرات قائل نبود. 2-فرایند خود مختاری برای سراسر تجارت بین المللی هند انتخاب شده بود. 3-تکیه به بخش دولتی در تولید کالاها و بی توجهی به بخش خصوصی. 4-سرمایه گذاری خارجی مستقیم وجود نداشت یا دست کم بسیار دلسرد کننده بود. 5-رقابت مورد حمایت قرار نمی گرفت. 6-مجوز برای شروع یا گسترش هرنوع فعالیت صنعتی مورد نیاز صادر نمی‌شد مگر آنکه به استخدام بیشتر از 50 کارگر نیاز بود. 7-قانون کار از بخش خصوصی حمایت نمی کرد. 8-یک ساختار صنعتی سرمایه طلب به همراه کارخانه‌های بسیار بزرگ در بخش دولتی وجود داشت. 9-بخش خصوصی با تولید کالاهای مصرفی محدود شده بود. 10-بخش خصوصی به وسیله موانع تعرفه‌ای بالا، جدا از رقابت خارجی باقی می ماند. در دوره دوم به دوره آزاد سازی یا دوره تجدید صنعتی معروف شد. از سال1991 این خط مشی ها شکل گرفته‌اند: 1-برنامه‌ریزی نقش حساس در تجهیز پس‌اندازها، تخصیص منابع کمیاب و هماهنگی توسعه متعادل ایفا می کند. 2-توسعه اقتصادی از راه خود اتکایی هدف صنعتی سازی بود وبر مبنای علم و تکنولوژی پایه گذاری شده بود. 3-تاکید اولیه برصنایع سنگین و کالاهای سرمایه ای اصلی . 4-صنایع روستایی برای پیدایی ستخدام و با نیازهای سرمایه ای کم، مورد حمایت قرار می گرفتند. 5-سرمایه خارجی که اساسا به عنوان سرمایه استقراضی به دست آمده بودند، از راه موسسات مالی بین کارفرمایان داخلی توزیع شد نتیجه گیری پروفسور ردی که در متن اقتصاد هند به بحث می پردازد ، برای رهایی هند از حالت توسعه نیافتگی وبا توجه به موقعیت جغرافیایی و زمانی این کشور پیشنهادهایی را برای به کار گیری تکنولوژی عنوان می‌کند .که عبارتند از : (1977 ,Reddy 1-اولویت به تکنولوژی‌هایی که کمتر سرمایه بر و بیشتر کاربردی هستند. 2-اولویت دادن به صنایع روستایی و کوچک نسبت به صنایع بزرگ. 3-اولویت دادن به تولیدکالاهای پر مصرف، نسبت به تولید کالاهای لوکس و کم مصرف. 4- اولویت دادن تکنولوژی هایی که به مهارت کمی نیاز دارند و یا با تغییر کمی در مهارت کارگران سنتی می‌توان آنها را به کار گرفت. 5-اولویت دادن به تکنولوژی‌هایی که مواد اولیة محلی را به مصرف می‌رسانند بر تکنولوژی هایی که از مواد اولیه وارداتی استفاده می کنند. 6- اولویت دادن تکنولوژی هایی که به انرژی کمتری نیاز دارند. 7- اولویت منابع انرژی محلی از قبیل خورشید، باد وگاز حاصل از کود حیوانی‌. 8-اولویت تکنولوژی تولید انبوه در ابزار سازی بر تکنولوژی تولید انبوه در کالاهای مصرفی . 9-اولویت تکنولوژی های تولید دستی بر تولید ماشینی. 10-اولویت تکنولوژیهایی که بین صنایع شهری و جمعیت روستایی رابطه متقابل برقرار می کند.
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

اکولوژی شهری،اکوسیستمهای شهری شهر نشينان در كانون برخي از مهمترين مسائل زيست محيطي هستند . امروزه توجه به محيط زيست شهري و توسعه بوم شناختي شهري تولدي دوباره يافته است . مردم دريافته اند كه پيوند شهر و محيط هاي وحش جدائي ناپذير است . انسان در سراسر جهان هر روز بيشتر بصورت يك گونه شهر نشين در مي آيد . در امريكا 70% مردم در 3% وسعت خشكيهاي كشور و 80% در شهر ها زندگي مي كنند . اكنون بيش از 50% مردم جهان در شهر ها زندگي مي كنند . حدود 80% مردم كشورهاي توسعه يافته در شهر ها زندگي مي كنند و حتي براي فقير ترين كشورهاي در حال توسعه اين رقم 20% است نه تنها جمعيت انسان هر روز شهر نشين تر مي شود بلكه رشد سريعي نيز در مورد مناطق مادر شهري عظيم با جمعيت ده ميليون نفر به چشم مي خورد . در سال 1950 فقط دو مورد از اين گونه نواحي وجود داشت . نيويورك 5/12 ميليون نفر و لندن 4/12 ميليون نفر . در سال 1975 شهرهاي مكزيكو سيتي – لوس آنجلس – توكيو – شانگهاي و سائو پلوي برزيل به اين فهرست اضافه شدند . اكنون بيشتر از 20شهر بزرگ در جهان وجود دارد ( ابر شهر ) . در بيشتر كشورها قسمت اعظم ساكنان شهري در بزرگترين تك شهر كشور زندگي خواهند نمود . براي بيشتر مردم در آينده زندگي در يك محيط با كيفيت به معني زندگي كردن در شهري است كه تاًمين محيط زيست آن با دقت اداره شده باشد . در كشورما ايران حدود 20% جمعيت كشور در تهران زندگي مي كنند . و عمده فعاليت دولتي – سياسي – اداري و تجاري در اين ابر شهر است . شهر بعنوان يك نظام (System) يكي از راههاي بهبود اداره محيط يك شهر آن است كه شهر بعنوان يك نظام بوم شناختي ( Ecological System ) )) مورد تجزيه و تحليل قرار گيرد. شهر نيز مثل هر نظام حيات بخش ديگر مي بايد يك جريان انرژي را تاًمين كند . منابع مواد لازم را فراهم آورد و شيوه هايي براي دفع ضايعات خويش داشته باشد . اين كاركردها ي اكوسيستم شهر از طريق حمل و نقل و ارتباطات با محيط هاي اطراف تاًمين مي گردد . شهر يك نظام خودكفا نيست بلكه به شهر هاي ديگر و مناطق روستائي وابسته است . يك شهر مواد خام خويش از غذا – آب –چوب – انرژي و كاني ها و خلاصه آنچه را كه جامعه انساني مصرف مي كند از مناطق روستائي اطرافش مي گيرد و در عوض كالاهائي را توليد و صادر مي نمايد . اگر شهر يك شهر بزرگي باشد كه فعاليتهاي زيادي در آن صورت گيرد نوآوريها ، افكار ، اختراعات و هنر نيز صادر و روحيه تمدن را عرضه ميدارد . شهر نمي تواند بدون پشتوانه يك ناحيه روستائي موجديت داشته باشد . همان طور كه 50 سال پيش از اين نيز در كتب و نوشته ها موجود است و بيان شده شهر و روستا يك پيكرند . شهر و روستا يك سيستم همبسته جريان انرژي و ماده اند و نه دو چيز متفاوت از هم . جريان انرژي و مواد در شهر شهر به لحاظ اينكه يك نظام است مي بايد بعنوان بخشي از اكوسيستم شهر – روستا عمل كند . با ورود انرژي و مواد و چرخش دروني و خروجي ضايعات حرارتي و مواد زايد گردش نموده و مثل هر اكوسيستم طبيعي با چرخش مواد مي تواند نياز به ورود مواد و ضايعات را كاهش دهد . اگر محيط زيست اطراف شهر تنزل كند محيط زيست شهر نيز قطعاً تنزل مي نمايد و بلعكس . شهر ها به مناطق روستائي خود ضايعات از جمله آب ، هوا ، جامدات آلوده نيز صادر مي كند . تخمين زده مي شود هر شهر نشين متوسط در يك جامعه صنعتي سالانه 150000ليتر آب – 1000كيلو غذا – 3000كيلو سوختهاي فسيلي بصورت مستقيم و غير مستقيم مصرف مي كند و 200000ليتر فاضلاب – 660كيلو ضايعات جامد و 200كيلو آلاينده هاي هوا توليد مي كند . اگر اين مواد بدون مراقبت كافي به محيط روستائي صادر شود آنرا آلوده كرده و قابليت مناطق روستائي در تاًمين منابع ضروري شهر را نيز كاهش مي دهد و زندگي در مناطق روستائي را ناسالم و نامطبوع مي كند . با توجه به اين همكنشي بين شهر و روستا و مناطق اطراف جاي تعجب نيست كه چرا رابطه مردم شهر و روستا اغلب تنش آلوده بوده است . روستائيان مي خواهند بدانند كه چرا آنها بايد با ضايعات مررم شهر سر و كار داشته باشند . پاسخ آنست كه بسياري از مسائل زيست محيطي مادر برخورد بين مناطق شهري و روستائي روي مي دهد . نفع مردم حومه شهر در آن است كه محيط زيست مناسبي را براي شهر تاًمين كنند و نظام خوبي را براي اداره منابع شهر فراهم آورند . اگر چه ساختمانهاي شهر به انسان احساس كاذبي از ايمني مي دهد اما بايد دانست كه شهر ها هرگز از محدوديت زيست محيطي رهائي ندارند . لوئيس مامفرد مورخ شهري مي گويد : ؛ شهر به انسان توهمي از خودكفائي ، استقلال و تداوم فيزيكي القا مي كند اما ايمني مذكور تصوري بيش نيست . شهر بعنوان يك محيط زيست و ارتباط آن با طراحي شهري وضعيت زيست محيطي بر توسعه و اهميت شهر ، بخصوص در مورد حمل و نقل و دفاع بشدت اثر مي گذارد . آبراهه ها از نظر حمل ونقل اهميت بسياري دارند . شهر ها بخصوص در زمانهاي گذشته و قبل از پيدايش قطار ، اتومبيل و هواپيما وابسته به حمل و نقل آبي بودند . اكثر شهر ها ي اوليه بركنارهء ابراهه ها يا نزديك آن قرار داشتند . تمام شهر ها ي مهم در عصر امپراتور روم در نزديكي آبراهه ها واقع شده بودند از آن پس نيز تاًثير آبراهه ها بر موقعيت شهر ادامه يافته است . اگر شهر ها اغلب در نقاط مهم و تعيين كننده ديگري از نظر حمل و نقل نباشند حول يك محور بازار ، يك معبر رودخانه و يا يك دژ رشد يافته اند . شهر ها خصوصيات سرزمين را تغيير مي دهند پس رابطه ي بين جنبه هاي زيست شناختي و فيزيكي محيط را دگرگون مي كند. بسياري از اين تغييرات بصورت جنبه هائي از آلودگي – مديريت آب و اقليم بحث و بررسي مي شود . آلودگي شهر در شهر همه چيز از جمله آلودگي بصورت متمركز وجود دارد . شهر نشينان بيش از روستائيان در معرض انواع بيشتري از مواد شيميائي – سمي با تراكم بيشتري قرار دارند . همچنين سرو صدا – ذرات معلق ناشي از فعاليتهاي صنايع در شهر ها بيشتر است . زندگي در اينگونه محيطها مخاطره انگيز است . بالاترين ميزان مرگ و مير – سرطانها – بيماريهاي لاعلاج در شهر هاست . اقليم در شهر ها شهر ها براقليم خود اثر مي گذارند . همراه با تغييرات شهر آب و هواي آن نيز تغيير مي كند ( مقايسه تهران قديم با تهران جديد ) . وجود ساختمانها و سازه هاي بلند از حركت هواي شهر جلوگيري مي كند . وزش باد نيز در شهر ها كمتر از مناطق غير شهر ي است . ساختمانهاي شهر به باد جهت مي دهند و لذا گاه تونل باد بوجود مي آيد و باد در آن با سرعت بسيار حركت مي كند . جريان واقعي هوا در اطراف يك ساختمان تحت تاًثير ساختمانهاي مجاورش قرار مي گيرد . بنابراين جريان كل هواي شهر نتيجه روابط بين همه ساختمانها ست . در طراحي يك ساختمان جديد شكل و رابطه آن با ساير ساختمانها بايد در نظر گرفته شود كه متاًسفانه اين موضوع در نظر گرفته نمي شود . ايجاد باد هاي خطرناك در اطراف ساختمانهاي بلند حتي پنجره ها را مي كند . شهر ممكن است كمتر از نواحي روستائي آفتاب دريافت كند زيرا مقدار ذرات معلق هواي شهر به رغم كاهش آفتاب گرمتر از نواحي مجاور است ( جزاير حرارتي ) اين وضع هم به علت توليد بيشتر حرارت ( بر اثر مصرف سوختهاي فسيلي ) و سابر فعاليتهاي صنعتي است و هم به دليل اينكه ساختمانهاي فراوان و زمينهاي پوشيده از آسفالت و امثال آن بعنوان جمع كن حرارت خورشيد عمل مي كنند . آب در محيط شهري : ساخت شهر هاي جديد بر چرخه آب بشدت تاًثير مي گذارد . اين آثار نيز خاك و در نتيجه گياهان و جانوران شهري را تحت تاُثير قرار مي دهد . قسمتهاي فرش شده خيابان و ساختمان مانع نفوذ آب به زمين مي شود و در نتيجه قسمت عمده ي آب مستقيماً به سيستم سيل گيرهاي شهري روان مي گردد . سطوح سخت شهر از تبخير آب خاك به هوا سپهر جلوگيري مي كنند . در اكوسيستم هاي طبيعي تبخير روش مهمي در خنك كردن سطح است . روكش هاي سطح آسفالت احتمال سيلهاي بالقوه را درون شهر بالا برده و رواناب شهر به مناطق بيرون را افزايش مي دهد ، در نتيجه احتمال سيل در پائين دست بالا مي رود . رطوبت نسبي هوا در شهرهاي عرضهاي ميانه شمالي عموماً كمتر از 2% در زمستان و 8% در تابستان از مناطق روستائي همجوار است . ميزان بارندگي محلي در شهر ممكن است بيشتر از اطراف باشد زيرا ذرات غبار موجود در هواي بالاي شهر ها امكان چگالش و تشكيل قطرات آب را فراهم مي آورد . برخي از نواحي شهري 5 تا 10 درصد بارندگي بيش از مناطق روستائي همجوار دارند و پوشش ابر و مه آنها نيز بيشتر است ، بخصوص مه در زمستان مشكل آفرين است و ممكن است رفت و آمد زميني و هوائي را مختل كند . اكثر شهر ها يك شبكه زير زميني يكپارچه ي فاضلاب دارند . طي اوقات بي باران يا كم باران اين شبكه ها فقط فاضلاب را جمع آوري مي كند اما طي دوره هاي بارندگي سنگين ، رواناب نيز با فاضلاب مخلوط مي گردد و مقدار آن ممكن است از ظرفيت تصفيه خانه ي فاضلاب فراتر رود . در نتيجه در جريان باران هاي سنگين فاضلاب بدون تصفيه كافي به پائين دست منتشر مي شود . ايجاد شبكه كاملاً جديد و جداگانه ي مخصوص رواناب در شهر هاي موجود بسيار گران تمام خواهد شد . لذا بايد بدنبال راه حل هاي ديگري رفت . مك هارگ طراحي با طبيعت را پيشنهاد مي كند . مشكل سيلاب و بار اضافي سيستم فاضلاب در مورد بسياري از شهر ها كه در دشتهاي سيلابي ساخته شده اند بيشتر از ساير نقاط است . دشتهاي سيلابي بعلت زمين مسطح ساخت و ساز در آن صورت گرفته و بصورت يك مقر در مي آيند . خاك در شهر ها : تاًثير ات شهر هاي جديد بر خاك بسيار سنگين ا ست . قسمت عمده خاك با بتون ، آسفالت و سنگ پوشيده مي شود . از اين پس خاك پوشش طبيعي گياهي خود را ندارد و تبادل طبيعي گاز بين خاك و هوا نيز بشدت كاهش مي يابد . چنين خاكي مواد آلي خود را از دست مي دهد زيرا اين مواد امكان تجزيه از طريق پوشش گياهي را ندارند . موجودات زنده خاك بر اثر نبود اكسيژن و غذا مي ميرند . فرآيند ساخت و ساز و وزن ساختمانها خاك را مي فشرد و جريان آب را در آن محدود مي سازد . احتمال بسيار دارد كه خاك شهر فشرده شده و نسبت به آب باران غير قابل نفوذ ، فاقد مواد آلي باشد . آلودگي و شهر : همانطوركه قبلاً ذكر گرديد شهر نشينان در مقايسه با مردم روستاهاي مجاور و در معرض تراكم بسيار بالاتري از اكثر آلاينده ها قرار دارند . برخي از اين آلاينده ها از خودرو هاي موتوري سرچشمه مي گيرند . از سوختن بنزين اين خودرو ها سرب و از دود كش آنها اكسيد هاي ازت ، ازون و منو اكسيد كربن و ساير آلاينده ها منتشر مي شود . كانونهاي ثابت نيرو نيز آلاينده توليد مي كنند . وسايل گرمايي خانه نيز كانون سوم توليد ذرات معلق ، اكسيد هاي گوگرد ، اكسيدهاي ازت و ساير گازهاي سمي هستند . صنايع چهارمين كانوني هستند كه انواع متنوعي از مواد شيميايي را به هوا اضافه مي كنند . گرچه حذف هر گونه تماس با آلاينده ها ي شهري غير ممكن است اما با طراحي – برنامه ريزي و توسعه و عمران بسامان مي توان مقدار تماس با آلودگي ها را كاهش داد مثلاص از وقتي كه سرب به بنزين اضافه شد تماس با سرب در نزديكي جاده ها بيشتر از مناطق دور از جاده گرديده است . با جاي دادن خانه ها و محيط هاي تفريحي به دور از جاده ها و ايجاد منطقه اي حايل يا سپر از درختان مقاوم به اين آلاينده پوشيده باشد مي توان تماس با ان را كاهش داد . درخت اين گونه آلاينده را جذب مي كند و ميزان انتشار آنها را كاهش مي دهد بعلاوه اين منطقه حايل درختكاري شده از ميزان سرو صدا در مناطق مسكوني نيز مي كاهد . آوردن طبيعت به شهر ها : چطور مي توانيم طبيعت را به شهر ها بياوريم . اين مشكلي است كه همه طراحان و برنامه ريزان شهري با آن مواجه اند . همه مي انديشند كه به چه ترتيب گياهان و حيوانات را بصورت جزئي از چشم انداز شهر درآورند . ( آرشيتكت ها – مهندسين فضاهاي سبز – متخصصين محيط زيست و … ) اين فعاليت بصورت مجموعه اي از حرفه ها و تخصص ها از جمله جنگلداري شهري – زمين آرائي ( معماري منظر ) طراحي شهري – مهندسي شهري و … تكامل يافته است . براي آوردن طبيعت به شهر ها بايستي مسئله اقليم – خاك – آثار عمومي وضعيت شهر ي نظير سايه اندازهاي ساختمانهاي بلند بر يكديگر و آلودگي خودرو هاي موتوري را در نظر بگيرند . پوشش گياهي در شهر ها : كاشت درخت – بوته و گل به زيبائي شهري مي افزايد . گياهان نيازهاي مناطق مختلف را به شيوه هاي متفاوتي تاًمين مي كنند . درخت تاًمين سايه مي كند و اين خود نياز به استفاده از كولر را كاهش مي دهد و رفت وآمد در روزهاي داغ را مطبوع مي نمايد . سبزينه پارك محل آرامي براي تماشا و تاًمل فراهم مي كند و درخت و بوته مي تواند برخي از سرو صداي شهر ها را سد كند و در شكلهاي پيچيده و ساختمانهاي جالب آن احساس خلوت نشيني به وجود آورد . بعلاوه گياهان زيستگاه حيات وحش نيز هستند و از جمله پرندگان و سنجابها را كه در چشم بسياري از شهر نشينان جذاب و دلپذير مي نمايند در خود پناه مي دهند . برخي از گونه هاي درختان در شهر مفيد ترند و موفق تر از بقيه هستند . درخت مطلوب شهري درختي است كه نسبت به همه تنشهاي شهري مقاوم باشد . هيچونه ميوه – برگ يا گل سمي و كثيف كننده كه نيازمند پاكسازي باشد بوجود نياورد ( توت و ژينكو ) . در اكثر شهر ها فقط معدودي از گونه ها ي درختان براي درختكاري خيابانها مورد استفاده قرار مي گيرند . گاه فقط از يك گونه واحد مثل نارون كه ممكن است براحتي بيماري يا آفت آنرا از پاي درآورد . شرط عقل آنست كه انواع بسياري از درختان در شهر استفاده شوند تا در صورت شيوع گسترده بيماري يا حمله آفت از مرگ آنها جلوگيري گردد معمولاً گياهان وحشي كه در شهر ها بخوبي عمل مي كنند آنهائي هستند كه ويژه محيط هاي آشفته يا مراحل اول توالي بوم شناختي هستند . اثر انسان بر محيط زيست شهر: پس از بوجود آمدن شهرها در اراضي كشاورزي از لحاظ توسعه اولين لطمه را به محيط اطراف خود وارد مي سازند . با توجه به اينكه تهيه غذا يكي از اركان فعاليت موجودات زنده مي باشد انسان در مورد توسعه جامعه اش با تصور بي انتها بودن امكانات اكولوژيكي و پيروي از غالب شدن جامعه هاي پيشرفته بر جامعه هاي غير پيشرفته و بهره مند شدن از منابع غذائي دور دست نسبت به از دست دادن اراضي پر ارزش كشاورزي بي تفاوت و بدون مسئوليت رفتار نمود . اولين گروه موادي كه انسان از محيط پيراموني خويش تهيه كرده و از آن استفاده مي نمايد موادي مي باشند كه براي متابوليسم او لازم مي باشند . اين مواد عبارتند از آب و غذا كه اجازه رشد و توليد بافت را به او مي دهد و انرژي لازم براي فعل و انفعالات شيميائي و حركت را توليد مي كنند . نحوه استفاده از اين مواد در بدن بصورت ژنتيكي و بيولوژيكي كاملاً شناخته شده است و ليكن نحوه دفع زائدات و مواد و موجودات از بين رفته بستگي به آداب و رسوم و نحوه اجتماعات گوناگون دارد علاوه برتمامي موارد فوق زندگي شهري توليد زباله فراواني مي نمايد كه جمع آوري و دفع آن نيز يكي از مسائل محيط زيست شهري است . مقدار متغيير زباله شهري كه با تغيير يافتن فرهنگ و امكانات مصرفي يك شهر تغيير مي يابد هميشه با افزايش ( حداقل 2 درصد ) در سال روبرو است . زائدات صنعتي نيز به هر سه فرم گاز ، مايع و جامد به جمع عوامل مخرب محيط زيست حاصله از فعاليت انسان شهر نشين پيوسته و هر كدام بصورت منفرد و بصورت گروهي با اثر گذاردن بر روي عوامل آب ، هوا و خاك به تغيير و آلوده كردنشان پرداخته ، كه آنان نيز به نوبه خود اثرات منفي را به اكولوژي منطقه و اکو سیستم هاي موجود همجوار منتقل ساخته و موجب از بين رفتن و يا عدم كارآئي معقول آنان مي گردند . انسان شهر نشين مبداً اصلي توليد تمام اين آلودگي ها و تنها عامل مصرف و بهره برداري كننده اصلي از آب و خاك و هوا مي باشد . لذا نهايتاً ضرر و زيان هاي ناشي از رفتار غير معقولانه و بي توجهي به محيط زيست متوجه خود او خواهد گرديد . اثرات زيانبار آلودگي هاي زيست محيطي اگر چه از صورت اپيدمي امراض خطرناكي مانند وبا و طاعون راه بسياري پيموده است و ليكن آلودگي هوا امروزه بر موجودات زنده شهري اعم از پير و جوان و نباتات و حيوانات اثرات مرگباري داشته كه از كنترل خارج گرديده است و همه روزه شهروندان نسبت به ايجاد آن همگام حركت مي كنند . مسائل مربوط به الودگي اب ، هوا خاك و فاضلاب زائدات صنعتي و دفع زباله شهري به تفصيل در فصل آلودگي هاي زيست محيطي شهرها مورد بحث و بررسي قرار مي گيرد . بطور كلي اكثر شهرهاي ما از ديدگاه زيست محيطي داراي آلودگي هاي زير هستند : 1- افزايش فزاينده آلودگي هوا منتج شده از مصرف سوختهاي فسيلي بصورت ترافيك وسائل نقليه موتوري ، منابع گرمايشي ، انواع سوختهاي ديگر واحدهاي توليدي و صنعتي داخل يا خارج شهر 2- آلودگي منابع آبهاي سطحي كه مستقيماً تحت تااًثير مصارف و كاربري هاي صنعتي و مسكوني شهري واقع گرديده اند . 3- آلودگي خاك كه خود متاُر از آلودگي آب و هوا و دفع زائدات مي باشد . خاك در اثرآلودگي ها بصورت هاي عدم حاصلخيزي ، شور شدن ، ذخيره و عبور دادن مواد آلوده كننده از خود به سفره هاي آب زير زميني و فعل و انفعالات موجودات زنده اش موجب راه دادن مواد مضر و آلوده كننده به غذاي مورد مصرف انسان و حيوان مي گردد . 4- آلودگي صوتي كه اثراتش بر اعصاب و روان شهروندان كاملاً مشهود مي باشد . 5- توليد فزاينده مواد زائد و زباله ها و فاضلابها ي شهري ، مسكوني و صنعتي كه كنترل ، جمع اوري و دفع هر يك از مسائل مهم زيست محيطي شهر ها مي باشد . 6- تراكم جمعيت كه همانند ضريبي بر شدت كنش متقابل بين جامعه شهري و محيط طبيعي عمل مي نمايد . علاوه بر آن اثرات روحي و رواني ازدياد جمعيت و كمبود فضا هاي متناسب باعث تكوين مسائل اجتماعي پيچيده اي مي گردد . اين نوع مسائل بيشتر پنهاني بوده و حتي زماني كه شروع به خود نمايي مي كنند ممكن است بصورت مسخ شده و بدور از اصل خود نمايان گردند . كمبود فضاي باز و آزاد زاييده بسياري از مسائل رواني و اجتماعي است . اثرات آن در كليه طبقات و واحدهاي كوچك و بزرگ شهري از داخل واحد خانواده تا در فضاهاي عمومي بوضوع ديده مي شوند . شايد براحتي بتوان گفت كه اثرات تراكم جمعيت جدا از كميت آلوده سازي محيطيش داراي جنبه هاي اجتماعي در سطح شهر نيز بوده كه شايسته پرداختن و در اولويت قرار دادن آن در مورد طرحهاي توسعه شهري خواهد بود . كليات شرايط اكولوژيك بستر طبيعي شهرها انسان بصورت عامل برهم زننده نظام پيچيده نظامهاي زيستي مابين عناصر جاندار و بي جان درآمده است . وقوف به توانائي انسان در بهم زدن فرآيند هاي طبيعي باعث شده است كه به علم اكولوژي توجه بيشتري شود . بهره برداري انسان شهر نشين از محيط و منابع طبيعي و قدرت و نحوه تخريب او هم رديف فاجعه هاي بزرگ طبيعي مانند سيل و زلزله است . نظام صنعتي و شهر نشيني مجبور است اين قدرت را بطور فزآينده اي افزايش دهد . در غير اينصورت مجموعه نهادهاي اقتصادي او كه بر پايه رشدهاي مجهول القوه بنا گرديده قادر به ادامه حيات نخواهد بود . به اين ترتيب ماشينها همواره سريعتر و سريعتر مي چرخند و بهمان نسبت ترخ بهره برداري از منابع طبيعي افزايش مي يابد . تا جائي كه امروزه صحبت از نرخ بهره برداري از منابع طبيعي با نرخ مجهول القوه به ميان آمده است . بهره برداري از منابع طبيعي با يك چنين نرخي موجب ايجاد نوعي بي عدالتي در حيات نسلهاي آينده مي گردد . امروزه مشخص گرديده است كه منابع طبيعي مورد بهره برداي انسان كه از آن بهره برداري مي كند بي حد و مرز نيست و روزي به پايان خواهد رسيد . قديمي و ساده ترين بهره برداري انسان از طبيعت بصورت كشاورزي بوده و همراه با پيدايش و افزايش فزاينده توليدات اضافي در بخش كشاورزي ، زمينه براي پيشروي ، تجارت ، ارتباط جوامع و ايجاد شهرها و جاده ها و غيره بوجود آمده است . تبديل روستاها كه در ميان و يا حاشيه اراضي كشاورزي قرار گرفته اند به شهر و گسترش آنان باعث از بين رفتن اراضي مرغوب كشاورزي گرديده است . درجه دگرگون سازي طبيعي توسط فعاليتهاي كشاورزي تقريباً برابر با نيروي بازسازي طبيعت مي باشد . سرعت و دگرگوني ايجاد شده توسط جامعه هاي شهري و صنعتي بسيار سريعتر از سرعت نيروي بازسازي طبيعي بوده و عمل بازسازي بخاطر دارا بودن ماهيت اكولوژيكي آهسته صورت مي پذيرد . ارتباط بين تمدن صنعتي و شهر نشيني با محيط داراي پنج ركن حائز اهميت است كه عبارتند از ماده ، انرژي ، فضا ، زمان و تنوع كه همگي از انواع منابع مي باشند . عدم توجه به اركان فضا ، زمان و تنوع همچون توجه به ماده و انرژي بعنوان منبع باعث بوجود آمدن مشكلات انسان و محيط زيست مي گردد . فضاي لازم براي گسترش و توسعه و دوره هاي زماني و طول عمر پايداري ساختارهاي بشر در دهه هاي اخير بيشتر مورد بررسي قرار گرفته ليكن به اهميت تنوع بعنوان يك منبع ارزشمند توجه چنداني ننموده است . انسان با ساده سازي و كم تنوع ساختن محيط ، خود را در مقابل خطرات اقتصادي و زيستي آسيب پذير نموده است . اين بدان معناست كه پايداري اكوسيستم ها كمتر شده و بدليل اختلالاتي چون آفت ، تغييرات آب و هوا ، آسيب پذيري آنان در مقابل نوسانات افزايش مي يابد . انسان با بالابردن تراكم حيوانات و نباتات مورد احتياجش فقط تعدادي از گونه ها را افزايش داده و در عوض از تعداد گونه هاي حيواني و گياهي بومي كاسته است . ساده سازي بيش از از اندازه جوامع در زيستگاههاي حاشيه اي همچون مناطق كويري و نيمه خشك موجب افزايش خطر و صدمه زدن به حشرات ، پستانداران و علفخواران بصورت آفت شده و بالاخره بايستي به چند گونه گياه باقي مانده بسنده كرد . پايداري زيست بوم و هدايت فضاهاي طبيعي شهر سالانه مبالغ هنگفتي از شهرداري هاي صرف توسعه و نگهداري فضا هاي طبيعي در شهر ها مي گردد . اين در حالي است كه پرسنل و تجهيزات زيادي در اين حيطه مشغول انجام وظبفه بوده تا نمادهاي طبيعت را همچون دم مسيحايي در كالبد بي روح و خشك بتن و آهن شهر بدمد و به آن جان ببخشد . پايداري زيست بوم شهري يعني تداوم حيات در يك زيست بوم شهري كه لازم است فرد ، جمعيت ، گونه هاي گياهي و جانوري و حتي گونه هاي منفرد از طريق همكنشي سياري از موجودات ميسر شده و از طريق محيط فيزيكي و شيميايي با يكديگر كنش متقابل نمايند . آوردن طبيعت به شهر و آرايش نمادهاي طبيعي در زيست بوم شهر وظيفه طراحان شهري است و ايشان بايستي بدانند كه به چه ترتيب گياهان و حيوانات ( نمادهاي طبيعت ) را بصورت جزئي از چشم انداز ( Landscape) شهر درآورند . رشته هائيكه بر روي هدايت فضاهاي طبيعي شهر در اين زيست بوم پيچيده اصرار مي ورزند را مي توان در دسته بندي زير جاي داد : 1-جنگلداري شهري 2- معماري منظر-3 طراحي شهري- 4مهندسي شهري اين رشته ها بايستي در دستور كار معاونت امور شهري و فضاي سبز شهرداريها كه متولي حفظ و توسعه فضاهاي طبيعي شهر هاست قرار و مورد عنايت باشد . پايداري فضا هاي طبيعي بايد آگاهي بيشتري نسبت به ويژگيهائي كه به پايداري طرح مي انجامد و پويائي سيستم و ساخته هاي مديريتي كه اين پويائي سيستم و ساخته هاي مديريتي كه اين پويائي را در نظر مي گيرند پيدا كنيم . وقتي براي پايداري فضا هاي طبيعي تصميم مي گيريم بايستي سه هدف را دنبال نمائيم : 1- بايد بتوانيم رشد جمعيت انساني را كنترل كنيم . 2- موجب رشد اقتصادي شده و فوايد اين رشد را به نحو مناسبي توزيع كنيم تا نيازهاي اوليه انسان را براي جمعيت حال و نسلهاي آينده برآورده سازد . 3- در اثر گذاشتن بر محيط زيست از حدود مطمئن خارج نشويم . راه حل پايداري زيست بوم : براي پايداري زيست بوم شهر تهران بايستي ظرفيت زيستي و حامل اين ابر شهر را سنجيد و با تمام قوا به حفظ ، توسعه و توزيع مكاني مناسب آن آن همت گمارد . در اثر اجراي طرحهاي عمراني شهر سازي ، توسعه فضائي شهر و ساخت و سازهاي بي رويه تخريب باغات و فضاهاي طبيعي خصوصي در سالهاي قبل اثرات منفي شديدي به اين زيست بوم وارد شده است به نحوي كه با توسعه فضاهاي سبز در توزيعي مناسب و استاندارد تا حدي مي توان به جبران خسارت وارده اقدام نمود با گذشت زمان تغييرات مثبت و منفي در ظرفيت حامل كه مي تواند براي اندازه گيري عملي بودن فعاليتهاي مديريت بكار رود و مورد توجه جدي مسئولين و دست اندر كاران مديريت شهري در بخش حفظ و توسعه و نگهداري فضا هاي طبيعي قرار گيرد . http://kashanomran.ir/portal/articleview2.asp?id=7
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 29 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


download کفش های کهنه و بدون استفاده خود را دور نیندازید به عنوان گلدان در حیاط خلوت، باغ یا باغچه از آنها استفاده کنید، این کار به محیط زیست هم کمک خواهد کرد .

 

دمپایی های روبسته، چکمه و حتی کفش های پاشنه بلند فرقی نمی کند می تواند به عنوان گلدان دوباره مورد استفاده قرار گیرد.

فقط کافیست با سایر وسایل هماهنگ بوده، به باغ بیایند. با این طرح سریع، ابتکاری و جالب، داخل کفش خاک بریزید و گل مورد علاقه و مناسب با آن را بکارید. در صورت بسته بودن روی کفش، آن را باز کنید.

http://zistboom.com/8969/

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 24 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

وعده تازه در مورد امحای زباله‌های بیمارستانی

حمید ضیایی پرور:
با اینکه مسئولان وزارت بهداشت و درمان بارها وعده داده بودند که معضل زباله‌های بیمارستانی به‌زودی حل می‌شود، به تازگی دکتر علیرضا مصداقی‌نیا، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفته:

90درصد بیمارستان‌های کشور به سیستم امحای پسماندهای بیمارستانی مجهز هستند و تعداد اندک بیمارستان‌های باقیمانده نیز به این سیستم مجهز خواهند شد. به‌عبارت دیگر از میان 840بیمارستان کشور حدود 84بیمارستان هنوز مجهز به دستگاه‌های زباله‌سوز نیستند که این امر به‌معنای تولید و دفن غیربهداشتی روزانه 40تن زباله بیمارستانی در ایران است. میزان تولید زباله بیمارستانی در تهران روزانه 100تن و در کشور روزانه 400تن است.

به گزارش همشهری در همین حال دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به اینکه خلأ قانونی در نصب دستگاه‌های امحای زباله در بیمارستان‌ها نداریم، گفته: در نصب دستگاه‌های امحای زباله‌ در بیمارستان‌ها مشکلاتی که وزارت بهداشت دارد ناشی از این است که منابع کافی در اختیار این وزارتخانه قرار نداده‌اند، اگر اعلام کنند کمبود منابع دارند مجلس منابعی را در اختیارشان قرار می‌دهد. در آذر‌ماه سال گذشته نیز مرضیه وحید دستجردی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بیمارستان‌های تهران اولتیماتوم داده بود که فقط تا اول دی‌90 فرصت دارند که دستگاه امحای زباله نصب کنند در غیراین صورت کاهش رتبه بیمارستانی در انتظار مراکزی است که در این خصوص کوتاهی کرده باشند.

همه اینها در حالی است که به گفته انوشیروان محسنی‌بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، بیمارستان‌های تهران برای خرید دستگاه‌های زباله‌سوز اعتبار کافی ندارند و به همین جهت وی خواستار حل مشکل اعتباری این بخش‌ها از سوی وزارت بهداشت شد.در اردیبهشت‌ماه سال‌جاری نیز شاعری، معاون سازمان محیط‌زیست اعلام کرده بود که ۶۰درصد بیمارستان‌های کشور به دستگاه زباله‌سوز و امحای زباله مجهز بوده و ۴۰درصد باقیمانده نیز تا پایان امسال باید به دستگاه زباله‌سوز و امحای زباله مجهز ‌شوند.

مجتبی عبداللهی معاون خدمات شهری شهرداری تهران اخیرا از برگزاری جلسه‌ای مشترک با مسئولان وزارت بهداشت زباله ویژه خبر داد و گفت: در این جلسه که به‌زودی برگزار می‌شود نسبت به دفع زباله‌های بیمارستانی تعیین تکلیف می‌شود.
هر چند آمار صحیحی از میزان پیشرفت طرح تجهیز بیمارستان‌های تهران به دستگاه‌های بی‌خطر‌سازی‌ زباله‌های بیمارستانی و زباله‌سوز در دست نیست اما مسئولان دانشگاه علوم پزشکی تهران اذعان کرده‌اند که حتی 10تا 15درصد دستگاه‌های اتوکلاو این دانشگاه بی‌کیفیت هستند!

به‌گفته آنها البته بی‌کیفیت بودن این دستگاه‌ها به این معنا نیست که عملکرد خوبی ندارند بلکه قدیمی هستند و در کنار دستگاه‌های دیگر به‌عنوان دستگاه پشتیبان کار می‌کنند. دستگاه‌های اتوکلاو که انواع مختلفی نظیر رومیزی، بزرگ، گراویتی و پلاسما دارند، به‌منظوراستریل برخی تجهیزات مورد نیاز اتاق عمل و برخی بخش‌های دیگر بیمارستان که نیاز به ابزار استریل دارند به‌کار می‌روند. تولید زباله‌های بیمارستانی در ایران چند برابر استاندارد جهانی است که در راستای کنترل آن باید گام‌های بلندی برداشته شود. در ایران
به ازای هر تخت بیمارستانی نزدیک به سه کیلوگرم زباله تولید می‌شود که این رقم در کشورهای پیشرفته به یک کیلوگرم هم نمی‌رسد. گفتنی است، 20تا 30درصد زباله‌های هر تخت بیمارستانی را پسماندهای عفونی تشکیل می‌دهند.در راستای مدیریت بهتر و مطلوب‌تر زباله‌های بیمارستانی در کشور، قوانین و آیین‌نامه و ضوابط بسیاری برای کنترل پسماندها به‌ویژه پسماندهای بیمارستانی تدوین شده است و باید در راستای عملی کردن این قوانین گام‌های بلندی برداشته شود.

با توجه به اینکه پسماندهای عفونی ازجمله پسماندهای ویژه است، برنامه‌ریزی برای بی‌خطر کردن این پسماندها ضروری است. دستگاه‌هایی که درحال حاضر در بیمارستان‌ها وجود دارند، زباله‌سوز نبوده و دستگاهی به نام هیدروکلاو هستند که می‌توانند برای ضدعفونی کردن زباله‌ها، درجه حرارتی نزدیک به 170تا 180درجه ایجاد کنند که البته با این اقدام تنها مقداری از میکروب‌های زباله کشته می‌شوند و همه میکروب‌ها از بین نمی‌روند.

http://khabarfarsi.com/ext/3808585

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 24 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

درک نحوه ی تفکر در حیوانات    

دانشمندان بریتانیایی از دانشگاه‌های شفیلد و ساسکس پروژه بلند پروازانه ای را برای تولید نخستین مدل رایانه ای از مغز یک زنبور عسل آغاز کردند.

 

براساس اظهارات دکتر جیمز مارشال، این مدل برای پیشبرد درک محدود کنونی از هوش مصنوعی و نحوه تفکر حیوانات مورد استفاده قرار می گیرد.

قرار است این تیم مدلهایی از سیتمهای مغز را که بینایی و حس بویایی زنبور عسل را هدایت می کند بسازد. محققان با این اطلاعات قصد دارند نخستین ربات پرنده را که از قابلیت حس کردن و عمل کردن به عنوان یک زنبور عسل را دارد بسازند تا به طور خودکار بتواند حرکت کند و به دستورالعملهای از پیش برنامه ریزی شده متکی نباشد.

اگر این گروه موفیت آمیز باشد یکی از چالشهای مهم در علوم مدرن حل شده است و آن چالش ساخت یک مغز رباتی است که می تواند کارهای پیچیده را چون مغز یک حیوان انجام دهد.

کارهایی که از این ربات انتظار انجام آن می رود عبارت است از یافتن محل بوهای خاص یا گازها به همان نحوی که یک زنبور می تواند بوی گلهای خاص را تشخیص دهد. در صورت موفقیت آمیز بودن این مغز مصنوعی می تواند برای عملیاتهای جستجو و نجات و یا حتی گرده افشانی مکانیکی در عرصه کشاورزی به کار رود.

مارشال یادآور شد: ساخت یک مغز مصنوعی یکی از بزرگترین چالشها در هوش مصنوعی است، تاکنون محققان به طور نمونه مغز موشها، میمونها و انسانها را مطالعه کرده اند اما ارگانیسمهای ساده تر چون حشرات اجتماعی دارای قابلیتهای شناختی پیشرفته ای هستند.

این پروژه که از آن با عنوان " مغز سبز" یاد می شود مورد حمایت شرکت Nvidia قرار دارد و به نوعی در مقام مقایسه با ابتکار عمل "مغز آبی" قرار می گیرد که با حمایت IBM انجام می شود و قصد دارد مدلسازی مغز را با استفاده از ابررایانه ها با هدف تولید یک مدل از مغز انسان انجام دهد.

سخت افزار ارائه شده توسط Nvidia براساس شتاب دهنده های GPU با عملکرد بالا است و با یک رایانه استاندارد رومیزی به جای یک ابررایانه مغز را شبیه سازی می کند.

انتظار می رود که این تحقیق درک بیشتری از زنبور عسل فراهم کند چرا که نقش آنها به عنوان گرده افشان برای بسیاری از اکوسیستم ها حائز اهمیت است و کاهش جمعیت آنها در سالهای اخیر موجبات نگرانی دانشمندان را فراهم کرده است.

این پروژه می تواند به دانشمندان در درک علت کاهش جمعیت زنبورهای عسل نیز کمک کند.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 24 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

جنگل سنگی
 
جنگل سنگی یا جنگ سنگواره، عجیب‌ترین جنگل جهان است که اسرار 225 میلیون سال قبل را با خود همراه دارد و یکی از مناطق مهم جهان به شمار می‌آید.
 
خبرگزاری فارس: تصور کنید، در مکانی قدم می‌زنید که طبیعت آن را از زمان دایناسورها حفظ کرده و با درختانی احاطه شده که میلیون‌ها سال از آن می‌گذرد.

چنین جنگلی را در کره زمین می‌توان در ایالت «آریزونا» در آمریکا یافت. این جنگل به «جنگل سنگی» معروف است و از این جهت که حاوی آثار و نشانه‌هایی از میلیون‌ها سال پیش است، از جمله مهمترین مناطق جهان به شمار می‌آید.



تصاویری که در این سنگ‌ها مشاهده می‌کیند، در واقع 225 میلیون سال پیش درختان سبزی بودند که دایناسورها و جانورانی که ناشناخته‌ای که در آن زمان زندگی می‌کردند.



اما این درختان چگونه به سنگ تبدیل شدند و چگونه پس از این همه مدت بقای خود را حفظ کردند.



این درختان بنا به گفته دانشمندان به دلیل وقوع آتشفشان‌ها ریشه‌کن شده و زیر خاک و بقایای آتشفشانی میلیون‌ها سال مدفون شدند تا به مرور زمان تبدیل به سنگواره شوند. به لطف این سنگواره‌هاست که دانشمندان توانسته‌اند با موجودات و جانوران و گیاهان میلیون‌ها سال آشنا شوند و هم اکنون کار برای کشف موجودات و گیاهان گذشته همچنان ادامه دارد.



عجیب‌ ترین جنگل جهان را بشناسید +عکس

عجیب‌ ترین جنگل جهان را بشناسید +عکس

عجیب‌ ترین جنگل جهان را بشناسید +عکس



عجیب‌ ترین جنگل جهان را بشناسید +عکس

عجیب‌ ترین جنگل جهان را بشناسید +عکس

عجیب‌ ترین جنگل جهان را بشناسید +عکس

عجیب‌ ترین جنگل جهان را بشناسید +عکس

عجیب‌ ترین جنگل جهان را بشناسید +عکس
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 24 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


اسفندیاری - روابط عمومی سازمان محیط زیست رییس ستاد برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست خبر داد.یه گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام)، رییس ستاد برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست با اشاره به نارضایتی برخی از شرکت کنندگان و ادارت کل محیط زیست استانها برای برگزاری نمایشگاه در شهر مقدس مشهدگفت: با تلاش های انجام گرفته از سوی دفتر روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست و مجری نمایشگاه برگزاری،دوازدهمین نمایشگاه محیط زیست از تاریخ ۲۶-۲۳ آبان ماه در شهر مشهد به ۲۹ آذر ماه لغایت ۲ دی ماه در محل دائمی نمایشگاه ها تهران تغییر مکان و زمان یافت.

محمد اسفندیاری ادامه داد: فرهنگ سازی برای صیانت از محیط زیست و همگانی کردن این فرهنگ در بین عموم مردم یکی از مهمترین اهداف برپایی این نمایشگاه است  و دراین نمایشگاه هم فناوری های مرتبط با محیط زیست و هم اقداماتی که صنایع و شرکت ها در خصوص ارتقاء فرهنگ محیط زیست وحفظ آن انجام داده اند، عرضه می شود.

رییس ستاد برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست افزود: معرفی امکانات و فناوری های نوین زیست محیطی ، آشنایی با مدیریت های زیست محیطی ، آشنایی با سازمان های زیست محیطی ، بستر سازی مناسب برای مشارکت مردم در حفاظت از محیط زیست، ارایه راهکارهای اصولی و عملی برای جلوگیری از تخریب محیط زیست ، ایجاد انسجام بین بخشی به منظور توانمند سازی پروژه های زیست محیطی ، معرفی حیات وحش ، گسترش فرهنگ طبیعت گردی ، معرفی انرژی های نو و تجدید پذیر را از دیگراهداف برپایی این نمایشگاه برشمرد و اظهار امیدواری کرد : دوزادهمین نمایشگاه محیط زیست نسبت به نمایشگاه های سالهای گذشته با کیفیت تر و با استقبال بیشتر علاقمندان مواجه شود

http://zistboom.com/8947/

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

نجات فک خزری از تور صیادان در بندر ترکمن

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان از رها سازی فک خزری از تور صیادان در شهرستان بندر ترکمن خبر داد.

به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان گلستان، محمد ممشلی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان اظهار داشت: مامورین یگان حفاظت اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بندر ترکمن در گشت و کنترل و پایش منطقه ساحلی دریای خزر متوجه به دام افتادن یک قلاده فک خزری در تور صیادان ماهیگیر در نزدیکی جزیره آشوراده شدند که با تلاش و همت پرسنل یگان حفاظت اداره حفاظت محیط زیست بندر ترکمن و صیادان مرکز ماهیان خاویاری، این فک از تور صیادان رها سازی و پس از انجام معاینات بالینی توسط دامپزشک و تهیه نمونه خون از این یگانه پستاندار خزر برای بانک ژن سازمان محیط زیست دوباره در آغوش دریا رهاسازی شد.

گفتنی است، فک پستانداری است که در آب زندگی می کند و تنها برای زادآوری و گاهی برای استراحت به ساحل می آید. در خشکی بسیار کم‌تحرک ولی در آب بسیار فعال است و با کمک پاهای خود به سرعت شنا می کند. فک ها از دست‌هایشان برای حفظ تعادل استفاده می کنند.

بدن این پستاندار برای زندگی در آب تغییراتی کرده‌است. میان انگشتان دست و پای آن پرده‌ای وجود دارد که باعث می شود دست‌ها و پاها شبیه باله‌ای برای شنا شود. پاها در انتهای بدن و در امتداد دم قرار گرفته‌اند. به‌ همین‌ دلیل فک ها نمی توانند به‌ راحتی روی زمین راه‌ بروند.

در گذشته تعداد زیادی از فک ها برای استفاده از پوست و گوشتشان شکار می شدند. در حال حاضر هم هر سال تعداد زیادی از آن‌ها در تورهای ماهیگیران گرفتار می شوند. برخی ماهیگیران می پندارند که فک ها از ماهیان تجاری، که منبع ارزشمندی برای آنان هستند، تغذیه می کنند. به همین سبب، به محض مشاهده فک ها، آن‌ها را می کشند.

گرم‌شدن زمین، باعث ذوب یخ‌های بخش شمالی دریای خزر، و در نتیجه کاهش زیستگاه‌های فک خزری شده‌ است. از عوامل دیگر کاهش شدید جمعیت این گونه، آلودگی های دریایی و نوعی بیماری ویروسی است که از سگ‌سانان به فک منتقل و در سال‌های گذشته موجب تلفات زیادی در این گونه شده‌ است.

آخرین سرشماری فک خزری به ۴ سال قبل باز می گردد که حاکی از وضعیت ناگوار این تنها پستاندار دریای خزر است. قبل از فروپاشی روسیه سابق تعداد فک خزری حدود یک میلیون قطعه بوده است که  سرشماری سال ۲۰۰۸ نشان می دهد این جمعیت به یک صد هزار رسیده است. به عبارت دیگر ۹۰۰ هزار فک خزری از بین رفته اند.

فک خزر، کوچکترین گونه فک های واقعی یعنی بدون گوش است و تنها در دریاچه خزر یافت می شود. این یگانه پستاندار خزر در اغلب نقاط دریا زندگی می کند، محل زیست آن بر حسب در دسترس بودن موادغذایی و بصورت فصلی متغیر است. در فصل تابستان و پاییز اکثر فک های خزر در آبهای حوزه ایران بسر می برند. قبل از تجزیه شوروی سابق، کشتار فک خزری حتی به ‪ ۱۶۰‬هزار فک بالغ در سال می رسید. مشاهده جسد این جانور زیبا که گاه همراه با موجهای خزر به ساحل می آید منظره بسیار دلخراشی را برای علاقمندان به محیط زیست فراهم می آورد.

http://www.iew.ir/1391/08/22/4084

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

توسط شورای فرهنگ عمومی انجام شد:
حذف برخی مناسبت‌های محیط زیستی از تقویم 1392

 

 

 بزرگنمایی
در تقویم سال 1392 که به تصویب «شورای فرهنگ عمومی» رسیده است، برخی مناسبت‌های محیط زیستی حذف شده‌اند.

به گزارش سبزپرس، هر سال پاییز شورای فرهنگی عمومی و مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران تقویم رسمی سال آینده را از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در اختیار مراکز نشر و تولید کنندگان سررسید و تقویم قرار می‌دهند که این تقویم حاوی تمامی مناسبت‌های رسمی مصوب کشور است. اما در تقویم امسال برخی مناسبت‌های محیط زیستی حذف شده‌اند.

در تقویمی که برای سال 1392 در اختیار ناشران قرار گرفته، سه مناسبت «روز هوای پاک» (29 دی)، «روز جهانی تنوع زیستی» (22 می مطابق با اول خرداد) و «روز محیطبان» (همزمان با تولد امام رضا علیه السلام) که در سال‌های گذشته در تقویم‌ها درج می‌شدند از تقویم سال آینده حذف شده‌اند.

این اولین بار نیست که این مناسبت‌ها از تقویم حذف می شوند. در بسیاری از تقویم‌های چاپ شده در سال جاری نیز نام این مناسبت‌ها حذف شده است.

هنوز علت این اقدام مشخص نیست و سازمان حفاظت محیط زیست نیز به عنوان پیشنهاد دهنده اصلی درج این مناسبت‌ها در تقویم رسمی کشور، درباره حذف این مناسبت‌ها سکوت کرده است.

در تقویم رسمی سال 1392 مناسبت‌های «روز جهانی آب» (دوم فروردین)، «روز زمین پاک» (دوم اردیبهشت)، «روز جهانی محیط زیست» (15 خرداد) و «روز جهانی مقابله با بیابان زایی» (27 خردادماه) درج شده اند.

کد خبر : 91081026


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

چرا تالاب ها در ایران در حال عقب نشینی هستند؟

     در باره شتاب حیرت انگیز مرگ تالاب ها در شمال، باختر، خاور، مرکز و جنوب ایران، گفتگویی با خبرنگار بخش محیط زیست روزنامه خورشید انجام داده‌ام که در این نشانی می‌توانید آن را مطالعه فرمایید.

نوشته شده در  دوشنبه 22 آبان1391ساعت 1:0  توسط محمد درویش

http://darvish100.blogfa.com/post-2279.aspx

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:تالاب, روزنامه خورشید, مصاحبه, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

طرح تحقیق و تفحص از سازمان محیط زیست در اولین جلسه کمیسیون کشاورزی

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: به نقل از خبرگزاری خانه ملت: عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس از طرح تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه روز سه شنبه کمیسیون کشاورزی خبر داد.

علی ایرانپور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری خانه ملت، افزود: با توجه به اینکه انتشار گازهای آلاینده در شهرهای بزرگ کشور رو به گسترش است، بنابراین طرح تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست از ماه ها قبل در دستور کار کمیسیون کشاورزی مجلس قرار گرفته که این موضوع در جلسه روز سه شنبه بیست و سوم آبان کمیسیون مطرح می شود.

نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: شواهدی بدست آمده که برخی از کارخانه ها و در بعضی شهرها به دلیل نبود برنامه ریزی صحیح و مدون که اسامی این شهرها و کارخانه ها نیز موجود است، در کنار فعالیت های خود، به انتشار گازهای آلاینده از مراکز تولیدی‌شان توجهی نداشته و نسبت به آن بی اعتنا هستند.

وی اظهارداشت: بحث محیط زیست و مقابله با آلودگی هوای شهرها به هر نحو، جزء شاخص های اصلی توسعه یافتگی کشورها محسوب می شود که متأسفانه و به دنبال تذکرات متعدد به مسئولان این سازمان مبنی بر مهار آلایندگی کارخانه هایی که در حریم شهرها قرار دارند، این اصل فراموش شده و سازمان حفاظت محیط زیست آن‌ را نادیده گرفته است.

این نماینده مجلس نهم، تصریح کرد: یکی از موارد مهمی که موجب شد تا تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست در دستور کار کمیسیون کشاورزی قرار گیرد، صرف بودجه های کلان از بخش صنعت در زمینه نگهداری از باغ وحش ها و اکو سیستم های طبیعی است که سازمان حفاظت محیط زیست باید در قبال آن ها پاسخگو باشد.

وی در ادامه افزود: امروزه صنایعی در کشور در حال فعالیت هستند که برای تولید محصولاتشان از روغن مازوت استفاده می کنند که این مسئله به ضرر محیط زیست بوده و در بلند مدت افراد را به بیماری های ریوی دچار خواهد کرد.

ایرانپور با اشاره به استفاده روغن سرطان‌زای آسکارل در شرکت فولاد مبارکه، افزود: محیط زیست باید آلایندگی شرکت فولاد مبارکه را دوباره بررسی کند.

وی با ابراز تأسف از عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست، تصریح کرد: هر چند که این اتفاق کمابیش انجام شد اما در کمال ناباوری سازمان محیط زیست سال گذشته این شرکت را غیر آلاینده معرفی و آن را از لیست صنایع آلاینده خارج کرد.

نماینده مردم مبارکه در مجلس در ادامه سخنانش از پیگیری تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل ناکارآمدی مدیریت این سازمان و نیز نبود برنامه ریزی مدون در جلوگیری از خروج و انتشار گازهای آلاینده در کارخانه ها، خبر داد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در پایان یادآور شد: با توجه به ناکارآمدی هایی که در حوزه مدیریتی سازمان حفاظت محیط زیست کشور وجود دارد، به این سازمان مهلت دو هفته ای داده شده تا نسبت به رفع نواقص موجود در بحث تحقیق و تفحص از این سازمان اقدامات لازم را انجام داده و گزارش های آن‌ را به کمیسیون کشاورزی مجلس گزارش دهند که در غیر اینصورت تحقیق و تفحص به صورت جدی از این سازمان آغاز خواهد شد.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

صفحه قبل 1 ... 2 3 4 5 6 ... 32 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , mannane.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com