Environmentalist


بندر انزلي

براي نخستين بار
اجراي مانور مقابله با آلودگي نفتي و مديريت بحران دريايي در بندر انزلي
ايرن:مانور استاني مقابله با آلودگي نفتي و مديريت بحراني صبح امروز با حضور رئيس سازمان حفاظت محيط زيست در بندر‌انزلي برگزار شد.




علي خدمتگزار مدير مانور مقابله با آلودگي نفتي و مديريت بحران دريايي گفت: اين مانور با مشارکت سازمان محيط‌ زيست، سازمان بنادر و دريانوردي کشور در بندر‌انزلي استان گيلان برگزار شد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني سازمان حفاظت محيط زيست(پام) ،‌وي اظهار داشت: در اين مانور بيش از 22 ارگان مرتبط که در طرح استاني شرکت داشتند با تجهيزات مختلف جهت آمادگي‌هاي لازم و مقابله با هر گونه حادثه دريايي از جمله حوادث نشت فرآورده‌هاي نفتي حضور دارند.
علي خدمتگزار اضافه کرد: در اين مانور از تجهيزاتي مانند بوم ساحلي که بين 200 تا 100 متر طول دارد، اسکنر و دو دستگاه شناور مخزن‌دار 10 و 25 متر مکعبي براي جمع‌اوري ضايعات نفتي استفاده شد.
وي با بيان اينکه اين مانور براي نخستين‌بار در سطح کشور در بندر‌انزلي برگزار شده است گفت: خوشبختانه تاکنون در سطح استان گيلان آلودگي نشتي از کشتي‌هاي حمل فرآورده هاي سوختي نداشته‌ايم.
وي در ادامه با اشاره به خريد تجهيزات جديد مقابله با آلودگي نفتي گفت: در سال 90 بيش از 1.5 ميلياد تومان تجهيزات جديد مقابله با آلودگي‌هاي نفتي دريايي از کشورهايي همچون بلژيک، هلند و نوروژ با اعتباري بالغ بر 1.5 ميليارد تومان خريداري کرده‌ايم.
وي همچنين گفت: در شمال کشور 50 فروند کشتي حمل و سوخت و فرآورده‌هاي نفتي با ميانگين 50 هزار تن وظيفه جابجايي سوخت و فرآورده‌هاي نفتي را برعهده دارند.
وي در پايان به اهداف برگزاري اين مانور اشاره کرد و گفت: ايجاد آمادگي جهت مقابله با سوانح آلودگي نفتي، افزايش توان عملياتي براي پاسخگويي به سوانح نفتي در دريا ، تست آماده‌به کارگيري تجهيزات که مقابله با آلودگي و غيره از جمله از اهداف برگزاري اين مانور است.
گفتني است مراسم امضاء يادداشت تفاهم بين سازمان محيط زيست و سازمان بنادر کشور و راه‌اندازي يک دستگاه پايش آلاينده در تالاب انزلي از جمله برنامه‌هاي امروز رئيس سازمان محيط زيست در بندرانزلي است.


کد خبر :7387   زمان مخابره: 17:50:38 - 23/3/1391 // www.iren.ir // ایرن
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: پنج شنبه 25 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

هوا

هشدار سازمان بهداشت جهاني

دود موتورهای دیزلی سرطان زاست
ایرن- سازمان بهداشت جهانی حواستار ایجاد فاصله میان سکونتگاههای انسانی و مسیرهای تردد خودروهای دیزلی شد.

کریستوفر پورتیر رئیس کارگروه تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی گفت: دود موتورهای دیزلی می تواند منجر به ایجاد سرطان ریه در انسان شده و همچنین خطر ابتلا به سرطان مثانه را بالا می برد.

به نوشته خبرگزاری فرانسه این سازمان در بیانیه ای گفته که تعداد زیادی از مردم در خطر تنفس این دود در زندگی روزانه قرار دارند. این دود توسط خودروهای دیزلی، قطارها، کشتی ها و ژنراتورهای برقی ایجاد می شود.

این کارگروه در سال 1988 هم دود موتورهای دیزلی را سرطان زا دانسته بود که یافته های کنونی آنها نیز با یافته های آن سال هیچ تفاوتی نکرده است.


انتهای خبر // www.iren.ir // ایرن
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: پنج شنبه 25 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


خودروی خورشیدی هاوین (خورشید تابان)، که بعد از خودروی دانشگاه تهران دومین خودروی خورشیدی ساخته شده در دانشگاه های کشور به شمار می رود
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۵۱
تیم خودروی خورشیدی" هاوین" دانشگاه آزاد اسلامی قزوین در مسابقات جهانی به استرالیا که از ۱۶ تا ۲۲ اکتبر (۲۴ مهر تا ۳۰ مهر) برگزار می شود شرکت خواهد کرد.

به گزارش مهر، این تیم ۸ نفره به همراه سرپرست تیم برای شرکت در مسابقات جهانی به استرالیا که از ۱۶ تا ۲۲ اکتبر (۲۴ مهر تا ۳۰ مهر) برگزار می شود، عازم این کشور شدند.

خودروی خورشیدی هاوین (خورشید تابان)، که بعد از خودروی دانشگاه تهران دومین خودروی خورشیدی ساخته شده در دانشگاه های کشور به شمار می رود، از جنس فیبرکربن و در قالب فایبرگلاس ساخته شده است و قادر است ۱۳۵ کیلومتر در ساعت حرکت کند.

جنس باتری این خودروی تک نفره لیتیوم یون بوده و همچنین این خودرو با ۶/۲۲ درصد بازدهی از سیستم ارتباطی کامبوس بهره مند است. این خودرو با طول ۵ متر، عرض ۲ متر و یک متر ارتفاع در مدت زمان ۱۸ ماه توسط دانشگاه آزاد اسلامی قزوین طراحی و ساخته است.

تیم خودرو خورشیدی"هاوین" برای شرکت در مسابقات هم اکنون وارد استرالیا شده و قرار است در این مسابقات با دیگر خودروهای خورشیدی جهان به رقابت بپردازند.

در این رقابتها خودروهای عرضه شد باید مسیر ۳ هزار کیلومتری را طی کنند.
کد مطلب: 125765
خودروی خورشیدی ایرانی در مسابقات جهانی+ عکس
خودروی خورشیدی هاوین (خورشید تابان)، که بعد از خودروی دانشگاه تهران دومین خودروی خورشیدی ساخته شده در دانشگاه های کشور به شمار می رود

تاریخ انتشار :

چهارشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۵۱
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

ایران رتبه هفتم مرکبات دنیا را دارد 
تهران:۱۶:۲۰ , ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
ساری - خبرگزاری مهر: رئیس موسسه تحقیقات مرکبات کشور گفت: ایران رتبه هفتم تولید مرکبات دنیا را دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، مرتضی گل محمدی شامگاه دوشنبه در همایش مرکبات مازندران، میانگین تولید مرکبات در دنیا را 14 تن درهکتار عنوان داشت و افزود: تولید سرانه این محصول در کشور 55.5 کیلوگرم است.

وی با اشاره به ارزآوری و اشتغالزایی بالای تولید مرکبات اظهار داشت: وضعیت آبیاری و تغذیه ای، عملیات باغبانی، کوددهی و آفات و بیماریها از جمله عوامل ضایعات قبل ازبرداشت مرکبات و صدمات مکانیکی، آسیب های فیزیولوژیکی و بیماریهای انباری از علل ضایعات برداشت مرکبات است.

گل محمدی با اشاره به اهمیت سورتینگ و صنایع تبدیلی، افزود: بالا بودن هزینه تولید، پایین بودن صادرات، پایین بودن میزان و کیفیت فرآوری میوه، بالا بودن ضایعات مرکبات، پایین بودن متوسط عملکرد و کیفیت میوه، مشکلات ساختاری از جمله عوامل بروزپائین بودن سودآوری در صنعت مرکبات است.

وی کمبود دانش فنی در مدیریت باغ، بالابودن قیمت نهاده های کشاورزی، پایین بودن کیفیت نهاده ها، کوچک بودن مساحت باغات را از جمله عوامل بالا بودن هزینه تولید برشمرد.

گل محمدی، معرفی چهار رقم نارنگی برای استانهای شمالی و جنوبی کشور، واردات ارقام جدید پرتقال و نارنگی با کیفیت، معرفی روشهای جدید جهت تشخیص همزمان عوامل بیماری برای مهم مرکبات، معرفی دو گونه باکتری کنترل کننده نماتد مرکبات، استفاده از اسانس ها در کنترل عوامل پوسیدگی پس از برداشت مرکبات را توانمندیها و دستاوردهای فناورانه موسسه تحقیقات مرکبات کشور دانست.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

خبرگزاری فارس: استادیار دانشگاه گیلان گفت: جغرافیای ویژه گیلان از نظر قومی بسترساز اقوام مختلف در پهنه

خود است.

 

خبرگزاری فارس: جغرافیای گیلان بسترساز اقوام مختلف است

به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، حسن کهنسال عصر امروز در جلسه بررسی «نقش قوم کاس در جغرافیای انسانی و سیاسی گیلان» اظهار کرد: جغرافیای ویژه گیلان در طول تاریخ موجب شده تا این سرزمین از نظر قومی بسترساز اقوام مختلف در پهنه خود باشد به طوری که پیش از کاسی‌ها اقوام دیگری نظیر کادوسی‌ها و آماردها در این سرزمین زندگی می‌کردند.

وی، با بیان اینکه کاسی‌ها توانستند بیش از دیگر قوم‌ها  نقش مهمی در جغرافیای گیلان ایفا کنند، تصریح کرد: یک محقق خارجی معتقد است کاسی‌ها از سده چهارم پیش از میلاد وارد دوره تاریخی شدند و مهم‌ترین دستاورد اقتصادی کاسی‌ها را کشاورزی می‌داند که موجب رواج آن به آسیا شده است.

استادیار دانشگاه گیلان، شاهنامه فردوسی را کهن‌ترین سند از کاسی‌های گیلان نامید و ابراز کرد: قوم کاسی از نظر فرهنگی تاثیر زیادی بر گیلان داشتند به طوری که دریای کاسپین یادگار تسلط آنها بر تمام بخش‌های  جنوبی و جنوب غربی این دریاست.

عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه آزاد اسلامی نیز در جلسه مذکور، جغرافیای طبیعی و سیاسی گیلان را یکی از عوامل تعیین کننده در تحولات انسانی، تاریخی و دینی این سرزمین در طول تاریخ دانست و اظهار کرد: یکی از شاخصه‌های مهم تدافعی این سرزمین در برابر مهاجمات در دوره‌های تاریخی بوده است.

عباس پناهی، یکی از مهم‌ترین دلایل عدم موفقیت اعراب در دستیابی به سرزمین گیلان را جغرافیای طبیعی آن و روحیه جنگجویی دیلمیان در برابر آنها عنوان کرد و افزود: عوامل اقلیمی و انسانی یکی از مهم‌ترین شاخص‌های تعیین کننده مذهبی در تحولات سیاسی و دینی گیلان در دوره مذکور بوده است.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

 

خبرگزاری فارس: مدیرعامل مجموعه مشق آفرینش گفت: ترویج صنایع دستی دریایی و توسعه آکواریوم‌های آب شور را می‌توان به عنوان دو چالش جدید در حوزه محیط زیست دریایی نام نهاد.

 

مهدی شیرخانی که مجموعه تحت مدیریتش به عنوان نخستین مجموعه پژوهشی آموزشی در حوزه محیط زیست هرمزگان و یکی از مجموعه‌های فعال در صیانت و حفاظت علمی از محیط زیست شناخته می‌شود، امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در بندرعباس به مناسبت هفته محیط زیست اظهار کرد: این نکته بسیار حائز اهمیت است در کشوری که به موجب اصل 50 قانون اساسی صراحتاً حفاظت از محیط زیست یک وظیفه همگانی است و در آن هیچ یک از روزها و هفته‌ها و یا هیچ شخصیت حقیقی و حقوقی مستثنی نیست توجه به مقولات زیست‌محیطی تنها و تنها در سررسیدهای زیست‌محیطی و عادت جامعه به این ذهنیت خود رویکردی اشتباه است.

 

وی با اشاره به فعالیت‌های NGO مشق آفرینش و NGOهای وابسته افزود: این موسسه از زمان تشکیل با رویکردی زیست‌محیطی به نخستین شرکت آموزشی پژوهشی در حوزه آموزش‌های عمومی و تخصصی زیست‌محیطی، اکوتوریسم، طبیعت‌گردی و بوم‌گردی در منطقه فعالیت‌ خود را آغاز کرده و همپای همتایان و فعالان زیست‌محیطی به آموزش، پژوهش، ترویج و فرهنگ‌سازی زیست‌محیطی پرداخته است.

 

وی افزود: موسسه مشق آفرینش با شعار طبیعت 360 درجه مشق آبی، خاکی، سماوی و زنده آفرینش را در یک دوران 360 درجه از سرسو و طبیعت فراموش شده آسمان شب گرفته تا راس‌القعر و نقطه زیر پا را مورد مخاطب و منظور خود قرار داده است.

مدیرعامل مجموعه مشق آفرینش در ادامه با اشاره به فعالیت‌های این مجموعه زیست‌محیطی افزود: در سالی که اقتصاد سبز رویکرد جهانی محیط زیست نام‌گذاری شده است این سمن با همکاری شرکت خود توانست بسته تخصصی کارآفرینی در محیط زیست و گردشگری پایدار را تدوین کند.

شیرخانی با بیان اینکه این بسته اکنون توسط سازمان فنی و حرفه‌ای در حال مصوب شدن و دریافت کد استاندارد مربوطه برای اجرایی شدن است، اظهار امیدواری کرد این طرح آموزشی بتواند در راه توانمند‌سازی ذی‌نفعان و جوامع محلی و آموزش آنها با هدف تاثیر بر معیشت پایدار و توسعه آگاهی‌ها به عنوان گامی سازنده قرار گیرد.

وی افزود: در دهه‌ای که به عنوان تنوع زیستی از سمت سازمان ملل شناخته شده است امسال را سال تنوع زیستی دریایی نام‌گذاری کرده‌اند که مجموعه مشق آفرینش با نظر به هم‌جواری و بهره‌مندی منطقه از دریا و خلیج فارس در دو حوزه به موضوع ورود کرده است.

 

*ترویج اکوتوریسم ساحلی و طبیعت‌گردی

 

شیرخانی افزود: در حوزه نخست زمینه توسعه و ترویج اکوتوریسم ساحلی و طبیعت‌گردی دریایی آن هم طی نخستین همایش ملی اکوتوریسم و دریا مطرح بوده که پیشنهاد برگزاری آن را به اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان ارائه شده است و دیگری بحث صنایع دستی دریایی و توسعه فرهنگ آکواریوم آب شور بوده که با نگاهی به وضعیت و اثرات زیست‌محیطی آن درمی‌یابیم که این مهم خود نه تنها تضمین کننده توسعه پایدار گردشگری و طبیعت‌گردی در منطقه نیست بلکه زمینه‌های آسیب جدی و در صورت عدم پایش و مدیریت صحیح و یکپارچه ارگان‌های ذی‌نفع من‌جمله صنایع دستی و محیط زیست را فراهم‌ می‌آورد.

به گفته این فعال زیست‌محیطی ادامه این روند، در آینده نزدیک سبب می‌شود که منطقه ساحلی نه تنها دیگر سوغات دریایی و خاصه خود را برای گردشگران از دست بدهد بلکه اکوسیستم خلیج فارس نیز در معرض عواقبی قرار خواهد گرفت که جبران آن صرف‌نظر از بار هزینه‌های مالی، تجهیزاتی و تخصصی شاید سالیان سال طول کشیده و حتی در بعضی از حوزه‌ها امکان‌پذیر نباشد.

 

*راه‌اندازی نخستین آموزشگاه تخصصی زیست‌محیطی جنوب کشور

 

شیرخانی در بخش دیگری از سخنان خود از راه‌اندازی نخستین آموزشگاه تخصصی زیست‌محیطی جنوب کشور در تابستان 91 توسط موسسه مشق آفرینش خبر داد.

 

*راهبری سمن‌های فعال زیست‌ محیطی

 

وی افزود: توسط این موسسه زیست‌محیطی با هدف استقرار و فعال‌سازی و راهبری شبکه ملی سمن‌ها و NGOهای زیست‌محیطی در منطقه جنوب کشور با حمایت اداره‌کل حفاظت محیط زیست هرمزگان به منظور هم‌گرایی سمن‌ها در تابستان اجرایی خواهد شد.

 

*برگزاری دوره‌های راهنمایی اکوتوریسم و طبیعت‌گردی

 

به گفته شیرخانی هم‌چنین دوره راهنمایان اکوتوریسم و طبیعت‌گردی (اکوتورلیدر) نیز با مجوز سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در استان هرمزگان طی تابستان امسال توسط موسسه مشق آفرینش برگزار می‌شود.

 

*راه‌اندازی نخستین کلوپ پرنده‌نگری جنوب کشور

 

وی از برپایی نخستین کارگاه آموزشی پرنده‌نگری در دانشگاه هرمزگان توسط موسسه مذکور خبر داد و افزود: هم‌چنین نخستین کلوپ تخصصی پرنده‌نگری جنوب کشور نیز افتتاح شده و در تابستان فعالیت‌های خود را آغاز می‌کند.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گیلان رکورددار حلقه گذاری پرندگان/ حلقه گذاری 200 قطعه پرنده

رشت - خبرگزاری مهر: کارشناسان محیط زیست گیلان در سالی که گذشت

با همکاری محیط بانان، شکارچیان و علاقمندان به پرندگان بیش از 500

قطعه پرنده با تنوعی بیش از 65 گونه را حلقه گذاری کردند که

پیش بینی شده امسال این تعداد به 1000 قطعه برسد.

تهران:۱۶:۰۸ ,      ۱۳۹۱/۰۳/۲۳

به گزارش خبرنگار مهر، این آمار یعنی اینکه گیلان هم از نظر تعداد

و هم از نظر تنوع پرندگان در سال گذشته رکورددار حلقه گذاری

در بین اداره های کل محیط زیست کشور بوده است.

نگاهی به تنوع پرندگان حلقه گذاری شده از قبیل پرستو،

پرستوی دریایی تیره، جغد سفید، ماهیخورک، سسک نیزار،

سسک بزرگ نیزار، سسک ابرو سفید، سهره جنگلی،

چرخ ریسک بزرگ، سینه سرخ، هدهد، پاشلک معمولی،

خوتکا، کوکو، عقاب ماهیگیر، بلدرچین، گیلار، چکاوک

آسمانی، یلوه خالدار، آبچلیک چاسرخ، سنگ چشم

پشت سرخ، جغد تالاپی، اردک ارده ای، چیفچاک،

غاز خاکستری، قوی گنگ، فلامینگو و طاووسک خود بیانگر این حکایت است.

به هر حال پرندگان از کجا می‌آیند؟ به کجا می‌روند؟

چقدر عمر می ‌کنند؟ اینها بعضی از دهها سئوالیست

که دانستن آنها نه تنها برای پرنده شناسان و علاقمندان

به پرندگان مهم است، بلکه مردم عادی نیز بسیار علاقمند

به دانستن آن هستند.

 علاقمندی مردم به شناخت وضعیت پرندگان

 در بین اقوام مختلف 

افسانه ‌ها و داستانهایی که در مورد زندگی پرندگان بین

اقوام مختلف وجود دارد، خود گواهی بر علاقمندی مردم

به شناخت وضعیت پرندگان است به ‌طور مثال داستانهایی

از این دست که " پرستوها فقط یک سال عمر می‌ کنند" یا "

سالی یکبار به خانه خدا می ‌روند و برمی‌ گردند"، برای همه قابل توجه است.

محققان برای پاسخ به این سؤالها یعنی شناخت وضعیت و

تعیین مسیر مهاجرت پرندگان، شیوه های متفاوتی را به کار

می ‌برند که در بین آنها حلقه گذاری پرندگان متداول ‌ترین و رایج ترین آنهاست.

حلقه‌ های فلزی یا پلاستیکی خاص هر پرنده را با شماره و

سریال مشخص به یکی از پاهای پرنده، با انبر می بندند و دوباره رهایش می کنند.

سپس منتظر می مانند تا این پرنده حلقه گذاری شده در

نقطه ای دیگر زنده گیری شود و یا لاشه اش ( شکار شده یا در طبیعت مرده )

به دست یکی از علاقمندان قرار گیرد تا لاشه را با حلقه یا

حلقه را به تنهایی به محیط زیست که متولی امر پرندگان

در کشور است تحویل دهند، اعلام شماره پلاک، مکان

و تاریخ صید پرنده برای پرنده شناسان مهم است.

اعلام شماره پلاک، مکان و تاریخ صید پرنده برای

پرنده شناسان مهم است

اما برای حلقه گذاری پرنده، باید نخست آن را زنده گیری ‌

کرد که برای این کار در گیلان از شیوه های صید سنتی

استفاده می ‌شود، شیوه هایی  که استفاده از آنها

 بیانگر زحمات فراوان کارشناسان و همیاران در حلقه گذاری این تعداد پرنده است.

اهداف دیگری که به صورت همزمان پیگیری می‌شود

شامل مشارکت شکارچیان و صیادان پرندگان در برنامه

حلقه گذاری با هدف افزایش سطح علاقه و دانش آنها

نسبت به پرندگان، آموزش مستقیم و بیان اهداف حلقه گذاری،

تحویل پرندگان حلقه دار به محیط زیست در صورت مشاهده،

تلاش برای جلب حمایت آنها برای حفاظت و حمایت از پرندگان و

زیستگاه های آنهاست.

تحویل دو عدد از پرندگان حلقه گذاری شده در خارج از کشور

( یک عدد حلقه از پرنده پاشلک معمولی از کشور بلاروس

که در شالیزارهای اطراف لنگرود شکار شد و یک قطعه پلیکان

خاکستری با حلقه کشور روسیه که از سواحل رضوانشهر صید شد )

توسط گیلانی ها در سال گذشته را می‌ توان نشانه ای از افزایش

حساسیت مردم نسبت به امور پرندگان و گواهی بر اقدامات مثبت 

سازمان محیط زیست استان در این مورد و پشتوانه‌ ای برای ادامه

این روند تا اینکه گیلانی ها همگی حامی پرندگان و زیستگاههایشان شوند.

 لزوم افزایش حساسیت مردم نسبت به امور پرندگان

بدون شک امسال برای بخش محیط طبیعی وتنوع زیستی 

سازمان محیط زیست گیلان سالی با هدف حلقه گذاری

هزار پرنده در استان است، تلاشی که با حلقه گذاری 200

قطعه جوجه انواع حواصیل و پرستو در تالاب انزلی آغاز

شده و تا رسیدن به هزار قطعه پرنده حلقه گذاری شده در پایان سال جاری ادامه دارد.

 

 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 
همایش و مانور مشترك مقابله با آلودگی نفتی خزر امروز - سه شنبه - با حضور رییس سازمان حفاظت محیط زیست و رییس سازمان بنادر و دریانوردی در بندرانزلی برگزار شد. 'علی خدمتگزار' مدیر همایش و مانور مشترك مقابله با آلودگی نفتی خزر در مراسم گشایش این همایش یك روزه گفت: در حال حاضر دولت به دلیل افزایش روز افزون بهره برداری از منابع و ذخایر نفتی و توسعه حمل و نقل این مواد در بنادر جنوبی دریای خزر و همچنین اهمیت استراتژیك دریای خزر در ارتباط با جابجایی كالا در مسیرهای شمال به جنوب و شرق به غرب توجه ویژه ای به موضوع حفاظت از محیط زیست دریای خزر دارد. وی گفت: همچنین افزایش تعداد سفرهای دریایی و حجم جابجایی مواد در این دریای بسته باعث افزایش نرخ احتمال وقوع سوانح دریایی با ابعاد و اندازه های بزرگ شده است. خدمتگزار با اشاره به برپایی همایش و مانور مشترك مقابله با آلودگی نفتی خزر گفت: هدف از برپایی این همایش ایجاد آمادگی برای مقابله در برابر آلودگی نفتی در آب های تحت پوشش استان، سوانح آلودگی نفتی، افزایش توان عملیاتی و بهبود سیستم گزارش دهی سوانح مربوط به آلودگی، خود ارزیابی و تعیین نقاط قوت و ضعف سیستم مقابله با آلودگی نفتی استان، ارتقای آگاهی عمومی و ترویج فرهنگ جوامع ساحلی در ارتباط با مبارزه با آلودگی نفتی در دریای خزر است. همایش و مانور مشترك مقابله با آلودگی نفتی خزر با همكاری اداره كل بنادر و دریا نوردی، استانداری گیلان، اداره كل حفاظت محیط زیست استان گیلان، اداره كل شیلات استان گیلان، فرماندهی منطقه چهارم نیروی دریایی، فرماندهی پایگاه فرماندهی نیروی انتظامی گیلان، گمرك استان گیلان، پژوهشكده آبزی پروری آب های داخلی كشور، فرماندهی یگان حفاظت منابع آبزیان و اداره كل فرودگاه استان گیلان برگزار شد.

آلودگی رودخانه های گیلان :

exercise bushehr-7

 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گستاح بودن آسان است. به تلاش نیازی ندارد و نشانه ضعف و ناامنی است. مهربانی بیانگر تأدیب نفس و عزت نفسی عظیم است. مهربان بودن در هنگام برخورد با افراد گستاخ آسان نیست. مهربانی خصیصه کسی است که کارهای فکری مثبت زیادی انجام داده و به بینش عمیقی از خود فهمی و عقل دست یافته است. مهربانی نشانه قدرت است نه ضعف.
.
.
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی
الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش
سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش
سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک



پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 
پی سی الفا|آموزش سئو,اسکریپت,هک
 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

تاریخ ارسال خبر: ۱۹ خرداد ۱۳۹۱ کد خبر: ۲۴۹۱۱۰۵۳
 
رشت- همزمان با برگزاری اولین جشنواره لانه گذاری برای پرندگان شهری، دو هزار پرنده بوستان های گیلان صاحب لانه شدند. 'اولین جشنواره لانه گذاری برای پرندگان شهری' عصر روز پنجشنبه با همكاری تشكل های مردم نهاد از جمله انجمن كودكان سبز اندیش گیلان و مهدكودك های پیش دبستانی در بوستان ملت رشت و همزمان در شهرهای سراسر استان گیلان برگزار شد. در این جشنواره كه با رویكرد جلت نظر مردم به سمت تنوع زیستی شهری در سراسر استان انجام گرفت بیش از دوهزار لانه ساخته و نصب شد. 'محمود فرج پور' كارشناس محیط زیست استان گیلان در این باره گفت: بخشی از لانه ها توسط مردم و بخشی دیگر از سوی اداره كل محیط زیست گیلان و شهرداری های مناطق ساخته شده است. وی اظهار داشت: این لانه های پرندگان در دو مدل و در اندازه های مختلف برای گنجشكسانان نظیر؛ سینه سرخ ها، چرخ ریسه ها و یك مدل دیگر نیز برای انواع سارهای ساكن در پارك های گیلان مانند سار ابلق و صورتی طراحی و ساخته شده است. فرج پور تصریح كرد: مردم شهرنشین برای نشاط روحی، نیازمند به آواز پرندگان در پارك ها و بوستان های شهری هستند و باید با همكاری همگان تلاش شود كه این آواز خوش و گوشنواز از مناطق شهری حذف نشود. وی خاطرنشان كرد: تحقیقات نشان داده با حذف صدای پرندگان انواع بیماری های روحی و روانی و افسردگی ها و استرس ها در جامعه های شهری افزایش می یابد و بشر نیازمند به وجود پرندگان در كنار زندگی شهری است تا آواز این پرندگان به روح آنها تسكین و آرامش دهد. وی با اشاره به این كه باید زندگی این شهروندان ثانی را در كنار خود بپذیریم، یادآور شد: زمانی به این نیاز روحی پی خواهیم برد كه پرندگان را در پارك ها و حاشیه شهرها از دست بدهیم. فرج پور گفت: تاكنون تحقیقی در مورد كاهش یا افزایش شمار پرندگان در پارك های استان گیلان صورت نگرفته است ولی احساس می شود لانه سازی در برخی مكان های پر خطر زندگی آنها را در تنگناه قرار داده است. وی وظایف شهرداری ها در خصوص حفظ پرندگان و ساخت لانه های برای آنها را یادآور شد و اظهار كرد: شهرداران شهرها می توانند با اقداماتی اساسی از جمله لانه سازی در فصل لانه گذاری به دوام نسل پرندگان در شهرها كمك كنند. ك/ 2 619/ 603
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گاوبازی آزار حیوانات

شکار تروفه قتل حیوانات

سیرک آزار حیوانات حقوق حیوانات

 

شکار پرنده ممنوعشکار پرندگان محیط بان ممنوعیت دستگیری

 

 

نگهداری حیوانات وحشی جرمه

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

واقعيت دهشتناک فرسايش خاک:ايران سالانه 2 ميلي متر فروتر مي رود .

ايرن- گروه چشم اندازهاي طبيعي: برآوردها نشان مي دهد تحت تاثير پديده فرسايش خاک سالانه دو ميلي متر از ارتفاع کشور ايران کاسته مي شود.

به گزارش خبرگزاري محيط زيست ايران برآورد انجام شده همچنين نشان مي دهد در حالي که قاره آسيا در صدر قاره هاي رو در رو با فرسايش خاک کره زمين قرار دارد ميزان فرسايش خاک در ايران هم اکنون از پنج برابر متوسط اين قاره نيز فراتر رفته است. اواخر سال گذشته يک مدير بلندپايه سازمان جنگلها و مراتع و آبخيزداري کشور به صورت غير منتظره فاش کرد که ايرن به صدر جدول کشورهاي رودرور با فرسايش خاک رسيده است. وي چندي بعد از اعلام اين خبر از منصب خود برکنار شد.
در اين باره همچنين رئيس مرکز تخقيقات کشاورزي و منايع طبيعي استان نازندران اشاره کرده است هم اکنون 125 ميليون هکتار از 163 ميليون هکتار مراتع کشور با پديده فرسايش خاک روبرو هستند. محمد اميني افزوده است فرسايش خاک روند بيابانزايي در کشور را به سالانه يک درصد افزايش مساحت بيابانهاي کشور رسانده است و به همين خاطر طي سي سال گذشته سي درصد به مساحت بيابانهاي ايران افزوده شده است. پديده فرسايش خاک عمدتا تحت تاثير نابودي پوشش گياهي، دستکاري نظام آبشناختي زمين و شيوه هاي غلط کاربري اراضي به ويژه در حوزه کشاورزي و دامداري رخ مي دهد.
 
منبع : خبرگزاری مستقل محیط زیست ایران
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 23 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


 

 

 

 

 

 

 

 

  به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید

 

 

خلق آثار هنری با کاغذهای باطله

 
خلاقیت انسان هیچ وقت تمامی ندارد .
در زیر تصاویری را مشاهد می کنید که
در نگاه اول نمی توان باور کرد
که این آثار زیبا از خرده کاغذهای باطله
به دست آمده و با هنرنمایی
هنرمند معروف آمریکایی پتی اک من به
نمایش در آمده است .

 

 
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید
     
 
 
 
 
به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید

 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 21 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گـذر زهـره از مقابل خورشیـد در نقـاط مختـلف جهـان


پدیده گذر سیاره زهره (ناهید) از برابر خورشید که در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته گذشته (16 و 17 خرداد) در اقصی نقاط جهان قابل مشاهده بود، علاقه‌مندان نجوم در سراسر جهان را به تماشای یكی از پدیده‌های نادر آسمانی دعوت کرد. چراكه تا 105 سال دیگر چنین اتفاقی نخواهد افتاد.

گذرهای زهره در جفتهای هشت ساله با فاصله دوره‌ای بیش از یك قرن رخ می‌دهند. در طول این گذر، سیاره زهره مانند یك لكه سیاه گرد از برابر چهره خورشید عبور می‌كند. برای ستاره‌شناسان این گذر تنها یك منظره نادر سیاره‌ای نیست بلكه همچنین یكی از رویدادهایی است كه آنها امیدوارند بتواند اشتیاق جمعی را در مورد جهان و جایگاه زمین در آن برانگیزد.

در حالی كه ستاره‌شناسان از جدیدترین فناوریها برای ثبت این گذر استفاده كرده‌اند، دون پتیت، فضانورد آمریكایی در ایستگاه فضایی بین‌المللی به ثبت تصاویر از این رویداد و به اشتراك گذاشتن آنلاین آنها پرداخته است. در همین حین به علاقمندان هشدار داده شد كه تنها با تلسكوپهای دارای فیلتر مناسب یا عینكهای مخصوص خورشیدگرفتگی به این رویداد نگاه كنند.

در زمان این گذر، تلسكوپ فضایی هابل از ماه برای رصد این رویداد استفاده كرده است. این تلسكوپ قادر به مشاهده مستقیم خورشید نیست از اینرو از ماه به عنوان یك آینه برای ثبت نور بازتابی خورشید استفاده شد. محققان سپس به جدا كردن بخش كوچكی از نور عبوری از جو سیاره زهره می‌پردازند. در این نور می‌توان نشانه‌هایی از تركیبات جوی زهره را شناسایی كرد. دانشمندان قصد دارند با این شیوه به مطالعه جو سیاره زهره و در نهایت سیارات فراخورشیدی بپردازند.

سیاره زهره كه از حرارت بسیار بالایی برخوردار است، یكی از دو همسایه زمین بوده و از نظر اندازه به قدری شبیه به زمین است كه دانشمندان بارها این دو را دوقلو خوانده‌اند. با این حال در زمان گذر آن از برابر خورشید، از منظر زمین به صورت یك نقطه سیاه خواهد بود.

این هفتمین گذر قابل مشاهده از زمان پیش‌بینی این پدیده توسط یوهانس كپلر،‌ ستاره‌شناس آلمانی در قرن 17 میلادی است. به دلیل شكل و سرعت مدار زهره دراطراف خورشید و ارتباط آن با سفر سالانه زمین، این گذرها به شكل جفت در دوره‌های بیش از یك قرن رخ می‌دهند. ناسا از مركز بازدید گودارد در مریلند به تماشای این رویداد نادر با تلسكوپهای خورشیدی خود نشست.

در ایران نیز آخرین گذر سیاره زهره از مقابل خورشید در قرن حاضر در بامداد 17 خرداد ماه رخ داد بطوریکه این گذر از زاهدان آغاز شد و تا بندر عباس ادامه داشت ضمن اینکه در تهران از ساعت 9:06 صبح قابل مشاهده بود.

این رویداد تاریخی که بار دیگر در سال 2117 رخ خواهد داد، در بسیاری از کشورهای جهان به ویژه منطقه شرق و جنوب شرق آسیا از سوی علاقه مندان مشاهده شد که تصاویر متعدد ثبت شده از این رویداد زیبا را در این ایمیل می بینید



به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق
شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید

به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید

به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق
شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو
ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی
یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


گروه اینترنتی پرشیـن استـار | www.Persian-Star.net


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق
شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو
ملحق شوید


به جذابترین گروه اینترنتی یاهو ملحق شوید


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: یک شنبه 21 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گرمايش زمين - تغييرات آب و هوايي

رکوردي که به ثبت رسيد:
گرمترين بهار در تاريخ آمريکا
ايرن- سال 2012 گرمترين سال تاريخ آمريکا بوده که در آن گرمترين بهار و دومين رکورد گرما در ماه مي از سال 1895 تا به حال ثبت شده است.


به گزارش فارس، اداره ملي اقيانوس و اتمسفر آمريکا گزارش داده که دما در 12 ماه گذشته و سال جاري گرمترين دماي ثبت شده در تاريخ آمريکا تا به حال بوده است.

ميانگين دماي 48 ايالت در بهار امسال از ماه مارس تا مي 2.9 درجه سانتيگراد بيشتر از ميانگين طولاني مدت قرن بيستم و گرمترين بهار قبلي در سال 1910 بوده است.

گرماي بي سابقه و گرماي نزديک به بي‌سابقه دو سوم شرق کشور را در بهار جاري در اختيار گرفته و 31 ايالت گزارش رکورد گرما در فصل را داده‌اند.



کد خبر :7362   زمان مخابره: 13:39:4 - 19/3/1391
 // www.iren.ir // ایرن
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

آلاينده

محمدي زاده مدعي شد:
دو سال دیگر هیچ واحد صنعتی آلاینده‌ای در کشور نخواهد بود
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تلاش خواهیم کرد که تا دو سال دیگر هیچ واحد صنعتی آلاینده‌ای در کشور وجود نداشته باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست(پام):«محمد جواد محمدی‌زاده» در سخنان پیش از خطبه‌های نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به هفته محیط زیست که از سه شنبه هفته گذشته آغاز شده است، افزود: مطالعات نشان داده است که دیدگاه توحیدی همواره به محیط زیست و طبیعت احترام گذاشته است.

وی خاطر نشان کرد: همه ادیان و اعتقادات دینی و الهی احترام به محیط زیست و طبعیت را مورد تاکید قرار داده‌اند و در اسلام به وضوح محیط زیست اعم از آب، هوا، خاک و گونه‌های زیستی مورد احترام و تکریم بوده است.

وی ادامه داد: در 300 سال اخیر بعد از قرون وسطی و رونسانس و با ظهور و بروز علم که می‌توانست موجب نجات بشر شود، متاسفانه مشکلات فراوانی برای بشر با نام توسعه و توسعه صنعتی بوجود آمد که موجب انحطاط طبیعت شده است.

معاون رییس جمهور گفت: اکنون پیشرفته‌ترین کشورهای صنعتی بد‌ترین کارنامه‌های زیست محیطی را دارند که در راس آن‌ها آمریکا قرار دارد.

وی افزود: 42 کشور اروپایی یکی پس از دیگری بد‌ترین وضعیت را از لحاظ گرم شدن زمین، تولید گازهای گلخانه‌ای، فشار آوردن به لایه ازن، مشکلات زیست محیطی در پسماند‌ها و پساب‌های صنعتی در فاضلاب‌های خانگی، فاضلاب‌های صنعتی، استفاده بی‌رویه و نادرست از کودهای شیمیایی، سموم، داروهای تاریخ گذشته و مشکلات فراوان دیگری دارند که عرصه را نه تنها برای بشر بلکه برای حیات همه موجودات تنگ کرده است.

وی تاکید کرد: بشر امروز باید از راهی که رفته و غفلتی که کرده و خطایی که با آن مواجه بوده است، اما به آن بی‌توجهی کرده، برگردد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: کارهایی که در حوزه محیط زیست کشور در دستور کار قرار گرفته است به فرهنگ سازی برای همکاری مردم با دولت در امر حفاظت از محیط زیست کمک خواهد کرد.

وی افزود: در این راستا سازمان حفاظت محیط زیست با کمک وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دبیر خانه ائمه جمعه، حوزه‌های علمیه و همه نهادهایی که در حوزه فرهنگ به ویژه رسانه‌های ملی صدا و سیما و رسانه‌های مکتوب دست دارند به مجموعه‌ای از توافقات رسیده‌اند تا این نوع اطلاع رسانی در دروس رسمی دانشگاهی، دبستانی و دبیرستانی و فعالیت‌های مربوط به صدا و سیما و غیره در قالب فیلم، کتاب، برگزاری اردو‌ها، برگزاری مسابقات و غیره انجام شود.

وی خاطر نشان کرد: رهبر معظم انقلاب نیز هم در چشم انداز 20 ساله با توصیه‌هایی که فرموده‌اند و هم در رابطه با دستوراتی که به مجمع تشخیص مصلحت نظام داده‌اند و هم در موقعیت‌های مختلفی که با مسئولین اوقاف و دیگران داشته‌اند، همواره به اهمیت محیط زیست، توجه به آن و فرهنگ سازی برای آن دستوراتی داده‌اند.

معاون رییس جمهور در پاره‌ای دیگر از سخنان خود به وظایف و تکالیفی که دولت به عنوان مدیر اجرایی کشور در رابطه با محیط زیست انجام داده است، اشاره کرد و گفت: موضوع اول طرح جامع کاهش آلایندگی هوا بود.

وی در مورد آلایندگی‌های برخی از استان‌های کشور ادامه داد: هوای تهران و تعدادی از شهرهای دیگر مثل اصفهان، اهواز، شیراز، مشهد، تبریز، اراک و کرج میزانی آلایندگی دارد که این میزان در سموم خطرناک مثل NO2; CO;O3، تعدادی از گاز‌ها و سمومی که خطر دارد به نسبت سال و سال‌های گذشته بهبودی کیفی بسیار با ارزشی پیدا کرده است.

وی ادامه داد: ما در سال جاری و حتی در سال گذشته از لحاظ گازهای مخرب وضعیت نگران کننده‌ای نداشته‌ایم و این در حالی است که در سال‌های قبلی این وضعیت نگران کننده وجود داشته است.

محمدی‌زاده دلایل برطرف شدن وضعیت نگران کننده هوا از لحاظ گازهای مخرب را بهبود وضعیت خودرو‌ها از لحاظ کیفیت مسائل تولید صنعتی، ارتقاء وضعیت سوخت و در دستور کار قرار دادن توسعه فضای سبز سرانه یک متر برای هر نفر عنوان کرد.

وی خاطر نشان کرد: همچنین آیین نامه‌ای نوشته شده است که تمام موتورخانه‌هایی که مسئول تامین حرارت و برودت در خانه‌ها و جاهای دیگر هستند، اصلاحاتی در مورد آن‌ها انجام شود.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با تقویت حمل و نقل عمومی نیز گفت: قطار شهری در تهران، مشهد و کرج راه اندازی و تقویت شده است و امسال در اصفهان، تبریز و اهواز نیز راه اندازی می‌شود.

وی افزود: اتوبوس به مقدار زیادی افزوده شده است و ناوگان عمومی کشور از اتوبوس و کامیون گرفته تا تاکسی‌ها نوسازی می‌شوند.

وی با اشاره به پدیده گرد و غبار در کشور گفت: ما تنها در یک مولفه از هوا مشکل داریم که آن هم گرد و غبار است.

محمدی‌زاده افزود: بیش از 90 درصد این گرد و غبار‌ها از کشورهای همسایه به ویژه عراق و کشورهایی مثل اردن و عربستان و سوریه تولید می‌شود.

وی افزود: توافقاتی با این کشور‌ها صورت گرفته است، اما توفیقات جدی به دست نیاورده‌ایم که علت آن این است که در کشوری مانند عراق ناامنی آنقدر زیاد است که این کار اولویت آن‌ها نیست.

معاون رییس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت 85 هزار واحد صنعتی در کشور اشاره کرد و گفت: دو سال قبل از این شمار واحد صنعتی چهار هزار و 175 واحد آلاینده بودند که با همت وزارت صنایع سابق و صنعت گران، شمار واحدهای صنعتی آلاینده را در سال گذشته به یک هزار و 800 واحد رساندیم.

وی ادامه داد: تلاش داریم که تا دو سال دیگر هیچ واحد صنعتی آلاینده‌ای در کشور وجود نداشته باشد که این یک کار بزرگ در حد معجزه است، اما دولت تصمیم گرفته، اراده کرده و با جدیت این موضوع را دنبال خواهد کرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به پسماند‌ها اشاره کرد و گفت: در کشور روزانه 50 هزار تن زباله تولید می‌شود که اگر درست مدیریت شود، می‌توان از درون آن ثروت زیادی برای کشور بدست آورد، اما اگر استفاده درستی از آن نشود به شیرابه تبدیل شده و به آب‌های زیر زمینی آسیب می‌رساند و بیماری و حتی سرطان به وجود خواهد آورد.

محمدی‌زاده افزود: امسال در 300 شهر بحث مدیریت زباله انجام خواهد شد و تا پایان امسال زباله‌های بیمارستانی 100 درصد نابود می‌شوند.



کد خبر :7367   زمان مخابره: 9:55:40 - 20/3/1391
 // www.iren.ir // ایرن
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

دکتر کرمي


ريزگرد و کابوس تبديل قورباغه ها به اسب آبي
دکتر ناصر کرمي ايتدا: اين يادداشت اشارات صريحي دارد به تنگناهاي مفهوم و واژه در روزنامه نگاري محيط زيست در ايران. با اين وجود مخاطبان آن نه روزنامه نگاران محيط زيست بلکه عامه مردم هستند. يعني همه آنها که به هر حال نگران موج جديد ريزگرد هستند و مي خواهند در اين باره به ذهنيتي شفاف برسند.

 

يادداشت به قول سينماييها هپي اند است، يعني اتفاقا از نگراني هاي شما در باره پديده ريزگرد خواهد کاست. اما مي تواند شمار قابل توجهي از روزنامه نگاران محيط زيست را نسبت به دستمايه واژه و مفهوم در کاري که دارند مي کنند نگران کند. به هر حال در هپي اندترين فيلمها هم در نهايت يکي از قهرمانان داستان کشته مي شود.

بعد: ايتدا مرور مي کنيم پديده ريزگرد را: آسمان نيمي از کشور را غباري نرم تيره و تار کرده است. ريزگرد، گرد و غبار نيست. اين عبارت را اين قلم برساخته است به عنوان معادلي براي واژه انگليسي " HAZE" که آن را متفاوت مي کند با واژه "DUST" که معمولا در فارسي به غبار ترجمه مي شود. غبار دانه درشتتر است و به همين خاطر در ارتفاع کمتر و تا مسافت نزديکتر امکان انتقال دارد در حالي که ريزگرد مي تواند تا لبه لايه استراتوسفر بالا رفته و از صحراي آفريقا حتي منتقل بشود به حوالي قطب شمال در اسکانديناوي. غالبا نهادهاي دولتي و رسانه هاي رسمي ايران در باره علت شيوع ريزگرد در ساليان اخير اينگونه مي گويند: به خاطر سدسازي ترکها در مسير دجله و فرات تالاب هورالعظيم خشک شده و عبور و مرور تانکهاي امريکايي هم مزيد بر علت شده تا پوشش گياهي اين تالاب از بين رفته و به منبعي براي توليد گرد و غبار تبديل بشود و حالا با وزش هر باد انبوه ريزگرد از همسايه غربي روانه ايران مي شود. بر همين مبنا دولت ايران قصد دارد در يک پروژه يک ميليارد دلاري براي بيابانزايي در عراق و توسعه فضاي سبز در تالاب مذکور اقدام کند. اين قلم قبلا بارها در باره غلط بودن اين انگاره هشدار داده است که خلاصه اي از دلايل مرتبط اينگونه است: الف) تصاوير ماهواره اي نشان ميدهد خاستگاه ريزگرد قوس عظيمي است از صحراي آفريقا تا جنوب عربستان و نه فقط يک ناحيه خاص در عراق. ب) بر خلاف آنچه که گفته مي شود ريزگرد پديده جديدي نبوده و قبلا هم مکررا رخ داده است. از جمله ريزگرد سال 1979 که تا کشور سوئد پيش رفته بود. ج) اگر قرار بود يک تالاب خاص منشاء توليد اين همه ريزگرد بشود آن تالاب حالا بايد از بحرالميت هم گودتر مي شد! د) گزارش مستند سازمان هواشناسي استان خوزستان حکايت از شدت گرفتن ريزگرد در اسفند و فروردين مرطوب و فروکش کردن آن در مرداد و شهريور خشک دارد. اگر چه تاثير جريان کم فشار يوداني هم در اين باره قابل انکار نيست. خلاصه اينکه: ريزگرد يک پديده اقليمي پيچيده در مقياس بين المللي است که هنوز ماهيت و دوره هاي وقوع آن به طور کامل توسط افليم شناسان شناسايي نشده است. ما ميدانيم هر از چندگاهي يک انرژي عظيم صدها هزار تن خاک را از زمين بلند کرده هزاران متر به ارتفاع بالاتر برده، و هزاران کيلومتر به مناطق دورتر منتقل مي کند. محتمل است که اين منبع انرژي زبانه هاي خورشيدي باشند ولي هنوز دوره هاي وقوع آن مدلسازي نشده است.

ديگر: نگاه روزنامه نگاران محيط زيست و کارشناسان  مرتبط به اخبار اين حوزه معمولا اينگونه است که " طبيعت ما (يا بعضا خود ما) داريم نابود ميشويم و چرا دولت در اين باره کاري نمي کند؟". براي ريزگرد هم همين را مي گويند. هر چه هم کساني براي تخصيص آن يک ميليارد دلار پيش گفته وجهي سياسي قائل باشند (بودجه موصوف قرار است صرف توسعه فضاي سبز در مهمترين سکونتگاههاي شيعيان عراق يعني کربلا و بصره بشود) اما ترديد نيست که نگاه مورد اشاره هم در بروز چنان واکنش عجولانه و پر هزينه اي بي اثر نبوده است. اما دست کم در همين يک مورد، بله در همين يک مورد، مي توان گفت: اولا ريزگرد ما را نابود نمي کند و دوما دولت هم براي مهار آن هيچ کاري نمي تواند انجام دهد. بر خلاف آنچه که انگاشته مي شود هرگز ريزگرد را نمي توان از نظر تاثير زيست محيطي و بهداشتي با آلودگي معمول هواي شهرها که منشاء شيميايي دارد مقايسه کرد. ذرات ريزگرد همان ماده آلي و آشناي خاک است که بدن انسان و ديگر زيستمندان با آن ساخته شده در حالي که آلودگي ناشي از سوختهاي فسيلي شصت نوع ماده سرطانزا را روانه ريه انسان مي کند. البته تنفس گرد و غبار مشکلاتي براي انسان ايجاد مي کند و قطعا براي مبتلايان به بيماري هاي تنفسي و سالمندان و کودکان زيانبار است، اما کشنده نيست و عواقب آن هم به آساني قابل درمان است. نشستن غبار روي ساق و برگ گياهان همچنين باعث کاهش توان فتوسنتز آنها مي شود و در درازمدت و به مقدار زياد، حتي مي تواند به کاهش پوشش گياهي سطح زمين منجر شود. درست مثل آبياري بي رويه که به هر حال زيانبار است. اما در همين حد و به همين شکل، و نه اينکه تصور کنيم بروز ريزگرد ارکيده ها را به بائوباب تبديل کرده و يا باعث موتاسيون در قورباغه ها و تبديل آنها به اسب آبي مي شود. گفتيم منشاء ريزگرد صحراي آفريقا و جنوب عربستان است و افليم شناسان هنوز دوره هاي وقوع آن را مدلسازي نکرده اند. بر اين مبنا توقع داريم دولت چکار کند؟ منصف باشيم که اين بار لازم نيست کاسه و کوزه را سر دولت بشکنيم. شايد هم البته مقصر خود دولت باشد که با کارنامه اي که در حوزه محيط زيست د ارد کله خودش را مستحق هر کاسه و کوزه يي نشان داده است. اما در برابر پديده ريزگرد، واقعيت اين است که حتي برنامه محيط زيست سازمان ملل هم منفعل مانده و با وجود آثار بين المللي اين پديده، نهاد مذکور تاکنون واکنشي نشان نداده است. دولت البته واکنش عجولانه و حرفهاي بي منطق و فاقد مستندات علمي در اين باره بسيار داشته است. مهمترين آنها همان اصرار بر هزينه کردن يک ميليارد دلار براي بيابانزايي در عراق در جهت مهار ريزگرد است. گفت لب بوم اومد و قالي تکون داد، قالي خاک نداشت خودشو نشون داد. جالبتر گفته مقامات استانداري تهران است که شهرداري بايد هنگام ريزگرد مکررا تهران را با ماده چسبناک آبپاشي کند. تصورش را بکنيد: صدها هلي کوپتر بر فراز پهنه هشتصد کيلومتر مربعي پايتخت در پروازند و از داخل هر کدام چندين کارگر افغان با آفتابه دارند شهر را آبپاشي مي کنند و دم به دم هم با هر نسيم موج تازه ريزگرد دارد وارد شهر مي شود. در باره جنس چسبي که قاطي آب توي آفتابه ها ريخته اند چون استانداري بيشتر توضيح نداده البته بيشتر از اين نمي شود نوشت.

سرانجام: ريزگرد ما را نابود نمي کند، عجالتا براي مهار آن کاري از دست ما بر نمي آيد و عطف به ماسبق مي توانيم اميدوار باشيم همين طور که يک دفعه سرو کله اش پيدا شده، خودش هم کم کم رخت بربکشد و برود تا سالياني ديگر که دوباره بيايد. نه لازم است يک ميليار دلار پول بي زبان را به عراق بدهيم و نه اينکه با آفتابه چسب مايع روي شهر بپاشيم. هيچ قورباغه اي قرار نيست در ايران به اسب آبي تبديل بشود.



کد خبر :7371   زمان مخابره: 11:22:23 - 20/3/1391
// www.iren.ir //

کد خبر :7371   زمان مخابره: 11:22:23 - 20/3/1391
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

مسئولان در حفاظت از تالاب بین المللی انزلی جدیت داشته باشند

امام جمعه بندرانزلی در خطبه های این هفته نماز  گفت : مساله ای که روی آن حرف دارم حفاظت از تالاب است .

 حجت الاسلام " سید داوود موسوی " با اشاره به این که تالاب انزلی زیستگاه مهم پرندگان و زایشگاه بزرگ آبزیان دریای خزر است ، تعلل ها و بی توجهی ها را عامل بروز مشکلات برای تالاب انزلی دانست .

وی اذعان داشت متاسفانه محیط زیست با دست خودمان در حال نابودی است و همه باید در حفظ منابع طبیعی و محیط زیست کوشا باشیم .

خطیب جمعه انزلی متذکر شد: پساب کارخانجات استان وارد تالاب انزلی شده و موجب تخریب این محیط زیبا و پربرکت می شود .

وی یاداور شد : تالاب انزلی زمانی 11 متر عمق داست و کشتیهای کوچک  از آن عبور می کردند ولی اکنون قایقها نیز در برخی نقاط تالاب به گل می نشینند.

حجت الاسلام موسوی خاطرنشان کرد : گچره در دولتهای نهم و دهم پی گیری ها و کارهای خوبی برای حفاظت از تالاب انجام شده اما پاسخگو نیست و فقط شکل یک داروی مسکن را دارد .

وی تاکید کرد : مسئولان متربط با این امر باید در برنامه ریزی برای حفاظت از این نعمت بزرگ خداوند هماهنگ و کوشا باشند.

امام جمعه بندرانزلی هفته محیط زیست را بهانه ای برای بیان دردها و گزارش  اقداماتی که در  حفظ محیط زیست انجام  گرفته دانست و متذکر شد: این امور را باید صادقانه با مردم در میان گذاشت و صادقانه از آنان مشارکت خواست .

حجت الاسلام موسوی در ادامه افزود: ما در مورد جاده کنارگذر، پل جدید انزلی و تالاب مشکل داریم و از استاندار گیلان می خواهیم با سفر به انزلی موارد را بررسی و چاره اندیشی کند.

وی با اشاره به سخنان رهبری در سالگرد ارتحال امام که مسئولان را از خودمحوری ، خودشیفتگی و دنیاطلبی  بر حذر داشتند  تاکید کرد : ما مرید مدیری هستیم که خود را وقف خدمت به مردم بکند .

خطیب جمعه انزلی همچنین با اشاره به هفتم خرداد از مجلسیان خواست در رفع مشکلات مردم ، برطرف کردن بیکاری ، وحدت و همگرایی بین سه قوا در مسیر مبارزه با فساد و استکبار و تحقق شعار تولید ملی سرمایه ایرانی تلاش کنند.

منبع خبر:http://anzalinews.blogfa.com/post-1124.aspx

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

 

جشنواره پرواز بادبادك ها در منطقه آزاد انزلي برگزار شد

جشنواره اي با عنوان سرزمين روياها (پرواز بادبادك ها) با استقبال جمع كثيري از مردم عصر روز جمعه در منطقه آزاد انزلي برگزار شد.

 

به گزارش ايرنا، در اين جشنواره ويژه كودكان و با حضور خانواده ها برنامه هاي متنوع و شادي از قبيل پرواز بادبادك ها ، برگزاري مسابقه، اجراي موسيقي و برنامه هاي فرهنگي ، تفريحي و هنري برگزار شد.

اين جشنواره با هدف ترويج فرهنگ عمومي بهداشت كودك، آشنايي كودكان و خانواده ها با شيوه هاي نوين بهداشتي و نيز حفاظت از محيط زيست ساحلي برگزار شد.

در پايان مراسم به نفرات برگزيده در مسابقات جوايز نفيس بهداشتي و ورزشي اهداء شد.

اين جشن سومين دوره جشنواره سرزمين رويا ها است كه در منطقه آزاد انزلي با همكاري بخش خصوصي برگزار شد.

اولين دوره اين جشنواره اسفند ماه 89 با همكاري سازمان محيط زيست و دومين دوره آن ارديبهشت 90 با همكاري سازمان بازيافت در شهرستان رشت برگزار شد.

620/ 603

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 30498294
  Cultural@irna.ir

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

http://www.iranconferences.ir//images/com_adsmanager/ads/964a.jpg

فراخوان ارسال مقالات به دومین همایش ملی تنوع زیستی وتاثیرآن برکشاورزی ومحیط زیست آغاز شد .
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اذربایجان غربی گفت : این همایش یک روزه 21 تیر در ارومیه برگزار خواهد شد و علاقه مندان فرصت دارند تا پایان خرداد مقالات خود را فقط از طریق پست الکترونیکی همایش به آدرس hamayeshdo@gmail.com ارسال کنند .
نتایج داوری مقالات دهم تیر از طرف دبیر خانه همایش اعلام خواهد شد .
آقای سکوتی افزود: تاثیرروشهای مختلف کشاورزی برتنوع زیستی، پایداری وتوسعه کشاورزی ،تاثیرتوسعه گیاهان جدید، دارویی و فنآوریهای نو مانند بیوتکنولوژی و نانو تکنولوژی برتنوع زیستی تاثیرتنوع زیستی برتوسعه تجارت ملی و اقتصاد جوامع روستایی، تنوع زیستی وآلودگی محیط زیست تنوع زیستی و اکوتوریسم ، تنوع زیستی خاک وکشاورزی ، تنوع زیستی و گونه های گیاهی و جانوری درمعرض انقراض، حفاظت از تنوع زیستی و حفظ محیط زیست ، معماری و تنوع زیستی ، تنوع زیستی و بهداشت محیط از محورهای این همایش ملی است .
او گفت : علاقه مندان برای دریافت اطلاعات کامل از این همایش می توانند به پایگاه اینترنتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی به آدرس www.azaranrc.com مراجعه کنند .

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: شنبه 20 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

قطب شمال


نقشه راه صلح سبز براي نجات قطب شمال از حفاري‌هاي نفتي
  سازمان بين‌المللي صلح سبز براي نجات منطقه قطب شمال از پيامدهاي حفاري‌هاي نفتي در اين منطقه برنامه‌ريزي مي‌کند.

به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، صلح سبز در بيانيه جديدي تاکيد کرد که استفاده بيشتر از انرژي‌هاي جايگزين و خودروهاي سازگار با محيط زيست به حفاظت از منطقه قطب شمال و نواحي ديگري که در معرض آسيب‌هاي ناشي از اکتشافات نفتي هستند، کمک مي‌کند.

به گزارش خبرگزاري فرانسه، اين گروه بين‌المللي حامي محيط زيست يک «نقشه راه انرژي» با هدف کاهش 80 درصدي تقاضاي نفت در اين منطقه ارائه کرده است که بويژه روي سيستم حمل و نقل متمرکز مي‌شود و از جمله اهداف آن افزايش کارايي خودروهاي مصرف کننده انرژي و نيز استفاده گسترده‌تر از سيستم حمل و نقل الکتريکي است.

صلح سبز فراخوان داده است که براي اجراي اين نقشه راه، سرمايه‌گذاري جهاني 1/2 تريليون دلاري در طول سالانه در نيروگاه‌هاي جديد تا سال 2050 ميلادي مورد نياز است.

در اين بيانيه تاکيد شده است که مبلغ فوق حدود يک درصد GDP ‌سالانه جهاني است.

صلح سبز اين گزارش را در پايتخت آلمان و با همکاري شوراي اروپايي انرژي جايگزين و شوراي جهاني انرژي باد ارائه کرد.


 
کد خبر :7359   زمان مخابره: 10:42:3 - 18/3/1391
// www.iren.ir //
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

نمايشگاه

همزمان با آغاز هفته محييط زيست :
برپایی نمایشگاه دستاوردهای تشکل های زیست محیطی
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران همزمان با آغاز گرامیداشت هفته محیط زیست نمایشگاه ویژه تشکل های زیست محیطی مردم نهاد با حضور بیش از 30 تشکل فعال زیست محیطی استان تهران در محل پارک طبیعت پردیسان برگزار شد.

این نمایشگاه با حضور دکتر علی اشرفی پور مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران و معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست و جمعی از مسئولین ستادی و استانی افتتاح گردید. در

این نمایشگاه تشکل های زیست محیطی به ارائه عملکرد و دستاوردهای خود در طول دوران فعالیت پرداختند . همچنین دکتر شاعری قائم مقام ریاست سازمان نیز از نمایشگاه بازدید کرده و به ارائه

رهنمودهای لازم پرداختند.این نمایشگاه از روز 16 خرداد آغاز و تا روز پنجشنبه 18خرداد از ساعت 16:30 الی 20:30 آماده پذیرایی کلیه علاقمندان می باشد.


 // www.iren.ir //
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


 ساحل مروارید حسن رود انزلی  -

جشنواره ساخت و پرواز بادبادکهای کاغذی

به مناسبت هفته محیط زیست

جمعه

1391/03/19


نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

قابل توجه اونایی که زباله هاشونو بدون تفکر وارد طبیعت می کنند:

چند روز پیش ایمیلی به دستم رسید... جالب بود برام و البته تاثیرگذار. با عکس این لاکپشت. ببینید...

نوشته بود که لاکپشته وقتی بچه بوده وارد یک حلقه ی شناور در اقیانوس شده و نتونسته خودشو رها کنه و همونطوری رشد کرده. حالا از تواناییهایی که باید داشته باشه محرومه مثل قایم شدن توی لاکش و ...
شاید اونی که این حلقه رو یه روز توی آب انداخته پیش خودش چنین قصه ای رو تجسم نکرده. و ممکنه هزاران مورد مشابه در جهان وجود داشته باشه. وقتشه که به خودمون بیایم و از دیدن چنین صحنه هایی درس بگیریم و به فکر طبیعت و ساکنانش باشیم.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

مدیرکل بازرسی گیلان:
عملکرد منابع طبیعی گیلان نظارت می‌شود

خبرگزاری فارس: مدیرکل بازرسی گیلان از استقرار هیئت این بازرسی در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان برای نظارت بر نحوه عملکرد این دستگاه خبر داد.

به گزارش خبرگزاری فارس از رشت سید حمید حسینی صبح امروز در جریان استقرار هیئت بازرسی در اداره کل منابع طبیعی استان اظهار کرد: هیئت بازرسی تا 12 تیر امسال در اداره کل منابع طبیعی استان مستقر می‌شوند.

وی نظارت بر نحوه عملکرد و اجرای قوانین و بررسی برنامه‌ها و اقدام‌ها به منظور جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی ملی را از جمله اهداف استقرار هیئت بازرسی استان عنوان کرد.

http://gwgn.org/ منبع خبر

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

روز جهاني محيط زيست

پاسداشت روز جهانی محیط زیست در فرهنگسرای ابن سینا : سه شنبه شانزدهم اردیبهشت به مناسبت روز جهانی محیط زیست مراسمی در فرهنگسرای ابن سینا برگزار می شود.

این مراسم با همکاری مرکز اطلاعات همگانی سازمان ملل متحد، موسسه توسعه پایدار هرمد، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و کانون انسان پاک زمین پاک ساعت 16 روز سه شنبه در فرهنگسرای ابن سینا (قانون) واقع در شهرک قدس (غرب) ، بلوار خوردین ، ابتدای خیابان ایران زمین برگزار می شود.
سخنرانان:
جناب آقای دکتر شجاع الدین فرخی
جناب آقای مهندس محمد درویش کارشناس ارشد محیط زیست و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
قرائت پیام دبیر کل ملل متحد به مناسبت روز جهانی محیط زیست 2012 توسط جناب آقای مقدم سرپرست مرکز اطلاعات همگانی سازمان ملل متحد
اکران مستند تئوع زیستی با عنوان "سیاه کمان از نزدیکی نزدیکتر" به کارگردانی جناب آقای محمد حسن ابراهیمی
اکران مستند خنک کردن سیاره، سریع ترین و موثرترین راه حل
 


 www.iren.ir 
کد خبر :7343   زمان مخابره: 20:42:28 - 14/3/1391
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

طرح

بان کي مون به مناسبت روز جهاني محيط زيست:
جهان نيازمند آينده اي پايدارتر است
ايرن- دبيرکل سازمان ملل متحد در پيامي به مناسبت روز جهاني محيط زيست ( 5 ژوئن 2012 برابر با 16 خرداد 1391) دولت، بخش تجاري و تمامي اعضاي جوامع را ترغيب کرد تا گزينه هاي همه جانبه اي انتخاب کنند که ضامن آينده اي پايدار براي همگان باشد.

به گزارش مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران'بان کي مون' در اين پيام آورده است: درحالي که جهان آماده برگزاري کنفرانس ملل متحد درباره توسعه پايدار(ريو+ 20) مي شود، روزجهاني محيط زيست فرصتي است براي تاکيد برنياز به تغييرجهتي مثال زدني به سوي جهاني پايدارتر. موضوع امسال اين روز 'اقتصاد سبز:آيا شما هم در آن نقشي داريد؟' بر نياز به ايفاي نقش مستمرهر فرد در زمينه رد پاي انسان در زيست بوم سراسر مرزهاي کره ارض تاکيد دارد.
در پيام دبيرکل سازمان ملل متحد آمده است: در زمان حاضر جمعيت جهان به رقم هفت ميليارد نفر رسيده و ممکن است تا سال 2050 به بيش از 9 ميليارد نفر افزايش يابد. اين به معناي فشار بيشتر بر شهرهاي پر جمعيتي است که بيش از نيمي از مردم جهان هم اکنون در آن به سر مي برند و در عين حال هيچ منبع طبيعي مورد نياز براي تامين غذا، آب و انرژي افزايش پيدا نخواهد کرد.
وي در اين پيام تصريح کرده است، اين آمار به معناي اين است که مردم بيشتري به دنبال شغل آبرومند هستند.
همچنين در اين پيام آمده است: هم اکنون در سطح جهان، يک ميليارد و 300 ميليون نفر بيکارند يا شغل مناسبي ندارند و تقريبا نيم ميليارد نفر متقاضي بيشتر طي دهه آينده به بازار کار افزوده مي شود.
بان کي مون در اين پيام آورده است، پايداري، مشروط به ارائه فرصت براي همگان به وسيله ايجاد توازن در ابعاد اجتماعي، اقتصادي و زيست محيطي توسعه است. ما بايد اين طرز فکر را که مي گويند بين سلامت اقتصادي و محيط زيست تضاد وجود دارد نفي کنيم.
دبيرکل سازمان ملل متحد در اين پيام ادامه داده است: با سياست هاي هوشمند و سرمايه گذاري هاي صحيح، کشورها مي توانند ضمن حفاظت ازمحيط زيست خود، رشد اقتصادي ايجاد نمايند، شغل آبرومند به وجود آورند و پيشرفت اجتماعي را سرعت دهند.
وي در اين پيام تصريح کرده است: ( ريو+ 20) فرصتي براي تعميق تعهد جهاني نسبت به توسعه پايدار است. در کنفرانس ملل متحد درباره توسعه پايدار ما بايد به توفق برسيم که سنجش رشد و ثروت به وسيله توليد نا خالص محلي به تنهايي کافي نيست. ما بايد توافق کنيم که جهان نياز به يک سلسله اهداف توسعه پايدار دارد که بر پايه آرمان هاي توسعه هزاره بنا شوند. ما بايد پيشرفت را براساس بلوک هايي پايدار همچون انرژي، غذا، شهرها، اقيانوس ها، مشاغل و توانمندي سازي زنان ايجاد نماييم.
بان کي مون دراين پيام با بيان اينکه موضع پايداري در دستور کار سياست هاي عمومي کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه به گونه اي برجسته مطرح است افروده است: سازمان ملل متحد نيز براي حفظ محيط زيست و مديريت پايدار ادارات و فعاليت هاي خود تلاش مي نمايد و ما بايد در ريو مشارکت هاي مورد نياز براي انتقال جهان به مسير رشد و توسعه اي پايدارتر را مهيا نماييم.
دبيرکل سازمان ملل متحد در پايان اين پيام آورده است: در اين روز جهاني محيط زيست و پيش از برگزاري کنفرانس تاريخي ريو، اينجانب دولت ها، بخش تجاري و تمامي اعضاي جوامع را ترغيب مي کنم گزينه هاي همه جانبه اي انتخاب کنند که ضامن آينده اي پايدار باشد، يعني آينده اي که مي خواهيم.


انتهای خبر // www.iren.ir // ایرن
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

شکار

به گزارش اداره محيط زيست شهرستان دامغان محيط بانان يگان حفاظت محيط زيست اين شهرستان به همراه مأمورين کلانتري 17 ديباج در عمليات گشت مشترک در منطقه کلاريز ديباج با دو نفر متخلف که با يک دستگاه خودروي سمند قصد خروج از شکارگاه را داشتند برخورد و پس از متوقف نمودن آنها در بازرسي از خودرو يک قبضه سلاح گلوله زني و لاشه شکار يک رأس قوچ وحشي و مقاديري مهمات و کارد و ... کشف و ضبط کردند. متخلفين پس از دستگيري و تشکيل پرونده تحويل مراجع قضايي شهرستان و از آنجا روانه زندان شدند.
ضمناً متخلفين با سلاح گلوله زني مبادرت به شکار يک رأس قوچ وحشي در ارتفاعات منطقه کلاريز کرده بودند و قصد داشتند با استفاده از تاريکي شب از منطقه بگريزند که با هوشياري محيط بانان در ساعت 21:45 شب درمحل دستگيرشدند.
قوچ وحشي يکي از پستانداران وحشي و از راسته زوج سمان بوده و جزو گونه هاي جانوري حمايت و حفاظت شده محسوب مي شود و شکار آن در استان سمنان بويژه در فصل بهار و تابستان بطور کلي ممنوع و طبق قانون شکاروصيد،متحلف تا سه سال حبس يا جزاي نقدي تا18ميليون ريال محکوم خواهدشد.



کد خبر :7341   زمان مخابره: 19:42:49 - 14/3/1391
// www.iren.ir // ایرن
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

شکارچي


صدای شلیک تیر، شکارچی متخلف را به دام انداخت
  ماموران یگان حفاظت محیط زیست شاهرود در حین گشت و کنترل مناطق در محدوده شکار ممنوع تپال، با شنیدن صدای شلیک 3 تیر، متوجه حضور شکارچیان در منطقه شده و پس از ردزنی چند ساعته و تعقیب و گریز بی وقفه، موفق به دستگیری یک نفر شکارچی متخلف می‌شوند.

به گزارش سرویس «محیط زیست» ایسنا، از متخلف مذکور لاشه یک راس قوچ وحشی، یک قبضه سلاح، دوربین چشمی و تصویربرداری و سایر ادوات و آلات شکار کشف و ضبط شد .

همچنین می توان از گونه های مهم جانوری منطقه تپال می توان به قوچ و ‌میش ،‌کل و بز ، گرگ ، پلنگ ، شغال ، خوک ، خرگوش و تشی اشاره نمود و عمده پرندگان منطقه را گنجشک سانان ، کبک ، تیهو و کبوتر تشکیل می دهند.


 // www.iren.ir //

کد خبر :7329   زمان مخابره: 10:31:0 - 10/3/1391
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

بزمجه


پشت پرده سرگردانی حیوانات وحشی در تهران
بعد از رژه بچه شیرها در شهر و پرواز کرکس‌ها و دستگیری میمونی که در ایستگاه اتوبوس به انتظار نشسته بود این بار شاهد حضور بزمجه و روباه هستیم. هیچ دستگاهی تاکنون به مشکل رهاسازی این حیوانات در شهر توجه نکرده و توپ وظایف را در زمین یکدیگر پاسکاری می‌کنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، اصولاً‌ حیوانات وحشی نباید در سطح شهر تردد کنند و باید انها را در جنگل‌ها دید؛ اما به تازگی مد شده است که این حیوانات در خیایان‌های شهر رژه می‌روند و حتی برخی از آنها در ایستگاه اتوبوس دستگیر می‌شوند.

قبل از عید تعدادی بچه شیر در شهر رها شدند و در نهایت هم مشخص نشد که این حیوانات از کجا وارد شهر شدند. در آن زمان برخی اعلام کردند چون هوا سرد است و کمبود غذا وجود دارد آنها به سطح شهر برای تأمین آذوقه آمده اند.

ولی در حال حاضر که هوا گرم شده باز هم در سطح شهر شاهد حضور بزمجه و روباه هستیم که به راحتی در شهر رفت و آمد می‌کنند.

تهران دیگر به زیستگاه شیر، روباه، گرگ، میمون، بزمجه و کرکس تبدیل شده و چند روز دیگر شاید ببینم که دایناسورها که نسلشان منقرض شده در حال مانور در شهر هستند.

این حیوانات وحشی اصولاً در روز از دیدها پنهان می‌شوند و وقتی هوا تاریک می‌شود شروع به شب گردی در خیابان های شهر می‌کنند و در بسیاری از موارد باعث ترس شدید مردم شده است.

تاکنون مشخص نشده است کدام یک از حیوانات خطرناک هستند و به انسان آسیب می‌رسانند و ناقل بیماری هستند.

بچه سلطان های رها شده در شهر مدتی مسئولان را به جان هم انداخت به گونه‌ که دولتی ها معتقد بودند این اتفاق بحران است و باید مدیریت بحران شهر تهران وارد عمل شوند و مسئولان شهری اعلام می‌کردند اصلا ربطی به آنها ندارند.

عده‌ای اعلام می‌کردند که پلیس باید در این زمینه وارد عمل شود که پلیس این موضوع را رد کرد و در نهایت معلوم نشد وظیفه کدام نهاد است که به موضوع رها سازی حیوانات وحشی در سطح شهر نظارت کنند تا آنها اینقدر راحت در پایتخت تردد نکند.

تاکنون حیواناتی که در شهر رهاسازی شده اند به مردم آسیب وارد نکرده است ولی اگر یک روز حیوانی وارد شهر شده و به مردم آسیب وارد کنند، واقعا در آن زمان چه کسی پاسخگویی این موضوع خواهد بود آیا باز هم مسئولیت را در زمینه بین یکدیگر پاسکاری خواهند کرد.

خانه های در تهران است که در آن حیوانات عجیب غریب مثل گراز، گرگ، تمساح، مارهای سمی و غیره در آن نگهداری می شود و به قیمت‌های گزاف فروخته می‌شود. هیچ دستگاهی روی این موضوع نظارت نمی‌کنند و سکوت کرده اند.مسئولان مرتبط در این زمینه باید هر چه سریعتر فکری برای رفع این مشکل کنند.



کد خبر :7327   زمان مخابره: 10:34:0 - 10/3/1391
 // www.iren.ir //
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

اکوتوريسم1

به گزارش جام جم آنلاین:تحقیقات موسسه مشاور سفر که با استناد به آمارهای بین‌المللی انجام شده است، مشخص کرد تعداد توریست‌هایی که علاقمند به سفرهای دوستدار طبیعت با کمترین میزان فشار بر محیط زیست هستند، نسبت به سال قبل 71 درصد افزایش یافته‌است.
این تحقیقات همچنین روشن کرده است که 57 درصد از مسافران اعلام کرده‌اند که اغلب در تصمیم گیری‌های توریستی خود همانند انتخاب هتل، وسایل ترابری و یا منابع غذایی ، نکات و میزان فشارهای زیست محیطی را در نظر می‌گیرند و هتل ها و مراکز و یا وسایل دوستدار محیط زیست را ترجیح می‌دهند.
44 درصد از شرکت کنندگان نیز اعلام کرده‌اند که در خانه و سرزمین خود نسبت به نکات و مسائل زیست محیطی حساس‌تر و هوشیارتر هستند و در سفرها هوشیاری خود را به نکات حامی محیط زیست تا حدی از دست می‌دهند.
47 درصد از پاسخ دهندگان شرکت کننده دراین پژوهش نیز گفته‌اند که چه در خانه و سرزمین خود و چه در سفرها به یکسان نسبت به رعایت نکات مربوط به حمایت از محیط زیست حساس و دقیق هستند. طبق همین بررسی‌ها مسافران و توریست‌های حامی محیط زیست ازنظر حساسیت و دقت بیشتر به نکات مهم در رعایت مسائل زیست محیطی به سه گروه یا زمینه اصلی تقسیم می شوند‌.
"جینی راشمور" مدیر سفر مسئولیت پذیر در موسسه مشاور سفر با اشاره به نتایج بدست آمده دراین تحقیقات می‌گوید:«اقدامات حامی طبیعت و دوستدار محیط زیست به گونه فزاینده‌ای به یک اولویت مهم در تجارت و کسب و کار اقامتگاهی و صنعت هتلداری مبدل شده‌است. از این رو فعالان این صنعت بیش از پیش به تلاش‌های خود برای کاهش عوارض منفی خود بر طبیعت می‌افزایند.»
وی می افزاید"«تحقیقات ما نشان می‌دهد که مسافران موسسه مشاور سفر به اقدامات حامی طبیعت در سفرهای خود بسیار علاقمند هستند اما درعین حال بشدت تشنه‌ی دریافت اطلاعات معتبرهستند. به‌ویژه کسب اطلاعات کافی درباره طرح‌های زیست محیطی و کسب اطمینان از این که آیا سیاست‌های ادعا شده حقیقتا و درعمل به اجرا درمی‌آید یا خیر، برای این گردشگران اهمیت بسیار دارد.


 
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

اورامانات

دلايل عدم توسعه اکوتوريسم در کشور
طبيعت ايران جاذبه دارد، کمپينگ ندارد
«اورامانات» نمونه‌اي از ظرفيت جذب طبيعت‌گردان خارجي به ايران است. چنين مناطقي در کشور کم نيست اما بهره‌برداري،‌ مستلزم آن است که امکاناتي متناسب با طبيعت‌گردي مانند کمپ مهيا شود. همچنين مسيرهاي طراحي شده،‌ در نمايشگاه‌هاي گردشگري معرفي شود.

به گزارش خبرگزاري ميراث فرهنگي، کردستان، با طبيعت بکر و زيبا از يک سو و سبک و روش سنتي زندگي مردم و مهمان‌نوازي آنها از سوي ديگر يکي از مناطقي است که توان زيادي در جذب گردشگر داخلي و خارجي دارد. برخي مناطق اين استان در ميان گردشگران داخلي معرفي شده و در تورها جا دارند اما براي گردشگران خارجي کردستان کمتر در تورها ديده مي‌شود.
در اين ميان از روستاهاي استان کردستان که هر يک حکم جاذبه‌ گردشگري دارند نبايد غافل ماند. زيرا در اين روستاها مي‌توان پيوند زيبايي از طبيعت بکر،‌ معماري متناسب با آن و روش زندگي هماهنگ با اين شرايط را به خوبي ديد. «اورامانات» يکي از اين روستاها است که چندي پيش نيز ميزبان همايش اکوتوريسم و کوهستان بود.
«سيروس اعتمادي»، عضو هيئت مديره جامعه تورگردانان که در اين همايش شرکت داشت، معتقد است: «اين ناحيه بسيار ديدني است و در شرايطي که مشتري‌هاي فرهنگي ما کاهش يافته،‌ لازم است روي طبيعت کشور سرمايه‌گذاري شود.»
اعتمادي افزود: «مي‌توان 2 تا 3 شب اقامت برنامه‌ريزي کرد و به مسافر براي گشت وقت آزاد داد.»
بايد آنها که ايران را گشته‌اند،‌ مناطقي از اين دست را معرفي کنند تا بتوان يک برنامه 14 روزه طبيعت‌گردي براي مسافر خارجي در نظر گرفت.

وي گفت: «در اين سفر به جايي به نام "کُوار" رفتم که حکم ييلاق دارد،‌ يعني مردم اورامانات تابستان را آنجا سپري مي‌کنند و زمستان را در اورامانات هستند. البته مردم اين منطقه عشاير نيستند ولي ييلاق و قشلاق مي‌کنند. کوار با پاي پياده حدود 2 تا 3 ساعت و با ماشين حدود 45 دقيقه از اورامانات فاصله دارد. کوار جايي بسيار زيباست که محل نگهداري حيوانات اهلي گاو،‌ گوسفند و بز است. در نتيجه گردشگر مي‌تواند با سبک زندگي مردم اين منطقه آشنا شود.»
عضو هيئت مديره جامعه تورگردانان درباره جاي گرفتن اورامانات در يک تور گفت: «بهترين راه شناساندن منطقه،‌ دعوت از آژانس‌داران و خبرنگاران خارجي است چون مردم به اين گروه بيشتر اطمينان مي‌کنند. اين کاري است که از عهده بخش خصوصي برنمي‌آيد و لازم است بخش دولتي اقدام کند.»
سيروس اعتمادي در پاسخ به خبرگزاري CHN درباره امکان معرفي در نمايشگاه‌هاي گردشگري گفت: «تا زماني که بتوان سفري ويژه‌ي معرفي تورهاي طبيعت‌گردي برنامه‌ريزي کرد،‌ لازم است بخش عمده‌اي از نمايشگاه‌ها را به معرفي تورهاي طبيعت‌گردي اختصاص پيدا کند. راهنما و بروشور داد و عکس و فيلم نمايش داد.»
وي ادامه داد: «علاوه بر اورامانات،‌ منطقه چلگرد در چهارمحال و بختياري نيز ظرفيت طبيعت‌گردي براي گردشگر خارجي دارد. در اين منطقه عشاير واقعي زندگي مي‌کنند و يک برنامه 3 تا 4 روزه پياده‌روي جواب مي‌دهد.»
عضو هيئت مديره جامعه تورگردانان معتقد است: «بايد آن‌ها که ايران را گشته‌اند،‌ مناطقي از اين دست را معرفي کنند تا بتوان يک برنامه 14 روزه طبيعت‌گردي براي مسافر خارجي در نظر گرفت.»
وي از مشکلات طبيعت‌گردي گفت: «براي عمومي شدن طبيعت‌گردي کمپينگ لازم است،‌ در حالي که در ايران امکانات کمپ نداريم.»
اعتمادي توضيح داد: «گردشگران ماشين‌هاي مسافرتي مي‌خرند که بسياري از امکانات را دارد. اين گروه در هر مقصدي،‌ در مکان‌هاي مخصوص کمپ اقامت مي‌کنند که ضمن داشتن سرويس بهداشتي و حمام،‌ امنيت نيز برقرار است.»
وي افزود: «گردشگري که با چنين ماشيني به ايران مي‌آيد،‌ مکاني براي ماندن ندارد و معمولاً ماشين بزرگ خود را بيرون شهر مي‌گذارند و با ماشين توريستي به شهر مي‌آيند. در حال حاضر فقط آرامگاه امام (ره) پذيراي اين گروه از گردشگران‌ است که مسئولان آن نيز خيلي با مسافران مهربان بوده و به آنها مي‌رسند.»
اعتماي پيشنهاد داد: «بايد نگاهي به الگوهاي موجود در دنيا داشته باشيم و کمپ‌هايي متناسب با شرايط کشور ايجاد کرد.»
عضو هيئت مديره جامعه تورگردانان خاطرنشان ساخت: «گزارش آنها که با ماشين سفر مي‌کنند،‌ بهترين تبليغ خواهد بود. و بايد در نظر گرفت اين افراد دوست و رفيق زياد دارند و معمولاً‌ عضو انجمن‌ يا باشگاه‌هاي طبيعت‌گردي هستند. در اين صورت ايران به يک مقصد عمومي تبديل مي‌شود.»


انتهای خبر // www.iren.ir // ایرن
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


Specialized Tourism, Environment Committee for Children
TEHRAN (IREN) – An specialized committee for children tourism and making them familiar with the subject came to exist as a branch of Physical Education Organization, according to Iren (Iran Non-Government Environment News Agency).

 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

آخاني

وقتي دکتر آخاني عصباني مي شود!
کجای دنیا تالاب را لایروبی می کنند؟
  دکتر حسین آخانی استاد دانشگاه و کارشناس نامدار محیط زیست و منابع طبیعی ایران را به ملایمت و نرمخویی میشناسیم. اما ماجرای فراخوان برای لایروبی تالاب گاوخونی ایشان را هم بسیار عصبانی کرده است.

دکتر آخانی در پانوشتی که برای خبر ایرن در همین باره نوشته اند، برآشفتگی خود را اینگونه بازتاب داده اند:
"باز هم بودجه ریزگرد کیسه ای شد برای مشتی حرام خوار و شارلاتان تا بخواهند تالاب را لایروبی کنند!! در کجای دنیا یک تالاب طبیعی را لایروبی می کنند. اگر دست به بستر تالاب زده شود و رسوبات آن جابجا شوند مفهوم تالاب از دست می رود. مگر تالاب حوض و استخر است که لایروبی شود. این چهار میلیارد تومان را به وزارت نیرو بدهند 4 میلیارد آب بخرند و در زاینده رود رها کنند. آب خودش بلد است چکار کند، کجا برود و کدام نیاز را برآورده کند. خاک عالم بر سر اینهمه نادانی و حماقت و جهالت که دست از سر محیط زیست ما بر نمی دارد."



کد خبر :7353   زمان مخابره: 14:54:52 - 16/3/1391
// www.iren.ir //
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

درياچه بختگان 1

آخرين وضعيت تالاب‌هاي قرمز ايران:
حيات با بختگان يار نيست؛ فلامينگوها رفتند
جنگل‌هاي دور و نزديک، درختان درهم فشرده انجير ديم و کشتزارهايي تو در تو، هواي مطبوع و دلنشين صبح‌گاهي، سايه پرندگان سرخ‌بال و انواع مختلف پرندگان مهاجري که خستگي مهاجرت از سيبري و دورترين نقاط شمال تا بختگان را در سايه‌سار زيباي ساحل جزاير درياچه از تن به‌در کرده و بال به سينه آسمان گشوده‌اند؛ هم اينک همه اينها جز خاطره‌اي مانده بر ذهن مردمان شرق فارس نيست.

بختگان بزرگ، ديگر ردي سفيد برجا مانده بر زمين است که بچه‌هاي هفت ساله، خاطره‌اي از آن در ياد ندارند، بختگان زيبا، حالا خاکي است، لب شور و تلخ که حتي بذر را به‌دل نمي‌گيرد، خاکي که بوي مهاجرت مي‌دهد، بوي ويراني، بوي بادي که ذرات معلق نمک برجا مانده از درياچه خاطرات را در هوا معلق کرده و بر برگ و بار ديگر گياهان مي‌نشاند و خاکستري مي‌شود تا از منطقه‌اي که روزي آباد بود، زميني لم‌يزرع برجا گذارد.

روزگاري اينجا بخت با حيات يار بود، از حيات وحش گرفته تا درختان و گياهان و انسان؛ اما اکنون، نمک بر بخت زخم‌خورده همه پاشيده شده، نمکي که مهاجران سيبري را به سمتي ديگر کشانده و درختان و درخت‌چه‌ها را از دوري يار سرافکنده کرده و مردمان را به سوي شهرها رهسپار کرده است.

به گزارش ايسنا، بختگان و ساحل طولاني چهارمين درياچه بزرگ ايران، اکنون نه پناگاه وحش است و نه کشتزار، نه ماواي آدم‌ها براي آنکه لختي تن از سختي زندگي بياسايند و نه محلي براي تجديد نسل پرندگان مهاجر؛ امروز بختگان، شوربخت از نامرادي‌هايي که انسان در حقش روا داشت، چشم به آسمان و لطف خدا دوخته تا شايد باران، تن خشکيده‌اش را بشويد و آبي کند.


ساعت به 9 صبح نرسيده بود که اولين روستاي حاشيه بختگان از سمت شهرستان‌هاي "ني‌ريز" و "استهبان" را گشتي زديم، روستاهايي که مردمانش ديگر اميدي برايشان باقي نمانده که دل به آن بسته و سحرگاهان از خواب بيدار شوند، پلک‌هاي روستاها، از خواب بيش از حد پف کرده و گرد رخوت بر در و ديوارها نشسته است.

نزديک‌ترين روستاها، بيشترين آسيب را از خشکي ديده‌اند، موتور‌هاي برقي و گازوييلي چاه، ديگر حتي نم هم بالا نمي‌کشند، چه رسد به آب؛ اغلب اطاق‌هاي ساخته شده به‌عنوان موتورخانه، خراب شده و ديوارها فروريخته و مدت‌ها از آخرين استارتي که خورده‌اند، مي‌گذرد!

چاه‌هايي دورتر که هنوز ساعتي در روز آبي از دل زمين بالا مي‌کشد هم، شوري سنگين آبي که بالا مي‌آورند، لب‌هايشان را مي‌سوزاند، آبي که از شوري زياد تلخ شده و حتي به‌کار کشت هم نمي‌خورد.


"سهل‌آباد" بيشترين ميزان آسيب را ديده، سهل آبادي که روزگاري بزرگترين روستاي حاشيه بختگان به‌شمار مي‌رفت، حالا آنقدر خسته است که مردمانش حوصله حرف زدن هم ندارند، تلخ نگاهت مي‌کنند، به چشم غريبه‌اي که جز آمدن و ديدن و رفتن، کار ديگري ندارد، غريبه‌اي که مانند صدها غريبه ديگر در نهايت، سري از تاسف تکان مي‌دهد و بعد از دقايقي گرما و گرد و غبار نمک، خسته‌اش کرده، براي هميشه از آن نقطه دورش مي‌کند. روستايياني که مدت‌هاست فراموش شدن را قبول کرده‌اند و هيچ چاره‌اي جز مهاجرت براي نجات زندگي جوانانشان، براي خود نيافته‌اند.


روستاي "محمد‌آباد" اما اگرچه آسيب‌هاي زيادي را متحمل شده، اما هنوز هم از ميان 1300 ساکني که برايش مانده، مردماني هستند که حوصله حرف زدن دارند، کشاورزاني گشاده‌رو و متبسم، که با وجود تلخي و نگراني عميقي که بر چهره‌هايشان خط و رد انداخته، حرف‌هايي براي گفتن دارند.

يکي از کشاورزان محمد‌آباد، مي‌گويد: اي واي بر بختگاني که خشک شد، ديگر کو بختکان، بخت ما هم با بختگان خشکيد! حالا کسي ديگر سراغ روستاهاي بختگان را نمي‌گيرد.


"حسين محمدي" افزود: سخت زندگي مي‌کنيم، خيلي‌هايمان از اينجا رفته‌اند، آنها هم که مانده‌اند حالا ته‌مانده اميدشان را جمع و جور کرده‌اند و هر روز يک چشم به کف ترشيده بختگان دارند و يک چشم به آسمان که شايد ببارد.

اين کشاورز گفت: امسال هم باران آمد، اما کسي با اسب نيامد تا خبر شادي‌آوري از بختگان برايمان داشته باشد، باران به‌حدي بود که لب‌هاي بختگان را خيس کند و دلش را بسوزاند! آنقدر نبود که به قلبش نفوذ کرده و دوباره به کارش بيندازد.

او گفت: حالا روستا پر از بچه‌ها و مسن‌ترها هست، آنها که جوان و ميان‌سال هستند، براي کار و کسب درآمد راهي شهرها شده‌اند، اين کشت و کشاورزي‌ هم معلوم نيست با وضع موجود آب، چقدر ديگر دوام داشته باشد.

اما خوب که گوش مي‌کردي، الحمدلله مدام از زبانش شنيده مي‌شد، از ميان لب‌هاي چروکيده‌اش، کلماتي که از دل بر مي‌آمد و بر دل مي‌نشست.


عضو شوراي اسلامي روستا هم حرف‌هايي داشت، حرف‌هاي يک معلم بازنشسته که عمري را با بختگان گذرانده بود و حالا خوب مي‌دانست که چه بر سر درياچه‌‌اي که همه آبادي روستاي آنان و روستاهاي اطراف بود، آمده است، بختگاني که با خشکي‌اش، حيات همه منطقه را به پرتگاه نابودي کشانده است، حياتي که آخرين نفس‌هايش را با زحمت دم و بازدم مي‌کند.

علي محمدي گفت: اين مردم اگر چه لبخند مي‌زنند اما دل‌شان خون است، خسته هستند، پاي انقلابشان، پاي نظامشان، پاي امام‌شان، محکم ايستاده‌اند، اما دلشان شکسته، احساس غربت مي‌کنند، احساس تنهايي.

او ادامه داد: روزگاري در اين ايام صداي پرنده‌ها بود و نفس‌هاي آميخته با رطوبت حيات بخش بختگان، رطوبتي که گياه و حيوان و انسان از آن زندگي مي‌گرفتند و شادابي اما حالا هوا گرم است، خشک، با گرد و غباري که چشم و گلو را مي‌سوزاند و بهانه‌اي به خيلي از چشم‌ها مي‌دهد که قطره اشکي بر ماتم بختگان به گونه سرازير کنند.


محمدي گفت: خشکي بختگان يعني پايان حيات، يعني نقطه آخر بر سطر زندگي روستاها، کشاورزان، دامداران و همه جانداراني که خداوند از اين آب، برايشان حدي مقرر کرده بود.

عضو شوراي اسلامي روستاي محمد‌آباد ادامه داد: روزهايي را ما به‌ياد داريم که قد گياهان پنبه در کشت‌زارهايمان بلندتر از قد متوسط اهالي بود، گم مي‌شديم در سفيدي پنبه‌زارهايمان، اما امروز پنبه‌ها با زحمت از خاک سر بيرون مي‌آورند، با زحمت به قد زانوي پيرمردان روستا مي‌رسند.

اين تمام توصيف او از بختگان و روزگاري که بر آنها گذشته، نيست، "محمدي"، گلايه‌ها دارد، بغضي فروخورده است، بغضي که با زحمت در گلو نگاه داشته تا مبادا ميهمانانش با شکستن آن آزرده شوند.


اما بغض را مي‌شود در کلمه، کلمه جملات اين دبير بازنشسته ادبيات، خواند، وقتي از پوره‌هاي ريز نمک مي‌گويد که با اندک نسيمي از سينه بختگان خشک شده برخاسته و بر برگ و بار درختان و کشت‌هاي منطقه مي‌نشيند، بغض او با بغض بختگان گره مي‌خورد و سينه شنونده را به هم مي‌فشارد.


"محمدي" با دست، کوه‌هاي آن سمت را نشان مي‌دهد، جايي که در نزديکي سهل‌آباد، جزيره‌اي از جزاير سه‌گانه ميان بختگان بود و حالا فقط سرابي از آن برجا مانده، کوه‌هايي که در آن ساعت از روز، ارغواني رنگ شده‌ است و پژمرده!


او همراه با دستي که پهنه بختگان را نشان‌مان مي‌دهد، مي‌گويد: روزگاري اينجا تا چشم کار مي‌کرد آب بود اما هم‌اينکه بشر به ترکيب طبيعت دست زد، بي آنکه خوب به عاقبت کارش انديشه کرده باشد، نظم کار برهم خورد؛ از وقتي که مسير شريان‌هاي حياتي بختگان يک به‌يک بسته شد، خشک شدن درياچه را در پيشاني و عاقبتش نوشتيم و آنها که پيرتر و عاقل‌تر بودند اين هشدار را دادند و خيلي‌ها نشنيدند، يا شايد نخواستند که بشنوند و بخل آسمان هم در اين سال‌ها مزيدي بر علت شد تا امروز بر بخت خفته بختگان، مرثيه بخوانيم، مرثيه‌اي که تمامي ندارد.

محمدي مي‌گويد: دل کندن از وطن خيلي سخت است، اينجا زماني همه چيزش حيات و زندگي ما بوده و حالا در روزگار سختي، در روزگاري که خشکي به بختش افتاده، نمي‌توانيم تنهايش بگذاريم که از انصاف به‌دور است.


اين عضو شوراي محمد‌آباد، حرف دل مردم اين منطقه را هم مي‌زند، آنجايي که در مقام مقايسه بر مي‌آيد و مي‌گويد: حتما شما هم تلاش مسوولان اروميه را براي نجات درياچه‌شان شنيديد و ديديد، تلاشي که مسوولان فارس نکردند، تلاشي که از هم‌دلي بود و اينجا هرچه صبوري کرديم نشاني از آن نديديم.

محمدي ادامه مي‌دهد: سال‌هاست که فقط حرف مي‌زنند، اگرچه در اين سال‌ها حتي يک مسوول هم به اين روستا نيامد، از احوال مردمانش نپرسيد، اما دل‌خوش بوديم که حرف‌ها را مي‌شنويم و در جلسات براي بختگان دل‌مي‌سوزانند.


او گفت: سد "درودزن" کم بود، "ملاصدرا" و "سيوند" را هم بر سر راه شريان حياتي بختگان بنا کردند، مسيل را بستند تا بختگان چشمش به آسمان باشد، از آنسو، مردمان ساکن اطراف بختگان هم بي‌هيچ آينده نگري، دل زمين را سوراخ، سوراخ کردند و چاه‌هاي نيمه عميق و عميق حفر کردند و آب‌را از دل خاک بيرون کشيدند و خوشحالي کردند که آبي هست براي کشت‌زارهاي آبادشان، دريغ که هرچه هشدار داديم، موم در گوش‌هايشان بود و نشنيدند.


اين معلم کهنه‌کار اضافه مي‌کند: چاه‌ها برقي شد تا آب بيشتري بيرون بکشند و هر کس که چشم بر معرفت دل و حق ديگران بست، چاهي هم بدون مجوز حفر کرد و هيچ کس نيامد کسي را مواخذه کند، تا لب‌هاي بختگان شور شد، بازهم هشدار داديم و نشنيدند، آسمان بخلش گرفت، از اين همه بدي که ما در حق خودمان روا داشتيم، چشم برهم گذاشت تا مدتي بگذرد شايد متنبه شويم و ... حالا دلمان گرفته، حالا فهميده‌ايم که بد کرديم به خودمان به حيات بختگان، به آيندگان، به فرزندانمان.

محمدي گفت: ما حق پرندگاني را که آن همه راه از سيبري به اينجا مي‌آمدند، حيواناتي که غريزه به اين نقطه مي‌کشاندشان، حق درختان و طبيعت، حقي که خدا براي غيرانسان روا داشته بود را ناديده گرفتيم و حق خود پنداشتيم.

به گزارش ايسنا، اينجا که ايستاده‌ايم روزگاري آب بود؛ اينجا روزگاري تا زانو شايد هم تا کمر، در آب فرو مي‌رفتي، اين درختچه‌ها تا پيشاني، تن به‌‌آب مي‌دادند و اين زمين، حس زندگي در رگ‌هايش جاري بود.


لب‌هاي اين درياچه را ببين، گونه‌ها و اندامش را، چگونه پوست انداخته زير آفتاب گرمي که ديگر رطوبتي براي کاستن از حرارتش در فضا پراکنده نيست!

اينجا بختگان است، درياچه‌اي که روزگاري چهارمين درياچه بزرگ ايران بود، پناه‌گاه حيات وحش، آرامش‌گاهي براي سرخ‌بال‌ها، براي پرندگان مهاجر، براي پرندگاني که در ميانشان صدها گونه نادر هم يافت مي‌شد، پرندگاني که پروازشان از دور، لبخند را بر لب‌هاي هر رهگذري مي‌نشاند.

اينجا بختگان است، درياچه‌اي که يک‌سمت آن به "خرامه" در 50 کيلومتري شيراز و سمت ديگرش به 12 کيلومتري ني‌ريز در 200 کيلومتري شرق شيراز، مي‌رسد، درياچه‌اي که وسيع بود، سفره‌اي پر از نعمت، درياچه‌اي که طي چندسال، عمر چندهزارساله‌اش را به نقطه انتها رسانديم و حالا حتي براي خواندن مرثيه کنارش جمع نمي‌شويم.

اينجا بختگان است، درياچه‌اي که مي‌توان حيات را دوباره به آن بخشيد، مي‌توان لب‌هايش را شفا داد، تن پوسته پوسته شده‌اش را التيام بخشيد، مي‌توان برايش کاري کرد، اگر همت کنيم، اگر دست‌به دست هم بدهيم، مي‌توان باقي‌مانده حيات وحش منطقه را از نابودي کامل نجات دهيم.

اينجا بختگان است، باور کنيم که مردمان اين سامان آرام آرام، خانه و کاشانه را رها کرده به سمت آبادي‌هاي ديگر کوچ مي‌کنند قبل از آنکه رگ حياتشان همانند اين درياچه، خشک شود، باور کنيم ظلمي که در حق آن کرده‌ايم و به‌دنبال جبران آن باشيم، جاي آنکه در پي يافتن مقصر و تقصيرها، خاطرات را واکاوي کرده و لابه‌لاي گذشته، کاوش کنيم.

اينجا بختگان است، شرق استان فارس، پناه‌گاه حيات وحش، سطري که نقطه پايان براي آن نمي‌توان و نبايد گذاشت...


کنار "فامور" هم که مي‌رويم همين قصه تکرار لب‌ها و ذهنمان مي‌شود، قصه خشکي، قصه کساني‌که نه‌تنها برتن خسته و خشکيده اين درياچه آب‌شيرين مرهمي نگذاشتند و ترک‌هايش را التيام نبخشيدند بلکه لودر و بلدوزر به جانش انداختند تا راهي احداث کنند! راهي که از ميان دل پريشان مي‌خواست بگذرد.

سال قبل هم نوشتيم، سال‌قبل از "فامور" گفتيم که انگار مي‌دانست چه پريشاني‌ها در طالع دارد که نام پريشان را همه‌گيرتر کرد تا فامور، از درياچه‌اي که از نظر کارشناسان بسيار با اهميت‌تر از درياچه اروميه و بسياري از درياچه‌هاي کشور بود.

سال قبل از گفته‌هاي "قاسم ديانت" که بارها و بارها در مقام مسوول حفاظت محيط‌زيست فارس، استمداد طلبيد و دست ياري دراز کرد به سمت ديگران اما کسي دستش را نفشرد.

سال قبل از گفته‌هاي "مظفر مختاري" گفتيم، از اينکه بعد از چهارسال رييس شوراي اسلامي استان پا جاي پاي نمايندگان مردم استان در مجلس گذاشته و برسر مسوولان فرياد زده که آهاي بداد برسيد همه درياچه‌هاي اين استان چهار اقليم خشکيد، اما آنقدر که براي اروميه و درياچه اروميه، براي زاينده رود و گاوخوني، مرثيه‌ها درکشور خواندند و يار جمع کردند، هيچ کدام از مسوولان فارس حرکتي به‌خود ندادند.

سال قبل، ايام مهر ماه بر ذهن‌ها چنگ کشيديم، مرثيه‌اي بر پريشان و بختگان خوانديم و اشکي بر مرک "کافتر" و "ارژن" و "طشک" و همه درياچه‌هاي زيباي فارس ريختيم اما در تنهايي صدايمان پژواک شد و به‌گوش خودمان خزيد.

امروز بار ديگر در روزهايي که مجلس نهم قدم براي حرکت برمي‌دارد، يار مي‌طلبيم، ياري که بيايد و قدمي براي پايان بخشيدن به شوربختي‌هاي شيرين‌ترين درياچه کشور و نادر‌ترين زيست‌گاه آبي حيات وحش ايران بردارد.

امروز با اين اميد گزارشي از فامور و بختگان مهيا کرده‌ايم که شايد نمايندگان کازرون و ني‌ريز و اقليد و خرامه و شيراز و ديگر نقاط فارس به‌خود نهيبي بزنند و دستي بجنبانند و کاري بکنند.



به گزارش ايسنا، باور کنيم که بيش از هشت سال است چوب سوء مديريت بر تن درياچه‌هاي فارس ردي از درد انداخته، تصميمات بدون دورانديشي با خست آسمان و خشکي اقليم درهم آميخته تا سرنوشتي براي زيباترين گردشگاه‌هاي طبيعي و تاريخي فارس رقم بخورد که حتي در خواب هم نمي‌ديديم.


امروز تاريخچه‌ها را ورق مي‌زنم که به عادت گزارشگري، پيشينه‌اي براي بختگان و فامور(پريشان) بنويسم اما آنقدر از موقعيت اين دو درياچه و ديگر درياچه‌هاي فارس نوشته‌ايم که نيازي به گفتن دوباره نيست، گفتن از کنوانسيون رامسر، گفتن از اين که هر دوي اين درياچه‌ها جزو محيط‌هاي ثبت و حفاظت‌شده محسوب مي‌شدند.

گفتن از اين‌که کارشناسان پيش از اينها براساس اسناد و مدارک بارها و بارها هشدار داده بودند که اگر فلان سد را بسازيد، اگر فلان کارخانه را احداث کنيد، اگر فلان قدم را برداريد و آن يک قدم ديگر را برنداريد، اين درياچه‌ها خشک مي‌شوند، نابود مي‌شوند اما آنهايي را که خواب هستند مي‌توان بيدار کرد ولي کساني که خود را به‌خواب زده‌اند هيچ کس قادر نيست بيدار کند.

حالا هرچه چشم به افق مي‌دوزيم ديگر از "فلامينگوها"، "کبوتران دريايي"، "درناها"، "مرغان آبي" و "ماهي‌خوار" و ده‌ها نوع پرنده ديگر که همه ساله طراوت و شادابي را به فارس مي‌آوردند، خبري نيست، در افق جز گرد و غبار نمک هيچ اميدي ديده نمي‌شود.

شايد حافظه مسوولان ياري نکند اما حافظه آرشيوها کمک خواهد کرد، طي سه‌سال گذشته هشدارهاي جدي از طرف مسوولان و مردم، منتشر شده است، بارها هشدار داده‌ايم که فاجعه‌اي بزرگ در راه است و امسال آخرين هشدار خواهد بود، اگر به‌زودي گامي درست و بنيادين براي "فامور" و "بختگان" و "طشک" برداشته نشود، شهرهاي بزرگ فارس شاهد مهاجراني خواهند بود که گرد نمک بر سر و روي آنان و زندگيشان، نشاني خانه‌هاي قبلي‌شان را مي‌دهد!

اگر مسوولان هشدارها را جدي نگيرند بخش اعظمي از کشاورزي در منطقه شرق و جنوب فارس براي هميشه نابود مي‌شود. اگر راهکاري اساسي نينديشند، ديگر بايد به‌دنبال شغل براي کشاورزان مهاجر و خانواده‌هاي آنان در شهرها باشند.

بارها کارشناسان و مسوولان در فارس از علت‌هاي انساني خشکيدن تالاب‌ها و درياچه‌ها گفته‌اند؛ تبديل چند ده هزار هکتار از اراضي مجاور به زمين‌هاي کشاورزي، از بين رفتن پوشش گياهي درياچه به واسطه زهکشي، تغيير خصوصيات فيزيکي و شيميايي آب درياچه، اجراي پروژه‌هاي مختلف ذخيره‌سازي و انحراف آب همانند پروژه سد "درودزن" در دهه 1350، احداث سد سيوند از آغاز سال 1371 و اخذ تصميم درباره ساخت سد ملاصدرا در سال 1377 تنها بخشي از عوامل نابودي درياچه بختگان است.

عواملي مانند پروژه آبياري گسترده اراضي بالادست رودخانه "کر" که منجر به کاهش شديد دبي آب ورودي به پارک ملي و خشک شدن کامل ورودي آب به درياچه شده است، وجود معادن سنگ چيني در ضلع شرقي پناهگاه حيات وحش، چراي حدود 60 هزار راس دام که 40 هزار راس آنها مازاد به حساب مي‌آيند، احداث چند رشته زهکش به طول تقريبي 70 کيلومتر در اراضي تالابي دشت کربال و تبديل آن به اراضي کشاورزي که منجر به ايجاد اختلالاتي در وضعيت هر دو درياچه شده است و جمع‌آوري و ورود پساب‌هاي صنعتي و کشاورزي شهري از طريق دو جريان "کر" و "سيوند" و زهکشي و واگذاري بيش از حد اراضي ملي ضلع جنوبي براي توسعه امور کشاورزي و ده‌ها مورد ديگر، همگي دست به دست هم داده‌‌اند که اين درياچه‌ها را خشک کنند و از آن طرف هم انگار مسوولان گوش‌هايشان را گرفته‌اند.

انگار خود را به‌خواب زده‌اند که باز هم در نزديکي‌هاي درياچه بختگان، آبادي‌هايي را مي‌بينيم که هر يک از بيست خانوار ساکن در آن در حياط و مزارعشان، دو يا سه حلقه چاه حفر کرده‌اند و آب را تا دلتان بخواهد از دل زمين بالا مي‌کشند، آبي که مي‌تواند بستري براي نجاب "بختگان" و "فامور" و "کمجان" و "طشک" باشد.

به گزارش ايسنا، باور کنيد که اين‌روزها، ما حق حيات را از پرندگان و چرندگان گرفته‌ايم، حق آب و حياتي که خداوند به آنان عطا فرموده بود، خودخواهي و بي‌تدبيري ما انسان‌ها، از آنان ستانده و اگر چاره نکنيم، حيات روستاهاي اطراف اين درياچه‌ها هم به سرنوشت پرندگان مهاجري تبديل خواهد شد که ديگر به اين سامان پر نکشيدند.

يکي از اهالي روستاي سهل‌آباد به ايسنا گفت: اگر من از وجود چاه‌ها در لايه خرمي اطلاع‌دارم، پس اطمينان داشته باشيد که حداقل کارشناسان جهادکشاورزي و سازمان آب و ديگران هم مي‌دانند، بايد آستين همت را بالا بزنند و جلوي هرچه بي‌قانوني است بگيرند.

اين مرد که خانواده‌اش دو سالي است به ني‌ريز مهاجرت کرده‌اند، ادامه داد: هنوز هم مي‌توان براي نجات اين درياچه‌ها راهکاري انديشيد، بايد همه دست به دست هم بدهيم و به‌جاي جلسه‌هاي بي‌نتيجه، به ميدان عمل قدم بگذاريم.

هنوز براي يافتن راه نجات، فرصت هست؛ اگرچه ممکن است راه طولاني باشد و ناهموار، اما نجات بختگان و فامور و طشک و کافتر و ارژن، به معناي نجات زندگي در اقصي‌نقاط استاني است که چهار اقليم آن هم با خشکيدن درياچه‌هايش با خطر مواجه شده است.

به گزارش ايسنا، بر اساس اعلام کنوانسيون رامسر(کنوانسيون جهاني حفاظت از تالاب‌ها)، تالابهاي ذکر شده در اين گزارش در فهرست تالاب‌هاي در معرض تغييرات شديد اکولوژيکي(مونتروليست) قرار گرفته‌اند.


// www.iren.ir //
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

 

Hi MY FRIEND:"> blushing:"> blushing:"> blushing:"> blushing
HAPPY ENVIRONMENT DAY
<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P
party<:-P party<:-P party
<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party<:-P party
World Environment Day (WED) is celebrated every year on 5th June to raise global awareness of the need to take positive environmental action. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: چهار شنبه 17 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

دکتر نوری در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه سیستان و بلوچستان، افزود: تالاب بين المللي هامون يكي از تالاب هاي مهم دنيا و بزرگترين درياچه آب شيرين در سراسر فلات ايران محسوب مي شود كه با مساحتي حدود 5700 كيلومتر مربع و دامنه عمقي 1 تا 5 متر در ناحيه كويري و بياباني شرق كشور، در منطقه سيستان و در محدوده 60 درجه و 39 دقيقه تا 61 درجه و 35 دقيقه طول شرقي و 31 درجه و 15 دقيقه تا 31 درجه و 32 دقيقه عرض شمالي واقع گرديده است.  

عضو هیات علمی دانشگاه ادامه داد: منطقه حفاظت شده هامون بدليل قرار گرفتن در مركز مناطق كويري و نيمه كويري كشورهاي ايران و افغانستان، تنها مأمن زيست پرندگان مهاجر در اين خطه محسوب مي شود و به همين دليل از بعد ملي و بين المللي قابل توجه بوده و توسط سازمان بين المللي حفاظت و حمايت از پرندگان به عنوان زيستگاه با اهميت پرندگان ( IBA ) معرفي شده است.  

نوری بیان کرد: اكوسيستم هامون در زمان پرآبي منحصر به فرد است، آب شيرين، زمين هاي باتلاقي، پخش آب حاصل از طغيان رودخانه ها، نيزارها، و تنوع زيستي بالا از جلبك ها گرفته تا حشرات و ماهيان باعث شده تا اين منطقه مأواي صدها هزار پرنده بخصوص پرندگان آبزي و كنارآبزي باشد؛ اما جمعيت آن ها رابطه مستقيمي با ميزان آب و پوشش گياهي موجود در درياچه دارد.  

وی اظهار داشت: هامون يك منبع آبي مناسب براي مصارف كشاورزي و دامداري است. در سال هايي كه آب كافي وجود دارد در اثر وزش بادهاي موسمي و شديد، آب در اراضي مسطح دشت سيستان پيشروي نموده و مراتع درياچه را آبياري مي نمايد . پس از عقب نشيني، مراتع غني و سرسبز، منبع اصلي تغذيه هزاران رأس دام محسوب مي شوند.  

وی تاکید کرد: نيزارها و گياهان آبزي با كاهش سرعت آب، فرصت ته نشيني رسوبات را افزايش داده، از ته نشيني مواد فرسايش يافته در مجاري و منابع آبي و بروز مشكلات زيست محيطي جلوگيري مي كنند. علاوه بر آن ، پوشش گياهي تالاب به صورت بادشكن عمل نموده و با تثبيت خاك از فرسايش بادي كه مهمترين معضل منطقه سيستان است پيشگيري مي كند.

منبع : ایسنا

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

اكولوژي گياهي ورابطه آن با چراي دام

 

بوم شناسي يا اكولوژي عبارت است ازمطالعه ي روابط متقابل بين موجودات ومحيط.

مرتعداري ، بوم شناسي كاربردي است زيرا باهدف افزايش بازده توليدي به نفع بشردر زندگي موجودات وگاهي محيط آنها دخالت  مي كند.

* Herbage: اغلب متخصصان مرتع به كارمي برند كه عبارت است از زيست توده كليه ي اندام هاي علفي درلحظه اي اززمان.

معمولا تمامي گياهان را دام ياساير علف خواران نمي خورند زيرا برخي ازقسمت هاي آن ها ممكن است دردسترس نباشند (مثل برگ هاي درختچه هايي كه براي گوسفندان دردسترس نيست ياگياهان خاردار) يا اينكه دربرنامه حفاظت ازمرتع تعداد دام درحدي باشدكه برخي ازقسمت هاي علوفه چريده نشود.

*Forage ياعلوفه : عبارت است ازبخشي ازHerbage كه قابل استفاده دام هاي چرنده است لذا مقدار Forageهمواره كمتراز Herbage مي باشد.

* فيتوسنوز(Phytocenosis): تمام گياهاني كه دريك محيط واحد ومشخصي مي رويند يك فيتوسنوز راتشكيل مي دهند.

*بيوسنوز(Biocenosis): تمامي گياهان،جانوران وانسان  (به طوركلي كليه موجودات زنده)كه تحت شرايط واحد محيطي زندگي مي نمايند راگويند.

* ژئوسنوز(Geocenosis): بخش غيرزنده اكوسيستم است كه درآن عوامل خاك واقليم مطرح است.

* بيوژئوسنوز(Biogeocenosis) : بيوسنوز+ ژئوسنوز

* ميدان اكلوژيك(Ecological  Amplitude): هرموجودزنده اي درطبيعت داراي ميدان اكولوژيك ويژه اي است كه درنتيجه تطابق هماهنگي متعادل وخواص فيزيلوژيكي آن موجود به وجود مي آيد. هرقدرميدان اكولوژيك گونه اي وسيع ترباشد انتشارات آن گونه درمحيط هاي مختلف وسيع تر مي شود.

اين گياهان راكه درهمه جا مي رويند وداراي ميدان اكولوژيك  وسيعي مي باشندگياهان همه جائي(Cosmopolite) مي نامند مثل بيشتر علف هاي هرز.

اگرميدان مزبوركوچك باشد انتشارات گياه به محيط خاص محدود مي گردد كه به «بومي يك محل» مي گويند.

* گياهاني كه اززمان قديم درمنطقه رويش خودباقي مانده اند به نام گياهان اتوكتونوز (Authocthonous) ناميده مي شوند.

*گياهاني كه درزمان هاي اخيربه نقطه اي مهاجرت كرده ودرآن محيط جديدسكني گزيده اندبه نام گياهان آلكتونوز(Authocthonous) مرسومند.

*كليه افراديك گونه كه آزادانه تلقيح مي شوند وبارور مي گردند ونيازاكولوژي يكسان داشته باشنداكوتيپ (Ecotype) ناميده مي شوند.

آتش سوزي درمراتع:

فوايد:

1- با اين عمل قسمتي ازاندام هاي هوايي گياه تبديل به خاكستر مي گردد وعناصري مثل كلسيم، فسفر، پتاسيم وموادمعدني ديگردرخاك بالا مي روند.

2- باعث محدوديت توسعه ي گياهان خشبي درمراتع مي شود.

3- باعث ازبين رفتن تخم يا لاروحشراتي مي شودكه به مرتع خسارت مي زنند.

4- برخي گياهان مثل شال دونه،تيل(Eragrostis  curvula) به صورت فشرده سبزشده ومحيط رابراي رشدنامساعد مي كنندكه آتش سوزي باعث تهويه ي خوب وبهبودوضع مرتع مي شود.

مضرات:

1- ازدست رفتن موادآلي گياهان(بسياراهميت بيشتري نسبت به ازت ومواد ديگراضافه شده به خاك دارد.)

2- تكرارآتش سوزي حالت ضعف عمومي درخاك مرتع ايجاد مي كند (بادادن كودو كاشتن گياهان لگومينوز مي توان جلوگيري كرد).

3- حرارتي كه آتش داردباعث تجزيه موادآلي وهوموس خاك ودر نتيجه كاهش حاصلخيزي وباعث مي شود ساختمان خاك تخريب شده وكلوئيدهاي خاك ازبين مي رود ودر نتيجه خاك غيرقابل تهويه ونفوذبه آب مي گردد.

آتش سوزي درشيب هاخطرناك تر است چون زمين هاي شيبدار حساسيت بيشتري به فرسايش دارند.

*اگرهدف ازايجادآتش سوزي ازبين بردن گياهان خاص است بايد قبل ازبذردادن آن اقدام نمودواگرهدف بالا بردن حاصلخيزي خاك است بايدبعد ازبذردادن اقدام كرد تا توسعه محصول علوفه اي هم اين مي شود.

درايران اغلب درتركمن صحرا اقدام به آتش سوزي مي كنندكه براي اصلاح مراتع مناسب است.ولي به طوركلي درشرايط آب وهوايي ايران(خشكي محيط) ووضيت پوشش مراتع ايران به هيچ وجه توصيه نمي شود.

 

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گزارش دیگری از سلسله تخریب های جنگل های باستانی شمال

 در  منطقه حفاظت شده البرز مرکزی 

این بار شمشادستان های  صلاح الدین کَلا

 

قطعات پازل تخریب جنگل های باستانی شمال زمانی که کامل شود ، دیگر اثری از این جنگل ها ی حیاتی باقی نمانده و  بجای آن   چیزی جز حسرت برای ایرانیان  و  جهانیان و  شرمساری ابدی برای مسببین این تخریب ها بر جای نخواهد گذاشت .

 

 

گزارش از کانون دیده  بانان زمین : نسرین دخت خطیبی و فرشته موثق نژاد – اردیبهشت و خرداد 1387

دیگر همکاران : مینا محبوبی – طاهره ابوطالبی

 

  •  صلاح الدین کَلا   نام یکی از پنج سر جنگل داری  نوشهر (صلاح الدین کلا - خیرود کنار - گلندرود - عیمود  - کجورکه در پول مستقر است )

  • صلاح الدین کَلا  نام یکی از  18 محیط بانی منطقه حفاظت شده البرز مرکزی

  •   صلاح الدین  کَلا  نام یک مکان جمعیتی  در  دهستان " بلده کجور " بخش مرکزی شهرستان نوشهر

  •  صلاح الدین کَلا  نامی زرین در تبلیغات  باشگاه  جنگل خواران  شمال 

  •  صلاح الدین کَلا پیشکش سازمان جنگل ها  از میراث طبیعی ملی به  بنیاد مستضعفان برای دست مریزاد اجرای  طرح مخرب آزاد راه  تهران – شمال  و راه اندازی شعبه دیگری از زمین خواری در نوشهر !

 

کانون دیده بانان زمین   در پی سلسله  بازدید های خود از  جنگل های باستانی شمال در اردیبهشت و خرداد ماه   سال جاری از صلاح الدین کلا – ملاکلا –  اندرود ( انارور )- سی سنگان- تاج الدين کلا- پي کلا- علی آباد عسگرخان  و بخشی از مسیر رودخانه کجور (  نهر رودبار)  دیداری داشت . همه این مناطق  از نظر  موقعیت جغرافیایی جزو بخش  مرکزی شهرستان نوشهر  و همه جزیی از منطقه حفاظت شده البرز مرکزی  بشمار می آیند .

در این گزارش ابتدا به ویژگیهای شمشاد و ارزش های شمشادستان های هیرکانی و نیز مشاهدات کانون دیده بانان زمین  اشاره  می شود  و سپس به بخشی از تخریب های مشاهده شده در حوزه صلاح الدین کلا پرداخته می شود

 

IRAN-CENTRAL ALBORZ   MOUNTAIN  -  PROTECTED AREA

نقشه منطقه حفاظت شده  البرز  مرکزی ( ماخذ : اطلس مناطق حفاظت شده ایران - سازمان حفاظت محیط زیست -سال 1386)

 

 منطقه حفاظت شده البرز مرکزی ( شمالی )  در  نقشه های 1:500000   تدوین  نقشه :  کانون دیده بانان زمین 

IRAN-CENTRAL ALBORZ   MOUNTAIN  -  PROTECTED AREA

 

ویژگی های   شمشاد  خزری و ارزش های شمشادستان های  هیرکانی و مشاهدات دیده بانان زمین  

*شمشاد خزری ، شمشاد جنگلی  یا  شمشاد هیرکانی  با  نام علمی Buxus hyrcana  از گونه های پهن برگ و همیشه سبز جنگل های شمال  است که برگ هاي آن به رنگ سبز تيره و براق است. این برگ ها  سمي هستند و از اين رو مورد استفاده دام قرار نمي گيرد و هیچ بهانه ای برای متهم کردن دامداران به نابودی این درختان شگفت انگیز  وجود ندارد .

این گونه شمشاد با شمشاد ژاپنی Evonymus Japonica  ویا شمشاد ابلق Evonymus fortunei   و یا شمشاد گوشواره ایlatifolia  Evonymus که  جزو شمشاد های اصلاح شده و تزیینی هستند و در  تهران و یا سایر شهرها در پارک ها و باغچه ها مشاهده می شود،  کاملاً متفاوت است. این شمشاد های وحشی را باید از نزدیک دید، لمس کرد و در مقابل قامت کشیده و بلندشان که گاه تا 15  متر نیز میرسد سر خم کرد  تا زیبایی  تشبیه شاعرانه  شاعران  را حس کرد و آنگاه می توان تفاوت فاحش این گونه  سحر انگیز را  با شمشاد های شهری  متوجه شد و باور داشت که  تاخت زدن   این آخرین  زمرد های جنگل های خزری با  باشگاه  جنگل خواران  چه قدر ناعادلانه است و چه جفای بزرگی ست در حق یک ملت آنهم در سرزمینی خشک !

 *شمشاد هیرکانی جزو گونه های " رلیک " یا باستانی است که این صفت به عنوان یکی از شاخص های تنوع زیستی و  به تعبیری میراث جهانی است.   از سوی دیگر دارای  خصلت منحصر به بفرد یا بومی   ( آندمیک)  نیز  هست . به همین دلایل از اهمیت حفاظتی بسیار زیاد برخوردار است . در حال حاضر تنها چند  ذخیره گاه و پارک جنگلی در فهرست حفاظتی قرار دارند نظیر نمک آبرود – گرداب–خیبوس - جیسا و چشمه بلبل ( گرگان ) و چند منطقه کوچک دیگرکه متاسفانه مساحت مجموعه آنها تنها به  حدود 1000 هکتار می رسد .

* شمشاد هیرکانی در جامعه Querco Buxetum  که یک جامعه گیاهی مخصوص جلگه های خزری است قرار دارد . شمشاد در این جوامع با گونه های  افرا – توسکا – لرگ – داغداغان – راش– لیلکی – خرمندی و شب خسب  و .... همراه است .    همچنین گونه های علفی نظیر سرخس و  گرامینه  و تعدادی از گونه های خزه های خاکزی یا دار چسب بر روی شاخه های آنها رشد می کند،  البته  این ترکیب در  مناطق  مختلف شمال متفاوت است.  کانون دیده بانان زمین این گونه را در "آستارا"  با اشکوب بالایی " لرگ " Pterocarya fraxinifolia  و در  این منطقه به شکل متفاوت  با آشکوب بالایی " داغداغان Celtis AUSTRALIS و  آزاد یا ازدار  Zelkova carpinifolia   همراه با کرات(  لیلکی  ) Gleilitshia caspica  و سیاه ولیک  Crataegus melanocapa  ،  افرا campestre  Acer  و در برخی مناطق  کمی دور تر از  جلگه  همراه با راش Fagus Orientalis  مشاهده  کرد .

 در پارک جنگلی سی سنگان همراه با اشکوب بالایی " تیرهای چراغ برق "  و زیر آشکوب های  " چادر"  –"  تخت"  – " سماور"  –"  زباله " -  - " اسفالت"  و ... مشاهده شد  و شنیدیم که بزودی به آشکوب های این ذخیره گاه شمشاد  انواع وسایل شهربازی (نور – صدا – جیغ و داد  ) اضافه خواهد شد.

*شمشاد  درختی سایه پسند است و تحمل آفتاب شدید را ندارد. بنابراین جنگل شمشاد، اغلب بسیار انبوه و مرطوب است که این انبوهی را کانون دیده بانان زمین در ذخیره گاه  " اندرود"  Andarudمشاهده کرد.

به صورتیکه  حتی یک نفر به سختی می توانست از میان شاخ و برگ های آن عبور کند . این جنگل های انبوه با خزه های مرطوب زیستگاه بسیار مناسبی برای حیات انواع گونه های دیگر گیاهی و جانوری شناخته شده و ناشناخته است. این بانک ژن بسیار غنی  می تواند زمینه تحقیقات گسترده ای  را فراهم آورد.بعلاوه سطح این جنگل ها  پوشیده ازگیاه خاک ( هموس ) بسیار  بسیار  ارزشمندی است ، خاکی که طی میلیون ها سال نقش ارزنده ای در تداوم حیات در این جنگل ها ایفا کرده است و در ایجاد اکوسیستمی که از دوران سوم زمین شناسی پایدار مانده است ،جایگاه مهمی داشته است . ولی متاسفانه  نه این جنگل ها و نه خاک آن  کوچکترین  بهایی در محاسبات دولت در تغییر کاربری ها ندارد به گونه ای که  به راحتی کوبیده ، تخریب شده و هر روز به انواع مختلف قربانی توسعه های بی سرانجام می شود از جاده کشی گرفته تا ویلاسازی تا اجرای طرح های گردشگری مخرب  و تا ....

جنگل های باستانی هیرکانی -     منطقه حفاظت شده البرز مرکزی( استان مازندران- شهرستان نوشهر - بخش مرکزی  )  

IRAN Ancient Hyrcanian Forest -Central  Alborz-Protected area 

تصویری از ذخیره گاه شمشاد  " اندرود"Andarud - شمشادBuxus hyrcana همراه با " داغداغان " Celtis AUSTRALISو پسکرانه ارتفاعات جنگلی  کجور

 عکس از نسرین دخت خطیبی  - اردیبهشت  1387

 

جنگل های باستانی هیرکانی -     منطقه حفاظت شده البرز مرکزی( استان مازندران- شهرستان نوشهر - بخش مرکزی  )  

IRAN Ancient Hyrcanian Forest -Central  Alborz-Protected area 

 عکس از نسرین دخت خطیبی  - اردیبهشت  1387

 

*بلندي این شمشاد  های هیرکانی گاه تا 15  متر  نیز می رسد  ولی ما در جنگل های این منطقه شمشاد هایی با بلندی بیش از 15 متر نیز مشاهده کردیم .  

* رشد شمشاد های جنگلی  بسیار کند و یه سالی یک میلیمتر  می رسد  . کانون دیده بانان زمین  در این منطقه شمشاد هایی را اندازه گرفت که  محیط دور درخت  آن 60 و حتی در یک نمونه 75 سانتیمتر بود( معادل 23/85 سانت قطر )  که نشانگر آن است  که قرنها از زندگی آنها می گذرد .

 * چوب  شمشاد به دلیل سخت بودن و دیگر ویژگیها ی آن بسیار گران قیمت است به گونه ای که برای هر یک شاخه آن که در گل فروشی ها یافت شود ، جریمه ای  معادل 60 (شصت ) هزار تومان تعیین شده است. اما جای تعجب و تاسف آنجاست که جنگل های صلاح الدین کلا را آتش می زنند و  شمشاد ها ی با ارزش آن را می سوزاند تا اراضی خالی از درخت را مورد معامله و سوداگری قرار دهند.

 

 جنگل های باستانی هیرکانی -     منطقه حفاظت شده البرز مرکزی( استان مازندران- شهرستان نوشهر - بخش مرکزی  )  

Buxus hyrcana-IRAN Ancient Hyrcanian Forest-Central  Alborz-Protected area

 عکس از نسرین دخت خطیبی  - اردیبهشت  1387

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀


کشور پهناور ایران در جنوب غرب آسیا یکی از مناطق نیمکره شمالی است که به سبب برخی عوامل از جمله شرایط اقلیمی متفاوت، وجود کوههای مرتفع حصار مانند در اطراف، وجود کویر بزرگ مرکزی و با وسعتی بیش از 1640000 کیلومتر مربع، نوعی ویژگی و تنوع زیستی در هر گوشه و کنار خود دارد و در هر بخش آن، ترکیب خاص عناصر مختلف زیستی نوعی اکوسیستم ویژه بوجود آورده است. نواحی مختلف جغرافیای گیاهی در فلات ایران باعث جریان ژنتیکی عظیم در این منطقه شده و در نتیجه تنوعی خاص در گونه های گیاهی پدید آورده است که در مقایسه با کشورهای همجوار و برخی نقاط دیگر بسیار جالب است. برخی از گونه های گیاهی در حصار موانع طبیعی در سرزمین اصلی خود ایران به صورت بومزاد (اندمیک) محصور مانده و برخی به فراسوی آن حصار نفوذ کرده و در سرزمینهای دیگر پراکنده شده اند.  

بخش بزرگی از این سرزمین را نواحی بیابانی، نیمه بیابانی و کویری تشکیل می دهد. ساکنان نواحی بیابانی و نیمه بیابانی ایران همواره به پوشش گیاهی آن سخت وابسته بوده اند و هر کجا که پوشش گیاهی توانسته است میکروکلیمای مناسبی پدید آورد مردم در آنجا سکنی گزیده اند.

همین عرصه های محدود پوشش گیاهی به سبب تنوع آب و هوائی، توپوگرافی و ادافيكي بسیار متفاوت و ناهماهنگ است. ساکنان بومی و غیر بومی به علل اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی، از این پوشش گیاهی، آگاهانه یا از سر ناآگاهی، بهره برداری مفرط و نامسئولانه انجام داده اند. این رویه انهدام تدریجی مراتع، جنگلها و پوشش گیاهی را در پی داشته است و پیوسته عرصه های گیاهی ایران را کوچکتر و فقیرتر و وسعت بیابانها را بیشتر کرده است. بنا بر این پوشش گیاهی موجود فعلی برای ایران اهمیت جدی بلکه حیاتی دارد و اکنون ضرورت حفاظت آن و کنترل بهره برداری معقول از آن بیش از هر زمان دیگر احساس می شود.

مناطقی که به پوشش گیاهی آن صدمه بسیار شدید وارد شده است نه فقط باید مورد بررسی دقیق و برنامه ریزی شده قرار گیرد بلکه باید برای حفظ گونه های باقی مانده در آنها اقدام جدی چند جانبه به عمل آيد. یعنی بازکاری گونه های قابل تکثیر، بررسی علل انهدام گونه های از دست رفته، جستجو و یافتن نمونه های نادر، حفاظت از ژنومهای در حال انقراض و استفاده از آنها در برنامه های اجرائی ترمیم و بازسازی و توسعه پوشش گیاهی محیط.

یکی از علل ایجاد سایت فلور ایران، اطلاع رسانی از موجودی گیاهی ایران، روشن ساختن نقاط حساس پوشش گیاهی ایران مانند گیاهان نادر و در حال انقراض، گونه های اندمیک و .... است.

 پوشش گیاهی کشور ایران به طور اخص، معمولا از پهنه های محدود گسسته و پراکنده تشکیل یافته است. در صد پوشش این پهنه ها در نواحی شمالی و برخی نواحی شمال غربی و پر باران بسیار بالاست ولی در نواحی خشک و کم باران که تبخیر آن چندین برابر بارش است در صد آن بسیار پائین ولی در عوض تنوع گونه ای در آنها بسیار بالاست. تنوع گونه ای گیاهان در ایران رقمی چشمگیر دارد و در مقایسه ایران یکی از کشورهای کم نظیر جهان از این حیث است.

در ایران 167 خانواده از گیاهان آوندی وجود دارد که شامل 1215 جنس بوده، بعضی از آنها فقط دارای یک گونه و بعضی از آنها تا حدود 800 گونه دارند.

مجموع تاکسونهای موجود در ایران حدود 8000 است که شامل حدود 6417 گونه، 611 زیر گونه، 465 واریته، و 83 هیبرید است. از این تعداد حدود 1810 تاکسون بومزاد (اندمیک) ایران هستند. آمار فعلی مربوط به بررسی های انجام شده تا سال 1379 در هرباریوم مرکزی دانشگاه تهران است. (احمد قهرمان و فریده عطار 1379)

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

در حال حاضر مهمترین علت انقراض و در خطر بودن پرندگان ، تخریب زیستگاه های این گونه ها در ایران و جهان است ؛ تالاب ها و جنگل هایی که در حال نابودی اند و درختانی که بی رویه قطع می شوند و با نابودی هر یک آشیانه و آشیانه هایی نیز نابود شده و به فراموشی سپرده می شوند. علاوه بر آن متاسفانه اسلحه و تفنگ های بادی در دست مردم زیاد است

آقای محمد توحیدی فر، دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست چهار، پنج سال است روی پرندگان کار می کند. از او خواستیم ما را بیشتر با پرندگان ایران آشنا کند

‌چندگونه پرنده در ایران داریم؟

براساس آخرین فهرستی که در مجلات علمی چاپ شده ۵۱۷ گونه پرنده داریم. از این تعداد که متعلق به ۸۰خانواده و ۱۰راسته اند ، حدود ۳۲۰گونه شان در ایران زادآوری می کنند، ۹۰گونه مهاجر زمستانه اند و ۲۴گونه مهاجر عبوری اند. بقیه هم جزو پرندگان کمیاب ، اتفاقی و رها شده از قفس محسوب می شوند. اگر بخواهیم آماری بگوییم حدود ۷۰درصد پرندگان ایران مهاجرند که یا در زمستان وارد ایران می شوند یا در فصل تابستان برای زادآوری به ایران می آیند.

چه تعداد از این پرندگان گونه خاص ایران هستند؟

گونه اندمیک یا بومی انحصاری ، گونه ای است که در هیچ کشور دیگری مشاهده نشود. از این لحاظ ایران تنها یک گونه اندمیک دارد و آن هم گونه زاغ بور است. پرندگان زیادی هستند که خاستگاهشان فلات ایران است ، اما پرنده ایران نیستند؛ مثلا سینه سرخ ایرانی گونه ای است خاص فلات ایران اما جزو گونه های اندمیک ایران محسوب نمی شود.

پرندگان چگونه خود را آماده مهاجرت می کنند؟

پرندگان به خاطر بعد مسافتی که در پیش دارند باید خود را از لحاظ فیزیک بدنی و تغذیه آماده کنند. افزایش تغذیه پیش از مهاجرت منجر به افزایش چربی در بدن آنها می شود که این چربی در طول سفر به عنوان سوخت مورد استفاده قرار می گیرد. غیر از آن ، پرنده قبل از مهاجرت حالت بیقراری دارد. در مورد این رفتار پرنده ، روی گروههایی مثل سار یا سهره کار شده است که طبق مطالعات پرنده در قفس در فصل مهاجرت بیقراری از خود نشان می دهد و سریع تر بال بال می زند و تغذیه اش هم بیشتر می شود. اینها نشان می دهند پرنده به طور غریزی تمایل به مهاجرت دارد.

در حال حاضر کدام گونه های پرندگان در ایران در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند؟

تا الان حدود ۲۰مورد پرنده هستند که در خطرند. در ایران ۲ مبحث وجود دارد: یکی گونه هایی که از نظر اتحادیه جهانی حفاظت IUCN جزو گونه های در خطر محسوب می شوند و دیگری گونه هایی که از جانب قوانین سازمان محیط زیست ایران در معرض خطرند؛ مثلا ممکن است گونه پرنده ای در دنیا خیلی وضعش وخیم نباشد، اما در ایران در معرض خطر انقراض باشد. از میان گونه هایی که در معرض خطرند گونه درنای سیبری است.

پرندگان شکاری عمدتا در فهرست IUCN قرار دارند که یا در خطرند یا آسیب پذیر مثل بالابان. پرندگانی مثل خروس کولی شکم سیاه بشدت در معرض خطر و در بعد جهانی نیز در خطر انقراض قرار دارد. پلیکان خاکستری ، کورکور حنایی ، اردک سرسفید و… هم در خطرند.

چه عواملی پرندگان را در ایران در معرض خطر قرار داده است؟

مهمترین مساله ، تخریب زیستگاه است ؛ تخریب زیستگاه از چرای دام مفرط گرفته تا ورود فاضلاب یک مجتمع مسکونی یا کارخانه به داخل یک تالاب. از طرفی بریدن درختان ، بوته کنی و نابود کردن جنگلها همگی باعث می شوند زیستگاهی که مناسب گونه هاست از میان برود. بعلاوه آنقدر تعداد اسلحه و تفنگ های بادی زیاد است که باعث شکار پرندگان و پستانداران می شود.

علت قاچاق کردن پرندگان شکاری چیست؟

کشور ما به دلیل وسعتش فون بسیار خوبی برای پرندگان است. تنوع پرندگان بخصوص پرندگان شکاری خیلی خوب است. به همین دلیل بیشتر این پرندگان شکاری به وسیله شکارچیان بومی گرفته می شوند. معمولا یکی دو ماه که از سن جوجه ها می گذرد آنها را از آشیانه شان برمی دارند یا به دلال هایی در تهران یا شهرهای جنوبی کشور می فروشند. آنها هم این پرندگان را به کشورهای عربی منتقل می کنند. عرب ها از پرندگانی مثل بالابان ، بحری و شاهین برای قوش بازی استفاده می کنند ؛ مثلا با بالابان ، هوبره شکار می کنند. گاهی حتی دیده می شود عرب ها با همین پرندگان دست آموز ایرانی در زیستگاه های ایران مشغول قوش بازی هستند، در حالی که شکار هوبره و دیگر پرندگان ممنوع است ، شکار کردن با پرنده شکاری هم ممنوع است و مهمتر گرفتن یک پرنده شکاری هم ممنوع است. اینها همه ممنوع است ، ولی انجام می شود!

آیا در چند سال اخیر گونه جدیدی از پرندگان در ایران مشاهده شده است؟

بله. برای اضافه کردن گونه ها ۲ قسمت وجود دارد. یکی این که گونه ای برای کشور ایران جدید باشد و دیگری این که به خاطر اطلاعات تاکسونومی و ژنتیکی اسم گونه ای تغییر کند؛ مثلا گونه کاکایی نقره ای به خاطر اطلاعات جدید ژنتیکی که به دست آمد به ۲ گونه کاکایی تقسیم شد. گونه های جدیدی که وارد ایران می شوند هم کم نیستند مثلا سسک چشم سفید هندی که به تازگی کشف شده و نوعی مگس گیر قهوه ای که برای اولین بار در خاورمیانه در ایران رکورد شده است.

پیشنهاد شما به عنوان یک پرنده شناس برای حمایت و حفاظت از پرندگان ایران چیست؟

متاسفانه ما در ایران خیلی اوقات این مشکل را داریم که شناخت گونه فقط در حد متخصصان است ، یعنی این فقط متخصصان هستند که مثلا یک سسک را از یک سهره تمییز می دهند؛ اما در کشورهای دیگر ما ۲ مبحث در پرنده شناسی داریم ؛ یکی پرنده نگری BIRDWATCHING است ، دیگری اومیتولوژی یا علم پرنده شناسی است.

پرنده نگری در واقع نوعی سرگرمی است که هر کس را می تواند جذب کند. هر کسی که به پرنده ها و دیدن آنها علاقه دارد. وقتی دانش عامه مردم نسبت به موضوعی بالا می رود پیگیری هایشان هم نسبت به آن مساله بیشتر می شود؛ مثلا کشور انگلستان چهار پنج میلیون پرنده نگر دارد. اینها مردم عادی این کشورند اما آنقدر تخصص پیدا کرده اند که براحتی می توانند حتی با شنیدن صدای پرنده ای آن را بشناسند؛ اما در ایران فقط ۲۰ تا ۳۰ نفر هستند که اینها هم در این زمینه متخصص اند.

عجایب پرندگان

هر ساله ۵۰میلیارد پرنده در دنیا مهاجرت می کنند. این رقم شگفت آور، اهمیت و عظمت مهاجرت پرندگان را نشان می دهد. در مهاجرت پرندگان شگفتی ها و عجایب بی شماری وجود دارد که در این مقاله نمی توان به تمامی آنها اشاره کرد، اما شاید بد نباشد بدانید رکورد طولانی ترین مسافت پرواز در مهاجرت را در دنیا معمولا متعلق به پرستوهای دریایی قطبی می دانند. این گونه که از نزدیکی قطب شمال تا نزدیک قطب جنوب پرواز می کند مسافتی حدود ۳۰هزار کیلومتر را طی می کند. برخی گونه ها در اقیانوس آرام ، مثل تلیله و سلیم حدود ۵۰۰۰ تا ۷۰۰۰ کیلومتر را بدون توقف پرواز می کنند. برای چنین فاصله ای این پرندگان باید ۱۰۰ ساعت بی وقفه پرواز کنند.

وقت شناسی دقیق پرندگان را حتی در پرندگان داخل قفس هم می توان دید. پرندگانی که در قفس می مانند هنگام مهاجرت بیقراری می کنند و بال بال می زنند و جالب این که مطالعات دانشمندان روی این پرندگان در قفس نشان داده که حاصلضرب مدت بال زدن پرنده در معدل سرعت پرواز پرنده ، برابر با فاصله مهاجرت پرنده به محلی است که برای زمستان گذرانی می رود. پرندگان جهت مهاجرت خود را بخوبی می دانند. آنها می دانند کی باید مهاجرت خود را شروع کنند، به کجا باید بروند و کی باید بازگردند. بعضی از آنها مجبورند چند شبانه روز بی وقفه پرواز کنند و از جنگل و کوهستان ها و رودها عبور کنند؛ اما همیشه با وجود تمامی این سختی ها و خطرها راه و مسیر خود را می یابند و به مقصد نهایی و درست خود می رسند.می بینیم که شگفتی ها و زیبایی های این موجودات بسیار زیاد و باورنکردنی است.

پس نگذاریم پرنده ها در قفس بمانند یا شکار شوند. آنها باید آزاد باشند و به سفرهای دور و دراز بروند و مردم با مشاهده دسته های آزاد آنها حس آزاد بودن و زنده بودن را دریابند.

(منبع: سایت آفتاب)

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گونه های گیاهی منطقه حفاظت شده دنا که در سال 2010 میلادی از سوی "برنامه انسان و کره مسکون" به عنوان دهمین ذخیرگاه بیوسفری ایران توسط یونسکو به ثبت رسید، از 45 کشور جهان بیشتر است بطوری که گونه های اندمیک گیاهی دنا، 15 برابر سوئد و 20 برابر هلند و نروژ است.

به گزارش خبرگزاری مهر، در حال حاضر تنوع گونه های گیاهی در سراسر زاگرس مرکزی، بالغ بر 2000 گونه گیاهی است که از این میان حدود 1250 گونه در منطقه حفاظت شده دنا شناسایی شده اند که این رقم معادل 15.6 درصد گونه های کشور و بیش از گونه های 45 کشور جهان است.

منطقه زاگرس مرکزی دنا که یکی از کم نظیر ترین زیستگاههای طبیعی ایران و جهان محسوب می شود از تنوع زیستی بالایی برخوردار است و به لحاظ گونه های اندمیک گیاهی دنا، 14 برابر سوئد و 20 برابر هلند و نروژ است.

یافته های محققان همچنین نشان می دهد تعداد گونه های بومی گیاهی این منطقه حدود 60 گونه برآورد شده که این رقم از تعداد گونه های بومی 44 کشور دنیا بیشتر است. به طوریکه تعداد گونه های گیاهی بومی در کشور بلغارستان 53، رومانی 46، اتریش 35، عربستان 26 ، انگلستان 16، لهستان 11، سوئد 4، هلند 3، نروژ 3، دانمارک 2 و بلژیک تنها یک گونه بومی دارد و فنلاند نیز فاقد گونه های بومی است.

منطقه حفاظت شده دنا در ارتفاعات بالاتر پوشیده از جنگل های بلوط و در مناطق پایین دست مملو از درختان پسته و بادام وحشی است.

با این وجود منطقه حفاظت شده دنا که یکی از ارزشمند ترین زیستگاههای کشور در منطقه زاگرس مرکزی محسوب می شود با تهدیدات زیادی مواجه است. افزایش رشد جمعیت ، چرای دام ، شکار غیر قانونی و اجرای برخی طرح های عمرانی بدون رعایت ملاحظات زیست محیطی همچون عبور خط لوله گاز از مهمترین تهدیدات تنوع زیستی در این منطقه به شمار می رود.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

محیط زیست > حیوانات  - همشهری آنلاین: مطالعات محققانی که روی زندگی کوچک‌ترین آهوی جهان مطالعه می‌کنند نشان می‌دهد که زندگی این گونه از آهوها که جمعیت آنها رو به کاهش بوده توسط سگ‌های محلی در معرض تهدید قرار گرفته است

به گزارش خبرگزاری مهر، حرکات کوچک‌ترین آهوی جهان توسط یک گروه از محققانی که درباره علت کاهش جمعیت این گونه تحقیق می‌کردند، دنبال شده است. ادواردو سیلویا رودریگرز از دانشگاه فلوریدا با استفاده از دوربین‌های تله‌ای زندگی این گونه از آهوها را در جنگل‌های شیلی مطالعه کرده است.

ماهیت گریزپا و زیستگاه متراکم کوچک‌ترین آهوی جهان موجب شده که تخمین جمعیت این گونه دشوار شود. براساس اعلام "سیستم اطلاعات گونه‌های بین المللی" درحال حاضر بیش از 130 آهو در محیط‌های محافظت شده زندگی می‌کنند که این تعداد دربرگیرنده مادران و آهوهای تازه متولد شده نیز می‌شود.

محققان برای تحقیق درباره تراکم این گونه در حیات وحش دوربین‌هایی را در منطقه محافظت شده ولدیویان شیلی که گفته می‌شود محل اصلی اقامت این نوع آهو است کار گذاشته‌اند.

گفته شده این گونه از آهوها در جنگل‌های معتدل زندگی می‌کنند، اما از بین رفتن ویژگی‌های اصلی محل سکونت آنها یکی از علت‌های کاهش جمعیت کوچک‌ترین آهوی جهان محسوب می‌شود.

درحالی که محل سکونت انسان به جنگل‌ها نزدیک‌تر شده است، مسئولان مناطق محافظت شده نسبت به این مسئله که کوچک‌ترین آهوی جهان با افزایش دما رو به رو شود ابراز نگرانی کرده‌اند.

دوربین‌های تله‌ای محققان که زندگی این گونه آهوها را مطالعه می‌کردند درست چند ساعت پس از عبور آهوها از یک منطقه، تصویر سگ‌هایی را نشان می‌دهد که از همان منطقه عبور کرده‌اند.

پس از مصاحبه به صاحبان محلی سگ‌ها مشخص شده است که آهوها توسط سگ‌های محلی و آزاد تعقیب می‌شوند. سیلویا در این رابطه گفت: تحقیقات ما نشان می‌دهد که سگ‌ها علاوه بر این که این آهوها را می‌کشند، بر نحوه استفاده آنها از فضاهای جنگل تأثیرگذار هستند.

نتایج این تحقیق به صراحت بیان کرده که باید از ورود سگ‌ها به مناطق محافظت شده جلوگیری کرد. سیلویا گفت: این درحالی است که مدیریت این مشکل پیچیده به نظر می‌رسد.

وی همچنین توضیح داد که سگ‌ها برای حفظ یک گله کوچک کاربرد دارند، بنابراین تنها کاری که باید انجام دهیم این است که از مردم محلی بخواهیم سگ‌های خود را کنترل کنند.

این گونه آهو در سال 1997 کشف شد. یک آهوی بالغ از این گونه حدود 50 سانتیمتر ارتفاع دارد و وزن آن به 11 کیلوگرم می‌رسد. رنگ آنها قهوه‌ای روشن است.

کوچکترین آهوی جهان در سال 1997 کشف شد

وزن این گونه از آهو به 11 کیلوگرم می رسد

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

لاک پشت های ساکن ایران شامل سه گونه لاک پشتهای آبزی ( آب شور ) ، لاک پشتهای نیمه آبزی ( آب شیرین ) و لاک پشتهای خاکی می شوند. لاک پشتهای آبزی در جنوب ایران در خلیج فارس و دریای عمان زندگی می کنند و شامل گونه های زیر می شوند :

1- لاک پشت سرخ دریایی
نام عمومی : Red Sea Turtle
نام علمی : Caretta caretta

 - Red Sea Turtle ( Caretta caretta )از خانواده لاک پشتهای دریایی است. ساکن خلیج فارس و دریای عمان است و زندگی کاملا دریایی دارد و طول لاک آن به 150 سانتی متر می رسد.

2- لاک پشت سبز دریایی
نام عمومی : Green Sea Turtle
نام علمی : Chelonia mydas
لاک پشت سبز - Green Sea Turtle ( Chelonia mydas )از خانواده لاک پشتهای دریایی است. ساکن خلیج فارس و دریای عمان است و زندگی کاملا دریایی دارد و طول لاک آن به 110 سانتی متر و به وزنی در حدود 200 کیلوگرم می رسد. گیاهخوار هستند و از گیاهان آبی و جلبک ها تغذیه می کنند اما جوانترها گاهی خرچنگ ها ، ماهیان ژله ای ، حلزونها و اسفنج ها را هم می خورند. بین 70 تا 130 تخم گذاشته می شود که اندازه ای برابر توپ پینگ پنگ دارند و بعد از 45 تا 75 روز لاک پشت های کوچک بدنیا می آیند. تخم گذاری در شب انجام می شود و بچه ها هم شب هنگام متولد می شوند.

3- لاک پشت منقار عقابی
نام عمومی : Hawksbill Sea Turtle
نام علمی : Eretmochelys imbricata
لاک پشت عقابی -  Hawksbill Sea Turtle ( Eretmochelys imbricata )ساکن خلیج فارس و دریای عمان است. زندگی کاملا دریایی دارد. طول لاک آن به 75 سانتی متر می رسد. بین 30 تا 50 سال عمر می کنند. همه چیزخوارند و از گیاهان و حیوانات کوچک تغذیه می کنند مثل گیاهان دریائی ، اسفنج ها ، بی مهره گان ( بخصوص ماهیان ژله ای ) ، ماهی ها و خرچنگ های کوچک اما بخش عمده ای از تغذیه این لاک پشت ها را همان اسفنج ها تشکیل می دهند. ماده ها هر دو تا سه سال یکبار بین ماه های اگوست تا نوامبر شبانه برای تخم گذاری به ساحل می آیند و حدود 140 تخم می گذارند .

4- لاک پشت زیتونی ریدلی
نام عمومی : Olive Ridly Sea Turtle
نام علمی : Lepidochelys olivacea
لاک پشت زیتونی ریدلی - Olive Ridly Sea Turtle ( Lepidochelys olivacea )از خانواده لاک پشتهای دریایی است. ساکن خلیج فارس و دریای عمان است. طول لاک این سنگ پشت به حدود 70 سانتیمتر می رسد. لاک این لاک پشت به رنگ سبز زیتونی است و به وزنی بالای 50 کیلوگرم خواهد رسید. همه چیز خوار است. هر دو تا سه سال یکبار تخم گذاری می کند و در هر بار تخم گذاری 105 تا 115 تخم می گذارد که بعد از 45 تا 70 روز بچه لاک پشت ها متولد می شوند.

5- لاک پشت پشت چرمی
نام عمومی : Leatherback Sea Turtle
نام علمی : Dermochelys coriacea
لاک پشت چرمی - Leatherback Sea Turtleساکن خلیج فارس و دریای عمان است و بزرگترین لاک پشت جهان محسوب می شود با طول لاک برابر 2.7 متر و وزن 725 کیلوگرم .این لاک پشت ها تنها خزندگان در جهان هستند که به اعماق آب فرو می روند. حتی گاهی در مناطقی عمیق تر از 1200 متر هم دیده شده اند. گوشتخوارند. عمده تغذیه شان از ماهیان ژله ای است . مهره داران و بی مهره گان شامل حلزون ها ، هشت پایان ، توتیاهای دریائی و ماهیان کوچک هم در فهرست غذاییشان وجود دارند اما گاهی از جلبک ها هم تغذیه می کنند. نکته قابل توجه این است که این لاک پشت ها می توانند غذای مورد نیازشان را هم از سطح آب و هم از اعماق به دست آورند. جفت یابی و جفت گیری در آب انجام می شود. لاک پشت های نر هیچگاه بعد از خروج از تخم و ورود به آب تا پایان عمر ، اقیانوس را ترک نمی کنند اما ماده ها برای تخم گذاری خود را به سواحل می رسانند. تمام لاک پشت های آبی یک ساحل مشخص را برای تخم ریزی انتخاب می کنند و دگرباره به همان مکان باز می گردند اما لاک پشت های پشت چرمی هر بار ساحلی غیر از ساحل قبلی را برای تخمگذاری در نظر می گیرند.بین 50 تا 166 تخم که بعد از حدود 60 تا 70 روز لاک پشت های کوچک متولد می شوند. همانند سایر خزندگان ، جنسیت بچه ها را دمای محیط تعیین می کند. از وجود آن در سالهای اخیر اطلاعی در دست نیست. احتمال انقراض آن وجود دارد.

- لاک پشت های نیمه آبزی ایران شامل دو گونه نیمه آبزی در شمال ایران و گونه لاک نرم در جنوب غرب ایران می شود. این لاک پشتها عبارت اند از :

1- لاک پشت برکه ای اروپایی
نام عمومی : European Pond Turtle
نام علمی : Emys orbicularis
لاک پشت برکه ای اروپایی - European Pond Turtle ( Emys orbicularis )از خانواده لاک پشتهای برکه ای است که در برکه، تالاب و آبهایی با جریان کند زندگی می کنند. همه چیز خوار است و از گیاهان آبزی، حشرات، ماهی و دوزیستان تغذیه می کند.طول لاک آن به 20 سانتی متر می رسد. در مجاورت کناره دریای خزر تا آذربایجان شرقی زندگی می کند.

2- لاک پشت برکه ای خزری
نام عمومی : Caspian Pond Turtle
نام علمی : Mauremys caspica
لاک پشت برکه ای خزریلاک پشت برکه ای خزری - Caspian Pond Turtle ( Mauremys caspica )از خانواده لاک پشتهای برکه ای است. طول لاک آن به 23 سانتی متر می رسد و رنگ آن قهوه ای زیتونی یا سبز زیتونی است. ساکن استانهای شمالی، غربی، جنوب غرب، لرستان و فارس و بوشهر است.

3- لاک پشت فراتی
نام عمومی : Soft shell
نام علمی : Rafetus euphraticus
لاک پشت فراتی - Soft shell ( Rafetus euphraticus )از خانواده لاک پشتهای سه چنگالی است. طول لاک آن به 29 سانتی متر می رسد. لاک آن به جای صفحات سخت از پوستی چرم مانند تشکیل شده است. از ماهی، سخت پوستان، نرمتنان تغذیه می کند. ساکن رود کارون و رود جراحی در خوزستان است.

- ایران دارای دو نوع از لاک پشتهای خاکی می باشد. این لاک پشتهای تقریبا در همه جای ایران یافت می شوند. این دو نوع لاک پشت عبارت اند از :

1- لاک پشت روسی
نام عمومی : Russian Turtle
نام علمی : Testudo horsfieldii
لاک پشت آسیایی یا روسی - Russian Turtle ( Testudo horsfieldii )از خانواده لاک پشتهای زمینی است. طول لاک آن به 20 سانتی متر می رسد. ساکن شرق کشور استانهای مازندران، خراسان، سمنان، سیستان و بلوچستان است. محیط علفزار و جویبارهای واقع در تپه ماهورها را ترجیح می دهد.

2- لاک پشت مهمیزدار
نام عمومی : Spur-Thighed Tortoise
نام علمی : Testudo graeca
لاک پشت مهمیزدار - Spur-Thighed Tortoise ( Testudo graeca )از خانواده لاک پشتهای زمینی است. طول لاک آن به 25 سانتی متر می رسد. علت نام گذاری آن نقش و نگار لاک آن و حالت فلسهای روی لاک رویی آن است. در سراسر فلات ایران یافت می شود. در مزارع، باغها و هر جا که گیاه کافی وجود داشته باشد زندگی می کند.

این مطلب ویرایش جدید مطلب لاک پشتهای ساکن ایران است که چندین ماه پیش نوشته شده بود. در این مطلب به جز استفاده از مطلب لاک پشتهای ساکن ایران از عکسهای جدید و نوشته های لاک پشت Turtle در راز بقا نیز استفاده شده است. همچنین نسخه انگلیسی این مطلب در فروم لاک پشتها در آدرس Iranian Native Turtles Photos قرار دارد.

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

همه از پرواز گفتند کسي نگفت که روزي ، لحظه اي در خيال پرواز سقوط خواهی کرد

نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 16 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

هما

هما، زیبا و مغرور
یک لحظه ناب در طبیعت ایران. مرغ سعادت در کمال زیبایی و غرور. هما در گستره های وسیعی از طبیعت ایران، از البرز تا سیستان زندگی می کند. زیستگاههای آن با استرس زیادی مواجه هستند اما خوشبختانه هما هنوز وارد فهرست قرمز انقراض نشده است.

 

 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 9 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

گرمايش زمين - تغييرات آب و هوايي

کشاکش فقر و غنا: چه کسي آلاينده تر است؟
باز هم دولتها در باره گرمایش جهانی به توافق نرسیدند
ایرن- دور دیگری از مذاکرات جوی سازمان ملل بدون نتیجه گیری درباره نحوه تقسیم وظایف و مسوولیت‌های هر کشور برای مقابله با پدیده گرمایش جهانی، پایان یافت.

به گزارش سرویس «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران، کارشناسان زیست محیطی معتقدند: علت اصلی عدم موفقیت برای نتیجه گیری قطعی در این مذاکرات این است که کشورها هنوز بر سر این مساله که کدام کشور‌ها فقیر و کدام کشورها ثروتمند هستند، به توافق نرسیده‌اند. برای مثال چین در تلاش است تا سهم دهه‌های گذشته را در تولید گازهای گلخانه‌ای بین کشورهای توسعه ‌یافته و کشورهای در حال توسعه تقسیم کند و اصرار دارد که به لحاظ تاریخی، غرب بیشترین سهم را در تولید گازهای گرم کننده زمین و در نتیجه در ایجاد تغییرات جوی خطرناک در این سیاره داشته است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، از سوی دیگر آمریکا و اروپا نیز در این مذاکرات دو هفته‌ای که روز گذشته (جمعه) در شهر «بن» خاتمه یافت اعلام کردند که نظام فعلی برای تعیین و دسته بندی کشورهای مرفه و در حال توسعه قادر نیست واقعیت‌های اقتصادی کنونی مربوط به کشورهای مختلف را به درستی آشکار کند و این نظام باید در پیمان جدید تغیرات جوی جهانی که در سال 2015 میلادی تکمیل خواهد شد، تغییر کند تا به درستی مشخص شود چه کشورهایی واقعا ثروتمند و چه کشورهایی واقعا فقیر هستند تا معلوم شود بار مسوولیت کنترل پدیده گرمایش جهانی باید بیشتر بر دوش کدام کشورها قرار گیرد.

از سوی دیگر مذاکرات جوی سازمان ملل نیز بر این اساس قرار گرفته که کشورهای صنعتی و مرفه‌تر باید برای مقابله با تغییرات جوی و کاهش گازهای گلخانه‌ای ملزم به پذیرش تعهدات بیشتری هستند و باید پیشگام عمل کردن به تعهداتشان در این زمینه باشند. در نهایت این اختلاف نظرها پرونده تغییرات جوی در مذاکرات سازمان ملل را بار دیگر بی نتیجه گذاشت.


 // www.iren.ir //
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: سه شنبه 9 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

درناي سيبري

رئيس محيط زيست بابلسر و فريدونکنار مطرح کرد
درنای امید تنها مهمان تالاب‌های مازندران/ مهاجرت 7 میلیون قطعه پرنده به فریدونکنار
ایرن:رئیس اداره حفاظت از محیط زیست بابلسر و فریدونکنار گفت: در سال‌های گذشته دو قطعه پرنده درنای سفید سیبری به فریدونکنار مهاجرت می‌کردند، اما هم‌اکنون فقط درنای امید به این شهرستان مهاجرت دارد.

به گزارش خبرگزاری فارس: عبدالرضا صادقی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شهرستان فریدونکنار اظهار داشت: در فصل شکار پروانه شکار برای شکارچیان منطقه صادر شده با این تفاوت که در سال‌های گذشته روزهای شکار سه روز در طول هفته بوده که حالا به دو روز چهارشنبه و پنجشنبه تقلیل پیدا کرده است.وی افزود: از وجود دامگاه‌داران و س‌ان‌جی‌ها و دوستداران طبیعت استفاده شده و با استفاده از ظرفیت مأموران محیط زیست از زیستگاه‌های طبیعی شهرستان‌های بابلسر و فریدونکنار نگهداری می‌شود.رئیس اداره حفاظت از محیط زیست بابلسر و فریدونکنار ادامه داد: در آبان ماه سال گذشته درنای سفید سیبری به تالاب‌های بین‌المللی فریدونکنار آمد.
به گفته صادقی در سال گذشته بیش از هفت میلیون قطعه پرنده به تالاب‌های فریدونکنار آمدند که در طول فواصل بعضی از آنها در زیستگاه‌های منطقه ماندند و بعضی نیز مهاجرت کرده‌اند.
وی بیان داشت: آذر ماه پیک ماه مهاجرت پرندگان به فریدونکنار محسوب می‌شود.صادقی خاطرنشان کرد: مرغابی، خوتکا، آنگوت، هواسیر، قو و غاز انواع پرندگان مهاجر فریدونکنار هستند.
این مسئول گفت: در سال گذشته اسلحه‌های شکاری غیرمجاز شناسایی شده و با هماهنگی مقامات قضایی مورد پیگرد قانونی قرار گرفته است.رئیس اداره حفاظت از محیط زیست بابلسر و فریدونکنار تصریح کرد: در سال‌های گذشته دو قطعه پرنده درنای سفید سیبری به فریدونکنار مهاجرت می‌کردند اما از سال 87 درنای آرزو در مناطقی نامعلوم تلف شده و هم اکنون فقط درنای امید به این شهرستان مهاجرت دارد.وی اذعان داشت: درنای امید از اوایل آبان ماه میهمان فریدونکناری‌ها می‌شود و تا پایان اسفند ماه نیز به مهاجرت خود در فریدونکنار و در واقع کشورمان پایان می‌دهد.به گفته صادقی، تمام همت مدیران و مسئولان حفاظت از محیط زیست به ویژه در استان و شهرستان حفظ، نگهداری و حراست از این قطعه پرنده نایاب است که پس از مهاجرت سلامت، اسکانی بی دردسر و برگشت سالم و بی‌دغدغه را در تالاب‌های فریدونکنار تجربه کند.


 www.iren.ir
 
نویسنده: mannane ׀ تاریخ: دو شنبه 8 خرداد 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-PostCategory-> ׀

صفحه قبل 1 ... 24 25 26 27 28 ... 32 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , mannane.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com